×
فرهنگی
شناسه خبر : 238549
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 12:02
راویان شجاع صدای بی‌گناهان

الناز محمدی:

راویان شجاع صدای بی‌گناهان

آنا پولیتکوفسکایا، روزنامه‌نگار معروف جنگ چچن روزی نوشته بود: «شجاعت واقعی آنجاست که در دل جنگ، صدای بی‌گناهان را به گوش دنیا برسانی، حتی وقتی که همه می‌خواهند آن صدا خاموش بماند.» و خبرنگاران داخل ایران در همه این سال‌ها و به‌ویژه در جنگ 12 روزه و روزهای پس از آن، شجاع‌ترین شجاعان بودند.

نورنیوز-گروه فرهنگی: آنا پولیتکوفسکایا، روزنامه‌نگار معروف جنگ چچن روزی نوشته بود: «شجاعت واقعی آنجاست که در دل جنگ، صدای بی‌گناهان را به گوش دنیا برسانی، حتی وقتی که همه می‌خواهند آن صدا خاموش بماند.» و خبرنگاران داخل ایران در همه این سال‌ها و به‌ویژه در جنگ ۱۲ روزه و روزهای پس از آن، شجاع‌ترین شجاعان بودند.

امسال روز خبرنگار بعد از آن از راه رسید که خبرنگاران داخل ایران، از روزهای آخر خردادماه تا همین حالا در حال گذراندن آزمونی سخت‌اند؛ آزمون جنگ 12 روزه. از نیمه‌شبی که جنگ ایران و اسرائیل از راه رسید، خبرنگاران زیادی در داخل و خارج ایران، چشم‌ها و گوش‌هایشان را تیز کردند، شروع به پوشش میدانی محل‌های انفجار کردند، تحلیل‌های روزانه نوشتند، سراغ مصدومان و خانواده‌های شهدا رفتند و در مجموع، در یک دوره فشرده و پیچیده، شروع به کاری کردند که تا به حال چندان تجربه‌اش نکرده بودند؛ روزنامه‌نگاری جنگ.

روزنامه‌نگاران معاصر جهان، برای آنچه روزنامه‌نگاری جنگ خوانده می‌شود، در همه این سال‌ها آثار کسانی را دنبال کرده‌اند که در جنگ‌های مختلف حضور داشته و مستقیم از میانه میدان گزارش داده‌اند؛ جنگ‌هایی که در دوره پرآشوب معاصر، کم نبوده‌اند و قربانیان زیادی به جا گذاشته‌اند؛ نمونه‌اش جنگ ویرانگر در اوکراین و غزه که همچنان هم از میان مردم و هم از خبرنگاران قربانی می‌گیرد.

اما بیشتر خبرنگاران ایرانی، به‌ویژه آنها که در ایران ماندند بعد از جنگ هشت‌ساله ایران و عراق، حضور چندانی در میادین جنگی نداشته‌اند و این شاید جزو خوش‌شانسی آنها باشد که از مرگبارترین واقعه جهانی دور مانده‌اند؛ این دور ماندن و فقط خواندن از جنگ‌های مختلف اما شاید کمی آنها را درباره آنچه که در روزهای جنگی و در میدان باید در دست داشته باشند، دور کرده است، اینکه وقتی جنگ می‌شود، آنها باید دقیقاً کجا بایستند؟ باید چطور استقلال‌شان را حفظ کنند و چطور از پس محدودیت‌ها بربیایند؟

پاسخ سوال آخر، برای روزنامه‌نگاران داخل ایران که جنگ ایران و اسرائیل را گزارش کردند، شاید از همه مهمتر باشد؛ پاسخی که شاید هرچه آثار کیت‌وب و اوریانا فالاچی و لورا پوش و کاترین گراهام و کریستین امانپور و همه خبرنگاران جنگی را بخوانند و ببینند، کمتر از میان‌شان درباره آنچه خبرنگاران ایرانی در همه روزها و بعد ناگهان در روزهای ویژه‌ای مثل جنگ با آن روبه‌رو می‌شوند، پیدا کنند؛ درباره ممنوعیت‌های ویژه‌ای که مخصوص ایران است و شگفتا که فقط هم از سوی نظام حاکم نیست، این را دیگر همه آنها که در دو ماه گذشته، وقایع جنگ و آثارش بر مردم را گزارش کرده‌اند، به خوبی می‌دانند.

خبرنگاران ایرانی خوب می‌دانند وقتی شرایط خاصی در ایران پیش می‌آید، چطور ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها از راه می‌رسند و راه‌های درست گزارشگری را می‌بندند؛ حال فرق نمی‌کند این شرایط خاص، سقوط یک هواپیما باشد یا حمله یک کشور خارجی.

خبرنگارانی که در جنگ 12 روزه، چه در میدان و چه در تحریریه‌ها و با تماس‌های تلفنی، شبانه‌روزشان را در میان صدای موشک‌ها و پهپادها و پدافند هوایی، محصور در وحشتی که جان همه انسان‌های شهرهای ایران را می‌لرزاند، سعی کردند آنچه را می‌بینند و تجربه می‌کنند، گزارش کنند و تا می‌توانند اسیر پروپاگاندای خارجی که «انسان» خاورمیانه‌ای برایش مهم نبود و بر طبل جنگ می‌کوبید، نشوند اما آنقدر سدهای ممنوعیت برای حضور در محل‌های انفجار، در بیمارستان‌ها، زندان اوین، انبار نفت و... محکم بود که لاجرم خیلی‌هایشان از نوشتن آنچه به واقع می‌گذشت، جا ماندند.

در آن 12 روز، خبرنگاران زیادی، با تمام توان کار کردند اما لحظات زیادی بود که آنچه را می‌خواستند نمی‌توانستند به دست بیاورند، بنویسند و بعد نفس راحتی بکشند. این میان برخورد مخاطبان، خود قصه دیگری بود؛ مخاطبانی که به دو دسته تقسیم شده بودند؛ آنها که قدر تن به آتش زدن آنها را می‌دانستند و آنها که خبرنگاران را همدست روایت مسلط حاکمیتی و رسانه‌های همسو می‌دانستند.

دسته دوم در روزهای خون و باروت، خبرنگاران و به‌ویژه خبرنگاران اجتماعی را متهم به «سوگنامه‌نویسی» کردند، به این دلیل که با خانواده‌ها و دوستان کشته‌شدگان مصاحبه می‌کردند تا آنها را از «عدد» دربیاورند، به بهشت زهرا می‌رفتند تا از سوگ بازماندگان بنویسند و در گفت‌وگوهایی که با مسئولان داشتند، از برنامه‌شان برای رسیدگی به وضعیت «خانه‌خراب‌ها» می‌پرسیدند.

خبرنگاران در روزهای آتش و ویرانی، صدای رسای مردمی بودند که در قطعی اینترنت، صدایی نداشتند و انسانی روایت کردن جنگ را آنها اگر از کلاس و دانشگاه‌های داخلی هم یاد نگرفته بودند، درون آگاه‌شان، به آنها یاد داد و نوشته‌هایشان که به تمامی، روایت مستند و مستقل دردِ آدمی بود، پاسخی روشن بود به کسانی که به آنها اتهام همکاری و همراهی با هژمونی دولتی و حاکمیتی می‌زدند. آنها راوی بی‌طرف و چشم بیدار قربانیان جنگ شدند.

آنا پولیتکوفسکایا، روزنامه‌نگار معروف جنگ چچن روزی نوشته بود: «شجاعت واقعی آنجاست که در دل جنگ، صدای بی‌گناهان را به گوش دنیا برسانی، حتی وقتی که همه می‌خواهند آن صدا خاموش بماند.» و خبرنگاران داخل ایران در همه این سال‌ها و به‌ویژه در جنگ 12 روزه و روزهای پس از آن، شجاع‌ترین شجاعان بودند.


