×
اقتصادی
شناسه خبر : 239560
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/23 ساعت 11:40
حذف سهمیه سوخت دهک‌های پردرآمد؛ تأثیر بر معیشت دهک‌های پایین‌تر

حذف سهمیه سوخت دهک‌های پردرآمد؛ تأثیر بر معیشت دهک‌های پایین‌تر

یک عضو هیأت علمی دانشگاه تهران معتقد است حذف یارانه سوخت برای دهک‌های بالا در شرایط تورمی و بدون برنامه‌ریزی جامع، نه تنها عدالت اجتماعی را تامین نمی‌کند بلکه بار اقتصادی بیشتری بر دوش اقشار کم‌درآمد خواهد گذاشت.

نورنیوز-گروه اقتصادی: طبق صحبت‌های اخیر رئیس جمهور درباره سهمیه بنزین دهک‌های مختلف، موضوع حذف سهمیه دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ جدی‌تر از قبل شده که می‌تواند فرصت‌ها و چالش‌هایی را برای دهک‌های پایین و بالا ایجاد کند. در همین راستا کارشناسان اقتصادی اظهار نظرهای مختلفی در این زمینه داشته و به آثار مثبت و منفی آن پرداختند که در ادامه می‌خوانیم.

آلبرت بغزیان، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، درباره حذف احتمالی یارانه سوخت (بنزین) دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ کشور، در راستای رعایت عدالت اجتماعی درون جامعه توضیح داد: در واقع یک بخش بیشتر این موضوع قضاوت‌های غیر اقتصادی است و همه باید از این سهمیه برخوردار باشند، چه فقیر و چه غنی. از یک جهت دیگر اما می‌توان گفت افراد غنی به این سهمیه نیازی ندارند و اگر این سهمیه را به آن‌ها ندهیم ناراحت نمی‌شوند.

او ادامه داد: بحث مهم اما این است که دهک نهم و دهم چه کسانی هستند؟ به عنوان مثال الان به من گفته‌اند که دهک نهم هستم، آیا معیار خاصی برای معرفی دهک‌ها وجود دارد؟ الان درآمد من با فردی که در دهک دهم لامبورگینی سوار شده و ویلای آنچنانی یا کارخانه دارد، یکسان است؟  اگر من الان دهک نهم یا دهم به شمار می‌روم، به هیچ عنوان قابل مقایسه با افراد حاضر در دهک دهم نیستم که درآمدهای بسیار زیادی دارند. در واقعیت این اتفاق در حق افرادی مثل بنده بی‌عدالتی است. اگر ما بالاترین درآمد و دارایی را برای دهک دهم در نظر بگیریم، در بهترین حالت بنده به عنوان عضو هیات علمی باید در دهک چهارم یا پنجم قرار می‌گرفتم. این به نوعی بی‌عدالتی است چون معیار تشخیص‌ها مشخص نیست.

با این روش گران کردن بنزین تنها دهک‌های اول تا هفتم ضرر می‌کنند چون به عنوان مثال کرایه‌ها گران می‌شود، بلیت اتوبوس و مترو هم با قیمت بالاتری عرضه خواهند شد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران از بعد تحلیل اقتصادی، درباره این تصمیم احتمالی دولت توضیح داد: اگر موضوع تشخیص اشتباه دهک‌ها را کنار بگذاریم، به نظر من دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ درآمدها و دارایی‌هایی دارند که نیازی به این یارانه بنزین ندارند. الان هم همان افراد بعد از سهمیه یارانه به صورت آزاد بنزین می‌زنند. سوال مهم این است که نگرانی ما بنزین ۱۵۰۰ تومانی است یا نگران بنزین ۳۰۰۰ تومانی هستیم؟ اگر قرار هست این اتفاق بیفتد، پس ما اشتباه می‌کنیم که بنزین بدون سهمیه را ۳۰۰۰ تومان بدهیم، در کم‌ترین حالت بنزین بدون سهمیه (آزاد) باید به قیمت ۶۰۰۰ تومان عرضه شود تا حداقل شاهد یک عکس‌العملی باشیم.

او تصریح کرد: من موافق حذف سهمیه بنزین برای دهک‌های فوق هستم، اما به عنوان مثال یارانه نان را که نمی‌توان از آن‌ها کسر کرد. البته آن فرد سهمیه نان را نمی‌خواهد چون در نانوایی سنگک دو رو کنجد سفارش می‌دهد و آن افراد حاضر در دهک بالا وقت کافی برای این چیزها را ندارند و برای آن‌ها فرقی ندارد. این موضوع فراتر از یارانه بنزین است.  به نظر من با این روش ما در دور تکرار می‌افتیم و اتفاق خاصی نمی‌افتد.  

این کارشناس اقتصادی با مطرح کردن این موضوع که چه برنامه‌ای برای رسیدن درآمدهای حاصل از این کار به دست دهک‌های پایین‌تر در نظر داریم؟ گفت: افراد دهک‌های بالاتر با تورم موجود آسیبی نمی‌بینند و دارایی‌های آن‌ها بیشتر خواهد شد.

اگر قرار باشد با این روش قیمت سوخت افزایش یابد، در نتیجه قیمت حمل و نقل بار نیز افزایش پیدا می‌کند و حتی قیمت خمیر دندان هم بالاتر می‌رود که در نتیجه، هزینه‌های دهک‌های پایین بار دیگر بیشتر می‌شود.

بغزیان در پاسخ به این سوال که آیا با این تصمیم دولت در هزینه‌های کشور صرفه جویی می‌شود؟ توضیح داد: از دید حسابداری و در آن قسمت شاید ما یارانه بنزین کم‌تری بپردازیم، اما جاهای دیگر که باید با تورم مبارزه کنیم، هزینه‌های تامین اجتماعی دیگر برای دهک‌های پایین افزایش پیدا می‌کند و فکر نکنید که هزینه دولت کم خواهد شد. بهترین کار مبارزه با تورم است. الان در کشورهای دیگر مالیات روی بنزین را می‌گیرند و بنزین ارزان نیست، اما ما یک موضوع مهم به نام نرخ ارز داریم که از ۴ هزار تومان به۸۰ تا ۹۰ هزار تومان رسیده است. الان می‌گویند قیمت بنزین در ترکیه ۲۴ هزار تومان است، اما این موضوع در شرایطی است که قیمت ارز بالا رفته است. بحث نرخ ارز و تورم این شرایط را وخیم‌تر می‌کند.  

او با بیان اینکه بی‌تردید قیمت بنزین حتما باید تغییر کند، ادامه داد: دولت حتما نیاز دارد که درباره قیمت بنزین بازنگری کند، اما باید با توجه به بحث‌های اجتماعی و شرایط فعلی این مسئله مورد بررسی دقیقی قرار گیرد. راهکار مناسب این است که وسایل حمل و نقل عمومی بهبود پیدا کند. باید اتوبوس با کیفیت شود، که البته در این صورت قیمت بلیت‌های اتوبوس و مترو هم گران‌تر خواهد شد. در واقع با این تصمیم فعلی فقط یک هزینه به کشور تحمیل کرده‌ایم و همین موضوع باعث تورم بیشتر می‌شود که در این شرایط دولت باز هم باید فکر دیگری بکند. اگر نرخ ارز هم تغییر کند بنزین به سمت بیرون قاچاق می‌شود. در آن صورت ما باید جلوی قاچاق بنزین را هم با روش‌های کشورهای دیگر بگیریم.

بنزین سه نرخی یکی از پیشنهادها است، اما آیا می‌توان در آن شرایط قیمت کرایه‌ها را هم کنترل کرد؟ در آن صورت یک عده حتی بنزین فروشی هم می‌کنند.  

او با بیان اینکه من با افزایش قیمت موافق هستم، ادامه داد: افزایش قیمت را باید انجام دهیم، اما اگر من بودم در شرایط عادی کشور که در این حد تورم نبود، تحریم نداشتیم، انحصار نبود و ...، افزایش قیمت بنزین را به صورت پله پله و از پیش تعیین شده انجام می‌دادم. به عنوان مثال اعلام می‌کردیم که هر ۱۳ فروردین بنزین را فلان قدر افزایش می‌دهیم که در آن صورت شرایط اقتصادی برای جامعه قابل پیش بینی بود و چه بسا الان هم قیمت به ۲۴ هزار تومان می‌رسید. الان اما شرایط بسیار سخت است و باید پله پله قیمت را بالاتر ببریم. بنزین سه نرخی یکی از پیشنهادها است، اما آیا می‌توان در آن شرایط قیمت کرایه‌ها را هم کنترل کرد؟ در آن صورت یک عده حتی بنزین فروشی هم می‌کنند.  

بغزیان در پایان صحبت‌های خود اظهار کرد: شرایط اقتصادی ما باید بهتر شود و به ثبات برسیم. الان هم اگر چهار صفر پول ملی را برداریم و به مردم هم بگوییم پنل‌های خورشیدی بگذارید وگرنه برق قطع می‌شود، کاری از پیش نمی‌بریم. باید یک برنامه‌ریزی کرده و به مردم اعلام کنیم که قیمت بنزین در فواصل زمانی مشخص افزایش پیدا می‌کند. بعد از آن می‌توان به سمت سیاست‌هایی مثل خودرو برقی و ... برویم و برنامه‌های کنترل قیمت‌ها هم رخ بدهد تا سفره مردم کوچک‌تر نشود.


ایسنا
اخبار مرتبط
فردا آخرین مهلت انتخاب خودرو برای سهمیه سوخت مالکان چندخودرویی
یکشنبه 1404/11/26 ساعت 13:41
فردا آخرین مهلت انتخاب خودرو برای سهمیه سوخت مالکان چندخودرویی
شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد مالکان دارای چند خودرو تا 27 بهمن فرصت دارند خودروی مشمول دریافت سهمیه سوخت را انتخاب کنند.
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
شنبه 1404/05/25 ساعت 22:35
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
وزیر نفت تاکید کرد که سهمیه‌های 1500 و 3000 تومانی کارت‌های سوخت شخصی و اضطراری جایگاه‌ها همچنان با قیمت‌های پیشین برقرار خواهند بود و بنزین سوپر نیز بدون تغییر قیمت عرضه خواهد شد.
وزیر کار: یارانه 3 دهک تا شهریور حذف می‌شود
سه‌شنبه 1404/05/21 ساعت 10:15
وزیر کار: یارانه 3 دهک تا شهریور حذف می‌شود
وزیر کار خبر داد: شهریورماه یارانه 3 دهک (یعنی حدود 25 میلیون نفر) را حذف خواهیم کرد. آن چیزی که بر اساس قانون بودجه و مجلس هم به طور جدی آن را پیگیری میکند حذف سه دهک است.
انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی به کجا رسید؟
پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 20:10
انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی به کجا رسید؟
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با تبیین آخرین وضعیت انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی گفت: شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در صورت تهیه و تدوین آیین‌نامه اجرایی این طرح از سوی هیات وزیران، اقدام‌های اجرایی را انجام می‌دهد.
نظرات

آخرین اخبار
آغاز اجرای آزمایشی طرح شناسه‌دار کردن سوخت در تهران
کشف و ضبط سلاح و مهمات آمریکایی در مرزهای غربی کشور
جزئیات مصوبه جدید برای برگزیدگان المپیادهای علمی کشور
پادکست | ویژه برنامه روز بزرگداشت خیام نیشابوری
ایران رکورد تازه‌ای در فناوری نانو ثبت کرد
زمان‌بندی مصاحبه دکتری دانشگاه شریف اعلام شد
نورویدئو | پشت پرده تغییر ناگهانی رفتار ترامپ در چین
15 ملی‌پوش به اردوی تیم والیبال نشسته بانوان دعوت شدند
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 28 اردیبهشت ؛ آغاز ریزش قیمت ها +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 28 اردیبهشت ؛ توقف دلار در کانال 180 هزار تومان + جدول
آخرین روز استفاده رایگان از مترو و اتوبوس در تهران اعلام شد
فاز جدید اصلاح مصرف بنزین از اول خرداد آغاز می‌شود
میدری: دولت برنامه‌ و لایحه‌ای برای تغییر سن و مقررات بازنشستگی ندارد
تاکید پاکستان و قطر بر تقویت روند صلح در منطقه
بقایی: روابط ایران و عراق با تغییر دولت‌ها دستخوش تغییر نمی‌شود
هاآرتص: 80 درصد فرار سربازان اسرائیلی به دلیل مشکلات روانی است
پزشکیان: از هر صدای تفرقه‌انگیز باید دوری کنیم
کاروان تیم ملی ایران راهی ترکیه شد
تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران معضل هر ساله کشاورزان
تاکید دولت بر مسئولیت‌پذیری و شفاف‌سازی با مردم
گفت‌وگوی تلفنی ترامپ و رئیس‌جمهور کره جنوبی
جزئیات ریزش شدید بیت‌کوین و اتریوم در 24 ساعت گذشته
قیمت گوشت قرمز امروز 28 اردیبهشت 1405 + جدول
یمن: رژیم صهیونیستی تنها زبان زور را می‌فهمد
تلاش کشورهای عربی برای کاهش تنش در خاورمیانه
جنگ علیه ایران، جهان در سراشیبی انفجار قیمت‌ها
درخشش رافینیا بارسلونا را به پیروزی رساند
جهش بهای نفت برنت و WTI در معاملات دوشنبه
کیم جونگ اون خواستار تقویت نیروهای مرزی شد
گفت‌وگوی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران و آمریکا
قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 28 اردیبهشت 1405
یک «استمرار تمدنی» در جهان گسست‌های تاریخی
سفری پرحاشیه و خالی از دستاورد
وزارت علوم: 40 درصد بیکاران کشور تحصیل‌کرده‌اند
پیش‌فروش بلیت قطارهای خرداد 1405 آغاز شد
صنعت نشر با مشکلات جدی اقتصادی روبه‌روست
قیمت خودرو امروز دوشنبه 28 اردیبهشت 1405+ جدول قیمت ها
ورود دادستانی به فروش خودرو؛ الزام ایران‌خودرو و سایپا به ایجاد فرصت برابر ثبت‌نام
دوفوریتی | کنکور امسال چشم اندازی در مه!!
چرا برخی سرطان‌ها به شیمی‌درمانی مقاوم هستند؟
امارات به یار بزرگ اسرائیل در منطقه تبدیل شده است
رفتار شی جین‌پینگ با ترامپ چه پیامی برای جهان داشت؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز 28 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 28 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
نوراینفو | سیمای جمعیت ایران در سال 1404
راز دیدن در مه غلیظ؛ الگویی از مغز انسان برای خودروهای خودران
7 حلقه‌ای که زبان اشاره را به متن تبدیل می‌کنند
ممنوعیت ورود روبات‌های انسان‌نما به پروازهای «ساوت‌وست»
هوش مصنوعی و تجویز درمان‌های غیرضروری دندانپزشکی
الیاف جدید زیستی؛ راهی برای پایان میکروپلاستیک لباس‌ها