×
اجتماعی
شناسه خبر : 237328
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/07 ساعت 19:14
نشاط ملی با تعطیلات تابستانی ایجاد می‌شود اگر...

نورنیوز طرح دولت برای تعطیلات یک هفته‌ای تابستانه را بررسی می‌کند؛

نشاط ملی با تعطیلات تابستانی ایجاد می‌شود اگر...

طرح دولت برای اختصاص تعطیلات تابستانی سراسری، در ذات خود پیشنهاد مثبتی است و می‌تواند، در صورت طراحی درست، گامی به سوی بازسازی سرمایه اجتماعی، احیای نشاط ملی و ترمیم روحیه مردم پس از جنگ اخیر باشد. اما هر گامی در این مسیر باید مبتنی بر ارزیابی‌های دقیق، تجربه‌های پیشین، و آمادگی‌های نهادی باشد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: تخصیص یک هفته تعطیلات تابستانی برای مردم، با هدف ایجاد فرصتی برای سفر، استراحت و تجدید روحیه، پیشنهادی است که اخیراً از سوی سخنگوی دولت مطرح شده است. فاطمه مهاجرانی روز دوشنبه گفت بنا به پیشنهاد مطرح‌شده، با توجه به نیاز به نشاط اجتماعی پس از دوران جنگ، پیشنهاد شده که یک هفته تعطیلی تابستانی برای مردم در نظر گرفته شود. او این را هم گفت که: «این موضوع قرار است در کمیسیون اجتماعی دولت مطرح شده و چنانچه نظر جمع‌بندی شود، در جلسه چهارشنبه هیئت دولت به تصویب نهایی خواهد رسید. البته برخی مشاغل تعطیلی‌بردار نیستند و ممکن است تبعاتی به دنبال داشته باشد که باید پیش‌بینی‌های لازم در این خصوص انجام شود.»

این طرح که به نظر می‌رسد پاسخی نمادین و روانی به فضای پس از جنگ اخیر باشد، از منظر اهداف انسانی و اجتماعی، اقدامی قابل دفاع و حتی ضروری به نظر می‌رسد. اما در عین حال، از حیث اجرایی، زیرساختی و مدیریت مصرف، با چالش‌هایی جدی همراه است که اگر پیشاپیش مورد توجه قرار نگیرد، ممکن است آثار معکوس داشته باشد.

منطق روانی و اجتماعی طرح تعطیلات

جامعه ایران در ماه‌های اخیر تحت فشار سنگین روانی ناشی از بحران‌های متعدد قرار داشته که مهم‌ترینش جنگ 12 روزه بوده است. طبیعی است که در قبال چنین فشارهایی، نیاز به یک «بازدم جمعی» حس شود. تجربه‌ تاریخی کشورهای درگیر جنگ نیز مؤید این است که پس از بحران‌های ملی، دولت‌ها تلاش کرده‌اند به شیوه‌های مختلف از بازسازی روانی و اجتماعی حمایت کنند؛ اعلام تعطیلات عمومی، اعطای تسهیلات گردشگری یا حتی برگزاری برنامه‌های ملی تفریحی از جمله این راهکارهاست.

از این زاویه، تعطیلات تابستانی فراگیر می‌تواند یک مداخله نرم و کم‌هزینه برای آرام‌سازی فضای عمومی و کاهش تنش‌های روانی باشد. به‌ویژه در شرایطی که بسیاری از خانواده‌ها به دلایل اقتصادی یا امنیتی، امکان برنامه‌ریزی بلندمدت برای سفر را ندارند، وجود یک «تعطیلات هماهنگ و تضمین‌شده» می‌تواند دست‌کم بخشی از جامعه را برای تجربه‌ای شاد و رهایی‌بخش آماده کند.