هم‌میهن
نظرات

آخرین اخبار
رسانه های غربی درباره توافق ایران و آمریکا چه گفتند؟
روغن از سفره مردم دور شد؛ چرا قیمت‌ها 20 برابر شدند؟
جامعه تئاتر در سوگ میترا رضائیان نشست
پشت پرده گرانی شیر خام؛ حذف ارز ترجیحی چه بر سر بازار آورد؟
ابتکار مسجد آمریکایی برای رفع کلیشه‌ها علیه اسلام
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 25 خرداد 1405 / سقوط دلار و یورو
چگونه به نحوه محاسبات افزایش حقوق سال 1405 اعتراض کنیم؟
برزیل و ژاپن در قله / برنامه سخت هفته دوم لو رفت
نسخه مجلس برای کاهش مصرف بنزین؛ اتوبوس و مترو رایگان شود
متروی تهران وارد عصر سرعت می‌شود
تنش در ژنو؛ انتقاد از ترامپ و نابرابری‌ها در حاشیه نشست G7
نقشه 10 روزه تاجرنیا برای بازگشت هیجان به فوتبال ایران
واکنش رسانه ها و مقامات صهیونیستی به توافق ایران و آمریکا
ژاپن باز هم شگفتی‌ساز شد؛ سامورایی‌ها هلند را متوقف کردند
آیا نیمار نسخه هائیتی را در جام جهانی می‌پیچد؟
بازتاب جهانی توافق ایران و آمریکا؛ تأکید رهبران کشورها بر امنیت تنگه هرمز
دوفوریتی | اینهمه مزرعه کشت خشخاش برای سنگک و بربری نیست!
آغاز ثبت‌نام سرویس مدارس در سامانه سپند + لینک و جزئیات تغییرات جدید
رایزنی‌های منطقه‌ای عراقچی درباره تفاهم اسلام‌آباد
غیبت ملی پوشان در بین برترین های هفته اول لیگ والیبال ملت‌ها
جزئیات برگزاری آزمون سمپاد و نمونه دولتی در سراسر کشور
حذف وثیقه خروج از کشور برای مشمولان در ایام محرم و صفر
وقتی میانکاله با دستان یک ایرانی جهانی می‌شود
بهروز رضوی، صدای اسطوره‌ای رادیو درگذشت/تسلیت وزیر ارشاد+ اعلام مراسم تشییع
فردا صد و پنجاهمین حراج بزرگ شمش کلید می‌خورد+ آخرین مهلت واریز وجه‌الضمان
فرصت طلایی برای خانه‌دار شدن زوج‌ها در البرز، گیلان و خراسان جنوبی
پایان یک سال فرار؛ قاتل نوجوان ایرانشهری در قشم به دام افتاد
واکنش نخست‌وزیر کانادا به اظهارات ترامپ؛ اولویت ما تقویت امنیت غذایی است
طرح ضربتی قطع برق مشترکان بدمصرف آغاز شد
کاتس: از لبنان عقب‌نشینی نمی‌کنیم
کلاهبرداری میلیاردی با وعده تحویل پژو 207 ؛ پایان فرار زن متهم در رباط‌کریم
توافق ایران و آمریکا نهایی شد؛ پایان فوری جنگ و لغو محاصره دریایی
مهلت ثبت‌نام کاردانی به کارشناسی ناپیوسته 1405 تمدید شد
نوراینفو | بزرگترین مصرف کنندگان نفت جهان
چرا نخست‌وزیر انگلیس هر روز به سقوط نزدیک‌تر می‌شود؟
قطع کمک به اسرائیل تضمین توافق ایران و آمریکا
مهاجرانی: وحدت مردم رمز عبور ایران از روزهای سخت است
سرگردانی 40 هزار مسافر در پی اعتصاب سراسری در صنعت هوانوردی ایتالیا
گام جدید برای جبران کمبود معلم؛ 33 هزار دانشجو-معلم جذب می‌شوند
می‌خواستند و نتوانستند
تداوم حملات اسرائیل علیه لبنان با وجود توافق ایران و آمریکا
هشدار سخنگوی کمیسیون امنیت ملی نسبت به توطئه‌های تفرقه‌افکنانه دشمن
معاون دفتر پزشکیان: همبستگی و وحدت رمز نصر و ظفرهای پیش روست
شوک کاهشی به بازار جهانی انرژی؛ نفت ارزان شد
از ضاحیه تا ژنو؛ رمزگشایی رسانه‌های عربی از توافق ایران و آمریکا
پیش بینی قیمت طلا و سکه دوشنبه 25 خرداد 1405+ جدول
قائم‌پناه: در جنگ با بزرگ‌ترین ابرقدرتِ جهان سرافرازانه بیرون آمدیم
انفجار سبز در بورس‌های جهان؛ صلح ایران و آمریکا بازارها را از سقوط نجات داد
واکنش رسانه‌های آسیایی به توافق پایان جنگ ایران آمریکا
قیمت گوشت قرمز امروز 25 خرداد 1405+ جدول