×
اجتماعی
شناسه خبر : 240221
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/05/27 ساعت 12:45
ضرورت توجه بیشتر به ریشه‌ ناامنی‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان

احسان هوشمند:

ضرورت توجه بیشتر به ریشه‌ ناامنی‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان

کشته‌شدن 11 نفر از اعضای یک طایفه و خانواده در کویر اصفهان هشداری است تا مسائل و چالش‌های توسعه پایدار استان سیستان‌وبلوچستان به صورت جدی و جامع مورد توجه کارشناسان و مسئولان مربوطه قرار گیرد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: به گزارش رسانه‌ها در روزهای آغازین مرداد، 11 نفر از خانواده قنبرزهی که در حال جابه‌جایی مواد مخدر بودند، در درگیری با نیروی انتظامی کشته شدند. بنا بر اعلام خبرگزاری‌های رسمی، این گروه در حال جابه‌جایی چهار تن مواد مخدر بودند.

حادثه کشته‌شدن این 11 نفر که بازتاب رسانه‌ای قابل توجهی داشت، تنها یکی از مواردی است که در مردادماه روی داده است. همچنین در خبری دیگر اعلام شد که شامگاه پنجشنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۴، دو هنرمند بلوچ در جریان یک برنامه هنری در غار لادیز از توابع شهرستان میرجاوه هدف تیراندازی افراد مسلح ناشناس قرار گرفتند که یک نفر جان باخت و یک نفر دیگر زخمی شد. هویت فرد جان‌باخته شمس‌الدین مطربیان (داوودی) و هویت فرد زخمی هادی ریگی اعلام شده است. شمس‌الدین مطربیان از نوازندگان چیره‌دست‌ تنبوره، دهلک و چندین ساز دیگر بود. برخی محدودیت‌های محلی توسط گروه‌های افراطی برای فعالیت‌های هنری ممکن است در این رویداد اثرگذار بوده باشد. افزایش موارد گروگان‌‌گیری در ماه‌های اخیر در بلوچستان، به‌ویژه با هدف باج‌‌گیری، نگرانی‌‌ها نسبت به تشدید ناامنی و تهدید امنیت مردم را افزایش داده است. بر اثر همین حوادث حامد گله‌بچه ازجمله افرادی است که در ایرانشهر ربوده شد. در موردی دیگر یک جوان توسط سارقان مسلح در بخش دامن شهرستان پهره در 17 مردادماه به قتل رسید. همچنین دوشنبه ۱۳ مرداد‌ ۱۴۰۴، یک کودک بلوچ در شهرک بافت بلوچ شهرستان پهره توسط سارقان مسلح به سلاح سرد با هدف سرقت گوشی همراه مورد حمله قرار گرفت و کودک پس از بریده‌شدن شاهرگ جان باخت.

همچنین در پی وقوع یک درگیری مسلحانه در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۴۰۴، در روستای چاه‌ننده از توابع شهرستان فنوج، نگرانی‌های مردم درباره افزایش ناامنی‌ها در بلوچستان بیشتر شده است. در اتفاقی دیگر و بنا بر گزارش‌های محلی، سه‌شنبه ۱۴ مرداد‌‌ در خیابان صیادی شهرستان خاش در پی تیراندازی افراد مسلح ناشناس، یک جوان کشته شد. همچنین در همین روز در پی درگیری مسلحانه بین افراد مسلح یک زن حامله با نام فاطمه بمپوری با اصابت گلوله در شهرستان پهره کشته و این زن به صورت اورژانسی سزارین شده و کودک پس از هشت دقیقه احیا نجات یافت.

در  این روزها همچنین فردی به ‌دلیل اختلاف مالی وارد منزل یکی از ساکنان روستای چاه‌‌ننده فنوج شده و اقدام به تیراندازی به سمت او و اعضای خانواده‌اش کرده است. صدور یا اجرای احکام اعدام برخی از زندانیان از‌جمله بهمن ایجباری(شیبک) وجوه دیگری از مسائل سیستان‌وبلوچستان است. در این دوره چهار‌هفته‌ای تلفات مربوط به تصادف و حوادث ناشی از سوخت‌بری در این استان نیز کماکان ادامه دارد و در همین‌باره در پی برخورد دو خودروی سوخت‌بر در روستای سنگان شهرستان دشتیاری، یک کودک و دو نفر از سرنشینان خودرو جان باختند. اگر‌چه افزایش حملات تروریستی در استان سیستان‌وبلوچستان بازتاب رسانه‌ای زیادی نداشته، اما در مردادماه چند حمله تروریستی هم بخشی دیگر از رویدادهای ناخوشایند اخیر این استان است؛ از‌جمله یکشنبه ۱۹ مرداد‌ ۱۴۰۴، در پی درگیری مسلحانه بین نیروهای نظامی در نزدیکی فرماندهی انتظامی سراوان و افراد مسلح چند نفر کشته و زخمی شدند.

همچنین روز گذشته، یکشنبه 26 مرداد، در شهرک گلخانه شهر ادیمی شهرستان نیمروز، درگیری مسلحانه‌ای میان مأموران نظامی و افراد مسلح ناشناس رخ داد. جمعه 24 مرداد‌ نیز درگیری دیگری در شهر ایرانشهر روی داد که تعدادی تلفات برجای گذاشت. توجه جدی به توسعه پایدار سیستان‌وبلوچستان عزیز یکی از ضرورت‌های امروز و فردای ایران ماست. بیش از صد سال است که درباره لزوم توسعه این استان هشدار داده می‌شود. صد سال است مشفقان کشور مکرر درباره لزوم توجه به توسعه پایدار این استان تذکر داده‌اند و یادآوری کرده‌اند. اگرچه اتفاقات مثبتی هم در این‌باره روی داده، اما شکاف‌های توسعه‌ای استان چه با دیگر نقاط کشور و چه شکاف‌های درون‌استانی توسعه چنان مشهود است که دل هر دردمندی را به درد می‌آورد. بخشی از پیامدهای توسعه ناموزون و ناپایدار استان خود را در خلال گزارش‌های ناامنی مردادماه استان نشان می‌دهد. سیستان‌وبلوچستان ظرفیت‌های توسعه‌ای قابل توجهی دارد. تنها استان اقیانوسی کشور است که ساحلی طولانی و شایان توجه برای سرمایه‌گذاری دارد.

تنها استانی است که مرز مشترک طولانی با پاکستان دارد. حدود هزارو ‌400 کیومتر مرز زمینی و دریایی، ظرفیت بزرگ و فوق‌العاده‌ای برای توسعه است. صنایع دریایی یا آب‌بر ظرفیت‌های درخور توجهی برای توسعه دارد. محصولات گرمسیری و استوایی هم استعداد و قابلیت فراوانی برای بهره‌وری در این استان مهم دارد. وضعیت آب‌و‌هوایی بخش جنوبی استان، به‌ویژه در ماه پایانی تابستان و تمام پاییز تا بهار، ظرفیت خوبی برای توسعه گردشگری دارد. مردمانی شریف دارد که در دهه‌های اخیر بیش از پیش علاقه و عشق خود را به ایران با صدای رسا بیان کرده‌اند. چرا همچنان سیستان‌وبلوچستان به اندازه‌ای که شایسته و بایسته است مورد توجه جدی و همه‌جانبه قرار نگرفته‌؟ چرا برای رفع ناموزونی استان شایسته و راهبردی سیستان‌وبلوچستان برنامه کارشناسی‌شده کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدتی تدوین و مصوب و برای اجرا ابلاغ نشده است؟ سیستان‌وبلوچستان شایسته توجه بیشتری است. این کم‌توجهی ‌نباید و نمی‌تواند ادامه یابد. برای توسعه سیستان‌وبلوچستان باید همه ظرفیت‌های کشور بسیج شود. بیش از این تعلل روا نیست. ریشه بخشی از ناامنی‌ها و از‌جمله ناامنی‌های اخیر را باید در روال توسعه ناموزون استان جست‌وجو کرد.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان تهدیدی برای اسرائیل است
افزایش حملات پهپادی به روسیه در آستانه انتخابات دوما
هماهنگی ایران و عراق برای تردد روان زائران اربعین از مرز سومار
حمله به ایران آزمونی برای آینده حقوق بین‌الملل است
مذاکرات لبنان و اسرائیل ماه آینده از سر گرفته می‌شود
توان بومی ایران معادلات نبرد فناورانه را تغییر داد
پایانِ عصرِ اجاره‌نشینی در فضا؛ نقشه راه سه‌گانه ایران برای تسخیر مدار ژئو
فرارِ مس از نبردِ آبادان؛ فدراسیون در انتظار صدور حکمِ نهایی صعودِ نفت
اولیانوف:ایران مذاکره را می‌پذیرد، اما اولتیماتوم نه
هشدار غریب‌آبادی به اروپا: پایگاه‌دادن به متجاوز، شما را در جنگ شریک می‌کند
تاکید قطر و سوریه بر ضرورت کاهش تنش‌ها در منطقه
تغییر مسیر نفتکش‌ها پس از هشدار انصارالله
مأموریت غیرممکن در اوکراین؛ آیا ترامپ می‌تواند گره کورِ پنجمین سال جنگ را باز کند؟
سردرگمی واشنگتن پس از ضربات پشیمان‌کننده
هفتمین خرید پرسپولیس قطعی شد؛ اخباری با قراردادی دو ساله آمد
رئیس پارلمان لبنان:اسرائیل هنوز آتش‌بازی می‌کند
افشاگری بقائی از سکوت مرگبار کنگره آمریکا در قبال جنایات «میناب» و «لامرد»
واکنش انصارالله به بیانیه‌های عربی؛ این مواضع روایت آمریکا و عربستان است
نقض گسترده آتش‌بس در لبنان؛ ارتش اسرائیل جنوب این کشور را هدف قرار داد
اطلاعیه مهم پرسپولیس درباره بیرانوند؛ رأی محرومیت هنوز معتبر است
پزشکیان: اعتماد متقابل شرط احیای روابط ایران و آلمان است
طوفان گردوخاک در سیستان؛ دید افقی در زهک به 400 متر سقوط کرد
واکنش قاطع قرارگاه خاتم الانبیاء به تهدید ترامپ
یارانه کدام دهک ها 3 برابر می شود؟ + فیلم
خبر خوش برای صنعتگران: قطعی برق صنایع در مرداد و شهریور ممنوع شد
ادای احترام به تابوت‌ها؛ ترامپ باز هم با لفاظی سعی در پنهان کردن شکست دارد
اعترافِ تلخ به بهای خونین جنگ؛ آیا ترامپ قاتلِ سربازان خودش است؟
پشت پرده دیدار مقام سنتکام با فرمانده ارتش لبنان
قالیباف: اگر نفت ما صادر نشود، هیچ‌کس نفت نخواهد فروخت
حادثه مرموز برای جنگنده نیروی دریایی آمریکا؛ نقص فنی یا هدف قرار گرفتن؟
پزشکیان: پاکستان را کشوری دوست، برادر و شریک قابل اعتماد می‌دانیم
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 31 تیر 1405
بازگشت دراماتیک «برزیل ایران» به لیگ برتر؛ حکم صعود صنعت نفت امضا شد
چرا هواپیمای فوق‌پیشرفته ناتو ناگهان تغییر مسیر داد؟
ترامپ چه رازی را با تهدید کلنگ فاش کرد؟
زمان اعلام نتایج آزمون سمپاد و نمونه دولتی مشخص شد
ورود 4 هزار اتوبوس جدید به کشور؛توافق بزرگ برای توسعه حمل و نقل عمومی
پوتین: اقتصاد روسیه همچنان باثبات است؛ بحران سوخت موقتی است
آخرین آمار شهدا و مجروحان حملات آمریکای متجاوز به ایران
لاوروف: ادامه خصومت‌ها در هرمز تبعات منطقه‌ای خواهد داشت
تهدید یمن، گلوگاه انرژی جهان را نشانه رفت
کالاس در نقش توجیه‌گر آمریکا: تنگه هرمز باید بدون هزینه عبور برای کشتی ها باشد
تغییرات در فرماندهان ارتش اوکراین
نورنما | رونمایی چین از خودروی پرنده
ابراز نگرانی یونسکو درباره نابودی آثار باستانی لبنان در حملات رژیم صهیونیستی
نگرانی اسرائیل از توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان
هزینه واقعی جنگ ایران بسیار بیشتر از گزارش هگست است
تأیید مرگ سومین نظامی آمریکایی
قهرمان 18 ساله ژیمناستیک تهران پس از سانحه تمرین درگذشت
قتل پرستار بیمارستان پیوند اعضای شیراز؛ پلیس راز جنایت را فاش کرد