×
سیاسی
شناسه خبر : 237576
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 12:12
تحریم یا جنگ؟ خزانه‌داری آمریکا زیرساخت‌های اقتصادی ایران را نشانه گرفت

نورنیوز ابعاد و اهداف دور جدید تحریم های جدید آمریکا را بررسی می کند؛

تحریم یا جنگ؟ خزانه‌داری آمریکا زیرساخت‌های اقتصادی ایران را نشانه گرفت

آمریکا در حالی از مذاکره با ایران سخن می‌گوید که هم‌زمان، شدیدترین تحریم‌ها از سال 2018 تاکنون علیه ایران را اعمال کرده و با همکاری رژیم صهیونیستی، به تأسیسات حیاتی ایران حمله کرده است؛ تحریم‌هایی که در ابعاد یک جنگ طراحی شده‌اند و بار دیگر دیپلماسی را به ابزار فشار بدل کرده‌اند.

نورنیوز-گروه سیاسی؛ ایالات متحده آمریکا در روزهای اخیر، یکی از بی‌سابقه‌ترین اقدامات تحریمی خود علیه جمهوری اسلامی ایران را از زمان آغاز کارزار فشار حداکثری در سال ۲۰۱۸ اجرایی کرد؛ اقدامی که همزمان با پیام‌های آشکار برای مذاکره، و در بستر تجاوز مستقیم نظامی به زیرساخت‌های حیاتی ایران از جمله تأسیسات هسته‌ای، معنایی دوگانه اما آشکار دارد: استفاده از دیپلماسی به عنوان ابزار فشار، نه سازوکار کاهش تنش. واکاوی ابعاد سیاسی و راهبردی تحریم اخیر آمریکا و حملات نظامی هماهنگ‌شده با رژیم صهیونیستی نشان خواهد داد که پیشنهاد مذاکره در چنین وضعیتی، تکرار همان سناریویی است که در پنج دور پیشین نیز به شکست انجامید و اساساً نمی‌تواند مبنای گفت‌وگوی راه‌گشا قرار گیرد.

تحریم در قامت جنگ؛ تحریم‌های جدید، ابزار تخریب زیرساختی
تحریم اخیر وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه ۱۱۵ فرد، نهاد و کشتی مرتبط با ایران، از منظر طراحی، گستره و هدف‌گذاری، بیش از آنکه یک ابزار فشار اقتصادی متعارف باشد، یادآور عملیات نظامی‌ای است که با هدف مختل‌سازی ظرفیت حیاتی کشور طراحی شده است. اقدام خزانه‌داری آمریکا، که آن را «بزرگ‌ترین تحریم علیه ایران از سال ۲۰۱۸» توصیف کرده، مستقیماً زیرساخت‌های حیاتی ایران در حوزه صادرات انرژی، سیستم حمل‌ونقل دریایی و زنجیره درآمد ارزی کشور را هدف گرفته و عملاً با هدف قطع شریان اقتصادی ایران اجرا شده است؛ امری که دقیقاً با هدف حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان مشابهت راهبردی دارد. در هر دو حالت، هدف نهایی، تحمیل فروپاشی زیرساختی و تولید فشار روانی-اقتصادی بر مردم برای وادار کردن نظام سیاسی به تسلیم بی‌قید و شرط است؛ خواسته‌ای که دونالد ترامپ آن را آشکارا بیان کرده است.

تضاد میان دعوت به گفت‌وگو و همزمانی آن با تجاوز نظامی

آمریکا در حالی مدعی آمادگی برای مذاکره با ایران است که تنها در اواخر خردادماه، با هماهنگی رژیم صهیونیستی، به شکل مستقیم و غیرقانونی به زیرساخت‌های حیاتی کشور حمله کرد. در جریان این تجاوز، تأسیسات هسته‌ای، مراکز تحقیقاتی و برخی نقاط شهری در ایران هدف قرار گرفتند و شماری از دانشمندان و نظامیان و شهروندان عادی به شهادت رسیدند . همزمان، ادعای ویران‌سازی صنعت هسته‌ای ایران از سوی واشنگتن منتشر شد. این در حالی است که ایران در هفته‌های پیش از این حمله، حسن‌نیت خود را با ورود به مذاکرات غیر مستقیم نشان داده بود. اعمال تحریم های جدید پس از توافق اخیر ایران با اتحادیه اروپا وپذیرش سفر هیئت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و گفتگو با کارشناسان این نهاد نیز مشابهت قابل توجهی با روند طی شده در گذشته دارد. نتیجه حسن‌نیت قبلی، حمله نظامی و نتیجه حسن نیت جدید نیز، اعمال شدیدترین تحریم‌ها شده است. این روند نشان می‌دهد که آمریکا و غرب از «مذاکره» نه برای رسیدن به توافق، بلکه برای افزایش فشار، مدیریت هدفمند افکار عمومی و مشروع‌سازی اقدامات قهری خود استفاده می‌کند.

پنج دور مذاکره و یک نتیجه: خیانت در میانه راه

پیشنهاد مذاکره جدید ترامپ در حالی مطرح می‌شود که تجربه پنج دور گفت‌وگو میان ایران و آمریکا در ماه های اخیر به روشنی نشان داده است که طرف آمریکایی بارها مسیر گفت‌وگو را با اقدامات خصمانه، از جمله تحریم یا تهدید نظامی، به انحراف کشانده است. تجاوز نظامی اخیر درست در میانه آمادگی ایران برای دور ششم مذاکرات صورت گرفت؛ اتفاقی که حتی وزیر امور خارجه ایران نیز آن را نشانه‌ای از بی‌اعتباری گفتار آمریکایی‌ها دانست. عراقچی در مصاحبه‌ اخیر خود با فایننشال تایمز تأکید کرده است که «آمریکا باید توضیح دهد که چرا در وسط مذاکرات به ما حمله کرد» و اینکه «تا زمانی که ترامپ خواستار توقف کامل غنی‌سازی باشد، هیچ توافقی امکان‌پذیر نیست». بنابراین، هرگونه بازگشت به میز مذاکره بدون تضمین‌های جدی و جبران خسارت‌ها، تکرار یک مسیر شکست‌خورده است.

تحریم و حمله؛ دو روی یک سکه در راهبرد ترامپ

راهبرد جدید دولت ترامپ، تلفیقی از اقدامات سخت‌افزاری و جنگ اقتصادی است که هر دو، مکمل یکدیگر برای اعمال فشار حداکثری هستند. همان‌گونه که بمب های آمریکایی تأسیسات فردو ، نطنز و اصفهان را هدف گرفتند، شبکه تحریم‌های اخیر نیز شریان صادرات انرژی ایران را نشانه رفتند.

در چنین وضعیتی، آمریکا در تلاش است تا با استفاده هم‌زمان از ابزار نظامی، تحریم و مذاکره، تهران را در وضعیت محاصره روانی قرار داده و آن را به پذیرش شروط خود وادار کند.
ایران اما نشان داده که هیچگاه بازیگر منفعل و دست بسته نخواهد بود و چه در میدان جنگ و چه در میدان دیپلماسی با قدرت حضور خواهد یافت. پاسخ نظامی سریع و غیر قابل باور ایران به تجاوز اسرائیل و حمله موشکی موثر به پایگاه آمریکایی العدید در قطر در پاسخ به تجاوز آمریکا، ضمن آن که هزینه‌های قابل توجهی برای تل‌آویو و واشنگتن بدنبال داشت این واقعیت را در معرض نگاه جهانیان قرار داد که زبان تهدید و زور تاثیری بر اراده مردم ایران برای دفاع از حقوق و منافع مشروعشان نداشته و هرگز موجب تسلیم آنها در برابر ارباب قلدری و زیاده خواهی نخواهد شد.
 
نقش فریب‌کارانه دیپلماسی در راهبرد آمریکا

واقعیت آن است که آمریکا از ابزار دیپلماسی تنها برای خرید زمان، کنترل افکار عمومی و مشروعیت‌بخشی به اقدامات خصمانه خود استفاده می‌کند. تجربه رفتار آمریکا با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برخورد با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، و نهایتاً حمله در میانه مذاکرات، مؤید این مدعاست که واشنگتن نه به کاهش تنش، بلکه به تسلیم یک‌جانبه تهران می‌اندیشد. پیشنهاد مذاکرات جدید که از سوی ترامپ با لحن دوگانه "امیدوارم مجبور نباشم خیلی از آن استفاده کنم" همراه شده، بیش از آنکه حاکی از جدیت در مسیر دیپلماسی باشد، بخشی از یک طراحی روانی-سیاسی برای وارد ساختن فشار بیشتر بر ایران است.

راه گفت‌وگو از مسیر تغییر رفتار آمریکا می‌گذرد

جمهوری اسلامی ایران، همان‌گونه که در دوران پس از جنگ اخیر نشان داده، آمادگی دارد تا در چارچوب احترام متقابل، حقوق بین‌الملل و حفظ منافع ملی خود، وارد گفت‌وگو شود. اما این گفت‌وگو تنها زمانی معنا خواهد داشت که طرف مقابل، رفتار دوگانه خود را کنار بگذارد، خسارات واردشده به ایران را جبران کند، و تضمین دهد که مذاکره دوباره به عرصه‌ای برای خیانت و حمله تبدیل نخواهد شد. تا زمانی که واشنگتن، دیپلماسی را با تحریم و موشک تلفیق می‌کند، راهی به سوی توافق وجود نخواهد داشت. پیام روشن ایران این است: نه مذاکره زیر آتش، نه تسلیم در برابر زور. تنها راه پیش رو، بازگشت به اصول گفت‌وگو، احترام به حاکمیت ملی و کنار گذاشتن سیاست‌های خصمانه است؛ راهی که تاکنون از سوی آمریکا، عمداً مسدود شده است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
ثروتمندترین خانواده‌های جهان معرفی شدند
راهکارهایی ساده برای جلوگیری از خشکی چشم در زمستان
ژن RNA غیر کدکننده به‌عنوان کنترل‌کننده رشد سلول‌های بزرگ شناسایی شد
هشدار مادورو درباره پیامدهای تهدیدهای واشنگتن بر صلح منطقه‌ای
پیشروی اشغالگران اسرائیلی بار دیگر در قنیطره سوریه
الازهر حکم اعدام بیماران سرطانی غزه توسط اسرائیل را محکوم کرد
تحریم‌ها نتوانستند واردات نفت هند از روسیه را کاهش دهند
ساختمان‌های شهرداری تهران صاحب شناسنامه پدافندی می‌شوند
هدف‌گذاری ایران و پاکستان برای تحقق تجارت 10 میلیارد دلاری
تامین بازار شب یلدا با عرضه گسترده هندوانه
انتصاب یک بانوی به‌عنوان معاون سیاسی فرمانداری مراغه
حمله سنگین سایبری به وزارت کشور فرانسه
ارتش ونزوئلا: تهدیدهای ترامپ ما را نمی‌ترساند
عون: گفت‌وگو با اسرائیل برای تثبیت امنیت است نه تسلیم شدن
رونمایی دولت از یک یارانه جدید
بیانیه سفارت روسیه درباره آزادی شهروند روسی زندانی در ایران
نتایج آزمون زبان دانشگاه آزاد اعلام شد
مجری آمریکایی: ترامپ ممکن است امشب به ونزوئلا اعلان جنگ کند
انگلیس دارایی‌های آبراموویچ روسی را به اوکراین واگذار می‌کند
نیروهای جدایی‌طلب جنوب یمن با تل‌آویو تماس برقرار کردند
یک دانشمند هسته‌ای صهیونیست در آمریکا به قتل رسید/جزئیات جدیدی از ترور
سهمیه بنزین به کارت بانکی منتقل می‌شود+ آیین‌نامه جدید سوخت
آمریکا مجوز فروش نفت پروژه ساخالین-2 روسیه را صادر کرد
گوشی نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی هک شد/نام گروسی در میان مخاطبان موبایل هک‌شده‌
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + مغز تغییرات منفی ندارد
نورنما | مجسمه آزادی سقوط کرد
آزادی گروگان بشاگردی پس از تلاش‌های قضائی در جاسک
سوارس اینتر میامی ماندنی شد
بولتون: پوتین ترامپ را فریب می‌دهد
ترامپ حین مذاکرات مشغول برنامه‌ریزی برای حمله به ایران بود
آخرین وضعیت مجری «گزارش ورزشی» پس از گازگرفتگی
شرایط حذف افراد از دریافت کالابرگ اعلام شد+جزئیات
خط 8 مترو تهران با 34 ایستگاه پرتقاضا وارد فاز اجرایی می‌شود
احتمال انتقال دیدار ایران و مصر به ونکوور/اختصاص بخشی از درآمد جام جهانی برای غزه/
پزشکیان: امام خمینی (ره) پیام آور وحدت و انسجام بود
پزشکیان: دعوت دولت به مشارکت به معنای فقدان برنامه نیست
ونزوئلا: صادرات نفت خام ما بی‌وقفه ادامه دارد
تراکتور-پرسپولیس با 50 هزار تماشاگر
هواشناسی بوشهر 2 هشدار قرمز صادر کرد
انصارالله یورش نتانیاهو به مسجدالاقصی را اهانتی آشکار خواند
توضیحات آتیه‌سازان حافظ درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان
هشدار هلال احمر درخصوص ورود موج جدید بارشی به جنوب کشور
ارز مسافری و دانشجویی بر مبنای نرخ تالار دوم مرکز مبادله است
انار شب یلدا تامین شد
جهان باید فرصت تعامل با تهران را دریابد
هشدار درباره تبعات اقتصادی مصادره دارایی‌های روسیه
چه خبر از وضعیت مصدومان استقلال ؟
مرتس: با تضمین‌های امنیتی به اوکراین، حملات آتی روسیه را تلافی می‌کنیم
عکس های منتخب ایران ؛ چهارشنبه 26 آذر 1404
X
آگهی تبلیغاتی