×
سیاسی
شناسه خبر : 234607
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 18:47
روایی نقد در سایه روایت فتح

محمد ولیانپور:

روایی نقد در سایه روایت فتح

قریب یک ماه از پایان جنگ تحمیلی دوازده روزه با ائتلاف آمریکایی و اسرائیلی می‌گذرد؛ ولی هم‌چنان نشانه‌ای از بررسی جدی عملکردها و پایش نقاط قوت و ضعف کشور در برابر تجاوز دشمن به چشم نمی‌خورد. این صرفا یک احساس عمومی نیست؛ در سطح مجلس نیز که قوه نظارتی کشور است، گویا ابزارهای نظارتی کند شده‌اند.

نورنیوز-گروه سیاسی: قریب یک ماه از پایان جنگ تحمیلی دوازده روزه با ائتلاف آمریکایی و اسرائیلی می‌گذرد؛ ولی هم‌چنان نشانه‌ای از بررسی جدی عملکردها و پایش نقاط قوت و ضعف کشور در برابر تجاوز دشمن به چشم نمی‌خورد. این صرفا یک احساس عمومی نیست؛  در سطح #مجلس نیز که قوه نظارتی کشور است، گویا ابزارهای نظارتی کند شده‌اند.

روز گذشته حسن اخلاقی‌امیری نماینده مردم مشهد و کلات در صفحه شخصی‌اش نوشت: «پس از جنگ تحمیلی دوازده روزه و شهادت تعداد زیادی از فرماندهان و دانشمندان کشورمان، منتظر تشکیل کمیته‌ای بودم که بی‌طرفانه به بررسی موضوع بپردازد، عملکردها را بررسی کند و در صورت نیاز برخورد نماید؛ اما متأسفانه چنین امری محقق نشد... متأسفانه نخبگانی که در یک مورد کوچک حساس بوده و ده‌ها مطالبه دارند، در این موارد سکوت می‌کنند.»

همچنین نمایندگان مردم که وزیر اطلاعات را برای ادای توضیحات درباره جنگ به مجلس فراخوانده بودند، با گزارش وزیر در جلسه غیرعلنی قانع نشدند و برای بررسی و توضیحات بیشتر نسبت به استیضاح وی اقدام کردند. اما به گفته برخی نمایندگان طی روزهای بعد این استیضاح از حد نصاب افتاده است.

این در حالی‌ست که کشور در وضعیت آتش‌بس است؛ آتش‌بسی که تنها وقفه‌ای برای آمادگی بیشتر است و ناگفته پیداست که موفقیت در مراحل بعدی جنگ، به آمادگی ما در برابر غافل‌گیری و تجاوزات بعدی دشمن وابسته است. افزایش آمادگی هم با تحلیل وضع موجود و بازنگری یا تقویت مواضع به وجود می‌آید.

پیروزی راهبردی و کلان بر دشمن صهیونیستی که رهبر انقلاب بر آن تأکید کرده‌اند به معنای غفلت از تحلیل و بررسی اجزای جبهه نیست. احساس پیروزی نباید باعث غفلتی شود که چشم‌ها را بر فرصت‌ها، تهدیدها، نقاط ضعف و قوت ما و دشمن ببندد.

شاید نگاهی به عملکرد دشمن در این زمینه عبرت‌آموز باشد: کمیته تحقیق درباره هفت اکتبر (طوفان الاقصی) با وجود مخالفت دولت نتانیاهو و در بحبوحه جنگ توسط کنست ایجاد شده و در گزارشاتش به کلیه زمینه‌های امنیتی، نظامی و حتی تحلیل‌ها و نگرش‌های منجر به غافل‌گیری رژیم اشاره می‌کند.

این کمیته بیست ماه پس از هفت اکتبر همچنان فعال است و تک‌تک ضربات حماس را بررسی می‌کند؛ گزارش میدانی می‌دهد، قصورها و تقصیرها و مسئولیت افراد را مشخص می‌کند، نقاط ضعف را شناسایی می‌کند، و برای رفعشان پیشنهاداتی می‌دهد.

برای مثال این کمیته در آخرین گزارش خود که هفته گذشته منتشر شد، تحقیقاتش درباره حمله حماس به شهرک اوفاکیم در قالب عملیات هفت اکتبر را اعلام کرد: «ارتش در این نبرد شکست خورده است و 25 شهرک‌نشین و 8 نفر از نیروهای امنیتی در جریان این نبرد کشته شده‌اند. نبود استحکامات در چندین خانه دلیل اصلی تصمیم حماس برای تمرکز بر محله هاگوین بوده است و...»

این گزارش و نظایر آن در رسانه‌های ما صرفا به عنوان اعتراف رژیم صهیونسیتی به شکست و نقاط ضعفش تعبیر می‌شود که البته هست؛ اما واقعیت آن است که این اعتراف‌ها ممکن است به مقدمه‌ای برای آسیب‌شناسی و رفع کاستی‌های رژیم تبدیل شود.

رژیم صهیونیستی بیست سال پیش و پس از جنگ 33روزه با حزب‌الله لبنان نیز کمیته #وینوگراد را تشکیل داد که با اختیارات کامل به بررسی عملکرد دولت و ارتش اسرائیل پرداخت و از هفتاد مقام ارشد، از جمله نخست‌وزیر، بازجویی کرد. گزارش نهایی کمیته با ارزیابی دلایل ناکامی‌ها و بررسی راهبردهای نظامی و امنیتی و مسئولیت رده‌های مختلف، در نهایت به استعفای جمعی از مقامات رژیم و رفع برخی کاستی‌ها منجر شد که متأسفانه بیست سال بعد در جنگ با حزب‌الله لبنان نتایج متفاوتی را رقم زد.

در کنار روایت فاتحانه از جنگ گذشته و تأکید بر قدرت قوای نظامی که نسبت ما با پشتوانه مردمی را مشخص می‌کند و قطعا در میدان جنگ رسانه‌ای ضروری و تعیین‌کننده است، ضرورت دیگری هم برای حرکت رو به آینده وجود دارد؛ یعنی نگاه واقع‌گرایانه و آسیب‌شناسانه‌ای که نسبت ما با دشمن و توان طرفین را مشخص می‌کند و لازمه آمادگی در نبرد آینده است.

این‌جا جایی است که باید با صراحت به نقد کاستی‌ها و عمل‌کردها در حوزه‌های مختلف پرداخت و به دور از خوش‌بینی، بدترین سناریوها را درنظر گرفت تا در مراحل بعدی به غافل‌گیری و ضربه از همان منافذ قبلی دچار نشویم.

 


نظرات

آخرین اخبار
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند
انتقاد تاجرنیا از بلاتکلیفی لیگ/ سهمیه ایران در لیگ نخبگان به 1+2 رسید
عراقچی: سفر به پاکستان بسیار ثمربخش بود
مهاجرانی:باید با پذیرش مشکلات برای آن راه حل پیدا کنیم
ازسرگیری پروازها در شیراز پس از 50 روز وقفه
مورفی: حضور ویتکاف و کوشنر در مذاکرات صلح با ایران فاجعه‌بار است
پاسخ حزب‌الله لبنان به نقض آتش بس از سوی اسرائیل
شوک نفتی تنگه هرمز نتوانست تقاضا را کاهش دهد
آژانس بین‌المللی انرژی: قیمت نقدی نفت بالاتر از نفت کاغذی است
نفوذ حنظله به لایه پرسنلی تیپ 89 ارتش اسرائیل
مقتدی صدر دستور جمع‌آوری سلاح‌های «سرایا السلام» در کربلا را صادر کرد
مومنی: بزرگ‌ترین مؤلفه قدرت کشور همبستگی ملی است که باید صیانت کرد
صالحی‌امیری: اگر مدالی باشد، باید به شهدای جنگ تحمیلی داده شود
ماکرون: هدفمان بازگشایی کامل تنگه هرمز است
بی‌بی‌سی: اعتراض‌ها به استفاده از پایگاه هوایی فیرفورد در انگلیس بالا گرفت
باند سارقان حرفه‌ای منازل در تهران منهدم شد
اعلام ساعت فعالیت کتابخانه ملی
نخست وزیر پاکستان از دیدارش با عراقچی چه گفت؟