×
سیاسی
شناسه خبر : 237841
تاریخ انتشار : شنبه 1404/05/11 ساعت 16:20
هوشمندی حکمرانی

محمد فاضلی:

هوشمندی حکمرانی

فاضلی نوشت: در دنیای پیچیده امروز، هوشمندی نظام‌های حکمرانی به توانایی آن‌ها در واکنش به «فرآیندهای کندرو» بستگی دارد. این فرآیندها، همچون تغییر اقلیم، در بلندمدت اثرات عظیمی دارند که معمولاً در کوتاه‌مدت دیده نمی‌شوند. حکمرانی هوشمند باید با بهره‌گیری از فناوری، نیروی انسانی متخصص، و ظرفیت‌های نهادی قادر به شناسایی و پاسخ به این تغییرات تدریجی باشد.

نورنیوز - گروه اقتصادی:‌ محمد فاضلی جامعه شناس در یادداشتی نوشت: « اگر از شما بپرسند میزان هوش یا سطح هوشمندی نظام حکمرانی را چگونه اندازه می‌گیرید، چه پاسخی خواهید داد؟ پاسخ من به این سؤال خیلی روشن است: هوشمندی هر حکمرانی را باید بر اساس پاسخ آن به «فرآیندهای کندرو» شناخت و اندازه گرفت. بخش مهمی از هوشمندی یا بی‌هوشی حکمرانی در همین یک خط پاسخ  نهفته است.

«فرآیندهای کندرو» آن نوع فرآیندهایی هستند که بسیار تدریجی، با ایجاد تغییرات ناملموس در کوتاه‌مدت، اما با اثرات بزرگ در درازمدت، عمل می‌کنند. چند نمونه از فرآیندهای کندرو را مرور کنیم. 

تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین، فرآیندی کندرو است که در طول چند دهه، به تدریج حدود 1 تا 2 درجه سلسیوس بر میانگین دمای برخی کشورها و مناطق افزوده است. افزوده شدن 2 درجه میانگین دما در طول 30 سال به معنای اضافه شدن سالیانه 0.07 درجه سلسیوس دما است. این میزان افزایش دما اثرات آنی ندارد، اما به‌تدریج باعث تغییراتی مهیب می‌شود.

افزایش دما سبب می‌شود به‌تدریج بارش‌ها کاهش یابد و بارش‌های برف نیز به باران تبدیل شود. در ضمن، افزایش دما سبب ذوب شدن یخچال‌های طبیعی شده و ذخیره آب را کاهش می‌دهد. تغییر بارش از برف به باران، باعث تغییرات بزرگ در رژیم روان‌آب‌ها و رودخانه‌ها شده، بر ذخیره سدها اثر می‌گذارد. افزایش تدریجی دما، تبخیر از پشت سدها را بیشتر کرده، بر پوشش گیاهی هم اثر می‌گذارد. بهره‌وری محصولات کشاورزی را کم کرده و نیاز آبی آنها را هم افزایش می‌دهد. افزایش دما، در صورتی که با پاسخ مناسب در معماری ساختمان‌ها مواجه نشود، نیاز به وسایل سرمایشی را افزایش داده و نیاز به انرژی برق را بیشتر می‌کند. فهرست تغییرات ناشی از افزایش تدریجی دما را می‌توان بسیار بیشتر کرد اما برای بحث ما در همین حد کفایت می‌کند.

حکمرانی هوشمند که به ابزارهای سنجش تغییرات اندک و تدریجی مجهز است (سطح فناورانه)، به دانش و نیروی انسانی ضروری برای درک این تغییرات دسترسی دارد (سطح نیروی انسانی)، ساختار سازمانی و نظام نهادی آن برای پردازش و تحلیل چنین داده‌هایی آمادگی دارد (ظرفیت نهادی) و در سطح سیاسی میز کار تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران آن با دستورکارهای قلابی، غیرواقع‌بینانه و انحرافی پر و شلوغ نشده و مدیران و حکمرانانش وقت و تمرکز کافی برای پرداختن به خروجی‌های سطوح فناورانه، انسانی و نهادی را دارند، می‌تواند تغییرات ناشی از فرآیندهای کندرو را درک کرده و به تدریج در برابر آنها واکنش مناسب نشان دهد. 

اما وقتی این قابلیت‌ها در دسترس نباشد، تغییرات تدریجی مثل تغییر اقلیم و گرمایش زمین، بنیان‌های استواری ظرفیت زیست‌پذیری سرزمین را تضعیف می‌کند در حالی که خواجگان همه در بند نقش ایوانند.

من 12 سال پیش از مفهوم «هم‌آیندی بحران‌ها» در وصف روند حرکت ایران استفاده کردم. 

منظورم این بود که همه بحران‌هایی که در کشورهای دیگر به صورت مجزا و در مقاطع زمانی مختلف بروز کرده یا می‌کنند، در ایران امروز با هم رخ داده یا خواهند داد و به عبارتی هم‌آیند و هم‌گرا می‌شوند. 
نقطه اشتراک همه آن بحران‌هایی که به سوی ایران امروز هم‌آیند شده‌اند، کندرو بودن آنهاست. 

بحران در صندوق‌های بازنشستگی، فرونشست زمین، ناترازی انرژی، ناترازی بانکی، بحران آب، بحران در روندهای سیاست خارجی، زوال منابع مالی دولت، تضعیف سرمایه اجتماعی، نابودی آبخوان‌ها و کسری تجمعی مخازن آب زیرزمینی، تشدید آلودگی هوا و گشوده شدن رخنه‌های بزرگ، هیچ کدام فرآیندهایی یکباره نبوده‌اند. همه اینها به‌تدریج و تحت فرآیندهای کندرو رخ داده‌اند.

واقعیت این است نظام حکمرانی در این کشور برای اندازه‌گیری، پردازش، تحلیل، تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری به‌موقع و مناسب برای مواجهه با فرآیندهای کندرو سازماندهی نشده است. 

اگر نظام حکمرانی ملزومات درک چنین فرآیندهایی را خلق نکند، بنیان‌های زندگی مسالمت‌آمیز ذره ذره از بین می‌روند و بحران‌هایی شبیه بحران آب، بیشتر و بیشتر دامن‌گیر زندگی ایرانیان می‌شوند.»


نظرات

آخرین اخبار
گسترش هماهنگی ایران و یمن در آستانه تنش‌های منطقه‌ای
بازگشت نفتکش «سیلی سیتی» به آب‌های ایران با حمایت عملیاتی نیروی دریایی
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 1 اردیبهشت 1405
محموله‌های جدید دارویی در راه ایران
بازار خودرو در رکود؛ نمایشگاه‌ها باز شدند اما خریداری نیست
پیام معاون اول قوه قضاییه: آغوش ایران به روی همه ایرانیان باز است
اجرای بسته 10گانه تسهیل واردات توسط سازمان توسعه تجارت
خسارت 3000 میلیاردی به انستیتو پاستور در حملات اخیر
حمایت جدید دولت از مادران؛ پرداخت ماهانه 2 میلیون تومان برای دو سال
فارن افرز: عربستان دیگر به تضمین امنیتی آمریکا اعتماد ندارد
معاریو: ابتکار عمل مذاکرات از دست آمریکا خارج شد
رویترز: ایران از «تنگه هرمز» به عنوان بمب اتمی خود استفاده می‌کند
قیمت محصولات ایران خودرو امروز 1 اردیبهشت 1405 + جدول
استعفای سومین زن عضو کابینه ترامپ
قیمت محصولات سایپا امروز 1 اردیبهشت 1405 + جدول
نوآوری سفارتخانه‌های میهن در میدان جنگ روایت‌ها
گزارش‌ها از نقض دوباره آتش‌بس در جنوب لبنان
تیم کوک پس از 15 سال از مدیرعاملی اپل کناره‌گیری می‌کند
سایه نفت 200 دلاری بر اقتصاد جهان
سفیر ایران در پاکستان: مذاکره تحت تهدید ممکن نیست
دلایل شایع التهاب مفصلی در انگشتان پا
نگرانی بزرگ در PSG؛ ستاره پرتغالی بازی حساس با بایرن را از دست می‌دهد؟
معرفی مدیرعامل جدید اپل؛ جان ترنوس کیست؟
افزایش قیمت سوخت جت؛ فصل سخت در انتظار ایرلاین‌های اروپایی
استاندار تهران: بازار در جنگ 40 روزه بدون کمبود اداره شد
قدرت‌نمایی جدید روسیه در آسمان ؛ سوخو‑35های نسل جدید تحویل داده شدند
سلطه بی‌وقفه شرق بر بازارهای جهانی کالا
سرلشکر عبداللهی: پاسخ به هرگونه نقض عهد قطعی است
ادامه فشار دموکرات‌ها بر وزیر جنگ آمریکا
عزتمندی واقعی نجات اقتصاد است
فشار دلار بر بازار طلا در آستانه مذاکرات ایران و آمریکا
خواسته‌های حل‌نشده لبنان؛ مانعی برای مذاکرات مستقیم در آمریکا
احتمال افزایش قیمت خرید شیرخام از دامداران
عامل به آتش کشیدن مسجد جامع قلهک به دار مجازات آویخته شد
با بدترین تیم‌های تاریخ جام جهانی آشنا شوید
اولین هوای ناسالم پایتخت در نخستین روز اردیبهشت
کویت صادرات نفت خود را به دنبال انسداد هرمز قطع کرد
درمان روماتیسم مفصلی پیش از بروز علائم ممکن شد
اژه ای: اقدام آمریکا علیه کشتی تجاری ایران مصداق جنایت جنگی است
قیمت خودرو داخلی وخارجی امروز سه شنبه 1 اردیبهشت 1405 +جدول
تعادل نَش در صلح سرد
گزارش رسانه‌های اسرائیلی از نگرانی تل‌آویو پس از کمین خان‌یونس
3 عامل تشدیدکننده سردردهای میگرنی
پلیس راهور: بیش از هزار خودرو و موتور از پارکینگ‌ها ترخیص شد
حماس: به ادامه مذاکرات با میانجی‌ها برای رفع موانع پایبند هستیم
سیاست نامه | چه کسی از تضعیف قالیباف و عراقچی سود می برد ؟
مقاومت عراق: خود را برای جنگی طولانی آماده کرده‌ایم
تنگه هرمز و بازسازی سیاست موازنه منفی دکتر مصدق
بهترین ورزشکار سال 2025 مشخص شد
ترافیک سنگین در ورودی‌های پایتخت