×
سیاسی
شناسه خبر : 237416
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 13:05
از رنجی که می‌بریم

عباس عبدی:

از رنجی که می‌بریم

عبدی نوشت: «هیچ نگرانی از بابت تصویب لایحه «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی» نداشتم. چون همه آن کارهایی که بخواهند با آن قانون انجام دهند هم‌اکنون انجام می‌دهند و هیچ نتیجه‌ای هم نگرفته‌اند که دست به دامن تصویب قانون جدیدی می‌شوند. علت هم این است که راه مقابله با خلاف‌گویی قانون مجازات نیست.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: عباس عبدی در یادداشتی نوشت: «پس از ارایه لایحه «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی» ازسوی دولت به مجلس مطالب فراوانی در نقد آن نوشته شد. من هم یادداشتی نوشتم و گفت‌وگویی هم داشتم. واقعیت این است که هیچ نگرانی از بابت تصویب آن نداشتم. چون همه آن کارهایی که بخواهند با آن قانون انجام دهند هم‌اکنون انجام می‌دهند و هیچ نتیجه‌ای هم نگرفته‌اند که دست به دامن تصویب قانون جدیدی می‌شوند. علت هم این است که راه مقابله با خلاف‌گویی قانون مجازات نیست. نه اینکه نباید خلاف‌گو را مجازات کرد، باید مجازات کرد ولی کیفر بخش کوچکی از فرآیند مقابله است. مثل پختن غذا که بدون نمک بسیار بدمزه خواهد شد ولی نمک جزو کوچکی از ضروریات خوشمزه و مطبوع شدن غذا است. نمک به تنهایی قابلیت غذا شدن ندارد. در اینجا چند پیش‌شرط و زمینه مقابله با خلاف‌گویی را مختصر می‌نویسم.

۱- اولین شرط این است که اشد مجازات خلاف‌گویی و دروغگویی را برای مقامات و نهادهای رسمی باید تعیین کرد. همان‌گونه که گفته‌اند« الناس علی دین ملوکهم.» رسانه و مردم دروغگو و خلاف‌گو به آیین ملوک خود عمل می‌کنند. بیایید یک لحظه تصور کنیم، در جامعه‌ای هستیم که مدیران و مسوولان آن دروغ و خلاف نمی‌گویند و اگر بگو‌یند بازخواست و مجازات سختی خواهند شد. خب همه مردم به آنان اعتماد خواهند داشت و اگر امثال من و شما هم خلاف بگوییم آنان فورا تصحیح می‌کنند و مردم حرف آنان را می‌پذیرند و افراد خلاف‌گو سنگ روی یخ می‌شوند.

۲- سیاست رسانه رسمی جامعه باید حقیقت‌محور باشد. یعنی رسانه رسمی نیز دروغ و خلاف نگوید و مورد اعتماد مردم باشد. روشن است که مردم مرجعیت آن رسانه را می‌پذیرند و اساسا رسانه‌های دروغگو به مرجعیت نمی‌رسند. اخبار راست آنها را هم مردم باور نمی‌کنند. به سرنوشت چوپان دروغگو دچار می‌شوند.

۳- راه‌های دسترسی به حقیقت هموار و باز باشد. در این صورت هر کس که ادعایی کند ما می‌توانیم آن را راستی‌آزمایی کنیم و حقیقت و دروغ آن را کشف کنیم. 

البته این کار را همه مردم انجام نمی‌دهند، بلکه انجام این کار وظیفه حرفه‌ای ده‌ها و صدها رسانه و روزنامه‌نگار است. برای این منظور باید دسترسی به اطلاعات فراهم و شفافیت و پاسخگویی نیز حاکم باشد. اگر چنین بود دروغگویی به حداقل می‌رسد و فورا تصحیح هم می‌شود.

۴- حرفه روزنامه‌نگاری و رسانه به رسمیت شناخته شود. همان‌گونه که کسی غیر از پزشک حق طبابت ندارد و درمان نیز پروتکل‌های دقیقی دارد؛ تولید خبر نیز باید مطابق ضوابط حرفه‌ای باشد و هر کس نتواند وارد این حوزه شود. حداقل در رسانه‌های رسمی نشود. 

۵- من هر خبری را که می‌بینم ابتدا منبع آن را نگاه می‌کنم این مهم‌ترین مساله است. رسانه و منابع خبری معتبر برای حفظ اعتبار خود سعی می‌کنند خلاف واقع نگویند، چون از دست دادن اعتبار بدترین مجازات یک روزنامه‌نگار و رسانه معتبر است. فرد یا رسانه دروغگو فاسق است و اخبارش اعتبار ندارد.

۶- وجود دادرسی عادلانه و منصفانه و دستگاه قضایی مستقل رکن اساسی کشف حقیقت است. دادرسی عادلانه به معنای دقیق کلمه فصل‌الخطاب است. هر گونه سوگیری دادرسی مخل حقیقت‌جویی و مروج دروغ و خلاف‌گویی است.

۷- در یک جامعه سالم رسانه‌ای، هر خبری که رسانه‌های رسمی منتشر می‌کنند به صورت پیش‌فرض درست است مگر اینکه خلافش ثابت شود و هر خبری که در فضای مجازی است به صورت پیش‌فرض نادرست است مگر اینکه درستی آن اثبات شود. اگر غیر از این بود آن جامعه ناسالم است با مجازات مساله‌ای حل نمی‌شود.

