×
سیاسی
شناسه خبر : 233887
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/04/29 ساعت 00:06
"اسرار ما، سلاح دشمن؛ چرا رازهای ملی در ایران لو می‌رود؟

عبدالوهاب فراتی:

"اسرار ما، سلاح دشمن؛ چرا رازهای ملی در ایران لو می‌رود؟

عبدالوهاب فراتی نوشت: «جنگ اخیر ایران و اسرائیل بار دیگر نقش مخرب ستون پنجم و نفوذی‌ها را نشان داد. فرهنگ افشای غیرمسئولانه اسرار، دشمن را به طمع وا داشته و امنیت ملی را تهدید می‌کند.»

نورنیوز-گروه سیاسی: عبدالوهاب فراتی در یادداشتی نوشت: «جنگ اخیر ایران و اسرائیل بار دیگر نقش مخرب «ستون پنجم» و نفوذی‌هایی را آشکار کرد که با وطن‌فروشی و برادرکشی، راه بیگانه را هموار می‌کنند. اما فراتر از این خیانت‌های آشکار، زخم عمیق‌تری در پیکر ایران زمین وجود دارد: فرهنگ افشای غیرمسئولانه اسرار و نقش آن در تسهیل خیانت.

این معضل تاریخی، در هیاهوی سیاسی و امنیتی غالباً نادیده می‌ماند، حال آنکه ایران از معدود کشورهایی است که هیچ خبری در آن محرمانه نمی‌ماند. انتشار بی‌ضابطه اطلاعات – محرمانه یا عادی – همچون نقل و نبات، نه تنها جمع‌آوری اطلاعات را برای دشمن تسهیل می‌کند، بلکه سرویس‌های جاسوسی را به طمع ورزی ترغیب می‌نماید.

اما چرا اسرار ایران ناامن می‌ماند؟ نیازمند بررسی های عمیق جامعه شناختی است اما اجمالا می توان به چنین عواملی پاسخ داد:

۱. فرهنگ «اطلاع‌رسانی» بی‌قاعده: در لایه‌هایی از جامعه و حتی بدنه حاکمیت، افشای اخبار محرمانه (حتی جزئی) به نماد «دسترسی به حلقه‌های قدرت» یا ادعای «آگاهی‌بخشی» تبدیل شده است. شبکه‌های اجتماعی این آفت را به اپیدمی بدل کرده‌اند: انتشار تصاویر سفرهای محرمانه، اسناد جلسات امنیتی، یا جزئیات پروژه‌های حساس، گاه صرفاً برای کسب «لایک» بیشتر!

۲. کم‌اهمیت‌پنداری اطلاعات: بسیاری پنداشته‌اند امنیت صرفاً با اسلحه و سپاه حفظ می‌شود؛ غافل از آنکه یک پیام ساده، یک عکس، یا یک نام می‌تواند سلاح مرگبار دشمن شود. نمونه دردناک آن، افشای هویت و برنامه‌های تردد دانشمندان هسته‌ای پیش از ترورهای هدفمند بود.

۳. بی‌اعتمادی و شفاف‌سازی ویرانگر: برخی جناح‌ها و افراد، افشای اسرار را ابزاری برای تضعیف رقبا یا «افشای حقیقت» می‌پندارند، بی‌آنکه دریابند این اطلاعات مستقیماً به دست دشمن می‌رسد.

۴. ضعف آموزش امنیت ملی: نظام آموزشی و رسانه‌ها کمتر بر «مسئولیت‌پذیری در حفظ اسرار ملی» تأکید کرده‌اند. این خلأ، شهروندان را از درک تبعات افشای اطلاعات بی‌خبر گذاشته است.

پیامدهای ویرانگر ترکیب فرهنگ افشای عمومی و فعالیت نفوذی‌ها، زهکشی امنیت ملی را به دنبال دارد. نفوذی‌ها برای ضربه زدن به پیکر ملت، نیازمند اطلاعات هستند، و این فرهنگ ناسالم، سفره‌ای گسترده پیش پای آنان می‌گسترد. فاجعه‌ای که جبران آن شاید ناممکن باشد.

راهکارهای برون‌رفت

الف) فرهنگ‌سازی و آموزش - گذاشتن درس "رازداری ملی" در کتاب‌های مدرسه تا دانشگاه - ساخت فیلم‌های مستند درباره خیانت‌های تاریخی ناشی از لو رفتن اطلاعات - شعارهای تأثیرگذار در رسانه‌ها: "یک پیام تو، سلاح دشمن" "سکوت تو، دیوار ایران" "عکس محرمانه = خیانت ناخواسته" - معرفی قهرمانان رازداری: افرادی که با سکوت به موقع، از فاجعه جلوگیری کردند - الگوسازی مثبت: تقدیر عمومی از نهادها و افرادی که با رعایت محرمانگی، از بحران‌ها پیشگیری کرده‌اند.

ب) اصلاحات نهادی و امنیتی - طبقه‌بندی هوشمند اطلاعات: تعریف سطوح دسترسی بر اساس «نیاز به دانستن» در دستگاه‌ها. - نظارت سایبری پیشرفته: رصد شبکه‌ها برای شناسایی نشت‌های عمدی یا سهوی. - جرمانگاری شفاف: افزایش مجازات افشاگران غیرمسئول (حتی بدون قصد خیانت) با ضمانت اجرایی قوی. - امنیت سایبری: به‌روزرسانی رمزنگاری، محدودسازی ابزارهای انتقال داده (مانند USB)، و احراز هویت چندمرحله‌ای.

ج) مسئولیت‌پذیری اجتماعی - سامانه‌های گزارش‌دهی محرمانه: امکان گزارش سوءاستفاده از اطلاعات بدون ترس از افشای هویت. - رسالت رسانه‌ها: پرهیز از انتشار اسرار امنیتی به بهانهٔ «خبررسانی» و تمرکز بر تحلیل‌های کلان. - نگهبانی جمعی: ترویج این اندیشه که حفظ اسرار ملی، تکلیف هر شهروند است.

سخن پایانی

تاریخ ایران، روایت تلخ خنجرهایی است که از پشت بر پیکر این سرزمین نشسته‌اند. امروز یکی از کشنده‌ترین تیغ‌ها، بی‌مبالاتی ما در حفظ اسرار است. تا زمانی که این فرهنگ افشا در جامعه و دولت تداوم یابد، خاک حاصلخیز خیانت را آبیاری کرده‌ایم. پیروزی در این نبرد پنهان، نه فقط با دستگیری جاسوسان، که با انقلابی فرهنگی در درک ارزش سکوت ممکن است. باید پذیرفت که گاه یک پیام به ظاهر بی‌خطر، نقشهٔ راه دشمن برای ضربه‌ای مهلک است. پاسداری از ایران، هوشیاری زبانی و مسئولیت‌پذیری اطلاعاتی تک‌تک ما را می‌طلبد.»


نظرات

آخرین اخبار
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
آخرین جزئیات از تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون و خروج ترامپ از محل حادثه+ فیلم
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد
جابجایی بیش از 16 میلیون تُن کالا از جاده های کشور در سال گذشته
گفت‌وگوی تلفنی فیدان با عراقچی
حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه
در فصل بهار لبنیات سنتی نخورید!
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و مصر
مرتس: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران کاملا غیرضروری است
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند