×
سیاسی
شناسه خبر : 237565
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 11:38
«کریدور زنگزور» ابزار خفگی ژئوپلیتیکی ...

ایساک یونانسیان*

«کریدور زنگزور» ابزار خفگی ژئوپلیتیکی ...

پس از آخرین دیدار و مذاکرات بین نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و الهام علی‌اف، رییس‌جمهور آذربایجان که در ابوظبی برگزار شد، اطلاعاتی منتشر شد که نشان می‌داد دستور کار اصلی این نشست موضوع به اصطلاح کریدور زنگزور بوده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: اولین اظهارات همزمان با آن دیدار توسط (مناتسکان صافاریان)، معاون وزیر امور خارجه ارمنستان ایراد شد که در اظهاراتی غیرمنتظره گفت: «ارمنستان در صورت حفظ اصول مخالف واگذاری کریدور از طریق برون‌سپاری نیست.» همان زمان با این اظهارات، توماس باراک، سفیر ایالات متحده در ترکیه نیز گفت: «امریکا پیشنهاد ترکیه برای اجاره صد ساله این کریدور را از طریق یک شرکت خصوصی پذیرفته است.»

سپس خبرگزاری‌های باکو، به همین موضوع اشاره و موضوع کریدور را بحث اصلی دیدار پاشینیان و علی اف معرفی کردند. از آنجا که ارمنستان رسما یک کشور مستقل است، واگذاری یک بخش مهم و استراتژیک از سرزمین به یک شرکت خارجی آن هم بدون همه‌پرسی، اقدامی بی‌سابقه است. ولی به نظر می‌رسد که برای دولتمردان کنونی ارمنستان، قالب «شرکت خصوصی» می‌تواند یک پوشش راحت و بی‌دردسر برای رهایی از اعتراضات احتمالی مردم تلقی شود.

با روشن شدن ابعاد این موضوع و روشنگری مطبوعات ارمنستان و ایران از خطرات این طرح و واکنش مقامات روسیه و ایران، پاشینیان از زبان افراد نزدیک به دولت کمی عقب‌نشینی کرد و اظهاراتی در خصوص اینکه دولت ارمنستان پیشنهاد اجاره 100 ساله کریدور را نپذیرفته و پیشنهادات مختلفی در حال بررسی است، موضوع را به تاخیر انداخت. همان‌طور که بنده در 9 سپتامبر 2023، در مصاحبه با یکی از خبرگزاری ارمنستان (شبکه تلویزیونی 168) به واگذاری کریدور به اتحاد ترکیه و آذربایجان اذعان کردم، امروز هم اصرار می‌کنم که این کار صورت گرفته و تنها بحث زمان مطرح است. پاشینیان و دولتش اکنون مشغول بستر‌سازی واگذاری کریدور و توجیه جامعه و به خصوص ایران است.

در این بین همراه کردن برخی کارشناسان ایرانی قفقاز و اوراسیا که لابی باکو در ایران محسوب می‌شوند، در توجیه منافع اقتصادی این کریدور برای ایران و ارمنستان جالب توجه است. دولت ارمنستان امروز در توجیه واگذاری کریدور به سود حاصل از منافع اقتصادی آن می‌پردازد در حالی که پروژه «کریدور زنگزور» در شکل فعلی خود هیچ توجیه تجاری یا اقتصادی ندارد و کارکرد ادعایی آن نه تجاری، بلکه ژئوپلیتیک است.  تضمین حمل و نقل نظامی بدون مانع، نظامی کردن نخجوان، ایجاد پایگاه نظامی در آنجا، ایجاد یک سرپل ضد ایرانی و تضعیف نفوذ روسیه در منطقه از اهداف اصلی این کریدور است.

در واقع، این پروژه عنصری از یک نظم منطقه‌ای جدید خواهد بود که در آن ترکیه و آذربایجان با ادعای نقش رهبری در قفقاز جنوبی سعی خواهند کرد تا روسیه را بیرون رانده و نفوذ ایران را در مرزهای شمالی محدود کنند. همچنین معتقدم که موافقت ارمنستان با چنین قالبی، آغازگر از دست رفتن حاکمیت و حتی باعث درگیری جدیدی بین قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خواهد شد.
از طرف دیگر چنین پروژه‌ای برای ایران می‌تواند به: 
- «تغییر موازنه ژئوپلیتیکی» در امتداد مرزهای شمالی 
- گسترش نفوذ ترکیه 
- حضور مستقیم امریکا در مرزهای شمالی
- قطع دسترسی ایران به ارمنستان، گرجستان و دریای سیاه 
- وابستگی ایران به مسیر آذربایجان که توسط اسراییل کنترل می‌شود 
- کاهش نقش ایران در طرح «یک کمربند، یک جاده» چین
منجر و اگر کنترل امور به باکو منتقل شود، تهران از اهرم فشار خود بر تجارت شمال، نه تنها با قفقاز جنوبی، بلکه با روسیه و اروپا نیز محروم خواهد شد.
پژوهشگر مسائل قفقاز و ترکیه


اعتماد
اخبار مرتبط
علی‌اف: آمریکا گذرگاه زنگزور را می‌سازد/ مرز ایران و ارمنستان قطع نمی‌شود
چهارشنبه 1404/06/05 ساعت 11:05
علی‌اف: آمریکا گذرگاه زنگزور را می‌سازد/ مرز ایران و ارمنستان قطع نمی‌شود
الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان در گفتگو با شبکه العربیه درباره گذرگاه زنگزور گفت: موضع مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران واضح است و آن اینکه «کریدور زنگزور تهدیدی علیه ایران تشکیل نمی دهد». این گذرگاه که نام رئیس جمهور آمریکا بر آن گذاشته شده، یک پروژه راهبردی برای یکپارچه کردن اراضی جمهوری آذربایجان و تقویت موقعیت این کشور در منطقه قفقاز است.
معامله«کریدور زنگزور» ، آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد
شنبه 1404/05/18 ساعت 19:48
فایننشال تایمز:
معامله«کریدور زنگزور» ، آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد
فایننشال تایمز نوشت: «این توافق فراتر از بازنام‌گذاری کریدور زنگزور به نام جاده ترامپ است — این حضور آمریکا را به قلب حومه روسیه می‌آورد و احتمالاً یک مسیر تجاری جدید بزرگ بین اروپا و آسیای مرکزی ایجاد می‌کند».
«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟
شنبه 1404/05/18 ساعت 10:20
نورنیوز نامعادله ایران، زنگزور و ترامپ را بررسی می‌کند؛
«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟
توافق ارمنستان و آذربایجان برای ایجاد کریدور زنگزور با مدیریت 99 ساله آمریکا، سناریوهای تازه‌ای را پیش روی ایران قرار داده است. این مسیر می‌تواند توازن ژئوپلیتیکی شمال‌غرب را دگرگون کند و تهران را ناچار به بازآرایی دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی در قفقاز سازد.
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
دوشنبه 1404/05/13 ساعت 22:00
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور واکنش نشان داد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
یک دیپلمات زن ایرانی عضو کمیته مشورتی شورای حقوق بشر شد
انتشار اطلاعیه شماره 1 پذیرفته‌شدگان آزمون کارشناسان رسمی 1404 + لینک سایت
دونالد ترامپ خواستار بازداشت 2 مقام دموکرات شد
چرا استقلال در فیفا دو پنجره بسته دارد؟
انتخابات ‌شوراهای شهر و روستا الکترونیکی برگزار خواهد شد‌
خودروهای رهاشده در خیابان‌های تهران جمع آوری می شوند
اعضای تیم ملی فوتبال وارد روسیه شدند
توقیف خودروی خارجی با سرعت 220 کیلومتر در قم
آغاز واردات و عرضه گوشت تازه با استفاده از ارز مبادله ای
افزایش تحرکات مشکوک در مرز لبنان و سوریه
پایان فیلمبرداری «شاخ» با بازیگری مهدی هاشمی
عارف: تصمیمی برای انحلال سازمان امور عشایر گرفته نشده است
امضای سند همکاری بین نیروی دریایی چهار کشور ساحلی خزر
پای سردار آزمون با موفقیت جراحی شد
اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌ها
فیش حقوقی شهریور ماه بازنشستگان تأمین اجتماعی صادر شد+لینک سامانه
جاده چالوس از ساعت 18 یک طرفه می‌شود
محکومیت یورش به مسجدالاقصی از سوی عربستان
اجلاس دریایی خزر و آغاز عصری نو در امنیت منطقه‌ای
باگ امنیتی در فرودگاه بن‌گوریون
تیم ملی ایران به روسیه سفر کرد
روایت وال‌استریت‌ژورنال از خواسته‌های حماس در مذاکرات شرم‌الشیخ
تذکر قائم‌پناه به مجلس در زمینه طرح استیضاح وزرا
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: مسیر دانشگاه آزاد تغییر نمی‌کند
برنده نوبل پزشکی در دل جنگل و میان خرس‌های گریزلی پیدا شد
گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و ترکمنستان
اصناف تنها مجاز به دریافت 7 درصد سود از فروش موبایل هستند
آغاز عملیات ویژه قضایی برای پایش 13 شکارچی غیرمجاز
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
بورس کاهشی شد
ورود قانون کشتی در فوتبال
شناسایی 530 هزار کارت سوخت غیرمجاز
زمان اعلام نتایج نهایی آزمون سراسری 1404
کاهش دمای تهران از شنبه
اسامی برندگان جایزه نوبل شیمی 2025 اعلام شد + جزییات
جزئیات آتش‌سوزی گسترده در کارخانه لبنیات میهن
بی‌ریشه‌ها در سرزمین فلسطین؛ شجره‌نامه اشغال و نسل‌کشی
حضور سرزدۀ پزشکیان در ستاد فراجا برای تقدیر از حافظان امنیت
تحقیر نتانیاهو در پارلمان اسرائیل
عراقچی: تماسی با ویتکاف نداشتم
مشترکان پرمصرف تهرانی با قبض های میلیونی نقره داغ می شوند
افزایش قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 16 مهر + جدول
رانش مرگبار زمین در هند؛ 18 کشته و چندین مفقود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 16 مهر 1404
طرح ترامپ و پنهان‌سازی جنایات اسرائیل
هنوز علت سقوط بالگرد هلال احمر در اشترانکوه مشخص نیست
برخورد قاطع قضایی با قاچاق 2.3 میلیون لیتر سوخت
نورنما | ماجرای قبول شدن هادی حجازی‌فر در کنکور
ورود گارد ملی تگزاس به شیکاگو
نرخ بیکاری 7.4 درصد اعلام شد
X
آگهی تبلیغاتی