واقعیت این است که همه ما از شنیدن و مواجهه با اخبار دروغ و خلاف ‌واقع در رنج هستیم. چنین اخباری موجب بیماری‌های گوناگون فردی و اجتماعی می‌شود، ولی باعث تاسف است که بگویم که این رنج و عذاب از دروغ‌های رسمی به مراتب بیش از دروغ‌های افراد و رسانه‌های غیررسمی است. این رنج از عدم دسترسی به اطلاعات ما برای راستی‌آزمایی حقیقت از دروغ است. این رنج از دخالت‌های غیرحرفه‌ای در فعالیت رسانه‌ای است. این رنج از فقدان استقلال رسانه‌ای است. این رنج از سیاست رایج روایت‌محوری است. رنج ما از عدم شفافیت و نبودن پاسخگویی رسمی است. رنج از دروغ‌های فضای مجازی آخرین و کم‌اهمیت‌ترین آنهاست، چون خودش علت نیست، بلکه معلول این زمینه‌ها است.»


اخبار مرتبط
سخنگوی دولت: استرداد لایحه فضای مجازی مصوب شد
چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 08:50
سخنگوی دولت: استرداد لایحه فضای مجازی مصوب شد
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد: در راستای حفظ انسجام ملی و تاکید رییس‌جمهور استرداد لایحه فضای مجازی در جلسه امروز دولت مصوب شد.
معاون پزشکیان: رئیس‌جمهور از تدوین لایحه «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع» خبر نداشت!
سه‌شنبه 1404/05/07 ساعت 08:36
معاون پزشکیان: رئیس‌جمهور از تدوین لایحه «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع» خبر نداشت!
معاون ارتباطات رئیس جمهور در پی انتقادات گسترده نسبت به لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف‌واقع، گفت: پزشکیان ضمن ابراز تعجب از تدوین این لایحه بدون اطلاع خود، دستور بازبینی روند بررسی آن با نظر نخبگان را صادر کرد. او به فحوای چنین طرحی اعتقادی ندارد.
موافقت رئیس‌جمهور  با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
دوشنبه 1404/05/06 ساعت 16:45
در صورت اجماع نخبگان صورت می گیرد؛
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
روزنامه شرق نوشت: در پی انتقادها به لایحه دو‌فوریتی «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی» که اخیراً از سوی دولت به مجلس ارائه شده، دولت اعلام کرده است که تصمیم نهایی خود را بر پایه نظرات نخبگان و فعالان اتخاذ خواهد کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نبرد 12 روزه نشان داد پدافند غیرعامل ضروری و تکلیف ملی است
آثار هنرمندان معلول، پیام صلح و انسانیت به جهان می‌دهد
نورنما | روز ملی محیط‌بان مبارک باد
حذف کامل تیم ملی تکواندو بانوان از رقابت‌های جهانی
سال 1405 چند روز تعطیل رسمی دارد؟
هشدار مجلس درباره حذف یارانه سه دهک بالا
تغییر ساعت دو دیدار حساس هفته نهم لیگ برتر
هشدار جدی هلال‌احمر: آماده‌باش کامل در شمال کشور
وضعیت نارنجی آلودگی هوای پایتخت
ادامه نکامی تکواندو ایران؛ مبینا نعمت‌زاده هم حذف شد
گروسی از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران آگاه است
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(114)«بندر ماهشهر»
حماس: تحمیل شرایط جدید را نمی‌پذیریم
مذاکرات مجدد پاکستان با طالبان در پی درخواست افغانستان
ظهور نظام نوین پرداخت جهانی فراتر از مرز و دلار
توافق تاریخی آمریکا و چین؛ تعرفه‌ها 47 درصد کاهش یافت
علت دود غلیظ و بی سابقه در بابل چیست؟
بهانه‌های نتانیاهو برای فرار از دادگاه
ترامپ: دیدار با شی جین‌پینگ نمره 12 از 10 گرفت
200 سال زندان برای اعضای باند قاچاق سوخت در کرمان
تراکتور - پرسپولیس/ اولین آزمون کریم باقری در هفته نهم
دو زمین‌لرزه به شدت 3.3 و 3.5 ریشتر هرمزگان را لرزاند
افزایش خودکشی نظامیان اسرائیلی
حمله مرگبار آمریکا به یک شناور دیگر در آب‌های بین‌المللی
نتایج مذاکرات‌ روسای جمهوری چین و آمریکا
زندی : این مدال طلا را به ملت عزیزم تقدیم کنم
آمریکا آزمایش‌های هسته‌ای را آغاز می‌کند
نقش آمریکا، اروپا و متحدان منطقه‌ای در انتخابات عراق
صدور مجوز ساخت نخستین زیردریایی هسته‌ای کره‌جنوبی از سوی ترامپ
نظامیان صهیونیست وارد یک شهرک لبنانی شدند
تنظیمات کارخانه
نه قاطع مردم فلسطین به خلع سلاح مقاومت
گروسی: همکاری با ایران در حال احیاست
رقابت داوطلبان آزمون دکتری علوم پزشکی آغاز شد
ثبت «روز جزایر سه‌گانه »و«روز ملی هوا فضا» در تقویم ملی
حذف‌شدگان از تهران
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 8 آبان
محیط‌بانی، کارکردن به‌سختی و شکارشدن به‌راحتی
سرمایه‌گذاری 600 میلیارد دلاری کره‌جنوبی در آمریکا
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنجشنبه 8 آبان 1404
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 8 آبان 1404 + وضعیت استان‌ها
توقیف محموله قاچاق دام آلوده در مازندران
هوش مصنوعی را برای نوجوان‌ها ممنوع کنید
کنترل گوشی با حرکت زبان
بازگشت حس لامسه به پای افراد دیابتی ممکن شد
درمان کچلی با چربی سوزی
عوراض جدی خواب نامناسب
پیکر چهارمین صیاد دیلمی پس از 20 ساعت جست‌وجو پیدا شد
هند موفق به تمدید معافیت تحریمی بندر چابهار از سوی آمریکا شد
الجولانی در ریاض با بن سلمان دیدار کرد
X
آگهی تبلیغاتی