×
سیاسی
شناسه خبر : 234396
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 08:31
زنگزور؛ دروازه ورود ناتو به مرزهای شمالی ایران؟

نورنیوز بررسی می کند؛

زنگزور؛ دروازه ورود ناتو به مرزهای شمالی ایران؟

ایجاد کریدور زنگزور در ظاهر پروژه‌ای اقتصادی برای اتصال نخجوان به آذربایجان است، اما در واقع، ابزاری برای بازطراحی نظم ژئوپلیتیکی قفقاز، حذف ایران از مسیرهای ترانزیتی، و تقویت نفوذ غرب در حاشیه شمال‌ایران تلقی می‌شود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در منطقه‌ای به‌شدت شکننده مانند قفقاز جنوبی، هیچ پروژه عمرانی یا اتصال زیرساختی صرفاً اقتصادی تلقی نمی‌شود. کریدور زنگزور، که هدف آن اتصال سرزمینی میان جمهوری آذربایجان و نخجوان از طریق خاک ارمنستان است، نمونه روشنی از همین واقعیت ژئوپلیتیکی است. این کریدور در ظاهر، طرحی برای تسهیل تجارت و ترانزیت است، اما در باطن، بخشی از راهبرد گسترده‌تری است که با حمایت مستقیم آمریکا و ترکیه در حال اجراست؛ راهبردی برای تضعیف موقعیت منطقه‌ای ایران و بازطراحی نقشه نفوذ در حوزه پیرامونی جمهوری اسلامی.

پروژه زنگزور از نظر راهبردی، یکی از ابزارهای نوین آمریکا برای تقویت جای پایش در قفقاز جنوبی پس از جنگ دوم قره‌باغ محسوب می‌شود. هدف نهایی این پروژه، حذف ایران و روسیه از مسیرهای اصلی انتقال انرژی آسیای میانه به اروپا و گشودن مسیر جدیدی است که از سرزمین‌های تحت کنترل باکو، از طریق نخجوان و ترکیه، به اروپا امتداد یابد. این مسیر نه تنها خطوط گازی مانند «تاپ» و «تاناپ» را تقویت می‌کند، بلکه هم‌راستا با سیاست بلندمدت غرب برای کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه نیز هست. در این میان، ایران به‌عنوان مسیری سنتی و امن برای ترانزیت شرق به غرب، عملاً به حاشیه رانده می‌شود؛ حاشیه‌ای که تبعات امنیتی و اقتصادی گسترده‌ای برای تهران خواهد داشت.

از زاویه نگاه ژئوپلیتیکی، تقویت کریدور زنگزور، معنایی جز به محاق بردن نقش راهبردی ایران در معادلات منطقه ندارد. ایران، که در گذشته با ابتکاراتی مانند کریدور شمال-جنوب تلاش کرده بود تا جایگاه خود را در ترانزیت اوراسیا تقویت کند، حال با پروژه‌ای مواجه شده که می‌تواند عملاً نفوذش در قفقاز جنوبی را از بین ببرد. این در حالی است که در سوی مقابل، محور غربی متشکل از آمریکا، ترکیه، اسرائیل و باکو در حال گسترش میدان عملیاتی خود است؛ محوری که علاوه بر اهداف اقتصادی، اهداف اطلاعاتی و امنیتی گسترده‌تری نیز دنبال می‌کند.

در برابر این بلوک جدید، محور سنتی اوراسیایی شامل ایران، روسیه و چین قرار دارد. چین با طرح «کمربند–جاده» در تلاش است مسیرهای تجارت جهانی را از شرق آسیا به اروپا بازتعریف کند؛ روسیه نیز با وجود فشارهای ناشی از جنگ اوکراین، همچنان خود را به‌عنوان بازیگر مؤثر در قفقاز می‌داند. ایران در این میان، نقطه اتصال دو قدرت شرقی و ضامن توازن منطقه‌ای است. اما زنگزور تهدیدی برای شکستن این توازن است. اگر این کریدور بدون در نظر گرفتن ملاحظات ایران اجرایی شود، عملاً خط نفوذ جغرافیایی ایران در شمال قفقاز بریده خواهد شد؛ تحولی که همسایگی استراتژیک با ارمنستان را از ایران می‌گیرد و راه ورود بازیگران غیربومی به مرزهای شمال‌غربی کشور را هموار می‌سازد.

مواضع اخیر رئیس‌جمهور آذربایجان و تأکید او بر تکمیل کریدور زنگزور تا بهار آینده، نشان از اراده جدی باکو برای اجرای این طرح دارد؛ طرحی که به‌وضوح بدون هماهنگی با تهران و برخلاف مصالح ژئوپلیتیکی ایران در حال پیش‌روی است. الهام علی‌اف صراحتاً از نقش اتصال‌دهنده این کریدور در مرزهای ایران و ارمنستان سخن می‌گوید؛ سخنی که در دل خود، تهدیدی ضمنی برای نقش تاریخی ایران در منطقه دارد.

از سوی دیگر، موضع‌گیری وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، گرچه حاوی هشدارهای دیپلماتیک و تأکید بر تمامیت ارضی کشورهاست، اما ضرورت دارد از سطح اظهارات کلی به راهبردهای عملیاتی ارتقاء یابد. تجربه تحولات منطقه‌ای نشان داده است که صرف بیانیه‌های دیپلماتیک بدون پشتیبانی میدانی، کافی نیست. ایران باید ضمن تقویت همکاری‌های سیاسی با ارمنستان و روسیه، نسبت به توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل در مسیرهای جایگزین مانند جاده «نوردوز–ایروان–تفلیس» و اتصال مستقیم به دریای سیاه اقدام نماید. همچنین حضور فعال‌تر در پروژه‌های چندجانبه منطقه‌ای و بهره‌گیری از ظرفیت‌ نهادهایی مانند سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌تواند ابزارهای مناسبی برای مقابله با این سناریو باشد.

کریدور زنگزور، در واقع محل تلاقی رقابت‌های چندلایه میان بلوک‌های قدرت جهانی و منطقه‌ای است. در این نبرد ژئوپلیتیکی، ایران اگر نتواند به‌موقع و مقتدرانه وارد عمل شود، نه‌تنها از مسیرهای تجاری کنار گذاشته می‌شود، بلکه حاشیه‌نشینی ژئوپلیتیکی‌اش، آسیب‌پذیری امنیتی در مرزهای شمالی کشور را نیز افزایش خواهد داد.

این پروژه، آزمونی جدی برای سیاست خارجی ایران در دوران بازآرایی منطقه‌ای است؛ آزمونی که صرفاً با ابزار دیپلماسی حل نمی‌شود و نیازمند طراحی راهبردی، حضور میدانی و اتحادهای چندلایه است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟
شنبه 1404/05/18 ساعت 10:20
نورنیوز نامعادله ایران، زنگزور و ترامپ را بررسی می‌کند؛
«کریدور زنگزور»؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟
توافق ارمنستان و آذربایجان برای ایجاد کریدور زنگزور با مدیریت 99 ساله آمریکا، سناریوهای تازه‌ای را پیش روی ایران قرار داده است. این مسیر می‌تواند توازن ژئوپلیتیکی شمال‌غرب را دگرگون کند و تهران را ناچار به بازآرایی دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی در قفقاز سازد.
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
دوشنبه 1404/05/13 ساعت 22:00
واکنش ولایتی به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور
مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل به ادعای برخی حکومت‌ها درباره طرح دالان زنگزور واکنش نشان داد.
زنگزور و تقلای محاصره ایران
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 11:30
احسان موحدیان:
زنگزور و تقلای محاصره ایران
موحدیان نوشت: «ایجاد کریدور زنگزور بحثی دیرپاست؛ یعنی حتی از زمان خلافت عثمانی هم این بحث‌ها مطرح بوده و به دلیل علاقه به منطقه قفقاز جنوبی، مرتب با روس‌ها و انگلیسی‌ها در جنگ و نبرد بودند.»
مداردیپلماسی | دالان موهوم زنگزور
جمعه 1404/01/01 ساعت 10:00
مداردیپلماسی | دالان موهوم زنگزور
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
13 مصدوم در واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان همدانی
حماس خواستار توقف کشتار اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی شد
لاریجانی: جنگ 12 روزه از سال‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود
تاکید پوتین بر تقویت توان نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی»
تهران در آستانه یک جهش بزرگ ؛ وعده 500 کیلومتر مترو در 5 سال
اگر دانش‌آموز و دانشجوی سالم نداشته باشیم، آموزش به درد نمی‌خورد
مرگ دو کارگر در کارگاه ترشی‌سازی کاشان
ویروس آنفلوآنزا در کودکان تهاجمی‌تر شده است
وقوع دو تصادف مرگبار در زنجان به همراه کشته و مصدوم
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 6 آذر 1404
پوتین بر اهمیت توسعه سامانه‌های پدافند هوایی تاکید کرد
ممنوعیت تردد در جنگل‌های سوادکوه تا بارش‌های پاییزی
هشدار وزارت بهداشت: قرص‌های لاغری عطاری‌ها بی‌خطر نیستند
60 درصد آلودگی هوای تهران از ناوگان حمل و نقل منتشر می‌شود
پیام رئیس‌جمهور به سرمایه‌گذاران: فرصت‌های بی‌نظیر اردبیل در انتظار شماست
بسیج، پیوند قومیت‌ها با ایران را صدچندان کرده است
هنگ‌کنگ در آتش؛ 55 قربانی و 279 مفقودی در حریق مرگبار
زلنسکی شرط تازه‌ای برای گفت‌وگوهای سرزمینی مطرح کرد
صالح حردانی به 100 بازی با پیراهن استقلال رسید
چالش 2 حزب اصلی بر سر پست ریاست جمهوری عراق
تداوم تحرکات نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
پایان پلمب فدراسیون ژیمناستیک؛ تغییر مدیریت و آغاز فعالیت دوباره
پیام رئیس‌جمهور ایران به چین و تاکید بر تقویت همکاری‌های گردشگری و صنایع‌دستی
مدیرعامل کنترل کیفیت هوا: داده‌های سایت‌های خارجی قابل اعتماد نیست
288 هزار خانواده فلسطینی در غزه در سرما و باران رها شده‌اند
ناصر مسعودی خواننده‌ی پیشکسوت گیلان درگذشت
مجری آمریکایی فاکس‌نیوز : نتانیاهو دشمن تمدن غرب است
قطار مرگبار در چین 11 کارگر را زیر گرفت
ایستگاه مترو مریم مقدس شنبه افتتاح می‌شود
نیروی دریایی آماده پاسخ پشیمان‌کننده به هر تجاوز احتمالی است
تورم در یک قدمی 50 درصدی شدن
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 6 آذر 1404+ جدول
مدرسه تلویزیونی جایگزین آموزش مجازی مدارس می‌شود
زلزله 6.6 ریشتری غرب اندونزی را لرزاند
آمریکا بررسی مهاجرت افغان‌ها را موقتاً متوقف کرد
پیام تبریک شمخانی به مناسبت هفتم آذر: دریا اگر لازم شود، میدان تصمیم خواهد بود
مقامات سوریه پس از تیراندازی درعا را منع تردد شبانه اعمال کردند
تورم سالانه آبان 1404 به 40.4 درصد رسید
کار و زندگی؛ دو عقربه، هزار روایت
شهادت یک مرزبان اهل سنت در حمله تروریستی سراوان
ترامپ از ژاپن خواست اختلاف با چین را تشدید نکند
معاون وزیر بهداشت: ای کاش خودروسازها بساطشان را جمع می‌کردند
ترامپ خواستار بازبینی کامل پناهندگان افغانستانی در آمریکا شد
از کل‌کل خیابانی تا قتل؛ پرونده جنجالی مرگ دختر جوان در شهرری
حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در سلیمانیه+فیلم
اصلاح قیمت بنزین با هدف کنترل تورم و حمایت از معیشت است
نقدی بر طرح اصلاح قانون مهریه
پشت پرده تصمیم دولت استرالیا علیه ایران
قدم‌های کوچک برای حل مشکلات بزرگ
X
آگهی تبلیغاتی