×
اقتصادی
شناسه خبر : 240855
تاریخ انتشار : جمعه 1404/05/31 ساعت 12:54

نورنیوز گزارش می دهد،

خانوار شهری؛ قربانی ناهمگونی درآمد و هزینه

در پنج سال اخیر، هزینه سالانه خانوار شهری از 47 به 269 میلیون تومان رسید؛ جهشی بیش از پنج‌برابر که فشار سنگینی بر معیشت مردم و قدرت خرید طبقه متوسط وارد کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی روند هزینه‌های سالانه خانوارهای شهری بر اساس گزارش‌های مرکز آمار ایران نشان می دهد از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که در کمتر از پنج سال، متوسط هزینه زندگی شهری از ۴۷ میلیون تومان به ۲۶۹ میلیون تومان رسیده است؛ یعنی بیش از ۵ برابر افزایش. این روند، تصویری روشن از فشار تورم و کاهش قدرت خرید طبقه متوسط و ضعیف جامعه ارائه می‌دهد.
جهش هزینه‌ها در بازه ۹۸ تا ۱۴۰۳
بر اساس آمار منتشرشده، متوسط هزینه کل سالانه یک خانوار شهری در سال ۱۳۹۸ حدود ۴۷ میلیون تومان بوده است. این رقم در سال ۱۳۹۹ با رشدی ۳۱ درصدی به ۶۲ میلیون تومان رسید. تنها یک سال بعد، یعنی ۱۴۰۰، شاهد جهشی بزرگ‌تر بودیم و هزینه‌ها به ۹۲ میلیون تومان رسید؛ معادل ۴۹ درصد افزایش.
در سال ۱۴۰۱ این روند با ۴۸ درصد افزایش ادامه یافت و متوسط هزینه خانوار به ۱۳۷ میلیون تومان رسید. سال ۱۴۰۲ نیز با تورمی بی‌سابقه، هزینه‌ها را به ۲۰۶ میلیون تومان رساند که رشد ۵۱ درصدی را نشان می‌دهد. نهایتاً در سال ۱۴۰۳، متوسط هزینه سالانه خانوار شهری از مرز ۲۶۹ میلیون تومان عبور کرد؛ یعنی رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال قبل.
کاهش تاب‌آوری اقتصادی خانوارها
این ارقام نشان می‌دهد که در یک بازه پنج‌ساله، هزینه‌های زندگی در شهرها بیش از پنج برابر شده است. اگرچه بخشی از این روند به افزایش دستمزدها و تغییرات ساختار مصرف بازمی‌گردد، اما سهم اصلی را تورم افسارگسیخته و رشد قیمت کالاها و خدمات تشکیل می‌دهد. نتیجه، فشار مضاعف بر خانوارها، کاهش قدرت پس‌انداز، و گسترش دامنه فقر پنهان است.
افزایش مداوم هزینه‌ها نه‌تنها سطح رفاه شهروندان را کاهش داده، بلکه بر شاخص‌های مهمی همچون سلامت، آموزش و مسکن تأثیر گذاشته است. در حالی‌که هزینه‌های خانوار به شکل جهشی رشد کرده، نرخ افزایش درآمدها همپای آن نبوده و همین امر شکاف طبقاتی را عمیق‌تر کرده است. این روند در صورت تداوم می‌تواند پیامدهای جدی برای ثبات اجتماعی و اعتماد عمومی در پی داشته باشد.
گزارش آماری سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، آینه‌ای از واقعیت تلخ معیشت شهری در ایران است. هزینه‌های خانوار در حالی طی پنج سال بیش از پنج برابر شده که قدرت خرید اقشار متوسط و کم‌درآمد به شدت فرسایش یافته است. این تصویر نشان می‌دهد که اصلاح سیاست‌های اقتصادی، مهار تورم و افزایش قدرت خرید مردم باید به اولویت اصلی تصمیم‌گیران تبدیل شود.


