×
سیاسی
شناسه خبر : 234137
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/04/30 ساعت 14:50
آب در اسطوره آرش کمانگیر

احمد مسجدجامعی:

آب در اسطوره آرش کمانگیر

مسجدجامعی نوشت: «این روزها، خوشبختانه پای جناب آرش کمانگیر، قهرمان افسانه‌ای ایران کهن، به عرصه‌های سیاسی روز باز شده و از جمله تصویر و تندیس او زینت‌بخش میدان ونک پایتخت است.»

نورنیوز-گروه سیاسی: احمد مسجدجامعی در یادداشتی نوشت: «در شاهنامه سخنی از آرش نیامده و شناخت مردم این روزگار از وی بیشتر مدیون شعر بلند و استوار سیاوش کسرایی است که گزیده آن به کتاب‌های درسی مدارس راه یافت و با خط زیبای نستعلیق به چاپ رسید؛ متأسفانه پس از انقلاب، این شعر پراحساس درباره قهرمان ملی ایران از کتاب‌های درسی کنار گذاشته شد.

در اسناد اجرایی پس از جنبش مشروطیت، از نکات ضروری برای آموزش عمومی در مدارس «حب وطن» و البته حب دیانت و اخلاق ذکر شده است. قدر آرش را بدانیم. او نماد مرز ایران و انیران است. جالب آنکه بر اساس روایت‌های ملی، تیر او در آن سوی جیحون، بر تنه درخت گردویی تناور نشست. با آنکه محل پرتاب تیر متفاوت گفته شده اما جایی که فرود آمده یکی است: «آن ‌سوی» فرارود یا ماوراءالنهر یا رود جیحون و به تعبیر قدما، دریای جیحون.

در این روایت، مرز نکته اصلی ماجراست؛ اما نکات و ظرایف دیگری هم هست و ازجمله بر اهمیت آب در فلات نیمه‌خشک ایران تأکید می‌کند و آن دریای بزرگ در قلمروی ایران اسطوره‌ای قرار می‌گیرد؛ اما در تاریخ، در کتیبه داریوش هخامنشی، به تاریخ 2500 سال پیش، نگرانی او از خشکسالی و البته دروغ و دشمن در ایران به‌صراحت بیان شده است. ایرانیان قدیم، نه تنها در اسطوره‌ها و کتیبه‌ها و قصه‌ها، بلکه در کار و زندگی، در مناطق مختلف، برای مدیریت و بهره‌برداری از آب برنامه‌ریزی کرده و وسایل و شرایط آن را از هر حیث فراهم آورده بودند.

«معجزه قنات» تعبیری است که برای آب و آبادانی در مناطق لم‌یزرع این آب و خاک به کار رفته است. می‌دانیم که ساخت‌ و ساز و شهرنشینی در کنار دریاها و رودهای بزرگ شکل گرفته است اما در ایران مناطقی همچون استان یزد در میانه ایران که هیچ راهی به کوه و کوهپایه و رود و رودخانه ندارد، از نظر تمدنی جایگاهی چنان رفیع یافته که یزد به عنوان مهم‌ترین شهر خشتی جهان ثبت شده و بسیار کسان در این ‌سو و آن ‌سوی عالم در پی دیدار از آنند.

این تنها یکی از ابتکارات و تدابیر مدیریت بهره‌برداری از منابع آب متناسب با اقلیم ایران است. در همین مرز و بوم، سدهای شوشتر در خوزستان را شاهدیم که یادگار دوره ساسانی است و به ثبت جهانی نیز رسیده است. چند سال پیش، کتابی با عنوان یخچال‌های ایران انتشار یافت. نویسنده آن دانشمندی از دانمارک است که بنابر علاقه شخصی این کتاب را با عکس‌ها و توضیحات فراوان گردآورده و تألیف کرده است. او نمونه‌هایی زیاد حتی در شهرها نشان داده که ایرانیان چگونه برای کنترل گرما، از آب و یخ و یخچال بهره برده‌اند.

در همین تهران جاهایی هست که به آن یخچال می‌گفتند؛ ازجمله در قلهک. پدر مرحوم جهان‌پهلوان تختی صاحب یکی از همین یخچال‌ها بوده که دیواره آن دست‌کم، تا چندی پیش در بوستانی در خانی‌آباد برجا بود. او یخ تابستان اهالی را تأمین می‌کرد. در آب‌منگول هم یخچالی تا همین نیم قرن پیش وجود داشت که در اوج گرما، پاسخگوی نیاز مشتریان بود. اکنون بیمارستان سوم شعبان جای آن نشسته است. عنوان آنچه امروزه وسیله سردکننده و تولید یخ در منازل است و یخچال نامیده می‌شود با توجه ‌به همان پیشینه است، هرچند که در این وسیله نه چاله‌ای است و نه فقط به یخ‌سازی اختصاص دارد.

در دوره کودکی ما، سقاخانه یا منبع‌های شخصی آب بود. برای آنکه نه‌تنها تشنه‌لبان سیراب شوند، بلکه احترام‌ آب محفوظ بماند و در کنار بسیاری از آنها تصویری خیالی از حضرت عباس به چشم می‌خورد. ظاهرا سعدی در عین بی‌نیازی، مدتی شغل شریف سقایی یا آبرسانی داشته و نوعی سیر و سلوک را با این خدمت جوانمردانه طی کرده است؛ از این ‌رو، در آثار خود، مکرر به آب اشاره دارد؛ برای نمونه: «سرم از خدای خواهد که به پایش اندر افتد/ که در آب مرده بهتر که در آرزوی آبی...»

با همه این احوال، ما در این سال‌ها، شاهد ارائه و اجرای برنامه‌ای جامع برای حفاظت از این سرمایه حیاتی نبوده و نیستیم. خشک ‌شدن هامون، گاوخونی، زاینده‌رود و تهدید کارون و کاهش شدید سطح آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین، نابودی دریاچه اورمیه، پس‌رفت دریای مازندران، آلودگی آب‌های جنوبی ایران و سرانجام به تعبیر محترمانه سازمان‌های ذی‌ربط «افت فشار آب در شهرها» همه ناشی از این بی‌مبالاتی است. این در حالی است که پیوسته از شیوه‌های مدیریتی خود تعریف و تمجید و چنان خودستایی می‌کنیم که راه بحث و گفت‌وگو و انتقاد و ایراد و پرسش را می‌بندیم. خود من زمانی در مقام نماینده مردم تهران در شورای شهر، به آلودگی آب شرب و آب مصرفی مزارع جنوب تهران اعتراض کردم و خواستار رسیدگی و اصلاح آن شدم. این اعتراض در پی یک پژوهش میدانی در قالب تهران‌گردی ویژه آب و مدیریت منابع آب در تهران بود.

در سخنرانی سال 1395 ش، در مراسم اهدای جایزه تهران، به ابعاد مختلف این فاجعه در پیش رو پرداختم؛ اما به‌ جای توجه به مشکلات و پاسخ ‌دادن به ایرادات، به تشویش اذهان عمومی متهم شدم، هرچند با پیگیری‌های غیررسمی معلوم شد حق با گوینده این سخن بوده است. پس از زلزله 1396 ش. استان تهران، بحث محل ذخیره آب و آب آشامیدنی برای مقابله با حوادث و سوانح طبیعی و غیر آن در مدیریت شهری مطرح شد.

اکنون، توجه دگرباره به آن بیش از گذشته ضروری است. باری، آرش فقط برای دفاع از ایران تیر در کمان ننهاد؛ بلکه رویکرد و مقصد تیر را چنان تعریف کرد که چشم‌اندازی برای آبادانی ایران پیش پای دانایان بگذارد. آنها به درستی نگران آب و آبادانی ایران بودند و در آموزه‌های حکومتی و مردمی به آن وفادار ماندند. گذشته ارزشمند و درخور یادآوری است. از گذشته بیاموزیم و از فردا غافل نمانیم.»


نظرات

آخرین اخبار
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
ریزش قیمت طلا در بازار تهران
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی
سه سناریو برای تحلیل تجاوزات اخیر اسراییل در منطقه
تل آویو مدعی شد: اسرائیل حملاتش به ایران را به خواست ترامپ متوقف کرد
مسکو کنار تهران در آژانس اتمی؛ هشدار درباره «وارونه‌سازی واقعیت»
15 نفر در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی مجروح شدند/ تا کنون هیچ شهیدی گزارش نشده است
پیام صریح نیکزاد به دشمنان؛ جبهه مقاومت را از ایران جدا نمی‌دانیم
ماجرای عجیب در جاده قم–کاشان؛ کودک 9 ساله پشت فرمان کامیون خاور
نواف سلام: اسرائیل در طول آتش‌بس 3500 بار لبنان را بمباران کرده است
لغو تمامی پروازهای کشور تا اطلاع ثانوی
لغو بیش از 5 هزار بلیت قطار در جنگ رمضان
بارش موشک های حزب الله بر شمال فلسطین اشغالی
قفل ترافیکی در جاده‌های شمال؛ چالوس و هراز زیر بار سنگین خودروها
آماده باش آتش‌نشانی تهران؛ سامانه 125 شبانه‌روزی فعال است
اعتراف گروسی درباره وضعیت مواد هسته‌ای ایران
بازگشایی حریم هوایی عراق به روی همه پروازها
هشدار رئیس سازمان ملی تعلیم و تربیت: مدارک پیش‌دبستانی‌های غیرمجاز تایید نمی‌شود
امیر حاتمی: دشمن به آتش‌بس و توافق پایبند نیست
قیمت گوشت قرمز امروز 18 خرداد 1405+ جدول
آغاز دوره نقاهت قلی‌زاده در تهران پس از عمل جراحی زانو
پزشکیان: اولویت ما امنیت ملی و آرامش مردم است
سقوط 67 هزار واحدی بورس؛ شاخص کل عقب نشست