×
سیاسی
شناسه خبر : 240543
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/29 ساعت 14:33

هم میهن:

چاقوی بدون دسته

متاسفانه بدترین ایراد بیانیه‌‏ای که به نام جبهه اصلاحات منتشر شد، این بود که تندروهای به‌‏حاشیه‌‏رفته را دوباره در مقام طلب‌کار و مدعی به میدان آورد. کسانی که به لانه‌‏های کوچک خود خزیده بودند، اکنون با پوشیدن پوست شیر و با غرش هَل‏‌مَن‏‌مبارز می‌‏طلبند و با هر نقدی که راهبرد شکست را به پرسش بکشد، مخالفت می‏‌کنند.

نورنیوز-گروه سیاسی: متاسفانه بدترین ایراد بیانیه‌‏ای که به نام جبهه اصلاحات منتشر شد، این بود که تندروهای به‌‏حاشیه‌‏رفته را دوباره در مقام طلب‌کار و مدعی به میدان آورد. کسانی که به لانه‌‏های کوچک خود خزیده بودند، اکنون با پوشیدن پوست شیر و با غرش هَل‏‌مَن‏‌مبارز می‌‏طلبند و با هر نقدی که راهبرد شکست را به پرسش بکشد، مخالفت می‏‌کنند.

هر قدرت حکومتی دو لایه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری یا سازمانی دارد. لایه نرم‌افزاری همان حس مقبولیت و مشروعیتی است که مردم برای حکومت و ساختار قدرت، قائل هستند و حمایتی که از برنامه‌ها و سیاست‌های آن می‌کنند. در واقع، قدرت حکومت در دفاع نظری از خودش و برنامه‌ها و سیاست‌هایش و اقناع مردم جزء اصلی لایه نرم‌افزاری قدرت آن است.

در مقابل، تسلط بر نهادهای رسمی مثل مجلس، دستگاه قضایی و سازمان‌های نظامی و انتظامی و امنیتی و بانکی نیز لایه سخت‌افزاری قدرت محسوب می‌شوند. اغلب قدری شکاف میان این دو لایه وجود دارد؛ ولی گستردگی شکاف موجب ناپایداری سیاسی می‌شود. این شکاف در ایران زیاد بوده و هست؛ ولی پس از جنگ اخیر تشدید شده است.

در واقع، تندروهایی که خود را هسته سخت نظام و پرچمدار گفتمان رسمی می‌دانستند، در ۱۵ماه اخیر مسیر اضمحلال را طی می‌کردند و هیچ حرف درست و حسابی برای اقناع حتی طرفداران منفعل خود نداشتند. طرفدارانی که به‌شدت سرخورده و ناامید هستند و احساس می‌کنند که فریب خورده‌اند. وعده‌های آخرالزمانی داده‌شده به آنها نه غلط بلکه دروغ و توخالی از آب درآمد. به همین دلیل، اتفاق‌نظر هست که باید از این وضع عبور کرد و طرحی نو در انداخت.

این رویکرد به مذاق تندروهای بی‌منطق خوش نمی‌آید. آنان نه می‌توانند از راهبرد منتهی به شکست خود دفاع کنند و نه قادرند که راهبرد منطقی و معقولی را اتخاذ کنند. دنبال گذشت زمان هستند، بلکه فرجی حاصل شود. این وضعیت موجب شده که آنان لایه نرم‌افزاری قدرت را به‌کلی از دست بدهند. لذا فقط متکی به سخت‌افزار شده‌اند.

سخت‌افزار قدرت مثل چاقویی است که دسته ندارد. هر چقدر هم تیز باشد، دست صاحبش را هم بیشتر می‌بّرَد. قدرت نرم‌افزاری هم مثل دسته‌ای است که تیغه ندارد. اکنون میان این دو لایه قدرت فاصله زیادی است. منتقدان قدرت نرم‌افزاری را در اختیار دارند. تندروها نیز بخش‌هایی از قدرت سخت‌افزاری را مهار می‌کنند و در میدان عمل هیچ ایده و طرح روشنی ندارند. نه قدرت دفاع از گذشته و شعارهای آن را دارند و نه جرأت و شهامت پا گذاشتن در مسیر جدیدی که خیر و صلاح مردم و کشور را تأمین کند. مترصد این هستند که ببینند دیگران چه می‌گویند تا با اتکا به سخت‌افزار قدرت خود به او حمله و تهدید کنند و رطب و یابس ببافند؛ درحالیکه هنوز چاقویشان دسته‌ای ندارد، تازه از بُرندگی آن هم کاسته شده است.

متاسفانه بدترین ایراد بیانیه‌ای که به نام جبهه اصلاحات منتشر شد، این بود که تندروهای به‌حاشیه‌رفته را دوباره در مقام طلبکار و مدعی به میدان آورد. کسانی که به لانه‌های کوچک خود خزیده بودند، اکنون با پوشیدن پوست شیر و با غرش هَل‌مَن‌مبارز می‌طلبند و با هر نقدی که راهبرد شکست را به پرسش بکشد، مخالفت می‌کنند.

مشکل امروز کشور اظهار بیان و‌ موضع از سوی منتقدان و سیاسیون نیست؛ حتی اگر این مواضع اشکال داشته باشد. مسئله اصلی این است که برخلاف گذشته جناح حاکم هیچ ایده‌ای ندارد. گرچه اغلب مردم و فعالان با ایده‌های پیشین آنان نیز مخالف بودند و آنها را تصوراتی خام و به زیان کشور و مردم می‌دانستند و همه اینها نیز در عمل ثابت شد  ولی حداقل این حُسن را در گذشته داشتند که چیزی می‌گفتند که قابل‌فهم بود.

اکنون مشکل این است که نه چیز روشنی دارند که عرضه کنند و اگر هم چیزی بگویند، سر و ته آنها به هم نمی‌خواند. لذا فقط منتظرند دیگران چیزی بگویند که باب میل آنان‌ نباشد و به آن حمله کنند. متاسفانه دیگران هم این پاس را به آنان‌ می‌دهند.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حماس: اسرائیل با حمله به کادر پزشکی قصد تخلیه غزه را دارد
هوای تهران و کرج در وضعیت خطرناک + فیلم
سپاهان پوستر ویژه بازی با تراکتور را منتشر کرد
خط کشتیرانی چابهار - مسقط از هفته آینده فعال می شود
حمله سایبری به فرودگاه‌های اروپا؛ مسافران سرگردان شدند
اسپانیول آماده تکرار تاریخ در برابر رئال‌مادرید؟ + ترکیب رئال
قطر رسماً شکایت خود علیه اسرائیل را به ایکائو ارائه کرد
تصادف پژو با تریلی تانکر در محور طبس-یزد+تعداد جان باختگان
هشدار سازمان هواشناسی: باران و سیل در راه است + جزئیات
زمان اجرای طرح «کارت مادرانه» اعلام شد + فیلم
غرب مسئولیت فرار از دیپلماسی را می‌پذیرد؟
ارسال لایحه کاهش ساعت‌کاری کارمندان به مجلس تکذیب شد
نیمی از ناوگان اتوبوسرانی هسته مرکزی تهران برقی شد + فیلم
معاون وزیر صمت: سهم تامین مالی صنعت باید بیشتر شود + فیلم
سعید اسماعیلی درمرحله نیمه نهایی کشتی فرنگی قهرمان جهان شد
پزشکیان قهرمانی تیم ملی کشتی فرنگی را تبریک گفت
پیام رئیس قوه قضائیه در پی قهرمانی کشتی فرنگی کشور
قیمت دلار و دیگر ارزها امروز شنبه 29 شهریور 1404
لیورپول(2) - اورتون (1)|‌گراونبرخ درخشید؛ لیورپول طوفانی شروع کرد
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی+زمان پرداخت معوقه فروردین ماه
عفو رهبری شامل کدام دانشجویان می‌شود؟
اف‌بی‌آی بررسی فرد ایرانی‌تبار را در پرونده ترور چارلی کرک آغاز کرد
وزیر آموزش و پرورش: فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مدارس لحظه‌ای رصد می شود
«عمر مختار» آماده حرکت به سمت غزه شد
تاریخ سازی ایران با قهرمانی همزمان کشتی فرنگی و کشتی آزاد
فیصل بن الحسین به عنوان جانشین پادشاه اردن سوگند یاد کرد
4 سرباز ارتش آمریکا در حادثه سقوط بالگرد جان باختند
شکست طرح مصر در اجلاس دوحه برای ایجاد ناتو عربی
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(86) «بندرکُنگ»
افزایش چشمگیر قیمت سکه و طلا امروز شنبه 29 شهریور+جدول
پزشکیان: در برابر زیاده‌خواهی‌ها تسلیم نخواهیم شد
آغاز طرح «پلیس مهر» با 2600 گشت پیاده
زلنسکی: هفته آینده با ترامپ دیدار می‌کنم
طحان نظیف: بودجه سال 1405 با فرایند جدید بررسی می‌شود
سقوط آزاد بورس
رهنمای اعزام مشمولان به خدمت مهرماه 1404 اعلام شد
کشتکار، اسماعیلی و مهمدی راهی نیمه نهایی شدند+فیلم
تشدید تنش بین قاهره و تل‌آویو
تهران برای دستیابی به توافق نهایی با آمریکا نقشه راه ارائه کرد
پیمان دفاعی اسلام آباد- ریاض، شوک بزرگی برای تل آویو
تشویق 6/4 میلیاردلاری اسرائیل برای تداوم کشتار
گام تاریخی یوفا برای محرومیت فوتبال اسرائیل
نفوذی اسرائیل یا یک ضدایرانی در سازمان ملل؟
پرداخت 177 میلیارد تومان تسهیلات به چایکاران و صنایع چای
حلقه تحریم اسرائیل تنگ‌تر شده است
این فوتبال خطر جانی دارد!
تولید رسمی سریال «حضرت موسی کلیم‌الله» آغاز می‌شود
نورنما | روایت تکان‌دهنده پرویز پرستویی از محرومیت مردم در سیستان و بلوچستان
تظاهرات گسترده سراسری در آمریکا علیه سیاست‌های دولت ترامپ
اختلال گسترده در پروازهای اروپا بر اثر حمله سایبری
X
آگهی تبلیغاتی