×
سیاسی
شناسه خبر : 237949
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/05/12 ساعت 14:00
فرصت‌‌های همکاری با اسلام‌آباد

سمیه مروتی:

فرصت‌‌های همکاری با اسلام‌آباد

مروتی نوشت: «سفر پزشکیان به اسلام‌آباد در بزنگاه‌های حساس منطقه‌ای و بین‌المللی و در هنگامه‌ای که دو کشور در ماه‌های اخیر درگیر جنگ بوده‌اند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این سفر در جهت تقویت دیپلماسی همسایگی و محملی برای تعمیق روابط دوجانبه است. با این‌همه، گمانه‌های متعددی در باب چرایی اهمیت این سفر مطرح است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهد شد.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: سمیه مروتی دکترای روابط بین‌الملل و پژوهشگر مطالعات شبه‌قاره، در یادداشتی نوشت: «جنگ اسرائیل علیه ایران حائز پیام‌ها و پیامدهای متعددی برای بازیگران منطقه‌ای ازجمله پاکستان بود که از آن زمره می‌توان به تهدیدهای نوظهور، پیوندهای پیدا و پنهان میان خوشه‌های تهدید در داخل و خارج از مرزها، سرمایه‌گذاری در نارضایتی داخلی و شکاف میان دولت و ملت، تقویت گزاره غافلگیری، شبکه ترور و بی‌عملی بازیگران و نهادهای بین‌المللی و اهمیت همراهی همسایگان در بزنگاه‌های بحرانی اشاره کرد. فارغ از اهمیت سطح حمایت مردمی و دولتی در پاکستان از مردم و دولت ایران حین تجاوز اسرائیل، این سوال را باید مطرح کرد که ایستادن پاکستان کنار ایران چه فرصت‌هایی را برای این کشور ایجاد کرد. پاکستان نشان داده است نهایت زیرکی را در بهره‌برداری حداکثری از بحران‌های منطقه‌ای و تبدیل آن به کارت استراتژیک برای خود دارد. فارغ از فضای احساسی ایجادشده کنونی در قبال پاکستان، باید زوایای پیدا و پنهان بازیگری این کشور را در راستای پیشبرد اهداف و منافع ملی کشور در بزنگاه کنونی لحاظ کرد.

در این راستا، گزاره‌هایی چون پشت‌پرده سفر عاصم منیر به واشنگتن و اعطای نشان عالی نظامی به فرماندهی سنتکام (ژنرال کوریلا فرمانده عملیات حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران بود) به پاس همکاری‌های راهبردی و دفاعی میان اسلام‌آباد - واشنگتن محل توجه هستند. به‌عبارت بهتر، پاکستان که درگیر بحران‌های برهم‌باری چون تهدیدهای تروریستی گروه‌های تجزیه‌طلب و افراطی، بحران سیاسی، آستانه تنش مرزی با هند و افغانستان و تزلزل روابط با بازیگرانی چون چین، آمریکا و عربستان سعودی است، تجاوز اسرائیل به ایران را از منظر امنیت ملی خود نیز نگریسته است. این کشور که اخیرا درگیر جنگ با هند (با گمانه جدی در ارتباط با همکاری موساد) بوده، ناگزیر از ارزیابی پویایی‌ها و تهدیدهای نوظهور منطقه‌ای و تلاش برای بهره‌برداری از بزنگاه‌ها در چارچوب منافع عالی خود است.

تجاوز اسرائیل و ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در برابر آن در فضایی رخ داد که وجدان‌های بشری در برابر جنایت انسانی در غزه در رنج بود. پخش تصاویر حملات موشکی ایران به اسرائیل، ویرانی‌های تل‌آویو و حیفا، زیست پناهگاهی و کاروان آوارگان اسرائیلی موجی از شادی در میان مردم در سراسر جهان به‌خصوص کشورهای اسلامی و عربی ایجاد کرد؛ به‌طوری‎‌که حمایت از ایران و تحسین تاب‌آوری ایرانیان در میان گروه‌های مختلف، حتی گروه‌های ضدایرانی، به الگوشدن ایران و اعتباربخشی به مولفه‌هایی از قدرت منجر شد که پیش‌تر کمتر به آن توجه می‌شد. حمایت از ایران در برابر اسرائیل فارغ از تحسین‌برانگیز بودن اقدام پاکستانی‌ها، چندین هدف هم‌زمان را دنبال کرد که از آن زمره:

۱. اعتباربخشی مجدد به پاکستان در جهان اسلام به‌عنوان کشور حامی مردم غزه و مخالف اسرائیل؛

۲. افزایش هزینه‌های فشار بر پاکستان برای ورود به روند عادی‌سازی روابط با اسرائیل (پیش‌تر گمانه فشار از سوی عربستان مطرح بود)؛

۳. ارسال سیگنال به هند، چین، عربستان و به‌ویژه آمریکا در زمینه ظرفیت‌های ژئوپلیتیک پاکستان در جنوب و غرب آسیا.

با این‌همه، سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان به‌عنوان یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت (مساله مکانیسم ماشه و تحریم‌ها) فارغ از قدردانی از اقدام پاکستانی‌ها حایز پیام‌های جدی است. مهم آنکه، پس از اسلام‌آباد پزشکیان عازم کابل است و بی‌تردید مساله امنیت مرزی، ظرفیت شبکه‌های تهدید منطقه‌ای، اتباع افغان، هماهنگی نظامی، اشتراک‌گذاری اطلاعاتی و امنیتی به‌ویژه در مواقع تجاوز خارجی به خاک هر یک از دو کشور از زمره مواردی است که بی‌تردید محل توجه و مذاکره قرار خواهد گرفت.

بی‌شک، ایران در زمینه ضرورت «اعتمادسازی» و لزوم «همکاری‌های نظامی و امنیتی» در شرایط ویژه اخیر که دو کشور درگیر جنگ‌های با طرح ازپیش‌تعیین‌شده بوده‌اند، تاکید خواهد کرد. دو کشور درک متقابلی از فرصت‌های پیش‌ رو و افق همکاری‌های راهبردی و «ضریب تحقق‌پذیری» آن دارند؛ در شرایطی که «زمان» و «بازیابی توان» در اولویت نخست امنیتی طرفین قرار گرفته است، بی‌شک دو کشور در زمینه «امکان‌ها»، «تهدیدهای نوظهور»، «ضرورت درک از ظرفیت‌ها در له و علیه یکدیگر» و اهمیت «نقش‌یابی» بازیگران جدید و نوظهور در عرصه داخلی با حمایت خارجی اشتراک نظر دارند.

هرچند تجاوز اسرائیل علیه ایران به سبب ترور فرماندهان عالی‌رتبه نظامی و حمله به تاسیسات هسته‌ای از درجه بالای امنیتی در مقایسه با تجاوز هند به پاکستان برخوردار است، اما درک تهدید پاکستان نسبت به طرح «تجزیه» و برنامه‌ریزی روی الگوهای جدید عملیات تروریستی بسیار قدرتمندتر است. ازاین‌رو، پاکستان نیز از زوایای مختلف همراه ایران است؛ چه استفاده از کارت ایران در جهان اسلام، چه از لحاظ چانه‌زنی با آمریکا و چین برای کسب امتیاز و چه از منظر جلب حمایت ایران در مسائل امنیتی چون تغییر الگوی تهدید در این کشور، به ویژه هم‌مرزی با افغانستان و مسائل معتنابه آن. از این‌رو، فارغ از تحلیل‌های رایج در باب سفر و دیدار مقامات ایرانی و پاکستانی که از زاویه روابط دوجانبه، همسایگی و فرصت‌های اقتصادی قابل ذکر و بررسی است، اما باید آن را از منظر نگرانی‌های امنیتی دو کشور نسبت به تهدیدهای نوظهور، ضرورت «اعتمادسازی» و همکاری‌های امنیتی از یکدیگر در بزنگاه‌های تهدید نیز مورد توجه قرار داد. ایران و پاکستان لیستی از ظرفیت‌های معلق‌مانده همکاری به‌خصوص در زمینه ارتباطات منطقه‌ای و همکاری‌های توسعه‌ای، پیش ‌رو دارند که بی‌شک هنوز هم زمان مناسب برای گفت‌وگوی شفاف و پیشبرد واقعی آنها فرا نرسیده است.»


اخبار مرتبط
امضای تفاهم نامه همکاری رسانه‌ای و فرهنگی میان ایران و پاکستان
سه‌شنبه 1404/08/13 ساعت 09:39
امضای تفاهم نامه همکاری رسانه‌ای و فرهنگی میان ایران و پاکستان
پنج تفاهم‌نامه همکاری رسانه‌ای و فرهنگی میان سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و نهاد‌های رسانه‌ای و فرهنگی جمهوری اسلامی پاکستان عصر روز (دوشنبه) در اسلام‌آباد و در حضور «عطاالله تار» وزیر فدرال اطلاعات و رسانه‌های جمعی پاکستان به امضا رسید
رژه‌ای با صدای اقتدار؛ رمز صداهای عجیب سربازان پاکستانی در استقبال از پزشکیان +فیلم
یکشنبه 1404/05/12 ساعت 12:00
رژه‌ای با صدای اقتدار؛ رمز صداهای عجیب سربازان پاکستانی در استقبال از پزشکیان +فیلم
استقبال رسمی ارتش پاکستان از رئیس‌جمهور ایران، با صداهای خاص و حرکات نمایشی گارد افتخار، بار دیگر سبک منحصربه‌فرد رژه نظامی در جنوب آسیا را به صدر توجه رسانه‌ها و کاربران رساند.
پزشکیان در پاکستان: برادری بین کشورهای اسلامی فراتر از سیاست است
یکشنبه 1404/05/12 ساعت 11:15
پزشکیان در پاکستان: برادری بین کشورهای اسلامی فراتر از سیاست است
رئیس‌جمهور در پستی با تأکید بر پیوندهای فرهنگی عمیق میان کشورهای اسلامی، به ویژه در سفر خود به پاکستان، بر توسعه تعاملات و اتحاد فراتر از مناسبات سیاسی تأکید کرد.
اقبال لاهوری، گرانیگاه دیپلماسی فرهنگی ایران و پاکستان
یکشنبه 1404/05/12 ساعت 09:15
نورنیوز به بهانه بازدید مسعود پزشکیان از مزار شاعر بزرگ پارسی‌سرا گزارش می‌دهد؛
اقبال لاهوری، گرانیگاه دیپلماسی فرهنگی ایران و پاکستان
حضور رئیس جمهور ایران بر مزار علامه اقبال لاهوری در لاهور، در نخستین روز سفر رسمی به پاکستان، فراتر از یک حرکت تشریفاتی ساده است. این اقدام، حامل پیامی نمادین و راهبردی است: بازخوانی یک میراث مشترک که می‌تواند در شرایط پیچیده منطقه‌ای، نقش «لولای فرهنگی» میان دو کشور را ایفا کند.
وزیر صمت: توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و پاکستان فردا امضاء می‌شود
شنبه 1404/05/11 ساعت 23:45
وزیر صمت: توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و پاکستان فردا امضاء می‌شود
محمد اتابک، وزیر صمت، اعلام کرد که توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و پاکستان فردا با حضور سران دو کشور امضا می‌شود. او این توافق را نتیجه سال‌ها مذاکره دانست و آن را گامی مهم در جهت گسترش تجارت با همسایگان توصیف کرد.
نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: تصمیم قطعی دولت درباره کالابرگ به‌زودی اعلام می‌شود
سردار رادان: حضور 200 شب مردم نماد اقتدار ملی است
جدول خاموشی آذربایجان شرقی فردا پنجشنبه 26 شهریور ؛ برنامه قطع برق تبریز، مراغه و مرند
ستاد مبارزه با مواد مخدر: پیشگیری از اعتیاد فقط با آموزش محقق نمی‌شود
آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری مهرماه + جزئیات و زمان خرید بلیط
جزئیات برنامه شهرداری برای مهر؛ از ورود اتوبوس‌های جدید تا رایگان ماندن مترو
ایران 3 - 1 امارات؛ اولین گام محکم امیدهای ایران برای طلای آسیا + فیلم گل ها و خلاصه بازی
توقف انتشار اوراق سلف ارزی؛ تصمیم مهم بانک مرکزی
اینفوگرافی | سقوط 39 درصدی صادرات نفت خاورمیانه؛ آخرین آمار صادرات نفت در 2026
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ توقف دلار و افت یورو
آخرین قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ طلا صعودی شد
معاون نیروی دریایی سپاه: هیچ شناوری در خلیج فارس و تنگه هرمز از رصد ما خارج نیست
ونس: مرحله نخست جنگ با ایران تمام شده است
عملیات هلی‌برن نظامیان جنایتکار رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
سرلشکر حاتمی: قدرت واقعی ایران در وحدت و اراده ملت است
افزایش حجاب میان زنان جوان مسلمان فرانسه
اعتراضات گسترده در کنگو علیه تغییر قانون اساسی؛ پلیس وارد عمل شد
تصادف در جاده سمنان به فیروزکوه؛ 3 نفر جان باختند
کمالوندی: حفاظت از اطلاعات تاسیسات هسته‌ای اهمیت ویژه‌ای دارد
قیمت دینار عراق امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405
افزایش 11 درصدی مصرف CNG پس از تغییر نرخ سوم بنزین
دیدار عراقچی و وانگ‌یی در صدراخبار رسانه‌های چین؛حمایت از گفتگوی ایران وکشورهای خلیج فارس
هشدار وزارت بهداشت درباره فروش صندلی پزشکی؛ کلاهبرداران تا 11 میلیارد تومان می‌گیرند
نورنما | لباس های کولردار کارگران ژاپنی !
تاکید چین بر گسترش همکاری با تهران برای حفاظت حقوق و منافع ایران
با تلاش مددکاران، 9 زندانی قصاص در ندامتگاه قزلحصار بخشیده شدند
سوخت معادن به چالش جدید بخش معدن تبدیل شد
برنامه آخرین بازی مسی برای تیم ملی فوتبال آرژانتین مشخص شد
هشدار انصارالله به خلبانان عربستان؛ ممکن است به پایگاه بازنگردید
نوشابه سیانوری در تالار عروسی؛ مرگ 2 نفر با یک نوشیدنی مسموم
رمزگشایی از جلسه محرمانه آلمان؛ ائتلاف برای جنگ، بازار یا انتخابات؟
جنگ ایران برای آمریکا چقدر هزینه داشت؟
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 25 شهریور 140/ افزایش 40 میلیون تومانی خودروی داخلی+ جدول قیمتها
قیمت طلای جهانی امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405+ طلا در انتظار یک تصمیم مهم
مجلس نمایندگان آمریکا برای سومین بار به پایان جنگ با ایران رأی داد
کار سخت سهراب و شاگردانش؛ جدال با دو حریف نامدار در چهار روز!
شرایط جدید سرویس مدارس اعلام شد؛ خودروهای فاقد ایمنی مجوز نمی‌گیرند
شب تلخ رونالدو در لیگ نخبگان؛ النصر مقابل العین تحقیر شد
برنامه قطعی برق استان اصفهان تا شنبه 28 شهریور اعلام شد + لینک جدول زمانبندی
شهادت 11 نفر در پی ریزش یک ساختمان آسیب دیده در غزه
آیا قمار هرمز هزینه‌ای فراتر از نفت دارد؟
میدانداری 200‌شبه مردم
خلیج فارس در دوراهی تقابل یا گفت و گو؟
حالا کسری نفت چقدر است؟
دانشگاه‌ها از چه زمانی آغاز به کار می‌کنند؟ اعلام فهرست دانشگاه های حضوری و مجازی
امیر حیدری: در برابر اقتدار نیرو‌های مسلح ایران، دشمن منفعل شد
جدول خاموشی کهگیلویه و بویراحمد امروز چهارشنبه 25 شهریور؛ برنامه قطع برق یاسوج و باشت
گوشت خارجی از میادین تهران حذف شد؛ قیمت گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد
محدودیت‌های ترافیکی تهران برای رزمایش جانفدا در روز جمعه اعلام شد
ایران 79 - بحرین 74؛ صعود بسکتبال ایران به نیمه‌نهایی بازی‌های آسیایی ؛ حریف بعدی مشخص شد