×
سیاسی
شناسه خبر : 239263
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/21 ساعت 10:30
جنگ دوم، میدان نبرد ذهن‌ها؛ زمان اجرای ابتکارات تازه برای مقابله

نورنیوز از ضرورت افزایش تحرکات ادراک‌سازی برای بازدارندگی در برابر جنگ دوم گزارش می‌دهد؛

جنگ دوم، میدان نبرد ذهن‌ها؛ زمان اجرای ابتکارات تازه برای مقابله

در حالی‌که گمانه‌زنی‌ها درباره «جنگ دوم» در اوج است، تشکیل شورای دفاع می‌توانست نشانه تغییر آرایش ایران در برابر تهدیدات باشد، اما نبود اخبار از فعالیت عملی آن پرسش‌برانگیز است. همزمان سفر لاریجانی به عراق و لبنان پیام آشکاری از تقویت پیوندهای امنیتی منطقه‌ای فرستاد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در شرایطی که فضای رسانه‌ای و تحلیلی منطقه مملو از گمانه‌زنی درباره احتمال «جنگ دوم» است، پرسش بنیادین این است که آیا باید وقوع آن را قطعی دانست یا همچنان در سطح یک سناریوی روانی باقی مانده است. از منظر راهبردی، تعیین زمان و قطعیت آغاز یک جنگ آینده نه ممکن است و نه مبتنی بر روش علمی. آنچه اهمیت دارد، نه پیش‌بینی تقویمی، بلکه شناخت روندها و گزاره‌هایی است که ذهنیت وقوع را تقویت می‌کند و می‌تواند بسترهای واقعی یا ذهنی برای آن فراهم سازد.

ایران امروز با دو سطح از مواجهه روبه‌رو است؛ نخست، میدان عینی قدرت و بازدارندگی که هنوز مانع از حرکت دشمن به سمت درگیری مستقیم شده است و دوم، میدان ادراک عمومی که در آن، شکل‌گیری انتظار جنگ می‌تواند خود به ابزاری برای فشار روانی، اقتصادی و سیاسی تبدیل شود. این سطح دوم، در صورت بی‌توجهی، می‌تواند ادراک تهدید را از سطح گمانه‌زنی به مرحله تصمیم‌سازی برای دشمن منتقل کند.

بحث «جنگ دوم» اگرچه این روزها در رسانه‌ها و محافل تحلیلی پررنگ است، اما واقعیت این است که هیچ تحلیلگری نمی‌تواند با قطعیت بگوید چنین درگیری حتماً رخ خواهد داد. آنچه تعیین‌کننده است، نه شایعات و تاریخ‌های ساختگی، بلکه روندهایی است که اگر فعال شوند، اراده دشمن برای حمله را تقویت می‌کنند. در چنین شرایطی، پرسش اصلی این نیست که آیا باید آماده جنگ باشیم یا نه - که پاسخ آن مشخص است- بلکه این است که چگونه باید با ارسال پیام‌های روشن و معنی دار «آمادگی و اراده پاسخ‌گویی» را به طرف اثبات کنیم.

تشکیل «شورای دفاع» یکی از مهم‌ترین ابتکارهای راهبردی ماه‌های اخیر است که ظرفیتهای قابل توجهی برای نشان دادن تغییر آرایش نظام در برابر تهدیدات جدید دارد. ابتکاری که می‌تواند هم در داخل به مردم اطمینان دهد و هم در خارج به دشمن نشان دهد که ایران با یک سازوکار منسجم به استقبال تهدیدات می‌رود. این اقدام مهم اما از لحظه اعلام موجودیت تا امروز، متناسب با انتظارات اولیه که از شکل گیری آن ایجاد شد ادامه مسیر نداده است.  تاکنون هیچ خبر موثقی از جلسه، تصمیم یا اقدام عملی در مورد آغاز به فعالیت شورای دفاع و فعال شدن ساختارهای اجرایی آن  که می تواند در تقویت ادراک  اولیه نسبت به نقش این شورا در افزایش انسجام و کارایی بخش دفاع مؤثر باشد، منتشر نشده که محل سئوال جدی است.. این سکوت طولانی، به‌ویژه در مقطعی که همه نگاه‌ها به سمت نشانه‌های تحرک عملی ایران دوخته شده، جای تعجب دارد و می‌تواند این برداشت را ایجاد کند که شاید هنوز در بخشی از حاکمیت ضرورت‌های شرایط جدید بدرستی درک نشده است. در شرایطی که دشمن مترصد ارزیابی اراده ماست، نبود خروجی علنی از چنین نهادی به معنی واگذاری بخشی از ابتکار عمل است.

در مقابل، حرکت‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد می‌توان ابتکار عمل را پس گرفت. سفر سریع علی لاریجانی، دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی، به عراق و لبنان بلافاصله پس از انتصاب، نمونه‌ای از همین اقدامات است. این سفر، پیام آشکاری به واشنگتن و تل‌آویو داشت: شبکه امنیتی و سیاسی منطقه‌ای ایران نه‌تنها فعال است، بلکه ظرفیت هماهنگی و هم‌افزایی آن رو به افزایش است. این‌گونه تعاملات، اگر به یک روند منظم و رو به گسترش تبدیل شود، می‌تواند هزینه هرگونه ماجراجویی دشمن را به‌شدت بالا ببرد.

اگرچه همانگونه که بیان شد نمی توان در مورد وقوع یا عدم  وقوع جنگی جدید با قاطعیت سخن گفت اما فعال شدن هم زمان مجموعه‌ای از محرک‌ها حقوقی چون تحریم‌های سازمان ملل یا به نتیجه رسیدن پرونده هایی چون جنگ اوکراین و غزه و یا ایجاد بحران های اقتصادی و اجتماعی در داخل ایران می تواند نشانه هایی از افزایش اراده دشمن برای  دست زدن به تحرک نظامی مجدد باشد. همین‌جا است که نقش شورای دفاع و سایر ابزارهای قدرت‌ساز حیاتی می‌شود. ما نیاز داریم این نهادها نه فقط در جلسات غیرعلنی، بلکه با تصمیمات عملی و اعلام‌شده، اراده پاسخ‌گویی را به نمایش بگذارند.

در میدان بازدارندگی، سکوت طولانی به‌معنای ضعف تلقی می‌شود. اگر دشمن درک کند که ساختار دفاعی و امنیتی کشور تنها در سطح بیانیه فعال است، جسارت او برای آزمودن خطوط قرمز ما بیشتر خواهد شد. برعکس، انتشار برنامه‌های عملی، اعلام رزمایش‌ها، و نمایش همکاری‌های امنیتی با کشورهای منطقه، پیام روشنی دارد: «هزینه حمله، بسیار بیشتر از سود آن است.»

این لحظه، لحظه آزمون اراده است. نه تنها برای مردم که منتظر نشانه‌های جدی قدرت‌سازی هستند، بلکه برای دشمنی که دقیقاً به دنبال خلأها و نقاط سکوت ما می‌گردد. شورای دفاع باید از حالت نمادین خارج شود و به یک مرکز واقعی تصمیم‌گیری و اقدام عملی بدل گردد. دیپلماسی منطقه‌ای باید از سطح سفرهای کوتاه‌مدت به شبکه‌ای پایدار از همکاری امنیتی ارتقا یابد. و ساختار اقتصادی و اجتماعی کشور باید به گونه‌ای بازسازی شود که هیچ بحران داخلی به نقطه امید دشمن بدل نشود.

پیام روشن باید این باشد: اگر دشمن گمان کند می‌تواند در خلأ اراده و ابتکار ما، جنگ دوم را آغاز کند، دچار خطای محاسبه خواهد شد — خطایی که هزینه آن نه فقط برای او، بلکه برای همه کسانی که به این ماجراجویی چراغ سبز می‌دهند، سنگین خواهد بود.


اخبار مرتبط
لاریجانی: ایران با لبنان و عراق هم‌فکری دارد اما به کسی دستوری نمی‌دهد
سه‌شنبه 1404/05/21 ساعت 10:00
لاریجانی: ایران با لبنان و عراق هم‌فکری دارد اما به کسی دستوری نمی‌دهد
علی لاریجانی با رد برخی تحلیل‌ها درباره دخالت ایران در انتخابات عراق تأکید کرد که ملت‌های عراق و لبنان رشید و مستقل هستند و ایران صرفاً با آن‌ها هم‌فکری دارد. او افزود: ایران هیچ‌گاه به این کشورها دستور نمی‌دهد و صرفاً نقش یک دوست را ایفا می‌کند.
اظهارات عراقچی درباره واگذاری پرونده مذاکرات به دبیر شورای عالی امنیت ملی
دوشنبه 1404/05/20 ساعت 18:30
اظهارات عراقچی درباره واگذاری پرونده مذاکرات به دبیر شورای عالی امنیت ملی
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به گمانه‌زنی‌ها درباره واگذاری پرونده مذاکرات هسته‌ای به دبیر شورای عالی امنیت ملی، اعلام کرد که فعلاً چنین برنامه‌ای در دستورکار نیست.
دیدار علی لاریجانی با رئیس‌جمهور عراق/ امضای تفاهم امنیتی مشترک بین ایران و عراق
دوشنبه 1404/05/20 ساعت 16:16
در اولین سفر رسمی دبیر عالی شورای امنیت ملی رخ داد؛
دیدار علی لاریجانی با رئیس‌جمهور عراق/ امضای تفاهم امنیتی مشترک بین ایران و عراق
علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی امروز دوشنبه در ادامه سفرش به عراق با رئیس‌جمهور این کشور دیدار کرد.
انتصاب  احمدیان، شمخانی  و لاریجانی به عنوان نمایندگان رهبری در شورای دفاع
پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 12:10
با صدور حکمی از سوی رهبر معظم انقلاب صورت گرفت ؛
انتصاب احمدیان، شمخانی و لاریجانی به عنوان نمایندگان رهبری در شورای دفاع
رهبر انقلاب در حکمی آقایان دکتر علی اکبر احمدیان و علی شمخانی را به عنوان نمایندگان خود در شورای دفاع منصوب کردند.
نوراینفو | شورای دفاع چه خواهد کرد؟
چهارشنبه 1404/05/15 ساعت 16:00
نوراینفو | شورای دفاع چه خواهد کرد؟
شورای دفاع؛ هماهنگی ساختاری برای مقابله با تهدیدات ترکیبی
دوشنبه 1404/05/13 ساعت 15:12
نورنیوز بررسی می‌کند؛
شورای دفاع؛ هماهنگی ساختاری برای مقابله با تهدیدات ترکیبی
تشکیل شورای دفاع در چارچوب اصل 176 قانون اساسی و ذیل اختیارات قانونی شورای عالی امنیت ملی، نه پدیده‌ای تازه بلکه تدبیری متناسب با شرایط خاص کشور است؛ راهکاری برای تقویت تمرکز، هماهنگی و هم‌افزایی در حوزه دفاعی جمهوری اسلامی ایران.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مهاجرانی: نرخ بنزین بدون اطلاع قبلی به مردم تغییر نخواهد کرد
رئیس جمهور: بدون ثبت اموال، خدمات دولتی قابل دریافت نیست
نخست‌وزیر لبنان: کشور ما در وضعیت جنگ فرسایشی قرار دارد
انفجار در دادگاه ترکیه
تهران 3 درجه سردتر می‌شود / تداوم آلودگی هوا
اردن: اسرائیل بیش از 500 بار آتش‌بس را در غزه نقض کرده است
توافق نهایی بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی با آتیه سازان حافظ+اعلام جزییات بزودی
سهمیه بنزین خودروهای وارداتی و صفر تولید داخل حذف می‌شود+توضیحات وزیر نفت
جزئیات پرتاب ماهواره‌های سنجشی ایران / 3 ماهواره در یک روز
درخواست سوئد برای موشک‌هایی با برد هدف‌گیری خاک روسیه
موج اعتراض علویان به کشتارها و بازداشت های فرقه ای در سوریه
شرایط فروش وانت نیسان ارتقاء یافته اعلام شد+جدول فروش
اوکراین با مفاد توافق صلح موافقت کرده/زلنسکی برای مذاکره به آمریکا می رود
نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا
رئیس مجلس پاکستان: روابط دوجانبه با ایران به مرحله‌ای مهم رسیده است
سخنگوی فدراسیون فوتبال: بی‌اخلاقی کنند، نمی‌رویم
کدام سینماگران ایرانی داور جشنواره جهانی فجر شدند؟
دیدار و گفت‌وگوی وزیر امور خارجه با همتای هلندی
نورنما | هفته مقدس بسیج گرامی‌باد
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ
هوای ناسالم و وظایف نظام حکمرانی در کیفیت زندگی
آلمان ادعا کرد: روسیه احتمالا تا سال 2029 به ناتو حمله کند
اعلام جرم دادستانی تهران علیه یک نماینده سابق مجلس
انهدام شبکه بزرگ قاچاق سوخت با همکاری پلیس و دستگاه قضایی
«وحید عابدینی» استاد ایرانی دانشگاه اوکلاهاما آزاد شد
نرخ سوم بنزین 5 هزار تومان شد
پرواز جنگنده‌های ژاپن در پاسخ به تهدید هوایی ناشناس
قیمت طلا و سکه سه شنبه 4 آذر ماه + جدول
لاوروف: نسخه‌ای از طرح آمریکا برای اوکراین را دریافت نکردیم
بازدید عراقچی از نمایشگاه حاشیه ای نشست منع سلاح‌های شیمیایی
اردبیل فردا تعطیل شد
افزایش آلودگی هوا و هشدار اورژانس تهران به گروه‌های حساس
سازمان ملل خواستار تحقیقات فوری در مورد حملات اسرائیل به لبنان شد
حمله ارتش اسرائیل با گلوله‌های فسفری به جنوب لبنان
مرگ مرد 34 ساله در آتش‌سوزی پاساژ صادقیه
درخواست 80 نماینده برای پیگیری پرونده سرقت داروهای شیمی‌درمانی
نتانیاهو برای سومین بار دادگاه را به دلایل امنیتی مبهم ترک کرد
احتمال تاثیر خشکی دریاچه ارومیه در آلودگی هوای تبریز
بهروزآذر: به‌زودی نخستین استاندار زن معرفی می‌شود
اصرار توکیو بر موضع تایوان؛ احتمال تشدید تنش با چین
تعطیلی دفاتر اسناد رسمی تهران در 5 آذر
عارف: فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها باید ریشه‌کن شود
ایران وارد دوره سالمندی شد
مدارس مشهد و خراسان رضوی فردا غیرحضوری شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه4 آذر 1404
عراقچی در لاهه: زورگویی نظامی جای قانون را گرفته است
سردرگمی تل‌آویو از نحوه پاسخ حزب‌الله به ترور «هیثم علی الطبطبائی»
الحاق شناورهای جدید به نیروی دریایی ارتش
مسکو از خنثی‌سازی حمله تروریستی در یک کلیسا خبر داد
زلزله در دستگاه امنیتی اسرائیل ؛ موساد یک افسر بلندپایه را برکنار کرد
X
آگهی تبلیغاتی