×
سیاسی
شناسه خبر : 238583
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 14:45
تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی و تأثیرات احتمالی آن

عبدالرضا فرجی راد:

تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی و تأثیرات احتمالی آن

تغییر در شورای عالی امنیت ملی می‌تواند پالس مثبتی برای اروپا باشد. اروپایی‌ها تجربه گفت‌وگو با دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی در رابطه با مسأله هسته‌ای را دارند و احتمالا این تجربه را مثبت تلقی می‌کنند. بنابراین، اگر دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی در کنار فعالیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه سفری به اروپا انجام دهد، نباید باعث تعجب گردد.

نورنیوز-گروه سیاسی: تغییر در شورای عالی امنیت ملی می‌تواند پالس مثبتی برای اروپا باشد. اروپایی‌ها تجربه گفت‌وگو با دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی در رابطه با مسأله هسته‌ای را دارند و احتمالا این تجربه را مثبت تلقی می‌کنند. بنابراین، اگر دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی در کنار فعالیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه سفری به اروپا انجام دهد، نباید باعث تعجب گردد.

بعد از خبرهایی که در بعضی رسانه‌ها منتشر شد مبنی بر اینکه دکتر علی لاریجانی به زودی مسئولیت دبیری شورای عالی امنیت ملی را به عهده خواهد گرفت، بالأخره رئیس جمهور روز گذشته ایشان را به دبیری شورای عالی امنیت ملی منصوب نمود. در جامعه این سؤال مطرح است که بعد از جنگ ۱۲ روزه ناشی از تجاوزات اسرائیل و آمریکا انتظاراتی در میان مردم  پدیدار گشته مبنی بر اینکه ممکن است شاهد تغییرات و جابه‌جایی‌هایی در افراد دارای مسئولیت باشیم تا کارآمدی‌ها در شرایط سخت فعلی افزون گردد. به همین دلیل فعلا بعضی جابه‌جایی‌ها را در شورای امنیت ملی، شکل‌گیری شورای دفاع و حتی تغییر یکی از امامان موقت جمعه در تهران که حساسیت‌های زیادی را در جامعه بر انگیخته بود را مشاهده کردیم. حالا اینکه بدانیم این تغییرات و جابه‌جایی‌ها ادامه خواهد یافت یا خیر را باید به زمان موکول کرد.

در این میان تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. بعضی‌ها نظرشان بر این است  که چون ایشان برای انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدند و قرار بود که این رد صلاحیت به نحوی جبران شود، الآن زمانش رسیده که مسئولیت مهمی به عهده ایشان گذاشته شود. اما می‌توان گفت نظر غالب بر این است که انتخاب ایشان به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی با توجه به شرایط سیاسی و امنیتی حاضر صورت گرفته است.

به نظر می‌رسد با توجه به احتمال حمله مجدد دشمن، مسائل دفاعی بیشتر در شورای دفاع مطرح و هماهنگ شود. هر چند که شورای عالی امنیت ملی نیز بی اطلاع از تصمیمات نخواهد بود، ولی تمرکز شورای عالی امنیت ملی بیشتر بر سیاست‌های امنیتی داخلی و نیز سیاست خارجی و به ویژه مذاکرات با آمریکا و اروپا، مسآله مکانیزم ماشه و فعالیت‌های آژانس بین‌المللی تمرکز یابد.

از این به بعد باید انتظار داشت دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی بر خلاف سلف خود که مقامی نظامی بود و کمتر مصاحبه می‌کرد، با جامعه بیشتر صحبت کند؛ به ویژه در رابطه با سیاست خارجی که نقش محوری را وزیر امور خارجه و وزارت خارجه به عهده دارد.

علاوه بر آن،  این امکان وجود دارد که دبیر شورای عالی امنیت ملی نقش نزدیکتری را با وزارت خارجه در رابطه با مذاکرات با آمریکا و اروپا داشته باشد. این احتمال را نمی‌توان رد نمود که ممکن است در شرایط جدید مذاکرات مجددا با آمریکا دنبال شود و به نظر می‌رسد یک میانجی‌گر اروپایی که شاید نروژ باشد، در این زمینه فعال است. سفر معاون وزیر خارجه نروژ به تهران در همین رابطه حائز اهمیت است. این سفر در این مقطع می‌تواند در همین رابطه باشد، و الّا با توجه به تحریم‌های اعمال شده بر ایران سفر معاون وزیر خارجه نروژ نمی‌تواند به جهت روابط سیاسی و اقتصادی دو جانبه باشد.

نروژی‌ها یک بار دیگر قبلا  در این رابطه دخالت و میانجی‌گری نموده‌اند که نتایج نسبتا مثبت بوده است. علاوه بر آن تغییر در شورای عالی امنیت ملی می‌تواند پالس مثبتی برای اروپا باشد. اروپایی‌ها تجربه گفت‌وگو با دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی در رابطه با مسأله هسته‌ای را دارند و احتمالا این تجربه را مثبت تلقی می‌کنند. بنابراین، اگر دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی در کنار فعالیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه سفری به اروپا انجام دهد، نباید باعث تعجب گردد.

بازگشت دکتر لاریجانی به جایگاه قبلی خود در شورای امنیت ملی با توجه به تجربه مذاکراتی و نیز علاقمندی به حل و فصل دیپلماتیک مشکلات مربوط به هسته ای موضع معدود افراد در شورای عالی امنیت ملی را که مخالف هر گونه مذاکره و رسیدن به تفاهم هستند را تضعیف میکند.

در نهایت دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی به عنوان رییس پیشین قوه مقننه، تجربه گفت و گو با جناح های مختلف در مجلس را دارد و با توجه به شرایطی که کشور در ان قرار دارد این گروهها و احزاب نظراتی اصلاحی دارند که بیشتر در رسانه ها و مطبوعات بیان می کنند.این آشنایی و آگاهی سبب می شود که آنها بتوانند نظرات خود را از طریق گفت و گو با دبیر شورای عالی امنیت و دبیرخانه مربوطه ارائه دهند.


جماران
نظرات

آخرین اخبار
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی