×
سیاسی
شناسه خبر : 233751
تاریخ انتشار : شنبه 1404/04/28 ساعت 10:15
بازگشت نابهنگام به یک تریبون

رضا توکلی:

بازگشت نابهنگام به یک تریبون

توکلی نوشت: «در روزهایی که افکار عمومی همچنان منتظر روشن‌شدن ابعاد پرونده قضایی فرزند و عروس آقای صدیقی هستند، اعلام برگزاری نماز جمعه (دیروز)27 مردادماه به امامت ایشان، واکنش‌های متعددی را در پی داشت ؛ واکنش‌هایی که فراتر از یک موضع‌گیری جناحی یا سیاسی، نشان از نوعی پرسش جدی درباره نحوه مواجهه نهادهای رسمی با انتظارات عمومی دارد.»

نورنیوز - گروه سیاسی: رضا توکلی در یادداشتی نوشت: «در روزهایی که افکار عمومی همچنان منتظر روشن‌شدن ابعاد پرونده قضایی فرزند و عروس آقای صدیقی هستند، اعلام برگزاری نماز جمعه (دیروز)۲۷ مردادماه به امامت ایشان، واکنش‌های متعددی را در پی داشت ؛ واکنش‌هایی که فراتر از یک موضع‌گیری جناحی یا سیاسی، نشان از نوعی پرسش جدی درباره نحوه مواجهه نهادهای رسمی با انتظارات عمومی دارد. ماجرا از جایی جدی‌تر شد که عزت‌ا... ضرغامی از چهره‌های باسابقه در عرصه سیاست و رسانه، اواسط خرداد ماه در توییتی نوشت: «مهمان جناب آقای صدیقی بودم. به ایشان پیشنهاد دادم تا زمان تعیین تکلیف پرونده قضایی فرزندشان، از اقامه نماز جمعه خودداری کنند؛ خودشان هم نظر مشابهی داشتند.»با این حال، برخلاف آنچه انتظار می‌رفت، در حالی‌که هنوز حکم و وضعیت نهایی پرونده بستگان نزدیک آیت‌ا... صدیقی مشخص نشده، اعلام شد ایشان مجدد به تریبون نماز جمعه بازمی‌گردند و نماز جمعه ۲۷ مرداد ماه به امامت ایشان اقامه می شود؛ تصمیمی که نه‌تنها از سوی بخشی از افکار عمومی بلکه از نگاه برخی چهره‌های رسانه‌ای و کارشناسان سیاسی نیز قابل توجیه تلقی نشده است.نکته قابل توجه این که بسیاری از منتقدان این تصمیم، نه لزوماً وابسته به جریان‌های سیاسی مخالف آقای صدیقی‌اند و نه مواضعی جناحی یا تخریبی دارند. حتی کارشناسانی که معمولاً در اردوگاه فکری همسو با ایشان قرار دارند نیز از منظر دغدغه‌های نهادی، رسانه‌ای و اعتماد عمومی، این بازگشت را نابهنگام و فاقد توجیه اقناعی ارزیابی کرده‌اند. برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که حضور مجدد آقای صدیقی، تلاشی برای جلوگیری از تثبیت روایت‌های نادرست پیرامون ایشان است. گفته می‌شود که دستگاه قضایی تاکنون مستقیم نامی از امام جمعه موقت تهران در ارتباط با پرونده مطرح نکرده و از این منظر، تریبون نماز جمعه می‌تواند ابزاری برای ترمیم وجهه عمومی باشد. اما واقعیت این است که در منطق رسانه، گاهی پرهیز از حضور، خود بهترین شیوه برای کنترل روایت‌ها و حفظ اعتبار است.

شورای سیاست‌گذاری و ضرورت درک حساسیت افکار عمومی

در این میان، نقش شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه و رئیس آن حجت‌الاسلام و المسلمین حاج‌علی‌اکبری نیز زیر ذره‌بین قرار گرفته است. این شورا که وظیفه‌اش طراحی و جهت‌دهی به خطبه‌ها و سیاست‌گذاری کلان نماز جمعه در کشور است، می‌توانست با در نظر گرفتن حساسیت فضای اجتماعی و رسانه‌ای، تصمیمی مبتنی بر تدبیر و زمان‌بندی بهتر اتخاذ کند.واقعیت این است که نماز جمعه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تریبون‌های رسمی و دینی کشور، همواره از جایگاه نمادین و اثرگذار برخوردار بوده و انتظارات عمومی از آن صرفاً به محتوای خطبه‌ها محدود نمی‌شود، بلکه نوع چینش، انتخاب خطیب و پیام‌های ضمنی آن نیز تحت قضاوت و توجه افکار عمومی قرار دارد. مسئله اما صرفاً شخص آیت‌ا... صدیقی نیست. حتی اگر فرض کنیم ایشان در پرونده مطرح‌شده هیچ‌گونه مسئولیت یا دخالتی ندارند، این سؤال به قوت خود باقی است که آیا بازگشت به تریبون نماز جمعه در چنین زمانی، سیگنال مناسبی به جامعه و مخاطب عمومی مخابره می‌کند؟ و آیا این تصمیم در مسیر تقویت انسجام اجتماعی و ترمیم اعتماد عمومی است یا ناخواسته باعث تضعیف آن خواهد شد؟رهبر انقلاب در هفته‌های اخیر، در سخنانی پس از جنگ ۱۲ روزه غزه، «انسجام اجتماعی» را یکی از مهم‌ترین اولویت‌های نظام عنوان کردند. در این چارچوب، انتظار از نهادهایی مانند شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه آن است که با درک دقیق‌تری از اقتضائات اجتماعی و رسانه‌ای روز، به‌گونه‌ای تصمیم بگیرند که هم شأن جایگاه نماز جمعه حفظ شود و هم حساسیت‌های افکار عمومی نادیده گرفته نشود. اکنون  این پرسش بی‌پاسخ مانده است که آیا بازگشت آقای صدیقی به تریبون نماز جمعه، با در نظر گرفتن شرایط فعلی، به نفع انسجام ملی است یا بر بار پرسش‌ها و حاشیه‌ها می‌افزاید؟»
 


نظرات

آخرین اخبار
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
آخرین جزئیات از تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون و خروج ترامپ از محل حادثه+ فیلم
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد
جابجایی بیش از 16 میلیون تُن کالا از جاده های کشور در سال گذشته
گفت‌وگوی تلفنی فیدان با عراقچی
حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه
در فصل بهار لبنیات سنتی نخورید!
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و مصر
مرتس: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران کاملا غیرضروری است
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند