×
فرهنگی
شناسه خبر : 234662
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 23:54
17 میلیارد بدون شوخی؛ سینمای جدی برگشته است ؟

17 میلیارد بدون شوخی؛ سینمای جدی برگشته است ؟

فروش 17 میلیارد تومانی «پیرپسر»، «زن و بچه» و «مرد عینکی» آن‌هم بدون تکیه بر کمدی‌های مرسوم، نشانه یک تغییر ذائقه مهم در سینمای ایران است. مخاطب دیگر فقط برای خنده نمی‌آید؛ او به دنبال صداقت، روایت، و احترام به هوش سینمایی‌اش است.

نورنیوز-گروه فرهنگی:سینمای ایران، این روزها قصه تازه‌ای روایت می‌کند؛ قصه‌ای که دیگر فقط با خنده و شوخی‌های لوده گیشه را فتح نمی‌کند.  سه فیلم «پیرپسر»، «زن و بچه» و «مرد عینکی» در فاصله بسیار کوتاه اکران تا کنون مجموعاً ۱۷ میلیارد تومان فروش داشته‌اند؛ عددی که در نگاه اول شاید فقط یک موفقیت تجاری به‌نظر برسد، اما در دل خود، نشانه‌ای از یک تغییر بنیادین است. نکته جالب اینجاست که نه «پیرپسر» و نه «زن و بچه» فیلم‌های کمدی نیستند. حتی «مردانگی» نیز اگرچه در ظاهر لبخند می‌آورد، اما کمدی مرسوم نیست. این یعنی مخاطب ایرانی دارد تغییر می‌کند. ذائقه تماشاگر دیگر اسیر شوخی‌های کلیشه‌ای و تقلیدهای تلویزیونی نیست.

«پیرپسر» با یک قصه جسور، ریسک‌پذیر و برخلاف جریان غالب، آمده تا ساختار ذهنی مخاطب را به چالش بکشد. نه ستاره‌های خندان دارد، نه دیالوگ‌های وایرال‌شونده در فضای مجازی. اما چه کرده که گیشه را فتح کرده؟ پاسخ شاید در همین سوال نهفته باشد: وقتی تماشاگر می‌بیند که فیلمی برای «او» ساخته شده، نه برای «بازار»، سالن تاریک سینما را انتخاب می‌کند، نه ویدیوهای دو دقیقه‌ای را.

«زن و بچه» اما یک نمونه دقیق از سینمای شخصیت‌محور است؛ فیلمی که با یک روایت عاطفی، پرکشش و بدون نیاز به شوخی‌های تحمیلی، توانسته دل مخاطب را به‌دست آورد. این فیلم نه با جیغ‌های کاریکاتوری، که با لحظه‌های انسانی نفس می‌کشد. در روزگاری که کمدی‌های سطحی فروش تضمین‌شده دارند، «زن و بچه» مثل بازیگری است که بدون فریاد، اما با چشم‌هایش نقش را زنده می‌کند.

و اما «مرد عینکی»؛ فیلمی که بیشتر از آنکه بخنداند، تلخ‌خند است. از آن‌هایی که می‌خندی، اما پشت خنده‌ات فکر می‌کنی. طنز آن، نه در سطح، که در پوست و گوشت زندگی جریان دارد. به‌جای شوخی با لهجه و پوشش، سراغ لایه‌های روان‌شناختی جامعه رفته و همین جسارت، آن را از کمدی‌های بازاری جدا کرده است.

سینمای ایران سال‌هاست با این سؤال دست‌وپنجه نرم می‌کند: آیا می‌توان خارج از کمدی‌های سطحی، گیشه را تسخیر کرد؟ حالا جواب روشن‌تر از همیشه است. وقتی تماشاگر، احترام ببیند، جوابش احترام است. تماشاگر ایرانی نه کودک است، نه نیازمند شوخی‌های ساده‌انگارانه. او اگر فیلم خوب ببیند، برایش بلیت می‌خرد، چه کمدی باشد، چه درام، چه چیزی بین این دو.

در دنیایی که گاهی ارقام فروش تنها متر سنجش موفقیت‌اند، این سه فیلم یک پیام ساده اما مهم دارند: هنوز هم می‌توان سینمای انسانی ساخت و موفق بود. گیشه، آن‌قدرها هم بی‌وفا نیست؛ فقط باید با صداقت حرف زد. و شاید، همین حالا بهترین زمان برای جدی‌ گرفتن ذائقه مخاطبی‌ست که سال‌ها منتظر فیلمی «واقعی» بوده است.

 

 

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
یکشنبه 1404/05/26 ساعت 08:34
نورنیوز از گمانه‌زنی‌ها درباره نامزدهای سینمای ایران در اسکار گزارش می‌دهد؛
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
در شرایط پساجنگ، سینما می‌تواند روایتی انسانی، فرهنگی و صلح‌جویانه از جامعه ایرانی را بازتاب دهد. دیپلماسی اسکار نه صرفاً رقابتی سینمایی، بلکه بخشی از راهبرد فرهنگی برای احیای حضور ایران در عرصه جهانی است؛ حضوری که نیازمند حمایت نظام‌مند از فیلم‌سازان، توجه به ترجمان جهانی روایت‌های بومی، و پیوند هوشمندانه هنر و سیاست خارجی کشور است.
یک فیلم با ژانر اجتماعی در صدر سینماهای کشور
پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 17:15
یک فیلم با ژانر اجتماعی در صدر سینماهای کشور
یک فیلم اجتماعی عنوان پرفروش‌ترین فیلم در طول یک ماه را به خود اختصاص داد.
چرا بلیت فیلم «پیر پسر» پیش‌فروش نشد؟
یکشنبه 1404/03/18 ساعت 19:07
چرا بلیت فیلم «پیر پسر» پیش‌فروش نشد؟
پیش‌فروش نشدن بلیت فیلم «پیرپسر» سه روز مانده به اکران، حواشی گسترده‌ای را به همراه داشته است. اختلافات صنفی، تغییر ترکیب شورای صنفی نمایش و تعویق در صدور آیین‌نامه‌ها، از دلایل اصلی این اختلال در روند اکران عنوان شده‌اند.
«پیر پسر» به جشنواره فیلم اِکسگراند آلمان می‌رود
پنج‌شنبه 1403/07/26 ساعت 12:04
«پیر پسر» به جشنواره فیلم اِکسگراند آلمان می‌رود
فیلم پیر پسر قرار است در بخش سینمای جهان جشنواره بین‌المللی فیلم اِکسگراند آلمان در کنار دیگر آثار سینمایی نمایش داده شود.
نظرات

آخرین اخبار
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی
چرا تئاتر «یک خودآگاه مسحور» از جشنواره فجر حذف شد؟
اتحادیه اروپا: کانال‌های دیپلماتیک با ایران باز می‌ماند
استقلال به پرداخت 5 میلیارد تومان به گل‌گهر محکوم شد
ابراز نگرانی شی جین‌پینگ از شرایط پیچیده و آشفته بین‌المللی
نگرانی یونیسف درباره یک میلیون کودک غزه
آیا تحریم‌ها بخشی از جنگ جهانی سوم هستند؟
قاتل مسلح 5 نفر در بندرعباس به دام افتاد
چرا بدون علوم انسانی، واقعیت ناآرامی‌ها را نمی‌فهمیم؟
آیا روی نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟
چرا آمریکا و اسرائیل باید به کشورمان غرامت بدهند؟
واکنش غیرمنتظره ام‌باپه به شکست مقابل بنفیکا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی
نفس تهران بعد از 6 روز تازه شد
سوگند وفاداری ارتش و پلیس به رئیس جمهور موقت ونزوئلا
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 بهمن 1404+ جدول پخش
عصبانیت عراقی‌ها از مداخله‌جویی‌های ترامپ
در دیدار نخست وزیر انگلیس با رئیس جمهور چین چه گذشت؟
آمریکا یک نفتکش توقیفی ونزوئلا را برمی‌گرداند
روز سیزدهم
آماری عجیب از مهاجرت معکوس اسرائیلی‌ها
جزئیات سقوط مرگبار هواپیمای مسافربری کلمبیا
حماس: هرگز موافق تسلیم یا خلع سلاح مقاومت نیستیم