×
اقتصادی
شناسه خبر : 237330
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/07 ساعت 20:00
هشدار اقتصاددانان؛ حذف صفرها بدون ثبات، تورم را تکرار می‌کند

نورنیوز گزارش می دهد؛

هشدار اقتصاددانان؛ حذف صفرها بدون ثبات، تورم را تکرار می‌کند

کمیسیون اقتصادی مجلس با کلیات طرح حذف چهار صفر از پول ملی موافقت کرد؛ اقدامی که با هدف بازآرایی ساختار پولی، ساده‌سازی مبادلات مالی و بازیابی اعتبار ریال در فضای اقتصادی داخلی و بین‌المللی در دستور کار قرار گرفته اما نمی تواند دردی از تورم درمان کند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: روز یکشنبه ۵ مردادماه، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی را به تصویب رساند. این طرح که محور اصلی آن اصلاح ماده یک قانون پولی و بانکی کشور است، از سوی بانک مرکزی و با حضور رئیس کل این نهاد در صحن کمیسیون ارائه شد و با استقبال نسبی نمایندگان مواجه شد. فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی، اعلام کرد احتمال تغییر واحد پول ملی نیز در دستور بررسی قرار دارد؛ موضوعی که می‌تواند فصل تازه‌ای در سیاست‌های پولی کشور باز کند.

هدف از اجرای این طرح، علاوه بر تسهیل فرآیندهای حسابداری، کاهش هزینه‌های تولید اسکناس، افزایش کارایی سامانه‌های پرداخت و جلوگیری از سردرگمی عمومی در مبادلات مالی عنوان شده است. از سوی دیگر، سخنگوی کمیسیون اقتصادی، حاکم ممکان، نیز تأکید کرد که این اقدام تلاشی است برای حفظ جایگاه پول ملی در سطح بین‌المللی.

الزامات اقتصادی طرح؛ ناترازی و تجربه کشورهای دیگر

در حالی که این اقدام در ظاهر گامی فنی و ساده‌سازی‌شده به نظر می‌رسد، اما تحلیل‌های کارشناسی نشان می‌دهد که اجرای موفق آن بدون اصلاحات ساختاری در نظام مالی کشور، نتیجه‌ای پایدار نخواهد داشت. شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، به صراحت عنوان کرده است که اصلاح واحد پولی به خودی خود در کنترل تورم تأثیری ندارد؛ بلکه تورم مزمن چهار دهه اخیر کارایی واحد پول فعلی را از بین برده است.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، تا زمانی که ناترازی‌های مزمن در بودجه و شبکه بانکی برطرف نشود، حذف صفر تنها نقش ظاهری خواهد داشت. این مرکز تأکید می‌کند حذف صفر باید در انتهای زنجیره اصلاحات پولی و مالی قرار گیرد، نه ابتدای آن. وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان نیز هشدار می‌دهد که در غیاب ثبات اقتصادی، حذف صفرها بی‌معناست و خطر بازگشت به چرخه تورمی گذشته جدی است.

در سطح بین‌الملل، کشورهایی مانند ترکیه، برزیل و زیمبابوه تجربه حذف صفر را از سر گذرانده‌اند. این تجربه‌ها نشان می‌دهد که در صورت نبود زیرساخت‌های باثبات اقتصادی، این سیاست می‌تواند تنها مسکّنی موقتی باشد و مجدداً کشور را در مسیر افزایش صفرها قرار دهد.

تغییر واحد پولی؛ بازگشت تومان با چهره‌ای جدید

از جمله مهم‌ترین بخش‌های طرح، تغییر واحد پول ملی از «ریال» به «تومان» است. با وجود آن‌که از سال ۱۳۰۸ ریال به عنوان واحد رسمی پول کشور شناخته می‌شود، در عرف عمومی و کاربرد روزمره، تومان همچنان نقش اصلی را ایفا می‌کند. در این لایحه، هر تومان جدید معادل ۱۰ هزار ریال فعلی تعریف خواهد شد. این امر علاوه بر همخوانی با فرهنگ عمومی، از نظر اجرایی نیز گام مؤثری در روان‌سازی نظام پرداخت کشور خواهد بود.

عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی، پیش‌تر دوره زمانی اجرای این طرح را بین ۲ تا ۵ سال برآورد کرده بود. اجرای این تغییر مستلزم هماهنگی‌های گسترده در حوزه‌های بانکی، حسابداری، بازار سرمایه، قانون چک و سیستم‌های پرداخت الکترونیکی است.

جعفر مهدی‌زاده، مدیرکل سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی، در این زمینه توضیح داده است که اجرای موفق این سیاست نیازمند بازنگری در تمام زیرساخت‌های مالی، فنی و قانونی کشور است. به گفته او، روش اجرای این طرح می‌تواند تدریجی یا ناگهانی باشد. اجرای تدریجی مستلزم چاپ همزمان دو نوع اسکناس (قدیم و جدید) و دوره گذار برای عادت‌دهی جامعه است؛ در حالی که اجرای ناگهانی، سرعت بالاتری دارد اما پیچیدگی‌های فنی و روانی بیشتری خواهد داشت.

آثار روانی و چشم‌انداز اجرایی

کارشناسان معتقدند حذف چهار صفر از پول ملی می‌تواند از منظر روانی، به ارتقای اعتماد عمومی نسبت به پول ملی کمک کند. در کشوری که شهروندان آن با اسکناس‌هایی با ارقام میلیونی سر و کار دارند، ساده‌سازی ارقام نه‌تنها تسهیل‌کننده درک عمومی از ارزش پول است، بلکه می‌تواند در کاهش هزینه‌های سربار سیستم مالی نیز نقش مؤثر داشته باشد.

با این حال، برای موفقیت این سیاست، کشور نیازمند برنامه‌ای دقیق، هماهنگ و گام‌به‌گام است. اجرای ناهماهنگ یا شتاب‌زده این طرح می‌تواند نه‌تنها تأثیری در بهبود وضعیت اقتصادی نگذارد، بلکه هزینه‌های جدیدی را نیز به نظام پولی و مالی کشور تحمیل کند. شورای نگهبان نیز همچنان بر رفع ابهامات حقوقی لایحه تأکید دارد.

حذف صفرها تنها در صورتی به ثبات اقتصادی منجر خواهد شد که در کنار آن، اصلاحات بنیادی در سیاست‌های پولی، ارزی و مالی کشور نیز به اجرا درآید. تصویب کلیات این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس، گام ابتدایی در مسیر اصلاح ساختار پولی کشور است؛ اما موفقیت نهایی آن، منوط به رفع موانع قانونی، ایجاد اجماع کارشناسی و اجرای دقیق در سطح کلان خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
ریال جدید و قِران رسماً به اقتصاد ایران آمد
چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 15:14
ریال جدید و قِران رسماً به اقتصاد ایران آمد
در پی تصویب حذف صفر از پول ملی و لازم‌الاجرا شدن آن از اسفند ماه، لایحه بودجه 1405 نیز با ریال جدید بسته شده است؛ لذا انتظار می‌رود سال آینده بازارهای پولی و مالی وارد فضای جدیدی شوند و اسکناس‌های چاپ جدید هم کم‌کم روانه بازار شود تا طی یک پروسه پنج ساله، واحد پولی جدید در اقتصاد کشور حاکم شود.
لایحه حذف 4 صفر از پول ملی با اصلاحات مجلس تصویب شد
یکشنبه 1404/08/11 ساعت 11:10
لایحه حذف 4 صفر از پول ملی با اصلاحات مجلس تصویب شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور تامین نظر شورای نگهبان، اصلاحاتی در تبصره 1 ماده واحده لایحه حذف 4 صفر از پول ملی اعمال کردند؛ بر اساس این اصلاحات، برابری پول‌های خارجی نسبت به ریال و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی در چارچوب نظام ارزی حاکم محاسبه خواهد شد.
چه زمانی صفرها دوباره برمی‌گردند؟
دوشنبه 1404/07/14 ساعت 10:07
منصور بیطرف:
چه زمانی صفرها دوباره برمی‌گردند؟
مجلس شورای اسلامی دیروز ایرادات شورای نگهبان بر لایحه حذف 4 صفر را برطرف کرد و بدین ترتیب در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد حذف 4 صفر از واحد پول ایران خواهیم بود.حذف 4 صفر، تاریخچه طول و درازی دارد که شاید قدمت به سه دولت و یا سه مجلس می‌رسد.
مجلس حذف چهار صفر از پول ملی را تصویب کرد
یکشنبه 1404/07/13 ساعت 09:52
مجلس حذف چهار صفر از پول ملی را تصویب کرد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور، حذف چهار صفر از پول ملی را تصویب کردند.
قانون‌نویسی با چشمان بسته؟
پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 10:00
حمید قنبری:
قانون‌نویسی با چشمان بسته؟
در باب مفید بودن یا نبودن حذف چهار صفر از پول ملی، بسیار گفته‌اند. صفی از اقتصاددانان، استادان دانشگاه و کارشناسان بانکی هشدار داده‌اند که این اقدام، در شرایط اقتصادی کنونی کشور، نه ضرورتی دارد، نه اولویتی. بارها گفته‌اند که این تصمیم نه تورم را مهار می‌کند، نه ارزش پول ملی را واقعی‌تر می‌سازد و نه حتی نقش جدی در کاهش هزینه‌های حسابداری دارد.
جزییات تصمیمات جدید در مورد حذف 4 صفر از پول ملی
سه‌شنبه 1404/02/23 ساعت 11:06
جزییات تصمیمات جدید در مورد حذف 4 صفر از پول ملی
مدیرکل سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرد حذف چهار صفر از پول ملی در مراحل بررسی قرار دارد و تغییر نام "ریال" منوط به مصوبه مجلس است؛ طرحی که می‌تواند در قالب یک دوره گذار یا اجرای ناگهانی عملیاتی شود و پیامدهای اقتصادی گسترده‌ای خواهد داشت.
نظرات

آخرین اخبار
سرلشکر عبداللهی: نیروهای مسلح دست بر ماشه و آماده‌تر از همیشه‌اند
ریانووستی: توان دفاعی ایران برای هر سناریویی آماده است
نوراینفو | با خواب آلودگی بهاری چه کنیم ؟
اجرای طرح ترافیک فعلا با شیوه سال گذشته
ادامه وضعیت قابل قبول کیفیت هوا در تهران
بازداشت دو عنصر نفوذی که در پوشش خبرنگار جاسوسی می کردند
عوارض خطرناک تزریق بی‌رویه سرم از تشنج تا اِدم مغزی
عقب‌نشینی فلزات گرانبها در بازارهای جهانی/هر اونس طلا چقدر کاهش یافت؟
اعتراف رسانه‌های عبری به تغییر تاکتیک حزب‌الله/گذار به جنگ چریکی و آغاز مرحله فرسایشی
طرح حذف تیم ملی ایران توسط آمریکا شکست خورد
کدام ازدواج‌ها بیشتر در معرض طلاق هستند؟
ایران و آمریکا؛ توافق یا جنگ؟
مارکوس رشفورد، شاگرد آقای خاص می‌شود؟
ادامه مذاکرات، مانع جنگ
آیا ترامپ ماشه جنگ با کوبا را می‌چکاند؟
آغاز واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از امروز +احکام جدید تا پانزدهم خرداد صادر می شود
جاده قدیم چالوس مسدود شد؛ از مسیر جایگزین بروید
قیمت خودرو امروز 29 اردیبهشت 1405/ ترمز افزایش قیمت خودرو کشیده شد؟ + جدول
«قدرت معنایی»؛ مهم‌ترین سنگر برای عبور از بحران
بیشترین گروهی که از اختلال و قطعی اینترنت آسیب می‌بینند زنان هستند
بازآرایی نیروها برای خنثی‌سازی تهدید در مبدأ، معادلات را تغییر داد
چرا آمریکا نمی‌تواند ایران را شکست دهد؟
لیست نهایی برزیل برای جام جهانی 2026 اعلام شد؛ بازگشت نیمار به جمع طلایی پوشان
اولین روز معاملاتی بورس 1405؛ تقابل صف فروش سنگین با رشد نمادهای بانکی و خودرویی
70 درصد توان موشکی ایران کاملاً دست‌نخورده است
تاب‌آوری به مثابه یک سازه ملی
زنگ خطر خشکسالی در تهران دوباره به صدا درآمد
تجویزهای غیرمنطقی دارو تحت پوشش بیمه نخواهد بود
وزن گرفتن چین در راهبردهای جدید ایران
سیاست نامه | پزشکیان و رئیسی کجا به هم رسیدند؟
چگونه با تکنیک‌های روانشناسی استرس را مدیریت کنیم؟
«پادشاه» کشتی ایران کنار اسطوره‌های جهان
جنایت هولناک در سونای ویلای لواسان؛ فرجام کینه داماد از مادرزن بر سر ارثیه
محکومیت جهانی حمله اسرائیل به ناوگان صمود؛ اتحاد 10 کشور علیه رژیم صهیونیستی
قطر حمله رژیم صهیونیستی به ناوگان صمود را محکوم کرد
ترافیک سنگین در آزادراه‌های قزوین – کرج و ساوه – تهران
آیا هوش مصنوعی جای معلمان را می‌گیرد؟
ترامپ گزینه نظامی ندارد، باید توافق کند
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
برنامه مسابقات ورزشی امروز 29 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
6 دلیل علمی برای اینکه همین امروز باغبانی را شروع کنید
پایان وابستگی پیل‌های سوختی به آب
دنیای VR چگونه درک مغز از «بدن» را دگرگون می‌کند؟
زنگ خطر برای جوانان/چرا ایست قلبی در بازه 25 تا 44 سال افزایش یافت؟
فریاد و تنبیه بدنی چه بلایی سر بچه‌ها می‌آورد؟
انتخاب پارچه مناسب برای بهار + معرفی بهترین الیاف و اشتباهات رایج
کشف 1785 «پروتئین تاریک» در ژنوم انسان/آیا آنها در سرطان نقش دارند؟
گزارش تصویری| جشن پیوند آسمانی زوج‌های جان‌فدای ایران
عنوان «بهترین خط‌زن آسیا» به ایران رسید
معاون سخنگوی سازمان ملل متحد: از مذاکرات ایران آمریکا حمایت می کنیم