در عین حال، نباید ترمیم روانی جامعه در دوره پساجنگ را تنها به مفهوم «سفر» فروکاست. گرچه تجربه سفر می‌تواند نقشی مثبت در بهبود روحیه عمومی داشته باشد، اما ابزارهای دیگری نیز برای احیای نشاط جمعی وجود دارد که شاید در شرایط کنونی، کارآمدتر و عادلانه‌تر باشند. برای مثال، اختصاص یارانه‌های حمایتی فوق‌العاده، بخشودگی‌های بانکی، مالیاتی یا حتی قضایی، برگزاری رخدادهای هنری و فرهنگی رایگان در معابر شهری، جشنواره‌های خیابانی، کنسرت‌های روباز، رایگان‌سازی برخی خدمات شهری مانند حمل‌ونقل یا سینماهای عمومی، همگی می‌توانند به شکلی گسترده‌تر و سهل‌الوصول‌تر در خدمت بازسازی روحی جامعه قرار گیرند. تنوع‌بخشی به ابزارهای بازسازی روانی، نه‌تنها میزان اثربخشی طرح‌های دولت را افزایش می‌دهد، بلکه به اقشار مختلف اجتماعی امکان مشارکت و بهره‌برداری عادلانه‌تری می‌دهد.

چالش‌های اجرایی و زیرساختی

اما در سوی دیگر ماجرا، واقعیت‌هایی قرار دارد که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. مهم‌ترین نگرانی، عدم آمادگی زیرساخت‌های حمل‌ونقل کشور برای مدیریت سفرهای همزمان میلیونی است. در سال‌های گذشته نیز تجربه‌های مشابهی وجود داشته است. در تعطیلات نوروزی، با وجود مدیریت نسبی، بسیاری از جاده‌های کشور به‌ویژه محورهای شمالی با ترافیک‌های سنگین فلج می‌شوند. در تابستان ۱۳۹۸، پیشنهاد دولت برای تعطیلی چند روزه و ایجاد فرصت سفر تابستانی با استقبال مردم مواجه شد اما با نارضایتی‌های گسترده از کمبود امکانات، ترافیک، گرانی اقامتگاه‌ها و افزایش تصادفات همراه بود. در برخی ایام خاص مانند تعطیلی‌های مذهبی یا رسمی پشت‌سر‌هم، هجوم ناگهانی مسافران باعث بحران در برخی استان‌ها، به‌ویژه گیلان، مازندران، اردبیل، گلستان، فارس و اصفهان شده است.

این تجارب نشان می‌دهد که صرف اعلام تعطیلات بدون تأمین مقدمات زیرساختی آن، می‌تواند به بحرانی در جاده‌ها، افزایش مصرف سوخت، تصادفات جاده‌ای، تخریب محیط زیست، و فشار مضاعف بر خدمات شهری و بین‌شهری منجر شود.

اگر این طرح صرفاً در سطح دولت و بدون هماهنگی با نهادهایی مانند شرکت‌های حمل‌ونقل، شهرداری‌ها، نیروی انتظامی، هلال احمر و استانداری‌ها اجرا شود، نه‌تنها به هدف خود نمی‌رسد، بلکه بحران‌های تازه‌ای می‌آفریند. باید توجه داشت که تعطیلات هماهنگ به مدیریت هماهنگ نیاز دارد. از سوی دیگر، نقش رسانه‌ها و آموزش عمومی در جهت‌دهی به نحوه استفاده از تعطیلات بسیار مهم است. اگر این فرصت به شکل نادرستی در فضای عمومی تبلیغ شود،‌خود می‌تواند موجب تراکم جمعیت در برخی مسیرهای خاص شده و نارضایتی عمومی را برانگیزد. در عوض، با ایجاد مشوق‌هایی برای سفر به مناطق کمترشناخته‌شده، می‌توان هم بار ترافیکی را توزیع کرد و هم توسعه متوازن گردشگری را تقویت کرد.

یکی دیگر از انتقادات جدی به این طرح، عدالت‌محور نبودن آن در صورت عدم همراهی با حمایت‌های اقتصادی کافی است. در شرایطی که قیمت بلیت هواپیما، قطار و حتی اتوبوس گران است، بنزین سهمیه‌ای محدود است، هزینه اقامت بسیار بالاست، و تورم خانوارها را در تنگنا گذاشته، چگونه می‌توان انتظار داشت تعطیلات منجر به «تجدید روحیه» شود؟ برای خانواده‌های کم‌درآمد، چنین تعطیلاتی ممکن است تنها به معنای چند روز بی‌درآمدی باشد، نه سفر و آسایش.

دولت اگر می‌خواهد این طرح به عدالت اجتماعی نزدیک شود، باید سیاست‌های حمایتی مانند یارانه سفر، تسهیلات اقامتی ارزان، قطارهای گردشگری ویژه و حتی سفرهای جمعی سازمان‌یافته را مدنظر قرار دهد. در غیر این صورت، این ابتکار ممکن است شکاف طبقاتی در سبک زندگی را بیش از پیش آشکار کند.

مختصر آنکه پیشنهاد اختصاص تعطیلات تابستانی سراسری، در ذات خود پیشنهاد مثبتی است و می‌تواند، در صورت طراحی درست، گامی به سوی بازسازی سرمایه اجتماعی، احیای نشاط ملی و ترمیم روحیه مردم پس از جنگ اخیر باشد. اما هر گامی در این مسیر باید مبتنی بر ارزیابی‌های دقیق، تجربه‌های پیشین، و آمادگی‌های نهادی باشد. دولت اگر بخواهد از این طرح بهره‌برداری اجتماعی و سیاسی درستی داشته باشد، باید آن را در چارچوبی چندلایه، عادلانه و هوشمندانه پیاده‌سازی کند. در غیر این صورت، حتی نیت خیر نیز می‌تواند به یک تجربه تلخ جمعی بدل شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
روایت مخبر از روز حادثه بالگرد رئیسی و نگرانی رهبر انقلاب
مترو برا چه کسانی رایگان می‌ماند؟
رئیس الحشد الشعبی با سفیر انگلیس درباره تحولات منطقه گفت‌وگو کرد
بررسی حضور ناتو در تنگه هرمز به دو ماه بعد موکول شد
صدها زائر ایرانی به‌زودی حج ‌می‌رسند
نبی: لژیونرها تا پایان هفته به اردوی تیم ملی در ترکیه می‌پیوندند
دیدار و رایزنی غریب‌آبادی و سفیر چین در تهران
مسکو: تمرکز ما بر تحولات خاورمیانه و وضعیت پیرامون تنگه هرمز است
آمریکا یک صرافی ایرانی و 19 کشتی مرتبط با صادرات نفت ایران را تحریم کرد
امارات مدعی پرواز پهپادها از خاک عراق به‌سوی «البراکه» شد
تعیین ضرب‌الاجل یک هفته‌ای برای ایران به‌منظور آمدن پای توافق!
رییس بازرسی سازمان اداری: رضایت‌ مردم از خدمات دستگاه‌های اجرایی نامطلوب است
طرح انتخابات تناسبی مجلس به کارگروه تخصصی کمیسیون امور داخلی ارجاع شد
صادرات چای مجاز شد
جنگ خاورمیانه رونق‌بخش صنعت توریسم در جنوب اروپا و مراکش
حمله حزب‌الله به سکوی گنبد آهنین
پوتین وارد پکن شد
تأکید رهبر انقلاب بر نقش افزایش جمعیت در خلق تمدن نوین ایران اسلامی
غریب‌آبادی: ایران برای مقابله با هرگونه تجاوز نظامی آماده و یکپارچه است
حماس گزارش شورای صلح غزه را تحریف واقعیت خواند
نورنما | ربات های کنگ فوکار چینی
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد
زلزله 4.6 ریشتری نورآباد دلفان در استان لرستان را لرزاند
نورویدیو | چرا پرونده چین به قلب قدرت ایران منتقل شد ؟
آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه 12 فرد، 29 نهاد و 19 کشتی مرتبط با ایران اعمال کرد
حضور «رها» با بازی شهاب حسینی در جشنواره «ریندنس» انگلستان
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی