×
اجتماعی
شناسه خبر : 237476
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 18:56
طبیعی اما مرگ‌آور؛ افسانه سیگارهای دست‌ساز زیر ذره‌بین علم

نورنیوز بررسی می کند؛

طبیعی اما مرگ‌آور؛ افسانه سیگارهای دست‌ساز زیر ذره‌بین علم

برخلاف باورهای سنتی، سیگارهای دست‌ساز طبیعی نیز به‌اندازه سیگارهای صنعتی برای کودکان مضرند. پژوهش‌های 2025 نشان می‌دهد که دود حاصل از این محصولات می‌تواند رشد مغزی، شناختی و روانی کودک را به‌طور جدی مختل کند و آسیب‌های بلندمدت برجای بگذارد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: هرچند بسیاری از والدین تصور می‌کنند که مصرف سیگارهای دست‌ساز با تنباکوی طبیعی در حضور کودکان بی‌خطرتر است، اما داده‌های علمی منتشرشده بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ حاکی از آن است که این باور کاملاً نادرست است. به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، ترکیبات سمی حاصل از سوزاندن تنباکوی طبیعی – از جمله مونوکسیدکربن، آکرولئین، نیتروزامین‌ها و فرمالدئید – به‌اندازه مواد موجود در سیگارهای صنعتی، برای بافت‌های مغزی، ریوی و روان‌شناختی کودک مضرند. کودکانی که در معرض دود این محصولات قرار می‌گیرند، اغلب دچار اختلالات تنفسی، افزایش هورمون استرس و حتی آسیب به سیستم‌های اجرایی مغز می‌شوند.

مقایسه تطبیقی: صنعتی یا سنتی، مسئله این است؟

مطالعات جدید تفاوت‌های ظاهری میان سیگارهای صنعتی و دست‌ساز را رد کرده و نشان می‌دهند که در هر دو نوع، کودکان به شکلی گسترده با آثار سمی روبه‌رو هستند. سیگارهای صنعتی با بیش از ۷۰۰۰ ترکیب شیمیایی شناخته‌شده، از مدت‌ها پیش به‌عنوان عامل مخرب سلامت کودک شناخته می‌شدند. اما یافته‌های جدید از کشورهای آسیایی و آفریقایی حاکی از آن است که سیگارهای دست‌ساز محلی نیز نرخ آسم مزمن، کاهش عملکرد تنفسی و افت حافظه را تا حدی حتی بیشتر از سیگارهای صنعتی به همراه دارند. باور عمومی به «کم‌ضرر بودن» این نوع سیگارها باعث افزایش مصرف خانگی و در نتیجه، افزایش مواجهه کودکان شده است.

تأثیرات روانی و رفتاری؛ مسیر ناپیدای الگوگیری کودک

علاوه بر آثار جسمی، مواجهه کودکان با دود سیگار—چه صنعتی و چه طبیعی—اثرات پنهانی بر روان و رفتار آن‌ها دارد. اختلال در مسیرهای دوپامینی مغز، موجب بروز بیش‌فعالی، اضطراب، افسردگی و کاهش توانایی تمرکز می‌شود. همچنین، کودکان خانواده‌های سیگاری، به‌ویژه در جوامعی که سیگار دست‌ساز بخشی از فرهنگ بومی تلقی می‌شود، بیشتر این رفتار را طبیعی یا حتی نشانه بلوغ می‌پندارند. این مسئله احتمال آغاز مصرف دخانیات در سنین پایین را افزایش می‌دهد، و چرخه‌ای معیوب از بازتولید اعتیاد را در نسل‌های آینده شکل می‌دهد.

راهکارها و مسئولیت‌ها؛ از خانه تا سیاست‌گذاری عمومی

مواجهه کودک با دود سیگار، نه‌تنها یک مسأله بهداشتی، بلکه معضلی فرهنگی و آموزشی است. والدین باید بدانند که هیچ نوعی از سیگار—حتی طبیعی‌ترین آن—در برابر کودک بی‌خطر نیست. آموزش کودکان درباره مضرات دود سیگار، حذف مصرف دخانیات در محیط خانه، و بهره‌گیری از مشاوره‌های ترک سیگار از جمله اقدامات حیاتی است. در سطح کلان‌تر، نهادهای آموزشی باید برنامه‌هایی برای غربالگری کودکان در معرض دود و آموزش والدین درباره افسانه سیگارهای طبیعی تدوین کنند. همچنین، بازنگری در مفهوم «طبیعی» در فرهنگ عامه، باید به‌صورت جدی در دستور کار سیاست‌گذاران بهداشتی و فرهنگی قرار گیرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!
پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 09:40
نورنیوز گزارش می دهد؛
رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!
در سال 1403، درآمد مالیاتی دولت از فروش سیگار دو برابر مالیات بازار سرمایه شد. این آمار عجیب، نشانه‌ای هشداردهنده از وضعیت بازار سهام در ایران است؛ بازاری که به‌جای جذب سرمایه و خلق ثروت، با بی‌اعتمادی عمومی و سیاست‌گذاری‌های ناپایدار دست‌به‌گریبان است.
سیگار و بار سنگین هزینه‌های درمانی
جمعه 1403/03/11 ساعت 14:57
سیگار و بار سنگین هزینه‌های درمانی
آمارها حاکی از آن است که میزان مصرف دخانیات در کشور رو به افزایش است؛ مسئولان سلامت نیز همواره نسبت به آن هشدار می‌دهند و بر ضرورت افزایش قیمت محصولات دخانی از طریق افزایش مالیات بر تولید، به منظور کنترل مصرف تاکید می‌کنند؛ موضوعی که به مناقشه‌ای میان متخصصان سلامت و صنایع دخانی تبدیل شده است.
سیگار مثل آبنبات
شنبه 1403/02/22 ساعت 15:51
نورنیوز از گرایش دختران نوجوان به مصرف دخانیات گزارش می دهد؛
سیگار مثل آبنبات
سن مصرف دخانیات در کشور کاهش یافته و در مردان به 12 سال و در زنان به 13 تا 15 سال رسیده است. مصرف قلیان هم در میان زنان بسیار زیاد است. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، اگر وضعیت کنونی مصرف دخانیات در ایران ادامه داشته باشد، احتمالا ایران و پاکستان تا سال 2050 در صدر کشورهای مصرف‌کننده دخانیات قرار می گیرند.
نظرات

آخرین اخبار
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(0) - الاهلی قطر (1) /بازی به وقت اضافه کشیده شد+ فیلم گل مردود
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر