×
سیاسی
شناسه خبر : 237472
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 18:45

لایحه پهپادهای غیرنظامی زیر ذره‌بین شورای نگهبان

شورای نگهبان در بررسی لایحه «ساماندهی پهپادهای غیرنظامی»، با اشاره به مغایرت‌های قانونی و شرعی، خواستار اصلاحات اساسی از سوی مجلس شد.

نورنیوز - گروه سیاسی :‌ سخنگوی شورای نگهبان در تازه‌ترین گزارش عمومی خود، جزئیاتی از ایرادات وارد شده به لایحه «ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر از راه دور (پهپاد) غیرنظامی» را تشریح کرد. 

 هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در صد و سومین گزارش از سلسله گزارش‌های خود به مردم، به ارائه توضیحاتی درباره ابهامات و ایرادات شورای نگهبان به لایحه «ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر از راه دور (پهپاد) غیرنظامی» پرداخت.

متن این گزارش به شرح زیر است:

«لایحه «ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر از راه دور (پهپاد) غیرنظامی» که چندی پیش به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده بود، پس از بررسی در شورای نگهبان به دلیل وجود ابهامات و مغایرت‌هایی با قانون اساسی و موازین شرعی برای اصلاح به مجلس برگشت داده شد.

شورای نگهبان با بهره‌گیری از نظرات کارشناسان و بررسی‌های پژوهشکده شورای نگهبان، ضمن شناخت اهمیت راهبردی فناوری پهپادها و ضرورت ساماندهی آن، در اظهارنظر خود بر رعایت دقیق اصول قانون اساسی و موازین شرعی تأکید کرده و کاستی‌های موجود در متن مصوبه را شناسایی نموده است.

عمده ابهامات و ایرادات شورای نگهبان عبارت است از:

1. تفویض بدون ضابطه و خلاء قانونی

در حالی که صدر ماده (4) تنها شرایط اخذ مجوز تولید «صنعتی» پهپادها را پیش‌بینی کرده، تبصره «4» به صورت مطلق «ساخت و تولید پهپاد بدون مجوز» را جرم‌انگاری کرده است. این وضعیت باعث ابهام در وضعیت قانونی ساخت پهپادهای تحقیقاتی دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان شده که فعالیت متداولی در سال‌های اخیر بوده است؛ فلذا شورای نگهبان عدم قاعده‌گذاری برای تولید غیرصنعتی را مغایر بند «10» اصل سوم قانون اساسی (نظام اداری صحیح) شناخته است.

همچنین اطلاق تفویض بدون ضابطه تصویب مصوبات مختلف به کارگروه پهپادهای غیرنظامی در تبصره «5» ماده (4) و ماده (9) مغایر اصل 85 قانون اساسی دانسته شده است؛ زیرا قانونگذاری از صلاحیت‌های انحصاری مجلس است.

2. ایرادات شرعی ناقض حقوق شهروندان

در ماده (5) که واردات غیرمجاز پهپاد را ممنوع کرده، مجازات مشابه برای همه تخلفات تعیین شده است. شورای نگهبان اطلاق این مجازات نسبت به مواردی که از جهت کم و کیف تفاوت زیادی دارند، خلاف شرع دانسته است. مثلاً کسی که یک قطعه کم‌ارزش را قاچاق کند با کسی که واردات سازمان‌یافته انجام دهد، بر اساس مصوبه مجازات یکسان دریافت می‌کند که فقهای شورای نگهبان این موضوع را خلاف شرع تشخیص داده‌اند. در تبصره «2» ماده (12) نیز که وزارت دفاع را مکلف به پرداخت بهای پهپاد «حداکثر تا 3 ماه» کرده، شورای نگهبان تأخیر در ادای حقوق مردم در صورت امکان پرداخت زودتر را خلاف شرع شناخته است.

3. ابهام در برخی مفاهیم و تعاریف ناقص

ماده (13) که پرواز غیرمجاز را جرم‌انگاری کرده، تصریح می‌کند «ارتکاب این جرم در زمان جنگ یا وضعیت امنیتی مستوجب حداکثر مجازات خواهد بود». علاوه بر این شورای نگهبان منظور از «وضعیت امنیتی» را واجد ابهام دانسته است؛ زیرا نه تعریفی برای آن تعیین شده و نه مرجع مسئول اعلام آن مشخص گردیده است.

همچنین مفهوم «ضبط کالا» در برخی مواد ابهام دارد. چرا که مشخص نیست منظور «ضبط دائم» (مصادره) است که مالکیت برای همیشه سلب می‌شود، یا «ضبط موقت» (توقیف) که پهپاد بازگردانده می‌شود؛ این ابهام که مورد توجه شورا قرار گرفته است، تأثیر مستقیمی بر حقوق مالی شهروندان دارد.

4. چالش‌های اجرایی و مشکلات عملی

در تبصره «1» ماده (12) مهلت سه‌ماهه برای درخواست سند مالکیت با ارائه «اسناد مثبته» تعیین شده است. شورای نگهبان این حکم را از سه جهت واجد ابهام دانست: نخست تکلیف فاقدان اسناد مثبته مشخص نیست؛ دوم برای اعذار موجه قانونی و شرعی (بیماری، مسافرت اجباری یا موانع طبیعی) تکلیفی تعیین نشده؛ و سوم وضعیت کسانی که درخواست داده‌اند، اما فراجا سند صادر نکرده، مبهم است. این ابهامات نشان دهنده حساسیت شورای نگهبان در صیانت از حقوق مردم و لزوم احترام قانونگذار به آن می‌باشد.

ایرادات شورای نگهبان نشان می‌دهد این لایحه علی‌رغم اهمیت موضوع و ضرورت تنظیم‌گری در حوزه پهپادهای غیرنظامی، نیازمند اصلاحاتی است تا ضمن تحقق اهداف امنیتی، حقوق شهروندان نیز صیانت شود. رفع این ایرادات نه تنها مانع بروز مشکلات حقوقی و اجرایی خواهد شد، بلکه زمینه‌ساز توسعه صنعت پهپادهای غیرنظامی در کشور و حل مسائل امنیتی این حوزه نیز خواهد بود.»


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
بیل گیتس به کدام گوشی‌ وفادار است؟
21 همت به حساب گندم‌کاران واریز شد
وزیر فرهنگ: آثار هنری شناسه‌دار شدند/مقدمات حضور هنرمندان خارج نشین فراهم شده است
افت 18 هزار واحدی بورس امروز 4 شهریورماه
زمان و مکان تشییع موسی اسوار مشخص شد/ بدرقه پیکر از مقابل فرهنگستان
ساعت 17 امروز ؛ آغاز مذاکرات ایران و اروپا در ژنو
ضرب و شتم چهار کارورز پزشکی در بیمارستان شهرکرد
رشد قیمت طلا در بازار جهانی با کاهش ارزش دلار
مالیات مردم آمریکا؛ سوخت نسل‌کشی صهیونیست‌ها
تیم والیبال جوانان ایران با برد لهستان به پلی‌آف جهانی صعود کرد
معیار پیروزی و شکست در جنگ 12 روزه چیست؟
برگزاری حراج سکه فردا؛ سقف مجاز سفارش سکه چقدر است؟
قیمت انواع خودرو امروز 4 شهریورماه 1404 + جدول
استقلال در پی جبران فصل گذشته
آیا طرح «اسرائیل بزرگ» عملی است؟
شهرداری تهران از ورود قطارهای ملی به مترو خبر داد
نورنما | سختی‌‌ها سایه‌اند و رنج‌ها گذرا...
فیلم ساز ایرانی داور جشنواره فیلم «درخت زردآلو» شد
درخواست جهانی برای دسترسی فوری رسانه‌ها به غزه
استرالیا از اخراج سفیر ایران خبر داد
وداع با دو اسطوره کشتی ایران؛ امامعلی حبیبی و رضا سوخته‌سرایی، یادگاران ماندگار ورزش ایران
ترامپ باردیگر چین را با افزایش تعرفه تهدید کرد
مجلس لایحه ساماندهی پهپادهای غیرنظامی را اصلاح کرد
بدهی سرسام‌آور آمریکا پایان امپراتوری‌اش را رقم می‌زند
بانک مرکزی: بابک زنجانی بدهی‌اش را پرداخت نکرده است
بقایی: تغییر ماهوی در موضوع مذاکرات با اروپا حادث نشده است
نحوه اعتراض به قطع یارانه اعلام شد+لینک سامانه
وضعیت شاخص کیفیت هوا در تهران امروز سه‌شنبه 4 شهریور
وضعیت آب و هوا امروز سه‌شنبه 4 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
قالیباف: حرف از عدم‌کفایت رئیس‌جمهور و بیانیه‌های کذایی بازی در زمین‌دشمن است
بقایی: چنین ادعایی صحت ندارد
چراغ سبز «جولانی» به توافق امنیتی بین دمشق وتل آویو
یارانه‌ چه کسانی قطع شده است؟
خیانت دوباره؛ آمریکا جولانی را هم سلاخی می‌کند
ستاره‌هایی که می‌درخشند اما در آسمان دیگری
بیش از هزار واگن و چهار هزار اتوبوس به ناوگان شهری اضافه می‌شود
معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه پاکستان:تاریخ، ملت‌ها را با عملکردشان می‌سنجد
تلاش‌های نمایشی ترامپ برای مذاکره با پوتین شکست خورد
ادارات خوزستان با تأخیر 2 ساعته کار خود را شروع می کنند
کوه‌های فیفاء عربستان در زیر بارش شدید و صاعقه فرو رفت + فیلم
نویدکیا: بازی هجومی را به نتیجه‌گرایی ترجیح می‌دهم + فیلم
ترامپ: ممکن است وزارت دفاع را «وزارت جنگ» بنامم
دستگیری مظنون تیراندازی در رامشیر توسط نیروهای امنیتی
پیش‌بینی ترامپ درباره زمان خاتمه درگیری‌های غزه
براثرحمله رژیم صهیونی به بیمارستان غزه؛ خبرنگار آسوشیتدپرس جان باخت
اردوغان: روند خلع سلاح پ.ک.ک به نقطه پایانی نزدیک می‌شود
بقائی: آماده‌ایم با هر طرفی وارد گفت‌وگو شویم و واهمه‌ای نداریم
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 3 شهریور 1404
واکنش کشورهای عربی و اسلامی به ترور هدفمند خبرنگاران در غزه
جدول لیگ برتر پس از پایان بازی‌های روز اول هفته دوم
X
آگهی تبلیغاتی