×
بین الملل
شناسه خبر : 240098
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/05/26 ساعت 19:00
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست

پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست

در مذاکره اخیر میان ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در آلاسکا، بار دیگر روشن شد که سیاست تنها میدان محاسبات سخت نیست؛ عرصه بهره‌بردن از ویژگی‌های شخصیتی رقیب هم هست.

نور نیوز - گروه بین الملل : در مذاکره اخیر میان ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در آلاسکا، بار دیگر روشن شد که سیاست تنها میدان محاسبات سخت نیست؛ عرصه بهره‌بردن از ویژگی‌های شخصیتی رقیب هم هست. پوتین، با سال‌ها تجربه در بازی‌های قدرت، خوب می‌دانست که چگونه می‌توان رشته سخن را از عقل به دل بکشاند. او به‌سادگی بر یکی از گفته‌های پیشین ترامپ صحه گذاشت: این‌که اگر خود او به‌جای بایدن در کاخ سفید بود، شاید جنگ اوکراین به اینجا نمی‌رسید. همین تأیید کافی بود تا ترامپ به وجد آید؛ چنان‌که پس از نشست آشکارا از این بخش از سخنان پوتین تمجید کرد و نمره مذاکره را «ده از ده» خواند.

این ماجرا را نمی‌توان تنها یک ظرافت لفظی دانست. پشت آن شناختی روان‌شناختی از شخصیتی نهفته است که سال‌هاست در رسانه‌ها به‌عنوان نمونه کلاسیک یک خودشیفته معرفی می‌شود: شخصیتی که نیاز بی‌وقفه به تحسین دارد، کوچک‌ترین بی‌اعتنایی را برنمی‌تابد و تصمیم‌های بزرگ را گاه بر اساس لذت کوتاهِ ستایش می‌گیرد، نه محاسبات بلندمدت. چنین رهبرانی، هرچند در ظاهر نیرومندند و مثل ترامپ مذاکره را با به رخ کشیدن جنگنده و بمب‌افکن آغاز می‌کنند، در میدان مذاکره نقطه‌ضعفی آشکار دارند.

پوتین دقیقاً بر همین نقطه ضعف دست گذاشت. او نشان داد که برای به‌دست آوردن امتیاز، همیشه نیازی به چانه‌زنی سخت یا تهدید نیست؛ گاهی یک جمله‌ی حساب‌شده، کارِ ارتشی از استدلال‌ها را می‌کند. این شگرد البته تازگی ندارد، هم پوتین از این حربه درباره سایر رهبران استفاده کرده است و هم ترامپ نشان داده  سیاستمداری است که بیش از آنکه با منطق محاسبه شود، با زبان عاطفه و ستایش قابل مدیریت است. در سال ۲۰۱۸ ترامپ ابتدا رهبر کره‌شمالی را «مرد کوچک موشکی» می‌نامید و تهدید به «آتش و خشم» می‌کرد، اما وقتی کیم او را «رئیس‌جمهور دانا» خطاب کرد و نامه‌های ستایش‌آمیز فرستاد، ناگهان لحن ترامپ تغییر کرد و از «عشق‌نامه‌های زیبا» سخن گفت؛ پس از قتل جمال خاشقجی، انتظار می‌رفت ترامپ سخت‌گیر باشد، اما او بارها ولیعهد سعودی را «شریک بزرگ آمریکا» و «مردی قدرتمند» خواند؛ زیرا بن‌سلمان در کنار لطایف‌الحیل خاص سعودی‌ها با تمجید از «رهبری قدرتمند ترامپ» هم توانسته بود دل او را نرم کند. در نشست بروکسل ناتو (۲۰۱۹) انتقاد رهبران اروپایی ترامپ را برآشفت، اما وقتی مکرون از «رهبری قاطع » او تمجید کرد، لحن ترامپ به‌سرعت تغییر کرد. 

تاریخ دیپلماسی پر است از صحنه‌هایی که رهبران با ستایش هوشمندانه، رقیب را نرم کرده‌اند. استالین در کنفرانس تهران با ستایش از مهارت‌های نظامی چرچیل توانست نظر او را برای گشودن جبهه دوم جلب کند. مائو تسه‌تونگ در دیدار تاریخی با نیکسون، او را «مردی شجاع» خواند که تابوی چین را شکست؛ جمله‌ای که غرور نیکسون را چنان سیراب کرد که در ادامه راه به توافقی تاریخی رسید. حتی هنری کیسینجر، استاد چانه‌زنی قرن بیستم، بارها در مذاکرات صلح ویتنام از شأن تاریخی و غرور طرف مقابل سخن گفت تا مقاومت آنان در مذاکره را بشکند.

راز کارآمدی این شیوه در جای دیگری است: در استفاده از نیازهای عاطفی طرف مقابل. وقتی سیاستمداری چون ترامپ تحسین را نه به‌عنوان امری خوشایند، بلکه به‌مثابه نیاز حیاتی تجربه می‌کند، ستایش هدفمند همان کلیدی است که درهای بسته را می‌گشاید. این ابزار در کوتاه‌مدت می‌تواند نتایجی چشمگیر داشته باشد؛ هرچند در بلندمدت، اگر در عمل ماهیت فریب‌آمیز آن آشکار شود، اعتماد فرو می‌ریزد.

داستان آلاسکا در حقیقت یادآور این واقعیت است که دیپلماسی تنها بر میز مذاکره شکل نمی‌گیرد، بلکه در ذهن و روان طرفین هم رقم می‌خورد. ترامپ سیاستمداری است که بیش از محاسبات خشک، با نوازش غرور و ستایشِ بی‌امان رام می‌شود؛ و پوتین با مهارتِ یک شطرنج‌باز حرفه‌ای، این نقطه ضعف را به مهره‌ای در خدمت منافع روسیه بدل کرد. با این حال در سیاست، خرید عشوه رقیب همه چیز نیست و دانستن نقطه‌ضعف رقیب تنها نیمی از لوازم پیروزی است؛ نیمی دیگر هنرِ نواختن همان زخمه‌ای است که تنها در گوش یک راهبرد درست عقلانی و دقیق خوش‌آهنگ است.


کانال تلگرامی دکتر ابراهیمی مقدم
اخبار مرتبط
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
دوشنبه 1404/05/27 ساعت 07:57
گزارش نورنیوز از تداوم واکنش ها به نشست پوتین و ترامپ در آلاسکا؛
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
دیدار ترامپ و پوتین در آلاسکا با ادعای «پیشرفت بزرگ» همراه شد؛ اما ابهام در مسائل سرزمینی اوکراین و واکنش محتاطانه اروپا و کی‌یف نشان می‌دهد مسیر صلح همچنان پرچالش و شاید بیش از آنکه واقعی باشد، سرابی سیاسی است.
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
شنبه 1404/05/25 ساعت 21:27
آتلانتیک:
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
رسانه آمریکایی با بررسی روند تصمیم‌گیری‌های دونالد ترامپ در دولتش، تاکید کرده است که بی‌اعتمادی او به نظرات کارشناسی شورای امنیت ملی و کاهش نقش این شورا، ساختار جدیدی ایجاد کرده که بر پایه غریزه شخصی و مشاوران وفادار او است و این موضوع خطر پیامدهای ناخواسته را افزایش داده است.
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شنبه 1404/05/25 ساعت 20:14
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
«الکساندر دوگین» متفکر برجسته روس و نظریه‌پرداز ژئوپلیتیک در یک مجمع رسانه‌ای گفت: «رئیس‌جمهور کشور بزرگ ما به ترامپ، رئیس‌جمهور یک کشور بزرگ دیگر، نشان داد که روسیه طرفی است که باید روی آن حساب کرد.»
نظرات

آخرین اخبار
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به خرمشهر/شهادت 5نفر در میانه
واکنش شکیب شجره و الهام پاوه‌نژاد به حملات اخیر امریکا و اسرائیل
حیات سیاسی نتانیاهو به خون‌های جنگ علیه ایران گره خورده است
توصیه فرمانده نیروی زمینی ارتش به خانواده نظامیان آمریکایی
سفر زمینی به عراق برقرار است
قالیباف خطاب به فعالان بازارهای جهانی: فریب نخورید
نورویدئو| فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس
خسارت جنگ به 115 هزار واحد غیرنظامی/ بیشترین تخریب در تهران
آمریکا به دلیل محاسبه غلط و تحریک اسرائیل وارد جنگ شد
هیچ اختلافی در داخل وجود ندارد
تعطیلی 4 بوستان تهران در روز طبیعت
ظریف: ترامپ به زودی می‌رود اما ایران همیشه می‌ماند
نامه نرگس آبیار به اعضای آکادمی اسکار: «سکوت خود را بشکنید»
ایران مصوبه اعدام اسرای فلسطینی را محکوم کرد
آخرین‌ وضعیت ترافیکی و جوی محورهای مواصلاتی کشور
صدور کیفرخواست برای 4 متهم پرونده موسسه قرض الحسنه روستای زرندین در نکا
لغو امتحانات هماهنگ کشوری متوسطه اول/آغاز امتحانات از 9 خرداد
دستور نتانیاهو به ارتش برای تخریب منازل در جنوب لبنان
تایلند ادعا کرد با ایران برای عبور نفتکش‌ از هرمز به توافق رسیده
هیچ‌کس نمی‌داند چه در سر ترامپ می‌گذرد
آمریکا مذاکره را به تهدید نظامی گرینلند ترجیح داد
محدود کردن عرضه سوخت در جایگاه‌های اندونزی
بدرقه اهالی پایتخت با شهیدان تنگسیری و اسحاقی+ فیلم
کاهش بیش از 7 میلیون بشکه تولید روزانه نفت اوپک
آماده‌باش شهرداری تهران برای بازسازی مناطق آسیب‌دیده
پیام وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای آواکس و سوخت رسان و پایگاه‌های آمریکا
واردات گاز طبیعی مایع کشورهای آسیایی از خلیج فارس به کمترین میزان در 6 سال گذشته رسید
انهدام پهپاد دشمن توسط سامانه پدافندی غرب کشور
عضو مستعفی دولت آمریکا: اول باید اسرائیل را مهار کنیم
واکنش سینا حجازی نسبت به شهادت دانش‌آموزان میناب
اخراج کارگران از شرکت‌های انگلیس به دلیل گرانی انرژی
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه به مناسبت 12 فروردین
اجرای موج 89 عملیات وعده صادق 4/ شلیک بیش از 100 موشک سنگین و پهپاد تهاجمی و 200 راکت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
بارش باران، گاهی رگبار و رعد و برق با احتمال تگرگ در شمال تهران
سفرهای زمینی عتبات در جریان است
روسیه: جای تعجب نیست که ایران می خواهد از ان‌پی‌تی خارج شود
پاسخ رهبر معظم انقلاب به پیام تسلیت و بیعت دبیرکل حزب الله لبنان
خسارت 200 میلیارد دلاری جنگ ایران به کشورهای عربی خلیج فارس
قیمت بنزین و گازوئیل در امارات 30 تا 70 درصد افزایش یافت
محکومیت سفارت روسیه در حملات نزدیک کلیسای ارتدکس در تهران
سپاه: ملت ایران با رأی قاطع خود به جمهوری اسلامی، مسیر عزت، استقلال و پیشرفت را برگزید
حافظیه همچنان پرمخاطب‌ترین مقصد گردشگری در یازدهمین روز نوروز
خلیج فارس و سواحل استان بوشهر تا پایان هفته مواج است
استامر بار دیگر تاکید کرد: جنگ در خاورمیانه جنگ ما نیست
حنظله اطلاعات ایران‌وایر را منتشر کرد
طرح اعطای تسهیلات 20 میلیون تومانی به بازنشستگان+ جزئیات
سری جدید «شام ایرانی» منتشر شد
پیام استاندار تهران به مناسبت 12 فروردین