×
سیاسی
شناسه خبر : 238804
تاریخ انتشار : شنبه 1404/05/18 ساعت 10:20
«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟

نورنیوز نامعادله ایران، زنگزور و ترامپ را بررسی می‌کند؛

«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟

توافق ارمنستان و آذربایجان برای ایجاد کریدور زنگزور با مدیریت 99 ساله آمریکا، سناریوهای تازه‌ای را پیش روی ایران قرار داده است. این مسیر می‌تواند توازن ژئوپلیتیکی شمال‌غرب را دگرگون کند و تهران را ناچار به بازآرایی دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی در قفقاز سازد.

نورنیوز-گروه سیاسی: تحولات اخیر در قفقاز جنوبی با اعلام توافق میان ارمنستان و آذربایجان برای ایجاد «کریدور زنگزور» با میانجی‌گری مستقیم آمریکا، می‌تواند تغییراتی مهم در محیط پیرامونی ایران ایجاد کند. واگذاری ۹۹ سالۀ حق انحصاری مدیریت این گذرگاه به آمریکا، ظرفیت حضور پایدار واشنگتن را در نقطه‌ای استراتژیک میان سه بازیگر کلیدی یعنی ایران، روسیه و ترکیه فراهم می‌آورد. با این حال، پیامدهای این اقدام برای ایران هنوز در قالب احتمالات و سناریوهای متفاوت مطرح است و نمی‌توان آن را صرفاً به عنوان یک تهدید قطعی تلقی کرد.

ابعاد ژئوپلیتیکی احتمالی

کریدور زنگزور، در صورت اجرا، می‌تواند آذربایجان را به نخجوان و از آنجا به ترکیه متصل کند، بدون عبور از خاک ایران. این تغییر، بسته به نحوۀ مدیریت ایران در حوزه‌های دیپلماتیک و اقتصادی، ممکن است منجر به کاهش سهم تهران در ترانزیت منطقه شود یا در صورت بهره‌گیری هوشمندانه، به فرصتی برای تعریف مسیرهای جایگزین و توافقات چندجانبه تبدیل گردد. در سناریوی بدبینانه، ایران به مسیر قابل جایگزین بدل می‌شود، اما در سناریوی میانه، امکان دارد با توسعه همکاری‌های ترانزیتی از طریق ارمنستان، گرجستان یا حتی مسیرهای دریایی، جایگاه خود را حفظ کند.

ابعاد امنیتی و سیاسی محتمل

مدیریت آمریکایی این گذرگاه، در بلندمدت می‌تواند بستر فعالیت‌های اطلاعاتی و لجستیکی ناتو را در حاشیۀ شمال‌غرب ایران فراهم آورد، اما این نیز مشروط به نوع حضور و میزان وابستگی کریدور به زیرساخت‌های نظامی خواهد بود. لغو محدودیت همکاری نظامی آمریکا با باکو ممکن است موجب افزایش توان دفاعی آذربایجان شود که می‌تواند بر موازنه قوا تأثیر بگذارد. با این حال، ارمنستان و باکو هر دو همچنان درگیر حساسیت‌های داخلی و فشارهای بین‌المللی هستند و اجرای کامل این سناریو ممکن است با موانع سیاسی روبه‌رو شود.

راهبردهای پیشنهادی برای ایران

با توجه به ماهیت احتمالی پیامدهای این توافق، ایران می‌تواند اقداماتی چندلایه را در دستور کار قرار دهد:

 

  • دیپلماسی فعال قفقازی: افزایش رایزنی با ارمنستان و آذربایجان به‌منظور تأمین منافع متقابل و جلوگیری از حذف کامل ایران از معادلات ترانزیتی.
  • توسعه مسیرهای جایگزین: سرمایه‌گذاری فوری در کریدورهای ترانزیتی مانند مسیر خزر-قفقاز-اروپا یا اتصال ریلی به گرجستان، برای کاهش آسیب‌پذیری.
  • ائتلاف‌سازی منطقه‌ای: همکاری با روسیه و کشورهای آسیای مرکزی برای تعریف پروژه‌های مشترک که حضور ایران را در زنجیره‌های تأمین منطقه‌ای تثبیت کند.
  • اقدامات امنیتی پیشگیرانه: تقویت ظرفیت اطلاعاتی و مرزبانی در شمال‌غرب، به‌ویژه در حوزه رصد تحرکات لجستیکی و زیرساختی.
  • ابزارهای اقتصادی و نرم: استفاده از دیپلماسی انرژی، صادرات برق و گاز، و همکاری در حوزه‌های فرهنگی و آموزشی برای ایجاد پیوندهای بلندمدت با همسایگان شمالی.

کریدور زنگزور در وضعیت فعلی بیشتر یک پروژه بالقوه است تا یک واقعیت تثبیت‌شده. میزان تأثیر آن بر جایگاه ژئوپلیتیکی ایران وابسته به چگونگی واکنش و ابتکار عمل تهران خواهد بود. اگر ایران این تحول را صرفاً به‌عنوان تهدید ببیند و رویکرد منفعلانه اتخاذ کند، احتمال کاهش نفوذ و نقش‌آفرینی وجود دارد؛ اما در صورت بهره‌گیری از ابزارهای دیپلماتیک، ترانزیتی و امنیتی، این تغییر می‌تواند به فرصتی برای بازآرایی راهبردی و حتی تقویت موقعیت ایران در قفقاز تبدیل شود.


اخبار مرتبط
معامله«کریدور زنگزور» ، آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد
شنبه 1404/05/18 ساعت 19:48
فایننشال تایمز:
معامله«کریدور زنگزور» ، آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد
فایننشال تایمز نوشت: «این توافق فراتر از بازنام‌گذاری کریدور زنگزور به نام جاده ترامپ است — این حضور آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد و احتمالاً یک مسیر تجاری جدید بزرگ بین اروپا و آسیای مرکزی ایجاد می‌کند».
اولین واکنش وزارت خارجه ایران به توافق آذربایجان و ارمنستان و راه‌اندازی کریدور زنگزور
شنبه 1404/05/18 ساعت 11:05
اولین واکنش وزارت خارجه ایران به توافق آذربایجان و ارمنستان و راه‌اندازی کریدور زنگزور
جمهوری اسلامی ایران در بیانیه‌ای تأکید کرد که روندهای جاری در قفقاز جنوبی را با دقت دنبال کرده و با کشورهای همسایه، آذربایجان و ارمنستان، درباره این تحولات در ارتباط است.
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
دوشنبه 1404/05/13 ساعت 22:00
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور واکنش نشان داد.
«کریدور زنگزور» ابزار خفگی ژئوپلیتیکی ...
پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 11:38
ایساک یونانسیان*
«کریدور زنگزور» ابزار خفگی ژئوپلیتیکی ...
پس از آخرین دیدار و مذاکرات بین نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علی‌اف، رییس‌جمهور آذربایجان که در ابوظبی برگزار شد، اطلاعاتی منتشر شد که نشان می‌داد دستور کار اصلی این نشست موضوع به اصطلاح کریدور زنگزور بوده است.
زنگزور؛ دروازه ورود ناتو به مرزهای شمالی ایران؟
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 08:31
نورنیوز بررسی می کند؛
زنگزور؛ دروازه ورود ناتو به مرزهای شمالی ایران؟
ایجاد کریدور زنگزور در ظاهر پروژه‌ای اقتصادی برای اتصال نخجوان به آذربایجان است، اما در واقع، ابزاری برای بازطراحی نظم ژئوپلیتیکی قفقاز، حذف ایران از مسیرهای ترانزیتی، و تقویت نفوذ غرب در حاشیه شمال‌ایران تلقی می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
حضور صدها خبرنگار و کنشگر رسانه‌ای خارجی در مراسم تشییع رهبر شهید
مرز دوغارون میزبان زائران افغانستانی مراسم وداع رهبر شهید خواهد بود
انزو مارسکا جانشین گواردیولا در منچسترسیتی شد
تصمیم جدید آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان المپیادی
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 9 تیر 1405
اگر رادارها روشن باشند، موشک‌ها آماده باشند
پزشکیان: برخی تیم مذاکره‌کننده را «وطن‌فروش» و «ضددین» می‌خوانند
انفجار در دکل نفتی ونزوئلا؛ 8 کارگر زخمی شدند
تمهیدات سوخت‌رسانی پایدار در ایام مراسم تشییع رهبر شهید
معمای بند پنجم؛ چرا آمریکا مسیر دیگری را رفت؟
موضع وزیر خارجه عمان درباره دریافت هزینه در تنگه هرمز
قتل رفیق صمیمی فقط به خاطر یک کامنت زیر پست!
اسیدپاشی تلخ پدر به پسر؛ پرونده جنایت خانوادگی وارد مرحله جدید شد
نیویورک‌تایمز: شکاف در روابط آمریکا و اسرائیل عمیق‌تر شده است
سیروس پورموسوی سرمربی ذوب‌آهن شد
نوراینفو | هنگام ازدحام جمعیت در مراسم تشییع رهبر شهید چه کنیم؟
پایان سفر وزیر امور خارجه به عراق
ادعای رسانه عبری: اسرائیل برای حمله بزرگ به انصارالله یمن آماده می‌شود
نورنما | از ورم کاپوت خودرو تا ذوب شدن آسفالت خیابان ها
هفته سرنوشت‌ساز والیبال ایران؛ آخرین شانس صعود در لیگ ملت‌ها
پیش‌ بینی قیمت دلار سه شنبه 9 تیر 1405/ سیگنال دوحه ترمز دلار را کشید
بقائی: نجف نماد پیوندهای عمیق فرهنگی و عاطفی ایران و عراق است
چرا بزرگ‌ترین فرصت تاریخ فوتبال ایران از دست رفت؟
پرونده زیان شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی به دیوان محاسبات ارجاع شد
عارف: ارتقای امنیت سایبری اولویت راهبردی کشور است
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و یکم
حمل‌ونقل عمومی مشهد یک هفته رایگان شد
مرحله سوم ثبت‌نام مسکن استیجاری زوج‌های جوان/ فراخوان متقاضیان برای سه استان جدید
هشدار هواشناسی؛ وزش باد شدید و گردوخاک در راه تهران
بورس دوباره نزولی شد؛ افت بیش از 16 هزار واحدی شاخص کل
تیراندازی مرگبار در شمال آلمان؛ 5 نفر کشته شدند
واکنش البرادعی به انتقاد طارمی از شرایط سفر در جام جهانی
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 8 تیر 1405
هیئت منصفه دادگاه مطبوعات، صادق زیباکلام را مجرم دانست
اعلام جدیدترین آمار از شهیدان و مجروحان غزه
قیمت نقره امروز دوشنبه 8 تیر 1405
بازگشت سریال «مادران» به تلویزیون
ادعای ترامپ: فردا در دوحه با ایران دیدار می‌کنیم
پاکستان کاردار افغانستان را احضار کرد
حذف تیم ملی از جام جهانی؛ تلخ‌ترین ناکامی‌ تاریخ ایران
تورم نقطه‌به‌نقطه خرداد به 83.1 درصد رسید
هشدار هواشناسی؛ دمای کشور افزایش می یابد
نزاع خانوادگی با انگیزه انتقام به قتل ختم شد
رتبه تیم ملی فوتبال ایران در رنکینگ فیفا بدون تغییر ماند
حمایت رهبران جریان صدر و حکمت عراق از کمپین بازداشت مفسدان
آیا بانک‌ها روزهای 13 تا 15 تیر ماه تعطیل است؟
روایت پلیس از اسیدپاشی هولناک در تهران
نورنما | نقشه ایران در آسمان روسیه
آنکارا اسرائیل را به سوءاستفاده سیاسی از وقایع 1915 متهم کرد
بازگشت بیش از 13 میلیارد یورو به اقتصاد کشور