×
اجتماعی
شناسه خبر : 234005
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/04/29 ساعت 17:37
حکمرانی آب، حلقه گمشده امنیت و توسعه پایدار ایران

نورنیوز از بحران آب در ایران و پیامدهایش گزارش می‌دهد؛

حکمرانی آب، حلقه گمشده امنیت و توسعه پایدار ایران

بحران آب در ایران، دیگر یک مسئله محلی، فنی یا صرفاً اقلیمی نیست؛ این بحران، با بنیان‌های امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور گره خورده است. راه‌حل، نه در یک پروژه خاص، بلکه در بازتعریف نحوه حکمرانی آب، نهادینه‌سازی رفتار مصرفی مسئولانه، و ارتقاء درک عمومی از آب به‌عنوان دارایی راهبردی ملی است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: در روزهایی که دمای پایتخت از مرز ۴۰ درجه گذشته و خط قرمز مصرف آب در بسیاری از مناطق شکسته شده، گزارش‌های رسمی از نزدیک‌شدن تهران به مرز بحران آبی حکایت دارد. همزمان، وزیر نیرو با صراحت اعلام می‌کند که برخی مناطق کشور، دیگر فاقد پایداری آبی هستند. این هشدارها دیگر فقط یک موضوع زیست‌محیطی یا رفاهی و حتی اجتماعی نیست؛ بلکه مستقیماً با امنیت ملی کشور گره خورده است.

حکمرانی آب؛ حلقه مفقوده توسعه پایدار

بر اساس گزارش شرکت آب و فاضلاب استان تهران، تهران با جمعیتی بیش از ۱۴ میلیون نفر، روزانه بیش از ۳.۵ میلیارد لیتر آب مصرف می‌کند؛ رقمی بی‌سابقه که آن را در میان پرمصرف‌ترین کلان‌شهرهای دنیا قرار می‌دهد. این در حالی است که به گفته مسئولان، ورودی سدهای تهران تا تیرماه سال جاری ۳۵۰ میلیون مترمکعب بوده که ۴۳ میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته و ۲۴ درصد کمتر از میانگین درازمدت است.

این ارقام هشداردهنده تنها در مورد تهران صدق نمی‌کند. در کل کشور نیز، ذخایر آبی ایران از مرز هشدار گذشته و بنا بر آمار وزارت نیرو، بیش از ۲۵۰ شهر ایران در وضعیت قرمز کم‌آبی قرار دارند. اما مسئله فقط کمبود آب نیست؛ مسئله اصلی، فقدان یک حکمرانی کارآمد آب است.

در سال‌های اخیر، متخصصان حوزه آب و منابع طبیعی بارها نسبت به ضعف ساختار حکمرانی آب در ایران هشدار داده‌اند. حکمرانی آب به معنای مجموعه‌ای از نهادها، قوانین، سیاست‌گذاری‌ها و رویه‌های اجرایی برای تخصیص، مدیریت، حفاظت و توزیع منابع آبی است. در ایران اما، این حکمرانی با چالش‌هایی جدی مانند عدم انسجام نهادی، تعارض منافع میان بخش‌ها، تمرکزگرایی، و سیاست‌زدگی تصمیمات روبه‌روست.

در غیاب یک سیاست جامع ملی آب، شاهد بهره‌برداری افسارگسیخته، توسعه‌های بی‌رویه کشاورزی، و اولویت دادن به پروژه‌های عمرانی بدون ارزیابی زیست‌محیطی بوده‌ایم. در نتیجه، دشت‌ها فرونشسته‌اند، سفره‌های زیرزمینی خشکیده‌اند، و استان‌هایی مانند اصفهان، خوزستان و سیستان و بلوچستان به کانون تنش‌های اجتماعی و مهاجرت‌های اجباری تبدیل شده‌اند.

بدون بازمهندسی ساختار حکمرانی آب، هیچ راهکار پایدار، حتی با وجود فنّاوری‌های پیشرفته و سرمایه‌گذاری خارجی موثر نخواهد بود. حکمرانی آب باید چندسطحی، مشارکتی، داده‌محور و عدالت‌گرا باشد و میان دولت، جامعه مدنی، بخش خصوصی و مصرف‌کنندگان، هماهنگی و شفافیت ایجاد کند.

صرفه‌جویی؛ یک کنش شهروندی برای امنیت ملی

باید با صراحت گفت که امروز صرفه‌جویی در مصرف آب، دیگر یک توصیه اخلاقی یا صرفاً رفتاری محیط‌زیستی نیست، بلکه یک وظیفه ملی است. هر لیتر آب مصرف‌نشده، به معنای کاهش فشار بر زیرساخت‌های فرسوده، افزایش تاب‌آوری در برابر تنش‌های اقلیمی، و کمک به حفظ حیات در مناطق آسیب‌پذیر است.

متأسفانه سرانه مصرف آب خانگی در ایران حدود ۲۰۰ لیتر در روز است که ۵۰ درصد بالاتر از میانگین جهانی است. در برخی مناطق تهران، مصرف سرانه تا ۲۶۰ لیتر هم گزارش شده است. این وضعیت نشان‌دهنده نبود فرهنگ صحیح مصرف و همچنین بی‌توجهی به آموزش همگانی است. رسانه‌ها، آموزش و پرورش، نهادهای دینی و محلی باید بسیج شوند تا تغییر رفتاری گسترده در سطح جامعه ایجاد شود.

مصرف مسئولانه، به اندازه سیاست‌گذاری صحیح و زیرساخت‌سازی، در مدیریت بحران آب مؤثر است. در واقع، مشارکت مردم، ستون سوم حکمرانی آب است؛ بدون آن، هیچ سیاستی موفق نخواهد بود.

آب و امنیت ملی؛ پیوندی انکارناپذیر

امنیت ملی تنها با مرزها، تسلیحات و ارتش تعریف نمی‌شود؛ بلکه به توان جامعه در حفظ ثبات، رفاه و بقا در برابر تهدیدات متنوع بستگی دارد. بحران آب، در ایران امروز، دقیقاً یک تهدید امنیتی است: از تشدید مهاجرت‌های داخلی و تنش‌های قومی گرفته تا کاهش تولید غذا، رکود اقتصادی و گسترش نارضایتی اجتماعی.

دست‌کم از سال ۱۳۹۶، شورای عالی امنیت ملی، آب را به‌عنوان یک مقوله امنیتی به رسمیت شناخته است. با این حال، در عمل، راهبردهای امنیت آب در سیاست‌های توسعه‌ای کشور بازتاب چندانی نیافته‌اند. هنوز سدسازی بر نهرهای بی‌آب ادامه دارد و حفر چاه‌های غیرمجاز تداوم یافته است. نکته حیاتی آن است که باید آب را در مرکز تصمیم‌گیری‌ها، تخصیص بودجه، تنظیم مقررات، و آموزش شهروندی قرار داد. آب نه‌فقط برای توسعه، بلکه برای ادامه حیات ملی ضروری است.

بحران آب در ایران، دیگر یک مسئله محلی، فنی یا صرفاً اقلیمی نیست؛ این بحران، با بنیان‌های امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور گره خورده است. راه‌حل، نه در یک پروژه خاص، بلکه در بازتعریف نحوه حکمرانی آب، نهادینه‌سازی رفتار مصرفی مسئولانه، و ارتقاء درک عمومی از آب به‌عنوان دارایی راهبردی ملی است. آب، ستون ناپیدای امنیت ملی ماست؛ اگر فرو بریزد، همه چیز با آن خواهد ریخت.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سلاح سبز علیه آلزایمر؛ امیدی از دل طبیعت
قارچ دوست جدید قلب شما
هوش مصنوعی پیدا کردن اشیا به کمک نابینایان آمد
تجربه‌ای منحصربه‌فرد در خانه‌های هوشمند آینده
چرا هوش مصنوعی هرگز به خلاقیت انسان نمی‌رسد؟
پلیس آمریکا زن خویشاوند سخنگوی کاخ سفید را دستگیر کرد
شکنجه سیستماتیک اسرای فلسطینی تشدید شده است
سودان: جنگ بر ما تحمیل شد، اما صلح را خود می‌سازیم!
جنگ ترکیبی در سایه افشای مکالمات / روسیه واکنش نشان داد
تمجید امارات از ترامپ ؛ تروریستی خواندن اخوان المسلمین گامی شجاعانه است !
عراقچی: ایران آماده مذاکره است، اما آمریکا اراده ندارد!
نورنما | کشور در مرز خفگی
سردار نائینی: مراکز حساس اسرائیل را دقیق هدف قرار دادیم
استقلال 1 _ الوصل 1 + خلاصه بازی
تغییرات مالیاتی جدید؛ رسیدهای بالای 10 میلیون تومان دیگر معتبر نیستند!
ایران به هیئت‌مدیره آنکتاد پیوست / فرصتی برای تأثیرگذاری در تجارت جهانی!
جریمه سنگین استقلال به خاطر تأخیر اتوبوس !
فدراسیون ژیمناستیک در بحران/ جلسه فوق‌العاده برای تعیین سرپرست جدید
فسادی پیچیده در شهرداری دورود / بازداشت‌ها در پی پرونده‌های مالی!
حریق در کمین جنگل‌های ارسباران / اعزام 21 تیم و یک بالگرد
آتشسوزی یادگار امام به خودروها و منازل سرایت کرد / مصدومیت یک آتش‌نشان
بدشانسی استقلال در آستانه دربی!
تهران شنبه و یکشنبه هم تعطیل می‌شود ؟
نورنما | طبیعت جذاب دنیا
رمزگشایی از ماجرای هراس‌فروشی تل‌آویو در آسمان عراق
روسیه: هیچ امتیازی در بحران اوکراین نخواهیم داد!
واکنش دفتر پزشکیان به بحث‌‌ اینترنت سفید
سخنان عجیب اردوغان : ترکیه وارث ابن سینا و لقمان حکیم است!
کودتای نظامی در گینه بیسائو / دستگیری رئیس جمهور و به قدرت رسیدن ارتش
اسرائیل دروغ می‌گوید؛ ایران و محور مقاومت شکست نخورده‌اند
مهار آتش در شاهرود / جنگل ابر در امان ماند!
ابراز امیدواری لاریجانی برای رفع موانع انتقال گاز به پاکستان
طلا به اوج رسید؛ سکه تمام به 119 میلیون تومان
دادگاه فرانسه درخواست تجدید نظر سارکوزی را رد کرد
واکنش طالبان به پاکستان: تجاوز را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم
تصویب محدودیت سنی برای شبکه‌های اجتماعی
انجام اولین پرواز مستقیم «کیش – دوشنبه» از فردا
آغاز جشنواره جهانی فیلم فجر با اکران«زیر درختان زیتون»
رئیس‌جمهور سابق برزیل به 27 سال زندان محکوم شد
حساب‌های کاربری سربازان زیر ذره بین ارتش اسرائیل
پروازهای لوفت‌هانزا به ایران از 26 دی‌ماه برقرار می‌شود
انفجار انبار مهمات در ادلب سوریه
دولت برای اصلاحات احتمالی در مصوبه بنزین به نفع مردم آمادگی دارد
کاتس: امنیت کشورش تضمین نشود، «هیچ آرامشی» در لبنان وجود نخواهد داشت
شیخ نعیم قاسم: دور باطل تجاور آمریکایی-اسرائیلی به پایان خواهد رسید
نتانیاهو از حضور مکرر در دادگاه شکایت کرد!
لاریجانی: حاضریم یک «کارت سفید» به پاکستانی‌ها بدهیم
آلودگی هوا تا اواسط هفته آینده در تهران می ماند
سهمیه بندی سوخت صنایع و معادن براساس فرمول جدید
فرانسه و غرب در چهارراه انتخاب حقیقت و توهم
X
آگهی تبلیغاتی