×
سیاسی
شناسه خبر : 237539
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 09:12
آیا همدلی روزهای جنگ را به شکاف در دوره صلح تبدیل می‌کنیم؟

نورنیوز از ضرورت حفظ و بازسازی انسجام ملی در دوران پساجنگ گزارش می‌دهد

آیا همدلی روزهای جنگ را به شکاف در دوره صلح تبدیل می‌کنیم؟

با گذشت کمتر از دو ماه از جنگ 12 روزه، آرام آرام نشانه‌هایی از بازگشت تنش‌های سیاسی و شکاف‌های نهادی به فضای عمومی کشور دیده می‌شود. آنچه در ابتدا به عنوان بازگشت به روال عادی یا عادی‌سازی اوضاع قلمداد می‌شد، اکنون بعضاً به صورت مناقشات علنی بروز یافته است.آیا صلح، شکاف‌آفرین‌تر از جنگ است؟ یا آن‌که ما هنوز ابزارهای حکمرانی در شرایط پساجنگ را نیاموخته‌ایم؟

نورنیوز-گروه سیاسی: با گذشت کمتر از دو ماه از جنگ 12 روزه‌ی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران که با نوعی همدلی و وفاق ملی چشمگیر در میان قشرهای مختلف مردم همراه بود، آرام آرام نشانه‌هایی آشکار از بازگشت تنش‌های سیاسی و شکاف‌های نهادی به فضای عمومی کشور دیده می‌شود. آنچه در ابتدا به عنوان بازگشت به روال عادی یا عادی‌سازی اوضاع قلمداد می‌شد، اکنون بعضاً به صورت مناقشات علنی، اتهام‌زنی متقابل، اختلاف میان قوا، و شکاف در میان نخبگان رسانه‌ای و امنیتی بروز یافته است. آیا صلح، شکاف‌آفرین‌تر از جنگ است؟ یا آن‌که ما هنوز ابزارهای حکمرانی در شرایط پساجنگ را نیاموخته‌ایم؟

جنگ دوازده‌روزه، فراتر از عرصه‌های نظامی و اطلاعاتی، صحنه‌ای بی‌سابقه از هم‌صدایی ملی بود. در آن روزها، جناح‌ها، رسانه‌ها، نخبگان و نهادهای کشور، فارغ از اختلافات همیشگی، در برابر دشمنی بیرونی، با صدایی واحد ایستادند. این انسجام، نشان داد که در بزنگاه‌های تاریخی، ملت ایران ظرفیت بالایی برای هم‌گرایی حول محور ایران دارد. اما امروز و در فضای پساجنگ، نشانه‌هایی آشکار از بازگشت به واگرایی‌های سیاسی، اختلافات نهادی و شکاف‌های رسانه‌ای دیده می‌شود؛ روندی که اگر مهار نشود، سرمایه اجتماعی حاصل از آن هم‌صدایی را به سرعت فرسوده خواهد کرد.

در روزهای اخیر، اختلاف نظر بر سر استرداد لایحه مقابله با اخبار غیرواقعی، جدال‌های رسانه‌ای بر سر بیانیه‌های نخبگان و گنشگران مدنی و سیاسی، و برخوردهای امنیتی با برخی فعالان رسانه‌ای، روزنامه‌نگاران و کاربران فضای مجازی، همگی نشانه‌هایی نگران‌کننده‌اند از بازگشت به همان الگوی پیشین نزاع‌های درون‌سیستمی. گویی صلح، وحدتی را که جنگ ساخته بود، به چالش کشیده است. اما ریشه ماجرا فراتر از واکنش به رخدادهاست؛ ما هنوز به زبان مشترک حکمرانی در دوران پساجنگ دست نیافته‌ایم.

انسجام ملی چگونه محقق می‌شود؟

خطری که در چنین شرایطی جامعه ما را تهدید می‌کند، تقلیل انسجام ملی به یک‌صدایی اجباری است. انسجام، به معنای حذف صداهای متفاوت یا نفی دیدگاه‌های متکثر نیست؛ بلکه به معنای پذیرش تکثر در درون چارچوبی مشترک از منافع ملی، تمامیت ارضی، و امنیت جمعی است. ایرانِ امروز، بیش از هر زمان دیگر، به انسجامی نیاز دارد که تکثر سیاسی را به رسمیت بشناسد، نه طرد کند؛ و این مهم‌ترین تفاوت انسجام در عصر جنگ با انسجام در زمان صلح است.

در شرایط جنگ، طبیعی است که تصمیم‌گیری متمرکزتر و صداها متحدتر شوند؛ اما دوران پساجنگ، دوران بازگشت به پیچیدگی جامعه، رقابت‌های سیاسی، پرسشگری رسانه‌ای و مشارکت نخبگان است. اگر حاکمیت بخواهد با همان منطق اضطراری دوران جنگ، با جامعه تعامل کند، نتیجه‌ای جز افزایش شکاف، بی‌اعتمادی و قطبی‌سازی مجدد در پی نخواهد داشت. دستاورد بزرگ جنگ اخیر، نه‌فقط پیروزی امنیتی یا بازدارندگی نظامی، بلکه اثبات امکان هم‌صدایی در عین تفاوت‌های بنیادین بود. امروز باید این تجربه را به سرمایه‌ای پایدار تبدیل کرد. اما چگونه؟ راه آن نه در یکسان‌سازی سیاسی، که در نهادینه‌کردن گفت‌وگو میان صداهای مختلف است. برخی از الزامات چنین امری از این قرارند:

1. رسانه‌های منتقد، نه دشمن: اگر قرار باشد هر صدا یا بیانیه‌ انتقادی، به سرعت به بی‌اعتمادی و برخورد منجر شود، فضای اجتماعی به سمت سکوتی پرخطر و انفجارآمیز خواهد رفت. انسجام پایدار، محصول فضای باز است، نه بستن دهان‌ها. 

2. اختلاف میان قوا، یک واقعیت دموکراتیک: اختلاف میان مجلس و دولت بر سر لوایح یا طرح‌ها، در ذات خود منفی نیست؛ آنچه آسیب‌زاست، نبود سازوکار گفت‌وگو و نبود روایت‌سازی مشترک درباره این اختلافات است. انسجام، به معنای انکار تضاد منافع نیست، بلکه به معنای حل و فصل آن‌ها در درون قواعد نهادی است.

3. موازی‌کاری و چندگانگی، تهدید انسجام واقعی: انسجام واقعی زمانی شکل می‌گیرد که دولت، مجلس، قوه قضاییه، نهادهای فرهنگی، امنیتی و رسانه‌ای، در چارچوبی هماهنگ، با احترام به تکثر، منافع ملی را در اولویت قرار دهند. انسجام یعنی مدیریت هوشمند تضادها، نه پاک‌کردن صورت مسئله.

4. بیانیه‌های نخبگان را بشنویم، نه تخریب کنیم: جریان‌هایی از نخبگان جامعه، طی هفته‌های اخیر در قالب بیانیه‌هایی به تحلیل و نقد وضعیت موجود پرداخته‌اند. این صداها، حتی اگر همه اجزایشان مقبول نهادهای رسمی نباشند، بخشی از تنفس جامعه‌اند. باید با آن‌ها وارد گفت‌وگو شد، نه حذف و تخریب.

  ایران محور وحدت، نه ابزار رقابت

نکته کلیدی آن است که انسجام ملی، اگر قرار باشد پایدار و زاینده باشد، باید نه از بالا تحمیل شود، نه صرفاً در کلام باقی بماند. مردم، رسانه‌ها، نخبگان و نهادها، همگی باید در این انسجام نقش داشته باشند. این یعنی در دوران پساجنگ، باید فرآیندهایی برای مشارکت اجتماعی، اجماع‌سازی سیاسی، و ترمیم اعتماد شکل گیرد. بدون این فرآیندها، وحدت جنگی، در صلح از هم خواهد پاشید.

دولت، مجلس، رسانه‌ها، نهادهای فرهنگی و امنیتی، همه امروز در برابر آزمونی دشوار قرار دارند: آیا می‌توانیم از سرمایه وحدت جنگی، برای ساختن هم‌گرایی در صلح بهره بگیریم؟ یا بار دیگر به رقابت‌های فرسایشی، تضعیف متقابل و بی‌ثباتی رسانه‌ای بازخواهیم گشت؟ پاسخ این پرسش، آینده نزدیک ایران را شکل خواهد داد. برای عبور از بحران‌های پیش‌رو، از اقتصاد تا روابط بین‌الملل، نیازمند انسجامی هستیم که بر پایه گفت‌وگو، پذیرش تفاوت، و وفاداری به ایران ساخته شده باشد. انسجامی که تکثر را دشمن نداند، بلکه آن را شرط پویایی و بالندگی بداند.

در شرایطی که منطقه و جهان در حال بازتعریف معادلات امنیتی، اقتصادی و ژئوپلیتیک خود هستند، ایران بیش از هر زمان دیگر نیازمند انسجام درونی، کاهش منازعات و اجماع‌سازی ملی است. اگر قرار باشد پس از هر بحران، به سرعت به دامان شکاف‌های مزمن و بازی‌های سیاسی بازگردیم، نه تنها دستاوردی از مقاومت باقی نخواهد ماند، بلکه ظرفیت‌های ملی ما نیز تحلیل خواهد رفت. صلح اگر با انسجام همراه نباشد، به جای شکوفایی، به فرسایش می‌انجامد. این مسئولیت دولت، مجلس، رسانه‌ها، نهادهای امنیتی و همه نخبگان کشور است که نگذارند وحدتی که در جنگ ساخته شد، در صلح از میان برود.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هوش مصنوعی در مراقبت از چشم
امید به درمان نارسایی قلبی با سلول‌های بنیادی
نوراینفو| نوشیدنی‌های گرم پاییزی
معجزه‌ای برای نجات جان نوزادان نارس
جزئیات نامه ایران به شورای امنیت درباره اعترافات اخیر ترامپ
قطار مرگ، جان 6 زن هندی را گرفت
سخنگوی سپاه : محاسبات دشمن با دفاع مقدس 12 روزه به هم ریخت
لغو هزاران پرواز همزمان با تعطیلی طولانی دولت آمریکا
پیام پزشکیان در واکنش به تصویب منشور کوروش
واکنش استقلال به اقدام هواداران و باشگاه پرسپولیس
پایان حزب نتانیاهو بر اساس یک نظرسنجی
درخواست 125 عضو دموکرات کنگره برای اجرای آتش‌بس در غزه
دستور صدراعظم آلمان برای نوسازی سریع ارتش
گزارش تصویری | رونمایی از مجسمه «زانو زنندگان برابر ایران»
داستان‌سرایی تازه یک رسانه آمریکایی علیه ایران!
شوک در پیکان؛ سعید دقیقی از سرمربیگری استعفا داد!
ریزش سازه‌ نیروگاه برق 6 نفر را محبوس کرد
حمایت جمهوری خواهان به رهبری ترامپ از حزب افراطی آلمان
اوسمار: پرسپولیس هنوز بهترینش را نشان نداده است
نورنما |شهر زیرزمینی عجیب
صدور حکم بازداشت نتانیاهو و 37 مظنون از سوی دادستانی استانبول
رویترز : ترامپ جنایات جنگی اسرائیل در غزه را نادیده می‌گیرد
جزئیات درگیری مسلحانه پلیس با سارقان خطرناک در زاهدان
مربی ایتالیایی دستیار قلعه نویی شد+ سوابق
قائم‌پناه: رئیس‌جمهور صدای بی‌صدایان است
یونیسف: نیمی از پناهجویان بازگشته از پاکستان به افغانستان کودک هستند
طلسم پنج‌هفته‌ای فولاد با برد مقابل پیکان شکست
افشای جراحی‌های مشکوک بر پیکر شهدای فلسطینی
ارتش آلمان تیم‌های واکنش سریع به تهدیدات پهپادی تشکیل می دهد
منشور کوروش نخستین سند مکتوب حقوق بشر شناخته شد
جدول لیگ برتر پس از اتمام مسابقات روز دوم هفته دهم
صدای شادی بانوان در سکوهای فولاد پیچید
دستور کاتس برای تخریب همه تونل‌ های غزه
هشدار سازمان‌های بین‌المللی درباره کشتار و بحران بی‌سابقه در الفاشر
گواردیولا در آستانه ورود به تالار مشاهیر 1000 تایی‌ها!
تلف شدن دو قلاده خرس قهوه ای در کرمانشاه و مازندران
مجسمه «زانو‌زنندگان برابر ایران» در میدان انقلاب رونمایی شد
ترامپ: نسبت به رفع تحریم های ایران پذیرا هستم
بیانیه دادسرای عمومی و انقلاب خوزستان درباره حادثه خودسوزی جوان اهوازی
لغو تحریم های احمد الشرع از سوی انگلیس و اتحادیه اروپا
حبس خانگی دادستان نظامی اسرائیل
قالیباف: هدف طرح «آبراهام» به زانو درآوردن کشورهای اسلامی است
حماس: پیوستن قزاقستان به توافق ابراهیم، توجیه جنایات علیه غزه است
کنایه عراقچی به اظهارات نتانیاهو
نماینده یزد، مدعی جدید قهرمانی
ترکیه به دنبال بازگرداندن اعضا مرتبط با پ‌ک‌ک از عراق
پایان‌بازی؛ پرسپولیس 3-0 استقلال خوزستان + فیلمهای گلها
وزیر خارجه عراق: می‌خواهیم با ایران و آمریکا روابط خوبی داشته باشیم
واکنش بقایی به قبول مسئولیت تجاوز نظامی اسرائیل علیه ایران از سوی ترامپ
چرا عقربه رشد اقتصادی در جهان از شرق و جنوب بر نمی گردد؟
X
آگهی تبلیغاتی