×
سیاسی
شناسه خبر : 233887
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/04/29 ساعت 00:06

عبدالوهاب فراتی:

"اسرار ما، سلاح دشمن؛ چرا رازهای ملی در ایران لو می‌رود؟

عبدالوهاب فراتی نوشت: «جنگ اخیر ایران و اسرائیل بار دیگر نقش مخرب ستون پنجم و نفوذی‌ها را نشان داد. فرهنگ افشای غیرمسئولانه اسرار، دشمن را به طمع وا داشته و امنیت ملی را تهدید می‌کند.»

نورنیوز-گروه سیاسی: عبدالوهاب فراتی در یادداشتی نوشت: «جنگ اخیر ایران و اسرائیل بار دیگر نقش مخرب «ستون پنجم» و نفوذی‌هایی را آشکار کرد که با وطن‌فروشی و برادرکشی، راه بیگانه را هموار می‌کنند. اما فراتر از این خیانت‌های آشکار، زخم عمیق‌تری در پیکر ایران زمین وجود دارد: فرهنگ افشای غیرمسئولانه اسرار و نقش آن در تسهیل خیانت.

این معضل تاریخی، در هیاهوی سیاسی و امنیتی غالباً نادیده می‌ماند، حال آنکه ایران از معدود کشورهایی است که هیچ خبری در آن محرمانه نمی‌ماند. انتشار بی‌ضابطه اطلاعات – محرمانه یا عادی – همچون نقل و نبات، نه تنها جمع‌آوری اطلاعات را برای دشمن تسهیل می‌کند، بلکه سرویس‌های جاسوسی را به طمع ورزی ترغیب می‌نماید.

اما چرا اسرار ایران ناامن می‌ماند؟ نیازمند بررسی های عمیق جامعه شناختی است اما اجمالا می توان به چنین عواملی پاسخ داد:

۱. فرهنگ «اطلاع‌رسانی» بی‌قاعده: در لایه‌هایی از جامعه و حتی بدنه حاکمیت، افشای اخبار محرمانه (حتی جزئی) به نماد «دسترسی به حلقه‌های قدرت» یا ادعای «آگاهی‌بخشی» تبدیل شده است. شبکه‌های اجتماعی این آفت را به اپیدمی بدل کرده‌اند: انتشار تصاویر سفرهای محرمانه، اسناد جلسات امنیتی، یا جزئیات پروژه‌های حساس، گاه صرفاً برای کسب «لایک» بیشتر!

۲. کم‌اهمیت‌پنداری اطلاعات: بسیاری پنداشته‌اند امنیت صرفاً با اسلحه و سپاه حفظ می‌شود؛ غافل از آنکه یک پیام ساده، یک عکس، یا یک نام می‌تواند سلاح مرگبار دشمن شود. نمونه دردناک آن، افشای هویت و برنامه‌های تردد دانشمندان هسته‌ای پیش از ترورهای هدفمند بود.

۳. بی‌اعتمادی و شفاف‌سازی ویرانگر: برخی جناح‌ها و افراد، افشای اسرار را ابزاری برای تضعیف رقبا یا «افشای حقیقت» می‌پندارند، بی‌آنکه دریابند این اطلاعات مستقیماً به دست دشمن می‌رسد.

۴. ضعف آموزش امنیت ملی: نظام آموزشی و رسانه‌ها کمتر بر «مسئولیت‌پذیری در حفظ اسرار ملی» تأکید کرده‌اند. این خلأ، شهروندان را از درک تبعات افشای اطلاعات بی‌خبر گذاشته است.

پیامدهای ویرانگر ترکیب فرهنگ افشای عمومی و فعالیت نفوذی‌ها، زهکشی امنیت ملی را به دنبال دارد. نفوذی‌ها برای ضربه زدن به پیکر ملت، نیازمند اطلاعات هستند، و این فرهنگ ناسالم، سفره‌ای گسترده پیش پای آنان می‌گسترد. فاجعه‌ای که جبران آن شاید ناممکن باشد.

راهکارهای برون‌رفت

الف) فرهنگ‌سازی و آموزش - گذاشتن درس "رازداری ملی" در کتاب‌های مدرسه تا دانشگاه - ساخت فیلم‌های مستند درباره خیانت‌های تاریخی ناشی از لو رفتن اطلاعات - شعارهای تأثیرگذار در رسانه‌ها: "یک پیام تو، سلاح دشمن" "سکوت تو، دیوار ایران" "عکس محرمانه = خیانت ناخواسته" - معرفی قهرمانان رازداری: افرادی که با سکوت به موقع، از فاجعه جلوگیری کردند - الگوسازی مثبت: تقدیر عمومی از نهادها و افرادی که با رعایت محرمانگی، از بحران‌ها پیشگیری کرده‌اند.

ب) اصلاحات نهادی و امنیتی - طبقه‌بندی هوشمند اطلاعات: تعریف سطوح دسترسی بر اساس «نیاز به دانستن» در دستگاه‌ها. - نظارت سایبری پیشرفته: رصد شبکه‌ها برای شناسایی نشت‌های عمدی یا سهوی. - جرمانگاری شفاف: افزایش مجازات افشاگران غیرمسئول (حتی بدون قصد خیانت) با ضمانت اجرایی قوی. - امنیت سایبری: به‌روزرسانی رمزنگاری، محدودسازی ابزارهای انتقال داده (مانند USB)، و احراز هویت چندمرحله‌ای.

ج) مسئولیت‌پذیری اجتماعی - سامانه‌های گزارش‌دهی محرمانه: امکان گزارش سوءاستفاده از اطلاعات بدون ترس از افشای هویت. - رسالت رسانه‌ها: پرهیز از انتشار اسرار امنیتی به بهانهٔ «خبررسانی» و تمرکز بر تحلیل‌های کلان. - نگهبانی جمعی: ترویج این اندیشه که حفظ اسرار ملی، تکلیف هر شهروند است.

سخن پایانی

تاریخ ایران، روایت تلخ خنجرهایی است که از پشت بر پیکر این سرزمین نشسته‌اند. امروز یکی از کشنده‌ترین تیغ‌ها، بی‌مبالاتی ما در حفظ اسرار است. تا زمانی که این فرهنگ افشا در جامعه و دولت تداوم یابد، خاک حاصلخیز خیانت را آبیاری کرده‌ایم. پیروزی در این نبرد پنهان، نه فقط با دستگیری جاسوسان، که با انقلابی فرهنگی در درک ارزش سکوت ممکن است. باید پذیرفت که گاه یک پیام به ظاهر بی‌خطر، نقشهٔ راه دشمن برای ضربه‌ای مهلک است. پاسداری از ایران، هوشیاری زبانی و مسئولیت‌پذیری اطلاعاتی تک‌تک ما را می‌طلبد.»


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
شناسنامه‌دار کردن کالاها، راه نجات اقتصاد از قاچاق و احتکار
استرداد کلاهبردار 167 هزار دلاری به کشور
نبرد ستاره‌های تازه‌نفس در سوپرجام 1404/تراکتور 0 - استقلال 1 + فیلم
حمله مرگبار به چهره سیاسی کلمبیا؛/نامزد احتمالی انتخابات کشته شد
سومین مدرسه تابستانه چین؛ پل علمی و راهبردی برای تعمیق روابط ایران و چین
معجزه در کرج؛ نوزاد 23 روزه دوباره به زندگی بازگشت
وزیر جهادکشاورزی خبر داد؛ برنج احتکاری با نرخ مصوب توزیع می‌شود
کیفیت هوای تهران قرمز شد /ناسالم برای تمام گروه های سنی
سایت فاقد مجوز فروش بلیت هواپیما مسدود شد
مقصد غیرمنتظره بعدی جهانبخش کجاست؟
عارف: ستاد تنظیم بازار نقش کلیدی در مدیریت اقتصادی کشور دارد
نابودی اعتماد عمومی نسبت به ترامپ
هوشمندسازی پارک ملی گلستان با دستور ویژه رئیس جمهور
بانک‌های تخصصی به‌زودی راه‌اندازی می‌شوند
اظهارات عراقچی درباره واگذاری پرونده مذاکرات به دبیر شورای عالی امنیت ملی
حزب‌الله : ترور خبرنگاران در غزه جنایت جنگی کامل است
نیمی از زائران اربعین به کشوربازگشتند
ترفندهای جدید کلاهبرداران برای کلاهبرداری از زائران اربعین
سفری تعیین‌کننده با دستور کار تأمین امنیت منطقه‌ای
دفتر موسیقی وزارت فرهنگ: افزایش قیمت بلیت کنسرت‌ها پذیرفتنی نیست
تمدید مهلت ثبت نام داوطلبان آزمون پروانه مشاوره قوه قضاییه
بورس باز قرمز شد/ شاخص کل بورس اینبار چقدر کاهش یافت؟
سینماها روزهای آخر هفته تعطیل است
ادارات کدام استان ها چهارشنبه تعطیل است؟ + اسامی استان‌ها
دیدار علی لاریجانی با رئیس‌جمهور عراق/ امضای تفاهم امنیتی مشترک بین ایران و عراق
پوستر باشگاه استقلال و تراکتور برای دیدار سوپرجام امشب منتشر شد
صدها خلبان صهیونیست علیه گسترش جنگ در غزه تظاهرات می‌کنند
تئاترهای عمومی در ایام اربعین تعطیل شد
نیمه شهریور بعد از 7 سال در ایران ماه‌گرفتگی رخ می‌دهد
برنامه دولت برای 3 میلیون تبعه غیرمجاز باقی‌مانده چیست؟
چالش تصمیم‌گیری را در مذاکره با مردم حل کنید
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 20 مرداد 1404 +جدول
درباره اظهارات رئیس‌جمهور در دیدار با مدیران رسانه‌ها
تعداد زندانیان غیرعمد کشور به 18 هزار نفر رسید
هر گونه تلاش برای خدشه‌دار کردن روابط دوستانه ایران و ارمنستان غیرقابل قبول است
نایب‌رئیس اتحادیه طلا: بعضی پلتفرم‌ها به مردم طلای آب‌شده قلابی می‌فروشند!
قیمت خودرو امروز دوشنبه 20 مرداد 1404 +جدول
وزیر کشور: جمعیت ایران تا 36 سال دیگر به زیر 40 میلیون نفر می‌رسد!
راه‌اندازی رفاه کارت دانشجویان از ابتدای سال تحصیلی 1404
ابلاغ سه قانون جدید مجلس درباره معاضدت حقوقی و انتقال محکومان توسط رئیس‌جمهور
موشه یعلون: «نتانیاهو فاقد شجاعت تصمیم‌گیری است»
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 19 مرداد 1404
دولت استرالیا فلسطین را به رسمیت شناخت
سهم مصرف برق خانگی، صنعتی و کشاورزی در سال جاری چقدر است؟
کاهش 85 درصدی هزینه‌های درمان با اجرای طرح پزشک خانواده
برنامه کامل بازی‌های تیم نوجوانان ایران در مقدماتی جام ملت‌های زیر 17 سال آسیا 2025
افزایش 60 درصدی قیمت کتاب‌های درسی در سال آینده!
مداردیپلماسی | کریدور زنگزور؛ مسیر تازه یا دام ژئوپلیتیکی برای ایران؟
اربعین در معارف اسلامی و فرهنگ ایرانی
ونس: دیدار پوتین و زلنسکی پیش از نشست با ترامپ سازنده نیست
X
آگهی تبلیغاتی