×
سیاسی
شناسه خبر : 237258
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/07 ساعت 11:57
مرکز فرماندهی راهبردی؛ موتور آینده حکمرانی پسا جنگ

نورنیوز بررسی می‌کند؛

مرکز فرماندهی راهبردی؛ موتور آینده حکمرانی پسا جنگ

دوره پساجنگ برای ایران، نه پایان بحران بلکه آغاز رقابت در سطحی پیچیده‌تر از امنیت، حکمرانی و راهبرد است. ساختار تصمیم‌سازی کشور باید ضمن قرار گرفتن در فرآیند بازمهندسی، طراحی آینده را در دستور کار قرار دهد تا فرصت‌های بالقوه در مسیر قدرت سازی و ارتقاء جایگاه راهبردی کشور به فعلیت برسد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران از یک مواجهه تمام‌عیار نظامی با رژیم صهیونیستی و مشارکت مستقیم ایالات متحده عبور کرده، ساختار تصمیم‌سازی و تصمیم گری کشور در برابر شرایط کاملا جدیدی قرار گرفته است.

 دوره پساجنگ، نه دوران آرامش، بلکه مرحله‌ای پیچیده برای  بازمهندسی کارکردی قدرت است. در شرایطی که مهی رقابت‌های ژئوپلیتیکی در منطقه دستخوش تحول بنیادین شده و برخی چالش‌های درونی بیش از گذشته اثرات خود را بر نظام حکمرانی عیان ساخته، هرگونه تعلل در بازآرایی نظام تصمیم سازی کشور و ورود سریع به مرحله اتخاذ تصمیمات متناسب با تحولات پسا جنگ می‌تواند به تقلیل قدرت راهبردی نظام در مقیاس منطقه‌ای و بین‌المللی منجر شود.

در شرایط پسا‌جنگ، جمهوری اسلامی ایران در آستانه ورود به مرحله‌ای قرار دارد که دیگر صرفاً با پیروزی نظامی یا دفع تهدید مستقیم تعریف نمی‌شود. این مرحله، نقطه عطفی برای بازتعریف بنیان‌های قدرت، بازسازی ابزارهای تصمیم‌سازی و ارتقای عملکرد نظام حکمرانی است. عبور از تقابل مستقیم با رژیم صهیونیستی و همراهی نیمه‌علنی آمریکا، تنها بخشی از پازل جدیدی است که با تغییرات بنیادین در معادلات منطقه‌ای و جهانی همراه شده و ایران را وادار به مواجهه با ضرورت‌های تازه‌ای در عرصه راهبردی می‌کند.

نخستین الزام این دوره، عبور آگاهانه و نظام‌مند از تصمیم‌سازی تاکتیکی به طراحی راهبردی است. اگر در دوره بازدارندگی، تمرکز بر مدیریت تهدید و انفعال محاسبه‌شده بود، امروز زمان آن رسیده که امنیت، نه به‌عنوان وضعیتی دفاعی، بلکه به‌مثابه یک فرآیند فعال و چندلایه بازتعریف شود. در واقع، مفهوم «امنیت مؤسس» باید جایگزین «امنیت واکنشی» شود؛ به‌گونه‌ای که سیاست‌گذاری دفاعی، امنیتی،اقتصادی و فرهنگی در چارچوب سناریوهای آینده‌محور و نه صرفاً تهدیدمحور تنظیم شود.

بر این اساس باید طراحی پیشینی و فعالانه امنیت بر مبنای ساخت نظم جدید مد نظر قرار گیرد، امنیتی که از دل توسعه، مشروعیت، همگرایی اجتماعی، و اصلاح ساختارهای قدرت شکل می‌گیرد، نه صرفاً از واکنش به تهدید. این نوع امنیت بدلیل آن که از طریق بنیان‌گذاری نظم پایدار شکل می گیرد، دیگر ماهیتی واکنشی و منفعلانه نداشته و کاملا پویا و مبتکرانه است.

در چنین بستری، عنصر زمان به‌طرز بی‌سابقه‌ای فشرده شده است. ایران دیگر با منازعات کلاسیک بلندمدت مواجه نیست، بلکه در میانه عملیات ترکیبی و سریع‌السیر قرار گرفته که هم‌افزایی فضای نظامی، روانی، رسانه‌ای و دیپلماتیک را هدف قرار می‌دهد. این یعنی، مدل‌های تصمیم‌گیری متکی بر بوروکراسی آرام و سلسله‌مراتب ایستا، کارایی خود را از دست داده‌اند. ساختار تصمیم‌سازی کنونی باید به یک نظام چابک، داده‌محور و پیش‌نگر بدل شود؛ نظامی که بتواند هم‌زمان چند تهدید و چند فرصت را شناسایی، طبقه‌بندی و مدیریت کند.

بازآرایی تصمیم‌سازی در این مرحله، نیازمند نهادسازی جدید و یکپارچه‌سازی فرماندهی است. پیشنهاد تشکیل «مرکز فرماندهی راهبردی » با اختیارات ویژه، پاسخی به نیازهای پیچیده‌ای است که می بایست میان بخش‌های امنیتی، اقتصادی و دیپلماتیک وجود داشته باشد. این مرکز می‌تواند همچون یک رادار کلان، تغییرات محیطی را رصد کرده و پاسخ‌های هماهنگ و سریع طراحی کند. در این راستا، حذف نهادهای موازی، ارتقای شفافیت، و کاهش اصطکاک‌های بین‌سازمانی، اجزای مکمل این بازمهندسی نهادی خواهند بود.

اما هر ساختار، محتاج اراده و فلسفه‌ای برای تصمیم است. اکنون زمان مناسبی برای اعتماد بی‌چون‌و‌چرا به سیاست‌های اضطراری نیست. این سیاست‌ها باید صرفاً پل گذار به وضعیت با‌ثبات باشند، نه جایگزینی برای حکمرانی برنامه‌محور. ادامه وضع موجود، ما را به دام «تصمیم‌ناپذیری ساختاری» می‌اندازد؛ وضعیتی که در آن، نه توان بازدارندگی حفظ می‌شود و نه امکان کنشگری مؤثر فراهم است. در چنین شرایطی، فرصت‌ها از دست می روند و نظام سیاسی در تله واکنش‌گرایی فرساینده گرفتار می‌شود.

نکته محوری دیگر، بازتعریف مشروعیت در نظم جهانی است. نبرد امروز دیگر صرفاً میان ارتش‌ها نیست، بلکه در ذهن و قلب ملت‌ها جریان دارد. نسبت میان امنیت و توسعه، میان ارزش‌ها و کارآمدی، و میان قدرت نرم و سخت باید از نو تنظیم شود. این بازتعریف، نه‌تنها از اصول عدول نمی‌کند، بلکه آن‌ها را با ابزارهای نوین پایداری می‌بخشد.

برای مثال، ترمیم سرمایه اجتماعی و احیای اعتماد عمومی به‌مثابه پیشران‌های امنیت ملی باید در کنار قدرت نظامی تعریف شوند.

در این نقطه عطف تاریخی، بازی قدرت در منطقه و جهان در حال بازنویسی است. قواعد دیروز دیگر کارآمد نیستند و کسی که زودتر خود را با مختصات جدید تطبیق دهد، می‌تواند طراح بازی شود، نه صرفاً بازیگر آن. اکنون، انتخاب با نظام تصمیم‌ساز ایران است: بازسازی آگاهانه با هدف پیش‌دستی در نظم آینده یا گرفتار آمدن در چرخه فرسایشی تعلل، موازنه و انفعال.

در چنین شرایطی، هر تأخیر در تصمیم‌گیری می‌تواند به قیمت از دست دادن یک دهه فرصت باشد. دوره پسا‌جنگ، بر خلاف نامش، دوران آرامش نیست؛ این دوره، صحنه نبردی از جنس راهبردها، ادراکات و آینده‌سازی‌هاست.


نظرات

آخرین اخبار
وضعیت آب و هوا امروز سهشنبه 8 اردیبهشت +وضعیت استان ها
پر کردن ذخایر گاز اتحادیه اروپا دشوار خواهد بود
نیویورک تایمز: ترامپ بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا است
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر انتخاب الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
توسعه زیرساخت‌های سلامت روان در مناطق آسیب‌دیده از جنگ
ترکیب چند منبع خون بند ناف، روشی نو برای درمان سرطان‌ خون
پیام عراقچی پس از سفر به روسیه؛ تعامل ما با مسکو در عالی‌ترین سطح ادامه دارد
پیام عراقچی به مناسبت چهلمین روز شهادت لاریجانی؛ فقدان او غیبت یک پشتوانه فکری و ملی است
بسته شدن تنگه هرمز پیامدهای سنگین‌ در معیشت انگلیسی ها دارد
اذعان آمریکا به ناتوانی به دفاع در برابر موشک‌های پیشرفته
چربی‌های سالم و ناسالم در رژیم غذایی
وزیر امور خارجه اتریش: برای برنامه هسته‌ای ایران تنها راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد
نشریه آتلانتیک: نگرانی جی دی ونس برای کاهش چشمگیر ذخایر موشکی آمریکا
وزیر دفاع روسیه : تهران و مسکو به حمایت از یکدیگر ادامه خواهند داد
قطعنامه محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ مجددا به رای گذاشته می‌شود
روسیه از حق ایران درباره تنگه هرمز دفاع کرد
پیام تبریک سید عمار حکیم برای انتخاب نخست وزیر جدید عراق
سه عملیات با استفاده از هواگردهای انتحاری علیه مواضع صهیونیست‌ها در لبنان
موسویان: کشورهای دارای سلاح هسته‌ای از انجام تعهدات خود در خلع سلاح کوتاهی کرده‌اند
تهدید جدید آمریکا علیه شرکت‌های همکار با خطوط هوایی ایران
مهمترین علت چرب شدن کبد چیست؟
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند