×
بین الملل
شناسه خبر : 240098
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/05/26 ساعت 19:00

پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست

در مذاکره اخیر میان ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در آلاسکا، بار دیگر روشن شد که سیاست تنها میدان محاسبات سخت نیست؛ عرصه بهره‌بردن از ویژگی‌های شخصیتی رقیب هم هست.

نور نیوز - گروه بین الملل : در مذاکره اخیر میان ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در آلاسکا، بار دیگر روشن شد که سیاست تنها میدان محاسبات سخت نیست؛ عرصه بهره‌بردن از ویژگی‌های شخصیتی رقیب هم هست. پوتین، با سال‌ها تجربه در بازی‌های قدرت، خوب می‌دانست که چگونه می‌توان رشته سخن را از عقل به دل بکشاند. او به‌سادگی بر یکی از گفته‌های پیشین ترامپ صحه گذاشت: این‌که اگر خود او به‌جای بایدن در کاخ سفید بود، شاید جنگ اوکراین به اینجا نمی‌رسید. همین تأیید کافی بود تا ترامپ به وجد آید؛ چنان‌که پس از نشست آشکارا از این بخش از سخنان پوتین تمجید کرد و نمره مذاکره را «ده از ده» خواند.

این ماجرا را نمی‌توان تنها یک ظرافت لفظی دانست. پشت آن شناختی روان‌شناختی از شخصیتی نهفته است که سال‌هاست در رسانه‌ها به‌عنوان نمونه کلاسیک یک خودشیفته معرفی می‌شود: شخصیتی که نیاز بی‌وقفه به تحسین دارد، کوچک‌ترین بی‌اعتنایی را برنمی‌تابد و تصمیم‌های بزرگ را گاه بر اساس لذت کوتاهِ ستایش می‌گیرد، نه محاسبات بلندمدت. چنین رهبرانی، هرچند در ظاهر نیرومندند و مثل ترامپ مذاکره را با به رخ کشیدن جنگنده و بمب‌افکن آغاز می‌کنند، در میدان مذاکره نقطه‌ضعفی آشکار دارند.

پوتین دقیقاً بر همین نقطه ضعف دست گذاشت. او نشان داد که برای به‌دست آوردن امتیاز، همیشه نیازی به چانه‌زنی سخت یا تهدید نیست؛ گاهی یک جمله‌ی حساب‌شده، کارِ ارتشی از استدلال‌ها را می‌کند. این شگرد البته تازگی ندارد، هم پوتین از این حربه درباره سایر رهبران استفاده کرده است و هم ترامپ نشان داده  سیاستمداری است که بیش از آنکه با منطق محاسبه شود، با زبان عاطفه و ستایش قابل مدیریت است. در سال ۲۰۱۸ ترامپ ابتدا رهبر کره‌شمالی را «مرد کوچک موشکی» می‌نامید و تهدید به «آتش و خشم» می‌کرد، اما وقتی کیم او را «رئیس‌جمهور دانا» خطاب کرد و نامه‌های ستایش‌آمیز فرستاد، ناگهان لحن ترامپ تغییر کرد و از «عشق‌نامه‌های زیبا» سخن گفت؛ پس از قتل جمال خاشقجی، انتظار می‌رفت ترامپ سخت‌گیر باشد، اما او بارها ولیعهد سعودی را «شریک بزرگ آمریکا» و «مردی قدرتمند» خواند؛ زیرا بن‌سلمان در کنار لطایف‌الحیل خاص سعودی‌ها با تمجید از «رهبری قدرتمند ترامپ» هم توانسته بود دل او را نرم کند. در نشست بروکسل ناتو (۲۰۱۹) انتقاد رهبران اروپایی ترامپ را برآشفت، اما وقتی مکرون از «رهبری قاطع » او تمجید کرد، لحن ترامپ به‌سرعت تغییر کرد. 

تاریخ دیپلماسی پر است از صحنه‌هایی که رهبران با ستایش هوشمندانه، رقیب را نرم کرده‌اند. استالین در کنفرانس تهران با ستایش از مهارت‌های نظامی چرچیل توانست نظر او را برای گشودن جبهه دوم جلب کند. مائو تسه‌تونگ در دیدار تاریخی با نیکسون، او را «مردی شجاع» خواند که تابوی چین را شکست؛ جمله‌ای که غرور نیکسون را چنان سیراب کرد که در ادامه راه به توافقی تاریخی رسید. حتی هنری کیسینجر، استاد چانه‌زنی قرن بیستم، بارها در مذاکرات صلح ویتنام از شأن تاریخی و غرور طرف مقابل سخن گفت تا مقاومت آنان در مذاکره را بشکند.

راز کارآمدی این شیوه در جای دیگری است: در استفاده از نیازهای عاطفی طرف مقابل. وقتی سیاستمداری چون ترامپ تحسین را نه به‌عنوان امری خوشایند، بلکه به‌مثابه نیاز حیاتی تجربه می‌کند، ستایش هدفمند همان کلیدی است که درهای بسته را می‌گشاید. این ابزار در کوتاه‌مدت می‌تواند نتایجی چشمگیر داشته باشد؛ هرچند در بلندمدت، اگر در عمل ماهیت فریب‌آمیز آن آشکار شود، اعتماد فرو می‌ریزد.

داستان آلاسکا در حقیقت یادآور این واقعیت است که دیپلماسی تنها بر میز مذاکره شکل نمی‌گیرد، بلکه در ذهن و روان طرفین هم رقم می‌خورد. ترامپ سیاستمداری است که بیش از محاسبات خشک، با نوازش غرور و ستایشِ بی‌امان رام می‌شود؛ و پوتین با مهارتِ یک شطرنج‌باز حرفه‌ای، این نقطه ضعف را به مهره‌ای در خدمت منافع روسیه بدل کرد. با این حال در سیاست، خرید عشوه رقیب همه چیز نیست و دانستن نقطه‌ضعف رقیب تنها نیمی از لوازم پیروزی است؛ نیمی دیگر هنرِ نواختن همان زخمه‌ای است که تنها در گوش یک راهبرد درست عقلانی و دقیق خوش‌آهنگ است.


