×
سیاسی
شناسه خبر : 239468
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/22 ساعت 16:43
سنگر ساختن از نام کوروش برای شلیک به روان مردم ایران

نورنیوز مضامین و تکنیک‌های پیام ویدئویی نتانیاهو را بررسی می‌کند؛

سنگر ساختن از نام کوروش برای شلیک به روان مردم ایران

انتشار ویدئوی اخیر بنیامین نتانیاهو،‌نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خطاب به مردم ایران، رویدادی است که باید آن را فراتر از یک ژست سیاسی یا کنش تبلیغاتی مقطعی دید. تحلیل محتوای این پیام، انتخاب واژگان، ترتیب بیان و زمان‌بندی انتشار آن نشان می‌دهد که با یک عملیات روانی چندسطحی مواجهیم که هم اهداف داخلی دارد و هم ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی آن قابل توجه است.

نورنیوز-گروه سیاسی:‌ انتشار ویدئوی اخیر بنیامین نتانیاهو،‌نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی خطاب به مردم ایران، که در آن با ارجاع به نام کوروش و اشاره به مشکلاتی همچون کم‌آبی، مردم را به اعتراض علیه حاکمیت فرا می‌خواند، رویدادی است که باید آن را فراتر از یک ژست سیاسی یا کنش تبلیغاتی مقطعی دید. تحلیل محتوای این پیام، انتخاب واژگان، ترتیب بیان و زمان‌بندی انتشار آن نشان می‌دهد که با یک عملیات روانی چندسطحی مواجهیم که هم اهداف داخلی دارد و هم ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی آن قابل توجه است.

تخریب با شمشیر کوروش

نتانیاهو سخن خود را از جایی آغاز می‌کند که در ذهن بخش بزرگی از ایرانیان کمترین مقاومت روانی ایجاد می‌کند: یک ارجاع تاریخی به کوروش، پادشاهی که در روایت‌های ملی و حتی برخی خوانش‌های مذهبی جایگاهی نمادین دارد. این نقطه ورود، سد اولیه مقاومت مخاطب را می‌شکند و امکان پذیرش پیام را بالا می‌برد. در ادبیات جنگ روانی، این شیوه را «پوشش نمادین» می‌نامند؛ روشی که به پیام سیاسی اجازه می‌دهد از پشت نقاب یک مرجع فرهنگی یا تاریخی وارد ذهن مخاطب شود.

اما بلافاصله پس از این مقدمه ظاهرالصلاح، موضوع بحران آب و مشکلات معیشتی مطرح می‌شود. در اینجا از یک واقعیت عینی استفاده شده، اما چارچوب‌بندی آن به گونه‌ای است که تنها یک علت به ذهن مخاطب القا می‌شود: ناکارآمدی حاکمیت. این تکنیک که در مطالعات ارتباطات استراتژیک به «نشانه‌گذاری انتخابی» مشهور است، بر حذف پیچیدگی‌ها و برجسته‌کردن یک علت خاص تکیه دارد تا مسیر استدلال مخاطب به سمت مطلوب گوینده هدایت شود. نتانیاهو با این ترفند، بیش از هرچیز تلاش می‌کند ایده‌ی فروپاشی مدیریتی حکومت را به مخاطب ایرانی القا کند.

ترکیب «غرور تاریخی» و «احساس محرومیت کنونی» در این پیام، یک سازوکار هیجانی قوی را فعال می‌کند. از نظر روان‌شناسی سیاسی، زمانی که فاصله میان «آنچه هست» با «آنچه بود» و «آنچه باید باشد» به شکلی احساسی برجسته شود، خشم اجتماعی می‌تواند به سرعت از حالت پنهان به کنش آشکار برسد. این همان «دوگانه‌سازی هویتی» است که همزمان هم احساس افتخار و هم احساس تحقیر را برمی‌انگیزد. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از این طریق دنبال تحریک عصبی مردم ایران و تشویق‌شان به حضور اعتراضی خیابانی است.

یک پیام برای چند هدف

اهداف چنین پیامی را باید در چند سطح هم‌زمان جست‌وجو کرد. در سطح داخلی ایران، تضعیف اعتماد عمومی و سوق دادن نارضایتی منفعل به اعتراض فعال، مهم‌ترین هدف است. در سطح منطقه‌ای، القای تصویر ایران به‌عنوان کشوری با شکاف‌های اجتماعی عمیق، می‌تواند در ذهن بازیگران منطقه‌ای به کاهش وزن ژئوپلیتیک تهران کمک کند. در سطح بین‌المللی نیز، چنین روایتی می‌تواند مشروعیت لازم را برای افزایش فشارهای اقتصادی یا حتی اقدامات محدود نظامی فراهم آورد، به‌ویژه اگر افکار عمومی غرب با این تصور مواجه شود که ایران در آستانه فروپاشی داخلی است. حتی در سطح داخلی اسرائیل، چنین پیام‌هایی کارکردی مهم دارند: انحراف افکار عمومی از بحران‌های سیاسی و امنیتی داخلی و بازسازی تصویر رهبری «قدرتمند» که همچنان ابتکار عمل در برابر رقیب را در دست دارد.

زمان‌بندی انتشار این پیام نیز تصادفی نیست. هم‌زمانی آن با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره تشدید تنش‌های امنیتی در منطقه، می‌تواند به‌عنوان یک مکمل روانی پیش از هرگونه اقدام میدانی یا خرابکارانه عمل کند. این هماهنگی زمانی، احتمالاً با هدف ایجاد یک اثر ترکیبی طراحی شده است؛ ترکیبی از فشار روانی، فشار رسانه‌ای و فشار امنیتی.

در نهایت، پیام نتانیاهو و تکرار این شیوه توسط دیگر مقامات اسرائیلی مثل نفتالی بنت، ایسراییل کاتز و اسموتریچ را باید نمونه‌ای از یک عملیات روانی ترکیبی دانست که با شناخت و بهره‌گیری موذیانه از مؤلفه‌های هویتی و روان‌شناختی جامعه هدف طراحی شده است. مقابله با چنین اقداماتی نه با واکنش‌های صرفاً احساسی و نه با بی‌اعتنایی ممکن است، بلکه نیازمند دو مسیر هم‌زمان است: نخست، افشای روش‌ها و تکنیک‌هایی که در این پیام‌ها به‌کار می‌رود تا اثرگذاری آن بر افکار عمومی کاهش یابد؛ و دوم، رسیدگی واقعی و شفاف به مسائلی که این پیام‌ها بر آن دست می‌گذارند تا امکان بهره‌برداری تبلیغاتی از آنها کاهش پیدا کند. تنها با چنین رویکردی می‌توان در برابر مهندسی افکار عمومی که از مسیر تاریخ و بحران عبور می‌کند، ایستادگی مؤثر داشت.

اگرچه شاید تکراری باشد، اما خالی از فایده نیست گفتن اینکه نخست‌وزیر خونریز رژیم صهیونیستی، در جنگ 12 روزه علیه ایران، به طور عملی نشان داد که مقصودش از «رهایی بخشی مردم ایران» چیست! او در این جنگ، بیش از هزار نفر از مردم این سرزمین را به شهادت رساند که افزون بر چهار پنجم آنها از شهروندان غیرنظامی شامل کودکان و زنان و مردم عادی بودند. غیر از این، دوسال جنایت در غزه، و کشتار بیش از 60 هزار نفر از مردم این منطقه، و استفاده سخاوتمندانه از سیاست گرسنگی و قحطی، تفسیر او از آزادی مردم را به بهترین شکل عیان می سازد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
چرا روز «کوروش» در تقویم رسمی کشور ثبت نشده است؟
چهارشنبه 1404/08/07 ساعت 09:59
چرا روز «کوروش» در تقویم رسمی کشور ثبت نشده است؟
دبیر شورای فرهنگ عمومی، اعلام کرد که تا کنون درخواستی برای ثبت «روز کوروش» در تقویم رسمی کشور به این شورا ارائه نشده است. وی تأکید کرد که به محض دریافت درخواست، این موضوع بررسی و در صورت تصویب وارد تقویم رسمی خواهد شد.
روز کوروش
چهارشنبه 1404/08/07 ساعت 09:43
احمد مسجدجامعی:
روز کوروش
اهل سینما و هنر می‌دانند از معدود یادگاران ارجمند سینمای امروز ایران آقای بیضایی است. یکی از آثار پرآوازه ایشان «باشو غریبه کوچک» است که نشان می‌دهد چگونه بین ایرانیان از سواحل خلیج فارس تا دریای مازندران پیوند برقرار کنیم.
نتانیاهو: مردم اسرائیل تصمیم خواهند گرفت که این آخرین دوره نخست‌وزیری من باشد یا خیر
چهارشنبه 1404/05/22 ساعت 10:56
نتانیاهو: مردم اسرائیل تصمیم خواهند گرفت که این آخرین دوره نخست‌وزیری من باشد یا خیر
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو، با اشاره به افزایش تهدیدات علیه خود، اظهار داشت که نگران امنیت شخصی‌اش است. او تحرکات بی‌سابقه‌ای را علیه خود شناسایی کرده و آینده سیاسی‌اش را وابسته به تصمیم مردم دانست.
5 شرط اصلی نتانیاهو برای پایان جنگ غزه اعلام شد
یکشنبه 1404/05/19 ساعت 21:45
5 شرط اصلی نتانیاهو برای پایان جنگ غزه اعلام شد
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، ضمن تأکید بر هدف خود برا خلع سلاح حماس، تصریح کرد که قصد ندارد جنگ با غزه را طولانی کند.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
شایعه یا واقعیت؟ سیر خام ناشتا لاغر نمی‌کند
یک مربی تناسب اندام همیشه همراه شما!
سرماخوردگی را با آنتی‌بیوتیک درمان نکنید
استرس روزانه شما شبیه جنگیدن با شیر است!
نتانیاهو در حال بررسی برکناری یسرائیل کاتس از وزارت جنگ
جزئیات دیدار شهباز شریف با علی لاریجانی / تأکید بر همکاری‌های دوجانبه
سرنوشت جنگل‌های هیرکانی در دست باران / آتش‌ فرو می‌نشیند؟
پیام تسلیت الحوثی به شیخ نعیم قاسم / لزوم همبستگی در برابر اسرائیل
شناسایی مظنونان جدید سرقت از لوور
واکنش تند مسکو علیه ماکرون درباره دارایی‌های روسیه
زلنسکی برای توافق صلح به دیدار ترامپ می‌رود
سازمان ملل: 127 غیرنظامی از زمان آتش‌بس در لبنان کشته شده‌اند
بیانیه سرایا القدس درباره شهادت دو رزمنده جهاد اسلامی
150 پروژه در اولویت وزارت اقتصاد / آغاز طرح «اقتصاد برای همه»
پیشرفت‌های جدید در مذاکرات صلح روسیه به روایت کاخ سفید
موزه های تهران هم تعطیل شدند
سپاهان به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا صعود کرد+ فیلم گلها
نورنما | بزرگ‌ترین مجسمه مذهبی جهان در برزیل
حضور دوباره رونالدو در جام جهانی
کدام استان‌ها چهارشنبه تعطیل شدند
مقاومت یک جسد اسرائیلی دیگر را تحویل می‌دهد
یمن رسماً اعلام کرد: در کنار حزب‌الله هستیم
اعلام سیدبندی جام جهانی 2026 + تاریخ قرعه کشی
اوکراین با طرح صلح پیشنهادی آمریکا موافقت کرد
اعلام زمان و جزئیات ثبت‌نام حج عمره رجب و شعبان
مهاجرانی: نرخ بنزین بدون اطلاع قبلی به مردم تغییر نخواهد کرد
رئیس جمهور: بدون ثبت اموال، خدمات دولتی قابل دریافت نیست
نخست‌وزیر لبنان: کشور ما در وضعیت جنگ فرسایشی قرار دارد
انفجار در دادگاه ترکیه
تهران 3 درجه سردتر می‌شود / تداوم آلودگی هوا
اردن: اسرائیل بیش از 500 بار آتش‌بس را در غزه نقض کرده است
توافق نهایی بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی با آتیه سازان حافظ+اعلام جزییات بزودی
سهمیه بنزین خودروهای وارداتی و صفر تولید داخل حذف می‌شود+توضیحات وزیر نفت
جزئیات پرتاب ماهواره‌های سنجشی ایران / 3 ماهواره در یک روز
درخواست سوئد برای موشک‌هایی با برد هدف‌گیری خاک روسیه
موج اعتراض علویان به کشتارها و بازداشت های فرقه ای در سوریه
شرایط فروش وانت نیسان ارتقاء یافته اعلام شد+جدول فروش
اوکراین با مفاد توافق صلح موافقت کرده/زلنسکی برای مذاکره به آمریکا می رود
نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا
رئیس مجلس پاکستان: روابط دوجانبه با ایران به مرحله‌ای مهم رسیده است
سخنگوی فدراسیون فوتبال: بی‌اخلاقی کنند، نمی‌رویم
کدام سینماگران ایرانی داور جشنواره جهانی فجر شدند؟
دیدار و گفت‌وگوی وزیر امور خارجه با همتای هلندی
نورنما | هفته مقدس بسیج گرامی‌باد
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ
هوای ناسالم و وظایف نظام حکمرانی در کیفیت زندگی
آلمان ادعا کرد: روسیه احتمالا تا سال 2029 به ناتو حمله کند
اعلام جرم دادستانی تهران علیه یک نماینده سابق مجلس
انهدام شبکه بزرگ قاچاق سوخت با همکاری پلیس و دستگاه قضایی
«وحید عابدینی» استاد ایرانی دانشگاه اوکلاهاما آزاد شد
X
آگهی تبلیغاتی