×
سیاسی
شناسه خبر : 238875
تاریخ انتشار : شنبه 1404/05/18 ساعت 18:52
پزشکیان چه نوع خبرنگاری را می‌پسندد؟

نورنیوز از تاکید رئیس جمهور بر خبرنگاری امید گزارش می‌دهد؛

پزشکیان چه نوع خبرنگاری را می‌پسندد؟

امسال رئیس‌جمهور در موضوع روز خبرنگار، هم پیام مفصلی منتشر کرد؛ و هم از دو رسانه‌ی کلان خبری کشور بازدید کرد. محور مشترک در پیام پزشکیان و دیدارهایش از ایرنا و شبکه خبر، ستایش امید و سرزنش ناامید‌سازی بود. سخنان او فراتر از یک توصیه اخلاقی یا ملاحظه سیاسی، بیانگر یک نیاز عمیق و فوری در فضای رسانه‌ای کشور است: خبرنگاری امید.

نورنیوز- گروه سیاسی: روز خبرنگار امسال، روز پررونقی بود؛ دست‌کم از جهت تبریکات اهالی قدرت و سیاست. غیر از مقامات و مسئولان، شخص رئیس‌جمهور هم پیام پرمحتوا و مفصلی منتشر کرد؛ و هم از دو رسانه‌ی کلان خبری کشور بازدید کرد و با خبرنگاران آنها گفت و گو داشت: شبکه خبر صدا و سیما و خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا).

 مسعود پزشکیان در پیام تبریک خود، از خبرنگاران با عنوان پرافتخار «فرماندهان خط مقدم دفاع از حقیقت» یاد کرد و جمله‌ای ماندگار درباب وظیفه امروزشان گفت:« وطن ما امروز بیش از هر زمان، به «صراحت صادقانه»، «پایداری عزتمندانه» و «دفاع بی‌تزلزل» نیاز دارد. دفاع از ایران فقط در میدان جنگ نیست؛ گاهی در یک تیتر درست، یک گزارش دقیق یا ایستادن در برابر تحریف و ناامیدسازی هم معنا پیدا می‌کند.»

او در بازدید خود از دو نهاد بزرگ خبری هم، بر ضرورت پرهیز رسانه‌ها از بزرگ‌نمایی عیب‌ها و تبدیل آن‌ها به شکاف‌های اجتماعی تأکید کرد و خواستار تمرکز بر جنبه‌های مثبت، مشترک و قابل اعتماد شد. چیزی که هم در پیام  پزشکیان و هم در دیدارهایش از ایرنا و شبکه خبر مشترک است ستایش امید و سرزنش ناامید‌سازی است. سخنان او فراتر از یک توصیه اخلاقی یا ملاحظه سیاسی، بیانگر یک نیاز عمیق و فوری در فضای رسانه‌ای کشور است: خبر‌نگاری امید.

خبر‌نگاری امید چیست و چرا مهم است؟

خبر‌نگاری امید به معنای چشم‌پوشی از مشکلات یا زیباسازی واقعیت نیست. بلکه نوعی رویکرد حرفه‌ای است که در آن خبرنگار و رسانه، ضمن بیان شفاف واقعیت‌ها، راهکارها، ظرفیت‌ها و نقاط اتصال جامعه را نیز برجسته می‌کنند. این سبک، در برابر دو افراط مخرب می‌ایستد: خبر‌نگاری بحران‌زیست، که صرفاً بر منفی‌ترین وجوه تمرکز می‌کند و تصویری تاریک و بی‌راه‌حل از جامعه می‌سازد؛ و خبر‌نگاری تبلیغاتی که واقعیت‌های تلخ را انکار یا سانسور می‌کند و اعتماد عمومی را از بین می‌برد.

در خبر‌نگاری امید، کشف و روایت ظرفیت‌های انسانی، اجتماعی و اقتصادی کشور به همان اندازه اهمیت دارد که افشای کاستی‌ها و فسادها. این نوع خبرنگاری، امید را نه به عنوان یک حس مبهم شاعرانه و تخیلی، بلکه به‌مثابه یک سرمایه اجتماعی ضروری  و عینی برای پیشرفت ملی می‌فهمد.

 در علوم اجتماعی، امید به عنوان یکی از ارکان «تاب‌آوری جمعی» شناخته می‌شود. جامعه‌ای که امید خود را از دست بدهد، در برابر بحران‌ها شکننده‌تر می‌شود و حتی توان بهره‌گیری از فرصت‌ها را ندارد. رسانه‌ها، با برجسته‌سازی داستان‌های موفقیت، نمونه‌های اصلاح و تجربه‌های مثبت، می‌توانند نقشی کلیدی در بازتولید این سرمایه ایفا کنند.

تجربه کشورهایی که در شرایط سخت سیاسی، اقتصادی یا حتی جنگ، توانسته‌اند مسیر بازسازی و توسعه را طی کنند، نشان می‌دهد که حفظ روحیه امید و همبستگی از طریق رسانه‌های مسئولیت‌پذیر یکی از عوامل اصلی عبور از بحران بوده است. ژاپن پس از جنگ جهانی دوم، کره‌جنوبی در دهه‌های پرچالش ۶۰ و ۷۰، و حتی برخی کشورهای آمریکای لاتین در مسیر گذار دموکراتیک، نمونه‌هایی هستند که رسانه‌های امیدبخش در آنها توانسته‌اند با روایت آینده‌ای ممکن، نیروی اجتماعی را حول منافع ملی و مصالح مردم بسیج کنند.

 رسانه‌ها در مسیر کاهش شکاف‌ها

سخنان پزشکیان درباره پرهیز از بزرگ‌نمایی عیب‌ها، در واقع به خطر رسانه‌ای‌سازی شکاف‌ها اشاره دارد. هر جامعه‌ای اختلاف‌نظر، ضعف و ناکامی دارد، اما زمانی که این موارد بدون زمینه‌سازی، بدون تبیین و بدون ارائه راه‌حل، به‌صورت پررنگ و پی‌درپی برجسته شوند، در ذهن مردم به عنوان تصویر غالب از واقعیت جا می‌افتند. چنین روندی، علاوه بر کاهش اعتماد، به شکل‌گیری دوگانه‌های تند اجتماعی دامن می‌زند.

خبر‌نگاری امید، با تمرکز بر نقاط مشترک و ارزش‌های قابل اعتماد، می‌تواند فضای گفت‌وگوی سازنده را تقویت کرده و از قطبی‌سازی غیرضروری جلوگیری کند. این به معنای نادیده گرفتن مشکلات نیست، بلکه به معنای کاستن از بار تخریبی اخبار و تبدیل آن‌ها به محرک اصلاح و همکاری ملی است.

در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های جدی روبه‌روست، شکاف‌های سیاسی و اجتماعی به‌طور بالقوه می‌توانند به بحران‌های واقعی بدل شوند. در چنین فضایی، خبر‌نگاری امید نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت ملی است. رسانه‌ها باید از یک‌سو در نقش ناظر و منتقد قدرت باقی بمانند، و از سوی دیگر، امید را به عنوان اکسیژن جامعه حفظ کنند. این تعادلی دشوار، اما حیاتی است.

چنانچه رسانه‌ها از این مسیر فاصله بگیرند، میدان روایت کشور به دست شبکه‌های بی‌مسئولیت یا بدخواه خواهد افتاد؛ شبکه‌هایی که یا به‌طور افراطی منفی‌گرا هستند یا با بی‌اعتنایی به حقیقت، صرفاً به تبلیغات می‌پردازند. در هر دو حالت، جامعه قربانی خواهد شد.

روزنامه‌نگاری امید یعنی روایت واقعیت با همه پیچیدگی‌هایش، اما با چشم‌اندازی روشن و قابل دستیابی. این سبک، هم نقد می‌کند و هم راه نشان می‌دهد؛ هم درد را بازگو می‌کند و هم درمان را. امروز که کشور بیش از هر زمان دیگر به ترمیم اعتماد، تقویت همبستگی و بسیج ظرفیت‌های داخلی نیاز دارد، رسانه‌ها باید خود را متعهد به این رسالت بدانند. به تعبیر پزشکیان، تمرکز بر جنبه‌های مثبت و مشترک، نه از سر خوش‌بینی خام، بلکه به‌عنوان بخشی از یک راهبرد ملی برای بقا و پیشرفت است. روزنامه‌نگاری امید، نه فقط یک سبک، که یک مسئولیت تاریخی برای خبرنگاران و رسانه‌های ایران است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
حماس گزارش شورای صلح غزه را تحریف واقعیت خواند
نورنما | ربات های کنگ فوکار چینی
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد
زلزله 4.6 ریشتری نورآباد دلفان در استان لرستان را لرزاند
نورویدیو | چرا پرونده چین به قلب قدرت ایران منتقل شد ؟
آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه 12 فرد، 29 نهاد و 19 کشتی مرتبط با ایران اعمال کرد
حضور «رها» با بازی شهاب حسینی در جشنواره «ریندنس» انگلستان
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید