×
بین الملل
شناسه خبر : 234700
تاریخ انتشار : جمعه 1404/05/03 ساعت 13:12
موضع بی‌سابقه فرانسه در به رسمیت شناختن کشور فلسطین

نورنیوز از تصمیم مهم دولتمردان ماکرون درباره فلسطین گزارش می‌دهد؛

موضع بی‌سابقه فرانسه در به رسمیت شناختن کشور فلسطین

شناسایی رسمی کشور فلسطین توسط فرانسه را باید نقطه آغاز یک «بازتعریف مشروعیت» در مسئله فلسطین دانست. در جهانی که مشروعیت، از اراده جامعه جهانی، افکار عمومی و پایبندی به اصول بین‌الملل ناشی می‌شود، فلسطین در حال بازسازی موقعیت خود به‌عنوان «قربانی مقاومت‌ورز» در برابر «اشغالگر نامشروع» است.

نورنیوز – گروه بین‌الملل: در اقدامی که بی‌تردید می‌توان آن را نقطه عطفی در دیپلماسی اروپایی درباره بحران فلسطین دانست، فرانسه روز پنجشنبه به صورت رسمی کشور فلسطین را به رسمیت شناخت. امانوئل ماکرون، اعلام کرد که پاریس در ماه سپتامبر، آینده، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. این تصمیم صرفاً نشانه‌ی یک تحول نمادین نیست، بلکه بازتاب یک تغییر بنیادین در نگرش بین‌المللی به بزرگ‌ترین و طولانی‌ترین منازعه تاریخی خاورمیانه است؛ تغییری که می‌تواند پیامدهای ژئوپلیتیکی، حقوقی و حتی راهبردی قابل‌توجهی برای آینده نظم منطقه‌ای و جهانی در پی داشته باشد.

 دلایل تصمیم فرانسه: از آرمان تا اضطرار

طبعاً وحشی‌گری‌ها و خشونت‌های بی‌مهار صهیونیست‌ها در اقدام علیه مردم غزه از طریق سلاح گرسنگی که بازتاب بسیار زیادی در افکار عمومی جهان داشته است، عامل مهمی در تصمیم اخیر پاریس می‌تواند باشد. از سوی دیگر، فرانسه از دیرباز خود را وارث سنت دیپلماسی چندجانبه‌گرایانه و مدافع حقوق بین‌الملل دانسته است. اما اقدام اخیر را نباید صرفاً در امتداد سیاست‌های سنتی پاریس تفسیر کرد. برعکس، چند عامل سیاسی و استراتژیک زمینه‌ساز این تغییر آشکار در سیاست رسمی فرانسه نسبت به مسئله فلسطین شده‌اند:

1. شوک غزه و افکار عمومی اروپا:  پس از حمله هفتم اکتبر و جنگ غزه، افکار عمومی در فرانسه – به‌ویژه در میان جوانان و بدنه دانشگاهی – به‌شدت نسبت به کشتار غیرنظامیان فلسطینی حساس شد. فرانسه که خود میزبان بزرگ‌ترین جمعیت مسلمان اروپا است، در معرض فشارهای اجتماعی و رسانه‌ای جدی قرار گرفت.

2. شکست پروژه دو دولتی از منظر میدانی: با ادامه روند شهرک‌سازی غیرقانونی اسرائیل، تخریب منازل فلسطینیان، و محصور ماندن غزه در یک فاجعه انسانی، بسیاری از دولت‌های اروپایی به این نتیجه رسیده‌اند که تنها راه حفظ «دو دولتی» شناسایی رسمی دولت فلسطین است؛ اقدامی برای زنده‌کردن یک راه‌حل فراموش‌شده.

3. چرخش عمومی در اروپا: پس از تصمیم اسپانیا، ایرلند، نروژ، سوئد و برخی دیگر از کشورهای اروپایی در سال‌های گذشته، فشار برای همگرایی سیاسی در اتحادیه اروپا افزایش یافته است. فرانسه با این تصمیم، جایگاه رهبری خود در بلوک اروپایی را در این حوزه تثبیت کرده است.

 4. توازن در روابط خاورمیانه‌ای: پاریس که در سال‌های اخیر با اتهام جانبداری از اسرائیل در افکار عمومی مسلمانان روبه‌رو بود، اکنون با این اقدام در پی بازتعریف بی‌طرفی راهبردی خود و بازسازی اعتماد در خاورمیانه است.

 به‌رسمیت‌شناختن فلسطین از سوی فرانسه، یک نقطه عطف در مشروعیت‌یابی دولت فلسطینی در سطح حقوق بین‌الملل است. در نظام بین‌المللی، شناسایی دولت‌ها توسط سایر کشورها از مهم‌ترین مولفه‌های مشروعیت و اعمال حاکمیت است. پیش از این، بیش از ۱۴۰ کشور عضو سازمان ملل، فلسطین را به‌عنوان دولت مستقل به رسمیت شناخته‌اند، اما این شناسایی عمدتاً در میان کشورهای جنوب جهانی یا جهان اسلام صورت گرفته بود.

اقدام فرانسه به این معناست که یکی از قدرت‌های غربی، عضو دائم شورای امنیت و کشور پیشرو در اتحادیه اروپا، برای نخستین بار صراحتاً حاکمیت فلسطین را به رسمیت شناخته است. این یک ضربه دیپلماتیک به انحصار اسرائیل در روایت‌سازی از منازعه است و بر معادله قدرت نمادین در سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی تأثیر می‌گذارد.

  پیامدهای بین‌المللی: تغییر صحنه دیپلماتیک

تصمیم فرانسه را باید در بستر یک تغییر ژئوپلیتیکی تدریجی اما تعیین‌کننده در جهان غرب دید. شناسایی فلسطین از سوی پاریس می‌تواند موجی از مشروعیت‌آفرینی دیپلماتیک برای دولت فلسطین در پی داشته باشد. به‌ویژه در شرایطی که میزان حمایت از اسرائیل در افکار عمومی جهان غرب به‌شدت افت کرده؛ چین، روسیه و کشورهای جنوب جهان به‌طور کامل پشت خواسته فلسطینیان ایستاده‌اند؛ و جناح دموکرات در ایالات متحده نیز به‌تدریج دچار انشعاب در حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل شده است.

اقدام فرانسه می‌تواند کشورهای بزرگی چون بلژیک، پرتغال و حتی ایتالیا را به این مسیر سوق دهد. گزارش‌هایی منتشر شده که حکایت از فشار برخی نمایندگان مجلس به دولت انگلیس دارد تا لندن هم تصمیمی مشابه پاریس اتخاذ کند. در این صورت، اتحادیه اروپا که سال‌ها در سیاست خارجی دچار دوگانگی در موضوع فلسطین بود، به یک موضع متحد نزدیک می‌شود.

در سوی مقابل میدان، اسرائیل در واکنش به شناسایی فلسطین، دولت‌های شناسایی‌کننده را به «تشویق تروریسم» متهم کرد. این واکنش، از یک سو نشانه انزوای فزاینده اسرائیل در صحنه بین‌المللی است، و از سوی دیگر، بر شکاف بین تندروی سیاسی در تل‌آویو و رویکردهای میانه‌روتر در غرب مهر تأیید می‌زند.

در ایالات متحده نیز، اگرچه دولت ترامپ همچنان مخالف به‌رسمیت‌شناختن یک‌جانبه فلسطین است، و وزیر خارجه آمریکا اقدام فرانسه را غیرقابل قبول ارزیابی کرد، اما شکاف در کنگره و افزایش فشار از سوی نهادهای حقوق بشری و جامعه دانشگاهی، می‌تواند در آینده زمینه‌ساز تغییراتی جدی‌تر باشد.

نهایت اینکه شناسایی رسمی کشور فلسطین توسط فرانسه را باید نقطه آغاز یک «بازتعریف مشروعیت» در مسئله فلسطین دانست. در جهانی که مشروعیت دیگر صرفاً از لوله تفنگ نمی‌آید، بلکه از اراده جامعه جهانی، افکار عمومی و پایبندی به اصول بین‌الملل ناشی می‌شود، فلسطین در حال بازسازی موقعیت خود به‌عنوان «قربانی مقاومت‌ورز» در برابر «اشغالگر نامشروع» است.

فرانسه، با این اقدام، نه تنها از سنت دوگانه‌اش در قبال اسرائیل و فلسطین فاصله گرفت، بلکه زمینه را برای تبدیل فلسطین به یک بازیگر حقوقی، دیپلماتیک و حتی سیاسی معتبر در صحنه بین‌المللی فراهم‌تر کرد. این اقدام، اگر با پیوستن سایر کشورهای اروپایی و فشار بر اسرائیل همراه شود، می‌تواند بخشی از مسیر احیای صلح در خاورمیانه باشد؛ صلحی که بیش از هر زمان دیگر، به «اخلاق جهانی» و عدالت تاریخی نیاز دارد.

  


نورنیوز
اخبار مرتبط
فرانسه در تکاپوی پنهان کردن همدستی با اسرائیل
سه‌شنبه 1404/05/14 ساعت 16:15
امینا شاهینوویچ:
فرانسه در تکاپوی پنهان کردن همدستی با اسرائیل
تحلیلگر سیاسی و نویسنده اهل بوسنی‌ و هرزگوین معتقد است:‌ اعلام برخی از کشورهای اروپایی در زمینه برنامه آنها برای به رسمیت شناختن فلسطین ناشی از ترس آنها از ناآرامی‌های داخلی و همچنین انحراف افکار عمومی از موضوع همدستی آنها با اسرائیل در نسل‌کشی است.
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
دوشنبه 1404/05/06 ساعت 02:00
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
به گزارش رسانه صهیونیستی تایمز آو اسرائیل، رژیم صهیونیستی امروز یکشنبه معاون سفیر فرانسه در اراضی اشغالی فلسطین را احضار کرد.
فنلاند: کشور فلسطین را  به رسمیت خواهیم شناخت
جمعه 1403/07/13 ساعت 19:50
فنلاند: کشور فلسطین را به رسمیت خواهیم شناخت
رئیس جمهور فنلاند روز جمعه گفت که این کشور چه ذیل یک راهکار سیاسی و چه غیر از آن، کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت.
عربستان برای تشکیل کشور فلسطین ائتلاف بین‌المللی تشکیل داد
جمعه 1403/07/06 ساعت 09:04
عربستان برای تشکیل کشور فلسطین ائتلاف بین‌المللی تشکیل داد
فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان گفت که ریاض برای تشکیل کشور فلسطینی ائتلاف عربی و اسلامی تشکیل داده است.
نظرات

آخرین اخبار
معاون رئیس‌جمهور آمریکا: مذاکرات با ایران به نوعی خوب پیش رفت
سازمان ملل: امیدواریم مذاکرات ایران و آمریکا منجر به کاهش تنش‌های منطقه‌ای شود
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 29 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
برنامه مسابقات امروز 29 بهمن + پخش زنده
در زمان مواجهه با تشنج این اقدامات را انجام ندهید
مولکولی که نور خورشید را سال‌ها نگه می‌دارد
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده
دهلی‌نو درصدد مهار هوش مصنوعی برآمد
مقام پیشین آمریکا: اسرائیلی‌ها دوستان ما نیستند
تیم پیشین اوسمار صعود کرد
شگفتی نتانیاهو از اقدامات امارات
رئیس سابق فدراسیون اسکی سرپرست تیم ملی والیبال شد!
توافق آمریکا و فیلیپین درباره استقرار سامانه‌های موشکی پیشرفته در مانیل
استان‌های مرزی در برقرار ارتباط با ایالت‌های مرزی پاکستان اختیار دارند
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
انتقاد سفیر ایران در آلمان از استاندارهای دوگانه اروپا
میزان بدهی رژیم صهیونیستی چقدر است؟
آمریکا در صدد از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم
استقلال (3) - الحسین (2)/وداع استقلال با آسیا + فیلم
احضار سفیر آلمان به وزارت امور خارجه
اردوغان: شاخ آفریقا نباید به عرصه درگیری قدرت‌های خارجی تبدیل شود
حزب‌الله محاصره اقتصادی آمریکا علیه کوبا را محکوم کرد
وقوع حادثه امنیتی مقابل کنگره آمریکا
مرشایمر: جنگ با ایران پایان خوشی برای آمریکا ندارد
انفجار در کلیسایی در نیویورک؛ حال 2 نفر وخیم است
کاتس اعتراف کرد: از جنوب لبنان عقب‌نشینی نخواهیم کرد
واردکنندگان کالاهای اساسی بخوانند؛ تا این تاریخ به پول خود می‌رسید
زلنسکی: دیپلماسی زمانی مؤثرتر است که قدرت وجود داشته باشد
رکورد ملی 50 متر کرال پشت شکسته شد
تمجید عارف از وزارت فرهنگ برای برگزاری جشنواره‌های فجر1404
شکست سنگین السد در خانه
قیمت نفت در سراشیبی سقوط قرار گرفت
حمله آمریکا به شناورهای بی‌دفاع کارائیب؛ 11 نفر کشته شدند
اعلام آمادگی هیئت عالی نظارت مجمع در تسریع رسیدگی به لایحه بودجه 1405
امشب؛ ­مهلت ثبت نام خودرو‌های وارداتی به‌پایان می‌رسد
در کدام کشورها فردا اولین روز رمضان است؟
پیش‌بینی وضعیت آب و هوای تهران فردا چهارشنبه 28 بهمن 1404
الغرافه (0) - تراکتور (2)/عبور تراکتور از بحران با برد مقابل الغرافه
سی‌ان‌ان: در مذاکرات ایران و آمریکا پیشرفتی حاصل شده است
مذاکرات روسیه، آمریکا و اوکراین پایان یافت
رابرت مالی: توافق میان ایران و آمریکا قابل دستیابی است
یک تحلیلگر انگلیسی: ناوگان آمریکا در برابر ایران آسیب‌پذیر است
واشنگتن اعلام کرد: آزمایش‌های هسته‌ای را از سر می‌گیریم
عراق 150 داعشی زیر 18 سال را تحویل گرفت
حذف نام نوری المالکی از نامزدی نخست وزیری عراق تکذیب شد
وزاری خارجه ایران و سوئیس دیدار کردند
اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال