×
بین الملل
شناسه خبر : 240469
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/28 ساعت 22:31
سفر پزشکیان به ارمنستان؛ از تجارت تا ثبات قفقاز

نورنیوز دستاوردهای سفر پزشکیان به ارمنستان را بررسی می کند؛

سفر پزشکیان به ارمنستان؛ از تجارت تا ثبات قفقاز

سفر رسمی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، به ایروان با امضای 11 سند همکاری و توافق‌نامه‌های کلیدی در حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ترانزیتی همراه شد. این سفر نه تنها پیامی روشن از پایبندی تهران به سیاست همسایگی و صلح پایدار در قفقاز به جامعه جهانی مخابره کرد، بلکه بستر تازه‌ای برای ارتقای تجارت، امنیت مرزی و همگرایی منطقه‌ای فراهم ساخت.

نورنیوز - گروه بین الملل: امضای اسناد متعدد در حوزه‌های صنعت، تجارت و حمل‌ونقل، نقطه برجسته سفر پزشکیان بود. دو طرف با هدف‌گذاری یک میلیارد دلاری در تبادلات تجاری و حرکت به سوی سه میلیارد دلار در گام بعدی، نقشه راهی عملی برای توسعه روابط ترسیم کردند. پزشکیان تأکید کرد که ظرفیت‌های مشترک، از کریدورهای ترانزیتی تا سرمایه‌گذاری‌های صنعتی، می‌تواند حتی تجارت ۳۰ میلیارد دلاری را در آینده محقق کند. حضور فعالان اقتصادی و تشکیل کارگروه مشترک میان تهران و ایروان نیز نشان داد این سفر تنها در سطح دیپلماتیک باقی نخواهد ماند، بلکه به یک پروژه مشترک برای رونق اقتصادی بدل می‌شود.
امنیت و سیاست منطقه‌ای؛ تاکید بر صلح پایدار در قفقاز
پزشکیان در نشست‌های مشترک با نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، بر اصل بنیادین ایران یعنی عدم تغییر مرزهای بین‌المللی و ضرورت جلوگیری از تبدیل قفقاز به میدان رقابت ژئوپلیتیک قدرت‌های خارجی تأکید کرد. این موضع راهبردی، پیام اطمینان‌بخشی برای ایروان و دیگر بازیگران منطقه‌ای بود. ایران ضمن حمایت از مذاکرات صلح آذربایجان و ارمنستان، نشان داد که ثبات قفقاز بخشی جدایی‌ناپذیر از امنیت ملی و سیاست خارجی‌اش است. بیانیه مشترک و گفت‌وگوهای مبسوط درباره خطوط ترانزیتی نیز تضمینی برای در نظر گرفتن دغدغه‌های ایران در روندهای منطقه‌ای محسوب می‌شود.
پیوندهای فرهنگی و تاریخی؛ سرمایه نرم روابط تهران ـ ایروان
این سفر تنها به اقتصاد و سیاست محدود نبود. امضای ۹ تفاهم‌نامه در حوزه‌های فرهنگی، هنری، سینمایی و موزه‌ای نشان داد که روابط ایران و ارمنستان بر بستری عمیق از اشتراکات تاریخی و فرهنگی استوار است. بیش از ۲۷۰۰ سال زندگی مشترک اقوام ایرانی و ارمنی، زمینه‌ای برای نزدیکی کم‌نظیر این دو ملت فراهم کرده است. بازدید رئیس‌جمهور از مسجد کبود ایروان و دیدار با ایرانیان مقیم نیز نشانه‌ای از توجه به دیپلماسی عمومی و تقویت سرمایه اجتماعی در خارج از کشور بود. این ابعاد نرم‌افزاری، پشتیبان بلندمدت روابط پایدار و متمایز میان دو کشور است.
دستاوردهای ترانزیتی؛ اتصال خلیج فارس به دریای سیاه
یکی از مهم‌ترین توافقات این سفر، توسعه همکاری‌های ترانزیتی بود. احداث پل دوم نوردوز و افزایش ظرفیت پایانه‌های مرزی، بخشی از بسته جامع ترانزیتی است که تهران و ایروان بر سر آن به توافق رسیدند. این پروژه‌ها نه تنها مشکلات کامیونداران ایرانی را کاهش می‌دهد بلکه با نهایی شدن کریدور خلیج فارس ـ دریای سیاه، ایران به حلقه‌ای استراتژیک در اتصال آسیای غربی به اروپا تبدیل خواهد شد. چنین دستاوردی علاوه بر سود اقتصادی، جایگاه ژئوپلیتیک کشور را در سطح منطقه‌ای و جهانی ارتقا می‌دهد و امنیت مرزی دو طرف را تحکیم می‌بخشد.


اخبار مرتبط
پزشکیان: تهران و ایروان در مسیر تقویت دوستی و همکاری‌های راهبردی هستند
سه‌شنبه 1404/05/28 ساعت 23:25
پزشکیان: تهران و ایروان در مسیر تقویت دوستی و همکاری‌های راهبردی هستند
رئیس جمهور با تاکید بر تعمیق روابط دوستانه و توسعه همکاری‌ها با ارمنستان، اعلام کرد که سفر به این کشور با هدف تقویت دوستی و انجام رایزنی‌های سازنده انجام شده و توافقات مهم و مثبتی حاصل گردیده است.
گسترش همکاری‌های حمل و نقلی ایران و ارمنستان با راه‌اندازی خط آهن جلفا – دریای سیاه
سه‌شنبه 1404/05/28 ساعت 18:29
رئیس سازمان برنامه و بودجه خبر داد
گسترش همکاری‌های حمل و نقلی ایران و ارمنستان با راه‌اندازی خط آهن جلفا – دریای سیاه
رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که در نشست مشترک رئیس جمهور ایران و نخست‌وزیر ارمنستان، توسعه حمل و نقل و راه‌اندازی خط آهن جلفا به دریای سیاه از طریق ارمنستان و گرجستان به عنوان یکی از اولویت‌های مهم دولت جمهوری اسلامی ایران مطرح و با جدیت دنبال شد.
سند همکاری راهبردی ایران و ارمنستان نهایی شد؟/ ارمنستان: تهدیدی علیه ایران نخواهیم داشت
سه‌شنبه 1404/05/28 ساعت 17:06
وزیر امورخارجه خبر داد
سند همکاری راهبردی ایران و ارمنستان نهایی شد؟/ ارمنستان: تهدیدی علیه ایران نخواهیم داشت
وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که در پی رایزنی‌های انجام‌شده میان سران ایران و ارمنستان، دو کشور بر نهایی‌سازی سند جامع همکاری راهبردی در آینده نزدیک به توافق رسیده‌اند.
ایجاد «مسیر ترامپ» چه تاثیری در حضور ایران و روسیه در قفقاز جنوبی دارد؟
پنج‌شنبه 1404/05/23 ساعت 10:30
ایجاد «مسیر ترامپ» چه تاثیری در حضور ایران و روسیه در قفقاز جنوبی دارد؟
سایت خبری تحلیلی الجزیره در گزارشی با عنوان «آیا توافقی که به میانجی‌گری ترامپ انجام شده، روسیه و ایران را از قفقاز جنوبی کنار می‌زند؟» نوشت : موفقیت توافق ترامپ به بسیاری از پیچیدگی‌های سیاست قفقاز جنوبی بستگی دارد و غرب «باید با ظرافت و نه صرفاً با ژئوپولیتیک» درگیر شود.
نظرات

آخرین اخبار
جزئیات حملات دشمن جنایتکار آمریکایی به کشور/صدای پاسخ نیروهای مسلح ایران در اردن شنیده شد
روسیه، اوکراین را مسئول حمله پهپادی به خط لوله خزر دانست
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 29 تیر 1405
انتقام یا اعتراف؛ کدام آمریکا را رسواتر کرد؟
روسیه: آماده فراهم کردن بستر گفت‌وگوی ایران و کشورهای عربی هستیم
باب‌المندب؛ اهرم فشار جدید صنعا علیه ریاض
ایجاد مسیرهای جدید پرواز اربعین
نماینده پارلمان عراق: خروج آمریکا شرط ثبات منطقه است
مشکل آتش‌بس دقیقاً اینجاست
الزیدی درباره سفرش به تهران با سفیر ایران گفت‌وگو کرد
وزش باد کیفیت هوای تهران را ناسالم کرد
زاخارووا: اوکراین به‌دنبال بی‌ثبات کردن بازارهای جهانی نفت است
روسیه ورود بدون ویزای شهروندان چینی را تا 2027 تمدید کرد
پزشکیان: حل مشکلات کشور بدون مشارکت مردم امکان‌پذیر نیست
نخست‌وزیر جدید انگلیس: حمایت از اوکراین تغییر نمی‌کند
شهادت ستوان دوم مهداد پاشایی در حمله آمریکای جنایتکار به تبریز
ادعای روسیه درباره برنامه هسته‌ای آلمان
آتش‌سوزی منزل مسکونی در بندرعباس 6 قربانی گرفت
عارف: ایران باید در جمع 10 کشور برتر هوش مصنوعی قرار گیرد
رضایت از تصمیم ترامپ برای حمله به ایران به منفی 30 درصد رسیده است
ضربات سنگین نیروی دریایی سپاه در موج 23 عملیات نصر2 به دشمن متجاوز آمریکایی
سخنگوی دولت: شایعات پیرامون افزایش قیمت بنزین کذب است
مسکو و پیونگ‌یانگ بر تعمیق همکاری‌های راهبردی تأکید کردند
تصمیم‌های سیاسی باید پیوست اقتصادی داشته باشند
حادثه دریایی در سواحل عمان
آغاز اجرای طرح آزمایشی توافق لبنان و اسرائیل با نظارت آمریکا
شومر: ترامپ فاسدترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا است
نورنما | حال و هوای مسیر پیاده روی اربعین از بصره تا کربلا
بی‌اطلاعی وزارت ورزش از پاداش 350 میلیاردی تیم ملی فوتبال
سرکنسول جدید ایران در طرابوزان معرفی شد
محدودیت صادرات خرما برداشته شد
پیشنهاد بزرگ ایتالیا به گواردیولا
همتی: اصلاح سیاست ارزی و برخورد با بانک‌های ناسالم در اولویت است
سخنگوی دولت وارد هرمزگان شد
پرسپولیس قرارداد عمری را تمدید کرد
سخنگوی ارتش: تداوم جنگ برای رسیدن به بازدارندگی کامل است
وزیر کشور راهی پاکستان شد
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سی‌ و سه
تهدید انصارالله به بستن مسیرهای دریایی عربستان
رایزنی بن سلمان و ژوزف عون درباره تحولات لبنان و منطقه
غلامرضا نوری قزلجه از مدیریت بحران در تامین کالاهای اساسی خبر داد
یمن محاصره دریایی را بر عربستان اعمال کرد
نخست‌وزیر جدید انگلیس در آزمون بزرگ
اسرائیل زیر فشار آمریکا؛ بررسی استقرار سوخت‌رسان‌های آمریکایی در بن‌گوریون
جزئیات پرونده قتل زن تهرانی؛ دستگیری 3 متهم در جنایت خانوادگی
حادثه تلخ در جشن قهرمانی جام جهانی؛ نوجوان 13 ساله جان باخت
از فینال آرژانتین-اسپانیا تا بازی ایران؛ چقدر در سینماها تماشا شد؟
پیشنهاد مشترک پاکستان و قطر برای بازگشت ایران و آمریکا به میز مذاکره
قتل خونین در تالار عروسی شهریار؛ 54 نفره برای مجازات قاتلان قسم خوردند
مدافع چپ‌پای استقلال به سپاهان رفت