کانال تلگرامی دکتر ابراهیمی مقدم
اخبار مرتبط
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
دوشنبه 1404/05/27 ساعت 07:57
گزارش نورنیوز از تداوم واکنش ها به نشست پوتین و ترامپ در آلاسکا؛
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
دیدار ترامپ و پوتین در آلاسکا با ادعای «پیشرفت بزرگ» همراه شد؛ اما ابهام در مسائل سرزمینی اوکراین و واکنش محتاطانه اروپا و کی‌یف نشان می‌دهد مسیر صلح همچنان پرچالش و شاید بیش از آنکه واقعی باشد، سرابی سیاسی است.
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
شنبه 1404/05/25 ساعت 21:27
آتلانتیک:
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
رسانه آمریکایی با بررسی روند تصمیم‌گیری‌های دونالد ترامپ در دولتش، تاکید کرده است که بی‌اعتمادی او به نظرات کارشناسی شورای امنیت ملی و کاهش نقش این شورا، ساختار جدیدی ایجاد کرده که بر پایه غریزه شخصی و مشاوران وفادار او است و این موضوع خطر پیامدهای ناخواسته را افزایش داده است.
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شنبه 1404/05/25 ساعت 20:14
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
«الکساندر دوگین» متفکر برجسته روس و نظریه‌پرداز ژئوپلیتیک در یک مجمع رسانه‌ای گفت: «رئیس‌جمهور کشور بزرگ ما به ترامپ، رئیس‌جمهور یک کشور بزرگ دیگر، نشان داد که روسیه طرفی است که باید روی آن حساب کرد.»
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
80 درصد کاربران از VPN استفاده می‌کنند
کشور در خطر سالخوردگی جمعیت قرار دارد
آیا اوتیسم با مصرف استامینوفن مرتبط است؟
کدام اشغال؟ کدام صلح؟
ترامپ: اسرائیل با شروط من برای آتش‌بس در غزه موافقت کرد
نایب قهرمانی ووشو ایران با 10 مدال رنگارنگ
واریز مرحله دوم وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری
ماهواره‌های ظفر، پایا، کوثر و سلیمانی تا پایان سال پرتاب می‌شوند
900 نفر از حامیان فلسطین در لندن بازداشت شدند
لاپید: نتانیاهو به جای مذاکره، تخریب برج‌های غزه را انتخاب کرده است
رشد چشمگیر قیمت لوازم‌التحریر و افزایش هزینه‌های زندگی در آمریکا
اسپانیا (6) - ترکیه (0) / صدرنشینی با جشنواره ای از گل + جدول گروه E
ترامپ طرحی برای میانجی‌گری بین حماس و رژیم صهیونیستی ارائه کرد
پزشکیان: توصیه‌های رهبری نصب العین مسئولان است
نجات بیماران در آتش‌سوزی بیمارستان لقمان حکیم
نورنما | درس عبرتی که قوی مادر به مرغ دریایی مزاحم داد
دولت رویکردی همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری در پیش گرفته است
تبعات اقتصادی مکانیزم ماشه را بزرگ نمایی نکنیم + فیلم
توسعه روابط راهبردی ایران و عراق کلید ثبات منطقه است
نشانه‌ای دال بر از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای ایران وجود ندارد
سید عمار حکیم با قالیباف دیدار کرد
گزارش تصویری| دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت با رهبر انقلاب
حمله پهپادی ارتش یمن به چندین هدف در جنوب اسرائیل
پزشکیان: گزارش ها حاکی از آغاز دوره خشکسالی در منطقه ما است
کاپادزه: در فینال کافا با چند غایب مهم روبه‌رو هستیم
16 شهریور شش‌تایی‌ترین روز سال برای پرسپولیس
قدردانی ویژه رهبر انقلاب از رئیس‌جمهور و دولت؛ معیشت مردم اولویت اصلی کشور است
جنایت حمله به مدرسه فارابی زیر نگاه منفعل جامعه بین‌الملل انجام شد
ایران و بازار 400 میلیارد دلاری انیمیشن
استقلال تهران رکورد گران‌ترین تیم لیگ برتر ایران را شکست
کاهش چشمگیر 25 درصدی ذخایر آبی سدهای کشور
انتقال نشست مجمع عمومی سازمان ملل از نیویورک به ژنو
زمان افتتاحیه سی و نهمین کنفرانس وحدت اسلامی اعلام شد
قربانی اسیدپاشی ضارب خود را بخشید
هشدار گروسی برای جهانی با 20 تا 25 کشور صاحب سلاح‌های اتمی
انتقاد قلعه‌نویی از برنامه‌ریزی کافا؛ نخواستیم لیگ را تعطیل کنیم
بیش از 1.1 میلیون تن کود یارانه‌ای در پنج ماه اخیر توزیع شد
زمان و مکان 3 مسابقه مهم هفته سوم لیگ برتر اعلام شد
رونمایی از جام قهرمانی کافا در تاشکند
فریبکاری آمریکا در ماجرای مذاکره بار دیگر عیان شد
بازیکنان سرباز، برای حضور در همه تیم‌ها آزاد هستند
اعتراض هزاران آمریکایی در واشنگتن علیه حضور گارد ملی + فیلم
نتانیاهو: گسترش عملیات نظامی در ورودی‌ها و داخل شهر غزه ادامه دارد
نایب قهرمانی کاراته ایران با 22 مدال رنگارنگ
مدارس حضوری و تمام‌وقت، مانند گذشته، فعالیت خواهند داشت
تأسیسات هسته‌ای ایران خط قرمز است؛ نباید ساده‌انگارانه برخورد کرد
به رسمیت شناختن کشور فلسطین «عواقب ویرانگری» به همراه دارد
عراقچی به بریتانیا، فرانسه و آلمان هشدار داد: مسیرتان را اصلاح کنید
900 نفر از زندان اوین بعد از حمله صهیونیست‌ها آزاد شدند
نبرد خاموش در دل کویر؛ محیط‌بانان و چالش‌های حفاظت از یوز ایرانی
X
آگهی تبلیغاتی