اخبار مرتبط
گودرزوند: حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش تورم نمی‌شود
جمعه 1404/05/24 ساعت 11:00
گودرزوند: حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش تورم نمی‌شود
به گفته‌ی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تصمیم برای حذف چهار صفر از واحد پولی کشور نه تنها یک اصلاح ساختاری است، بلکه به طور مستقیم به ساده‌سازی معاملات و کاهش خطاهای محاسباتی در زندگی اقتصادی مردم منجر خواهد شد.
مرکز آمار: با افزایش تورم، نرخ زاد و ولد هم کاهشی شد
چهارشنبه 1404/05/22 ساعت 04:00
مرکز آمار: با افزایش تورم، نرخ زاد و ولد هم کاهشی شد
مرکز آمار ایران گزارش جامع آمارهای اقتصادی و اجتماعی تا مردادماه 1404 را منتشر کرد که نشان‌دهنده کاهش نسبی نرخ تولد، افزایش نابرابری درآمدی و رشد نرخ تورم است.
پزشکیان: بنای دولت تلاش برای حل مشکلات معیشتی مردم است
شنبه 1404/01/16 ساعت 14:40
در دیدار عیدانه با مدیران و کارگزاران کشوری و لشکری:
پزشکیان: بنای دولت تلاش برای حل مشکلات معیشتی مردم است
پزشکیان گفت: حال اقتصادی مردم خوب نیست و باید امسال بیشتر از سال قبل در حوزه مولدسازی و بهره‌وری فعالیت کنیم. کشور ما امکانات فراوانی دارد و در صورتی که در نگاه‌مان به مسائل و حل آنها تغییر ایجاد کنیم، می‌توان مشکلات را حل کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سعید اسماعیلی فینالیست کشتی فرنگی قهرمانی جهان شد + فیلم
ام‌آی6 و پروژه تجزیه شامات
واکنش وزارت خارجه روسیه به فشار غرب در موضوع تحریم‌های ایران
فیلمبرداری سریال «موسی کلیم‌الله» آغاز شد + فیلم
حماس: اسرائیل با حمله به کادر پزشکی قصد تخلیه غزه را دارد
هوای تهران و کرج در وضعیت خطرناک + فیلم
سپاهان پوستر ویژه بازی با تراکتور را منتشر کرد
خط کشتیرانی چابهار - مسقط از هفته آینده فعال می شود
حمله سایبری به فرودگاه‌های اروپا؛ مسافران سرگردان شدند
اسپانیول آماده تکرار تاریخ در برابر رئال‌مادرید؟ + ترکیب رئال
قطر رسماً شکایت خود علیه اسرائیل را به ایکائو ارائه کرد
تصادف پژو با تریلی تانکر در محور طبس-یزد+تعداد جان باختگان
هشدار سازمان هواشناسی: باران و سیل در راه است + جزئیات
زمان اجرای طرح «کارت مادرانه» اعلام شد + فیلم
غرب مسئولیت فرار از دیپلماسی را می‌پذیرد؟
ارسال لایحه کاهش ساعت‌کاری کارمندان به مجلس تکذیب شد
نیمی از ناوگان اتوبوسرانی هسته مرکزی تهران برقی شد + فیلم
معاون وزیر صمت: سهم تامین مالی صنعت باید بیشتر شود + فیلم
سعید اسماعیلی درمرحله نیمه نهایی کشتی فرنگی قهرمان جهان شد
پزشکیان قهرمانی تیم ملی کشتی فرنگی را تبریک گفت
پیام رئیس قوه قضائیه در پی قهرمانی کشتی فرنگی کشور
قیمت دلار و دیگر ارزها امروز شنبه 29 شهریور 1404
لیورپول(2) - اورتون (1)|‌گراونبرخ درخشید؛ لیورپول طوفانی شروع کرد
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی+زمان پرداخت معوقه فروردین ماه
عفو رهبری شامل کدام دانشجویان می‌شود؟
اف‌بی‌آی بررسی فرد ایرانی‌تبار را در پرونده ترور چارلی کرک آغاز کرد
وزیر آموزش و پرورش: فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مدارس لحظه‌ای رصد می شود
«عمر مختار» آماده حرکت به سمت غزه شد
تاریخ سازی ایران با قهرمانی همزمان کشتی فرنگی و کشتی آزاد
فیصل بن الحسین به عنوان جانشین پادشاه اردن سوگند یاد کرد
4 سرباز ارتش آمریکا در حادثه سقوط بالگرد جان باختند
شکست طرح مصر در اجلاس دوحه برای ایجاد ناتو عربی
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(86) «بندرکُنگ»
افزایش چشمگیر قیمت سکه و طلا امروز شنبه 29 شهریور+جدول
پزشکیان: در برابر زیاده‌خواهی‌ها تسلیم نخواهیم شد
آغاز طرح «پلیس مهر» با 2600 گشت پیاده
زلنسکی: هفته آینده با ترامپ دیدار می‌کنم
طحان نظیف: بودجه سال 1405 با فرایند جدید بررسی می‌شود
سقوط آزاد بورس
رهنمای اعزام مشمولان به خدمت مهرماه 1404 اعلام شد
کشتکار، اسماعیلی و مهمدی راهی نیمه نهایی شدند+فیلم
تشدید تنش بین قاهره و تل‌آویو
تهران برای دستیابی به توافق نهایی با آمریکا نقشه راه ارائه کرد
پیمان دفاعی اسلام آباد- ریاض، شوک بزرگی برای تل آویو
تشویق 6/4 میلیاردلاری اسرائیل برای تداوم کشتار
گام تاریخی یوفا برای محرومیت فوتبال اسرائیل
نفوذی اسرائیل یا یک ضدایرانی در سازمان ملل؟
پرداخت 177 میلیارد تومان تسهیلات به چایکاران و صنایع چای
حلقه تحریم اسرائیل تنگ‌تر شده است
این فوتبال خطر جانی دارد!
X
آگهی تبلیغاتی