×
اقتصادی
شناسه خبر : 240020
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/05/26 ساعت 12:20
چه معاملاتی از مالیات بر سوداگری و سفته بازی معاف است؟

چه معاملاتی از مالیات بر سوداگری و سفته بازی معاف است؟

قانون مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی پس از تصویب در مجلس و تایید شورای نگهبان، توسط رئیس جمهور ابلاغ شد تا معاملات کوتاه‌مدت دارایی‌ها مشمول مالیات شوند و بازارها به سمت فعالیت‌های مولد هدایت شوند.

نورنیوز - گروه اقتصادی:‌ رئیس جمهور قانون مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی را پس از تصویب در مجلس و تایید شورای نگهبان، برای اجرا ابلاغ کرد. این قانون که در جلسه علنی مورخ ۱۴۰۴/۰۴/۰۸ مجلس تصویب شد، طی نامه شماره ۸۰۵۱۹ مورخ ۱۴۰۴/۰۵/۲۵ به اجرا درآمد.

هدف از این قانون، کاهش فعالیت‌های غیرمولد اقتصادی و جلوگیری از ایجاد حباب در بازارهای دارایی است. بر اساس این قانون، بخش قابل توجهی از سرمایه‌ها در ایران که پیش‌تر صرف خرید و فروش کوتاه‌مدت دارایی‌هایی مانند زمین، مسکن، خودرو، طلا و ارز می‌شد، اکنون مشمول مالیات خواهد شد. این معاملات که به «سفته‌بازی» یا «سوداگری» معروف هستند، ارزش افزوده واقعی ایجاد نمی‌کنند و با افزایش تقاضای کاذب، قیمت‌ها را بالا برده و فشار تورمی بر مصرف‌کنندگان وارد می‌کنند.

ملاک اصلی تشخیص سوداگری در این قانون، مدت نگهداری دارایی است. هرچه فاصله زمانی بین خرید و فروش کوتاه‌تر باشد، نرخ مالیات بالاتر خواهد بود. به عنوان مثال، اگر فردی یک واحد مسکونی، خودرو یا مقدار مشخصی طلا را ظرف چند ماه خرید و فروش کند، بخش یا تمام سود حاصل مشمول مالیات سنگین خواهد شد. در مقابل، افرادی که دارایی را برای مصرف شخصی یا سرمایه‌گذاری بلندمدت نگاه می‌دارند، از معافیت کامل یا نرخ‌های پایین مالیاتی برخوردار می‌شوند.

برای اجرای دقیق این قانون، سامانه‌های سراسری با استفاده از کد ملی، شماره پلاک خودرو و شناسه یکتا برای املاک طراحی شده است. این سامانه‌ها معاملات را رصد کرده و اطلاعاتی از جمله اختلاف قیمت، مدت نگهداری دارایی و هویت طرفین معامله را ثبت و به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌کنند. ثبت تمام نقل و انتقال‌ها و تبادل داده میان بانک‌ها، دفاتر اسناد رسمی و مراجع ثبت معاملات، از دیگر ابزارهای جلوگیری از معاملات صوری است.

نظام مالیاتی این قانون به صورت پلکانی طراحی شده است. به طور نمونه، فروش دارایی ظرف کمتر از یک سال از خرید آن ممکن است با نرخ ۲۰ درصد مالیات مواجه شود، نگهداری بین یک تا سه سال با نرخ ۱۰ درصد و بیش از سه سال مشمول نرخ‌های بسیار پایین یا معافیت کامل خواهد بود. این رویکرد مشابه مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای توسعه‌یافته است و انگیزه برای معاملات کوتاه‌مدت سودجویانه را کاهش می‌دهد.

با وجود مزایا، اجرای قانون با چالش‌هایی همراه است. از جمله نگرانی‌ها می‌توان به دور زدن قانون با قراردادهای صوری و نیاز به فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی عمومی اشاره کرد. همکاری بین بانک‌ها، سازمان ثبت اسناد، اتحادیه‌های مشاوران املاک و سازمان امور مالیاتی برای موفقیت قانون ضروری است.

در نهایت، هدف از این قانون جلوگیری از انباشت دارایی‌های ارزشمند در دست گروهی محدود و بازگرداندن تعادل به بازارهاست. اجرای عادلانه و شفاف آن می‌تواند تورم کالاهای سرمایه‌ای را کنترل کرده، مالکیت را برای مصرف‌کنندگان واقعی افزایش دهد و سرمایه‌ها را به سمت پروژه‌های تولیدی هدایت کند.


نظرات

آخرین اخبار
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد