×
سیاسی
شناسه خبر : 234283
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 11:25

رحمان قهرمانپور:

مکانیزم ماشه؛ قدرت‌نمایی اروپا یا جبران تحقیر؟

قهرمانپور نوشت: «برای فهم اهمیت دور جدید مذاکرات ایران و اروپا، کافی است به تجربه مذاکرات پیشین بازگردیم؛ زمانی که گفت‌وگوهای استانبول بی‌نتیجه ماند و اروپایی‌ها به سرعت به شورای حکام پناه بردند و خواستار انتشار زودهنگام گزارش مدیرکل آژانس شدند. همان گزارشی که به گفته مقامات ایرانی، بهانه‌ای شد برای حمله اسرائیل در 23 خرداد.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: رحمان قهرمانپور در یادداشتی نوشت: «براساس خبر سخنگوی وزارت خارجه کشورمان،  مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی جمعه پیش رو در استانبول برگزار می‌شود.

برای فهم اهمیت دور جدید مذاکرات ایران و اروپا، کافی است به تجربه مذاکرات پیشین بازگردیم؛ زمانی که گفت‌وگوهای استانبول بی‌نتیجه ماند و اروپایی‌ها به سرعت به شورای حکام پناه بردند و خواستار انتشار زودهنگام گزارش مدیرکل آژانس شدند. همان گزارشی که به گفته مقامات ایرانی، بهانه‌ای شد برای حمله اسرائیل در ۲۳ خرداد. این تجربه، بار دیگر یادآوری می‌کند که اروپا، با همه نشانه‌های ضعف ساختاری‌اش، همچنان ابزارهای حقوقی و دیپلماتیکی در اختیار دارد که می‌تواند بر معادلات امنیتی ایران اثرگذار باشد. از همین رو، نادیده گرفتن وزن اروپا در نهادهای بین‌المللی، اگر نگوییم خطاست، دست‌کم یک خوش‌باوری سیاسی است.

اروپا حالا اعلام کرده که اگر تا اواخر مرداد توافقی حاصل نشود، مکانیزم ماشه را فعال خواهد کرد. این تهدید، برخلاف آنچه ممکن است تصور شود، نه ناشی از اعتمادبه‌نفس، بلکه تلاشی برای جبران تحقیر است. اروپا از دو سو تحت فشار است: از یک‌سو، آمریکایی‌ها آن را ناتوان و منفعل در برابر ایران می‌دانند و از سوی دیگر، مقامات ایرانی به‌روشنی گفته‌اند که اروپا دیگر آن قدرت سابق را ندارد. این تحقیر دوسویه، موتور محرک تصمیم‌سازی فعلی اروپا شده است.

جنگ اوکراین، برجام و پیامدهای ناگفته

اما ماجرا فقط به رابطه دوجانبه محدود نمی‌شود. جنگ اوکراین، روابط ایران و اروپا را از مدار سنتی خارج کرده است. اروپا از مواضع ایران در قبال روسیه ناراضی است و به‌دنبال آن است که از مسیرهایی نظیر فشار سیاسی یا حقوقی، پیام روشنی به تهران بدهد؛ این‌که موضع‌گیری‌ها در قبال نظم امنیتی غرب، هزینه دارد.دلیل دیگر، به نگرانی‌های حقوقی اروپا درباره پایان محدودیت‌های هسته‌ای ایران مرتبط می شود. 

اگر مکانیزم ماشه فعال نشود، محدودیت‌های مندرج در برجام یکی پس از دیگری به پایان می‌رسند و ایران، با تکیه بر همین انقضای حقوقی، می‌تواند توسعه برنامه هسته‌ای خود را مشروع جلوه دهد. از این منظر، ماشه نه یک اقدام تهاجمی، که ابزاری پیشگیرانه تلقی می‌شود.با این همه، باید اذعان کرد که رسیدن به توافق همچنان ممکن است، اگرچه مسیرش پر پیچ‌و‌خم است. میزان بی‌اعتمادی میان ایران و اروپا در سال‌های اخیر بی‌سابقه بوده و مواضع برخی کشورهای اروپایی-به‌ویژه فرانسه-نشان می‌دهد که اراده‌ای برای عقب‌نشینی از مطالبات حداکثری وجود ندارد.

نقش اروپا؛ از بازسازی هویت تا مدیریت تهدید

در این میان، برخی تصور می‌کنند که اگر ایران و آمریکا به توافق برسند، نقش اروپا عملاً حذف می‌شود. این یک تحلیل ساده‌انگارانه است. اروپا، به‌ویژه پس از بحران‌های داخلی‌اش، نیاز دارد در پرونده‌هایی مثل موضوع هسته‌ای ایران، همچنان دیده شود. برای اتحادیه‌ای که با ظهور راست افراطی، بحران مهاجرت و رکود اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کند، نقش‌آفرینی در عرصه بین‌المللی نوعی بازسازی هویتی است.اروپا برخلاف آمریکا، یک دولت واحد نیست و تصمیم‌گیری در آن نیازمند اجماع میان چندین بازیگر است. اما همین دشواری، اگر به تصمیم واحد ختم شود، می‌تواند مشروعیت سیاسی آن را افزایش دهد. از همین روست که هم آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه به همراهی اروپا نیاز دارد و هم ایران برای جلوگیری از آن، به تعامل هوشمندانه با سه کشور اروپایی چشم دوخته است.در شرایط کنونی، اروپا بیش از همیشه به امنیت خود می‌اندیشد.حمله روسیه به اوکراین نخستین تهدید جدی علیه امنیت اروپا از زمان جنگ جهانی دوم است. این تهدید، بودجه‌های نظامی را بالا برد، تعهدات جدیدی را در ناتو ایجاد کرد و نیاز به ساختار دفاعی مستقل اروپایی را افزایش داد. وقتی آمریکا نیز دیگر انگیزه سابق برای حمایت دفاعی از اروپا را ندارد، طبیعی است که اروپایی‌ها به‌دنبال سازوکارهایی برای بازتعریف نقش خود در معادلات جهانی باشند.

راه‌حل؛ حقوقی نیست، سیاسی است

در چنین شرایطی، نگاه سخت‌گیرانه اروپا به ایران را نمی‌توان صرفاً یک تصمیم تاکتیکی دانست. بلکه این تصمیم، نشانه‌ای از تلاقی چند بحران در یک نقطه است: بحران اعتماد، بحران هویت و بحران امنیت. در نهایت، باید گفت راه‌حل نهایی، حقوقی نیست؛ سیاسی است. اگر مذاکرات ایران و آمریکا به نتایج ملموس برسد، می‌توان به توقف روند ماشه امیدوار بود. اما اگر مسیر سیاسی مسدود بماند، نه اتکا به قواعد حقوق بین‌الملل و نه امید به تعلل اروپا، کمکی به جلوگیری از بازگشت تحریم‌ها نخواهد کرد.»


اخبار مرتبط
اروپا به دنبال تمدید 6 ماهه مهلت فعال‌سازی مکانیسم ماشه
پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 19:28
رویترز خبر داد؛
اروپا به دنبال تمدید 6 ماهه مهلت فعال‌سازی مکانیسم ماشه
خبرگزاری انگلیسی نوشته دیپلمات‌های ارشد کشورهای اروپایی در گفت‌وگوی استانبول قصد دارند، پیشنهاد تمدید 6 ماهه مهلت فعال‌سازی این مکانیسم را به ایران ارائه کنند.
اروپا به شرط همکاری ایران آماده عقب‌نشینی از مکانیسم ماشه است
پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 09:15
ادعای وال‌استریت ژورنال؛
اروپا به شرط همکاری ایران آماده عقب‌نشینی از مکانیسم ماشه است
در حالی‌که تهدید به فعال‌سازی مکانیسم ماشه تا 8 شهریور بر میز اروپاست، اما لندن، پاریس و برلین اعلام کرده‌اند که در صورت همکاری ایران با آژانس و بازگشت به مذاکره با آمریکا، تحریم‌ها را فعلاً بازنمی‌گردانند. غریب‌آبادی هشدار داده که ادامه فشارها ممکن است به خروج ایران از NPT منجر شود.
اسکای‌نیوز: مذاکرات ایران با تروئیکا هفته دیگر آینده در ژنو برگزار می‌شود
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 15:09
اسکای‌نیوز: مذاکرات ایران با تروئیکا هفته دیگر آینده در ژنو برگزار می‌شود
اسکای نیوز: مذاکرات ایران با تروئیکای اروپایی یکشنبه آینده در ژنو برگزار خواهد شد.
سازمان ملل: در مذاکرات هسته‌ای ایران و سه کشور اروپا دخالت نداریم
جمعه 1404/04/27 ساعت 23:45
سازمان ملل: در مذاکرات هسته‌ای ایران و سه کشور اروپا دخالت نداریم
معاون سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان نقشی در گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) ندارد و روند مذاکرات صرفاً در چارچوب ارتباط مستقیم طرفین درگیر دنبال می‌شود.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ایران - استرالیا امروز ساعت 19:30
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
اخبار مرتبط قیمت طلا و سکه امروز شنبه 25 مرداد 1404 +جدول
آغاز لیگ برتر با کسر امتیاز سه تیم و محرومیت بازیکنان کلیدی
محمد حسین طاهری آکردی سرپرست جدید ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور شد
پیام های نتانیاهو چقدر جدی است؟
انزوای مالی
کریدور شمال–جنوب؛ پیوند راهبردی ایران و اوراسیا
سرطان بدخیم انرژی
فرصتی مشروط برای ثبات منطقه
هشدار بانک مرکزی: فعالیت‌های بانکی بدون مجوز جرم است
ترامپ : راه پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین، رفتن مستقیم به یک توافق صلح است
گرم‌ترین نقطه ایران در روز گذشته کجا بود؟
پزشکیان به ارمنستان و بلاروس می‌رود/سفر به چین در شهریورماه
سقوط بالابر نما در خیابان ولیعصر +تعداد فوتی ها
رونمایی از دیوارنگاره «ارتش فدای ملت» در میدان ولیعصر تهران
برای شرایط بحرانی؛ساختارهای جدید در سه ناحیه تهران ایجاد می شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز ‎شنبه 25 مرداد 1404+جدول
X
آگهی تبلیغاتی