×
فرهنگی
شناسه خبر : 233638
تاریخ انتشار : جمعه 1404/04/27 ساعت 14:40
مردم به کتاب پناه بردند

نورنیوز از رشد تولید و مصرف کتاب در شرایط بحرانی گزارش می‌دهد؛

مردم به کتاب پناه بردند

در روزها و ماه‌هایی که ایران با مجموعه‌ای از چالش‌های پیچیده سیاسی، امنیتی و اقتصادی روبه‌روست، بسیاری انتظار داشتند که فضای فرهنگی و به‌ویژه کتابخوانی تحت‌الشعاع مشکلات قرار گیرد و روندهای پیشین دچار رکود یا حتی سقوط شود. اما برخلاف این تصور، آمارهای میدانی نشان می‌دهد که هم تولید و هم مصرف و خرید کتاب در حال رشد نسبی است.

نورنیوز – گروه فرهنگی: در روزها و ماه‌هایی که ایران با مجموعه‌ای از چالش‌های پیچیده سیاسی، امنیتی و اقتصادی روبه‌روست، بسیاری انتظار داشتند که فضای فرهنگی و به‌ویژه کتابخوانی تحت‌الشعاع مشکلات قرار گیرد و روندهای پیشین دچار رکود یا حتی سقوط شود. اما برخلاف این تصور، آمارهای تازه و گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد که فرهنگ کتابخوانی و نشر آثار مکتوب همچنان زنده و حتی در حال رشد نسبی است.

این وضعیت که ممکن است برای بسیاری حیرت‌انگیز باشد، بازتابی است از سرمایه اجتماعی و فرهنگی عمیقی که در جامعه ایرانی وجود دارد؛ جایی که حتی در شرایط نامساعد اقتصادی و سیاسی، کتاب به عنوان یک نیاز اساسی فکری و فرهنگی باقی مانده و تقاضا برای آن افزایش یافته است. بررسی دقیق آمارهای تولید و مصرف کتاب در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۴، این پویایی را به روشنی نشان می‌دهد؛ روندی که حامل پیام‌های مهمی برای سیاست‌گذاران فرهنگی و اجتماعی کشور است.

آماری امیدبخش از  رشد تولید و مصرف کتاب

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده است که در سه‌ماهه نخست سال جاری بیش از ۲۵ هزار عنوان کتاب موفق به دریافت مجوز نشر شده‌اند. این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود ۱۵ درصد افزایش نشان می‌دهد که در شرایط دشوار کنونی اقتصادی و افزایش هزینه‌های چاپ، نکته‌ای قابل توجه و ارزشمند است. بیش از ۷۰ درصد این مجوزها مربوط به کتاب‌های تألیفی است که نشان از پویایی نویسندگان و پژوهشگران داخلی دارد. علاوه بر این، بخش ترجمه کتاب نیز رشدی حدود ۱۰ درصد را تجربه کرده است که نمایانگر تعامل فکری و فرهنگی با جهان و نیاز به منابع متنوع‌تر است.

در کنار رشد تولید، گزارش‌های میدانی از بازار کتاب حاکی از افزایش قابل توجه در میزان خرید و مصرف کتاب است. داده‌های خبری نشان می‌دهد که به رغم افزایش چشمگیر قیمت کتاب، در جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های کتاب سه‌ماهه اول ۱۴۰۴، میزان ارقام فروش کتاب نسبت به سال گذشته بیش از ۳۰ درصد رشد داشته است. افزون بر این، فروش آنلاین کتاب نیز با رشدی حدود ۴۰ درصد مواجه بوده که ناشی از تغییر الگوی خرید مخاطبان، افزایش دسترسی دیجیتال و رغبت بیشتر به استفاده از روش‌های نوین خرید کتاب است. البته از ذکر این واقعیت دل‌آزار نمی‌توان صرف نظر کرد که شمارگان نشر کتاب، هنوز ارقام تأسف‌باری را نشان می‌دهد که برازنده جامعه فرهنگی ایران نیست. بی‌شک این کمبود مهم باید به هر نحو ممکن رفع شود و نهادهای سیاست‌گذار در این عرصه، تمهیدات مؤثری برای جبران این نقیصه بیندیشند.

  گمانه‌هایی در تحلیل روند تولید و مصرف فرهنگی

  رشد دوگانه در تولید و مصرف کتاب را می‌توان از چند منظر مورد توجه قرار داد:

اول) تاب‌آوری فرهنگی جامعه ایرانی: در تاریخ معاصر ایران، فرهنگ مکتوب همواره یکی از پناهگاه‌های اصلی جامعه در برابر بحران‌ها بوده است و اکنون نیز این نقش به خوبی ایفا می‌شود.

دوم) افزایش نیاز به دانش و فهم تحولات: در شرایط سیاسی و اقتصادی نامطمئن، کتاب به‌عنوان منبعی معتبر و عمیق برای شناخت و تحلیل وضعیت داخلی و بین‌المللی، جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است.

سوم) تغییر الگوی مصرف: گرایش به خرید کتاب از طریق فروشگاه‌های آنلاین و استفاده از نسخه‌های دیجیتال، موانع جغرافیایی و هزینه‌ای را کاهش داده و دسترسی به کتاب را تسهیل کرده است.

چهارم) برگزاری برنامه‌های فرهنگی هدفمند: وجود جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها و پویش‌های ترویج مطالعه، علی‌رغم محدودیت‌های موجود، توانسته‌اند مخاطبان را فعال نگه دارند.

بر پایه داده‌های رسمی و تحلیل‌های میدانی، در بازه سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۴ نسبت به سال قبل، مجوزهای نشر کتاب حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است. سهم کتاب‌های تألیفی همچنان بیش از ۷۰ درصد است و بخش ترجمه نیز با رشدی ۱۰ درصدی مواجه شده است. در بخش مصرف، فروش کتاب در جشنواره‌ها و نمایشگاه‌ها افزایشی بیش از ۳۰ درصد را تجربه کرده و فروش آنلاین کتاب که به سرعت در حال توسعه است، رشدی نزدیک به ۴۰ درصد داشته است.

پیامدها و چشم‌اندازهای پیش‌رو

 داده‌های اخیر از بازار فرهنگ و کتاب نشان‌دهنده یک ظرفیت بالقوه عظیم فرهنگی در جامعه ایران است که حتی در شرایط فشارهای بیرونی، قابلیت رشد و توسعه را دارد. با این حال، بهره‌برداری کامل از این ظرفیت مستلزم اقدامات راهبردی است: حمایت‌های مادی و معنوی از تولیدکنندگان کتاب برای کاهش موانع چاپ و نشر،‌گسترش زیرساخت‌های دیجیتال و توزیع کتاب به ویژه در مناطق محروم، ارتقای برنامه‌های آموزش و ترویج فرهنگ مطالعه در سطح عمومی، و البته تنوع‌بخشی به محتوای کتاب‌ها برای پاسخ به نیازهای مخاطبان مختلف، به ویژه جوانان و پژوهشگران،‌ از این اقدامات هستند.

 افزایش ۱۵ درصدی در تولید کتاب و رشد بیش از ۳۰ درصدی در مصرف فرهنگی، حکایت از زنده بودن و پویایی فرهنگ کتابخوانی در ایران حتی در دشوارترین شرایط دارد. این واقعیت ارزشمند نشان می‌دهد که کتاب و نشر، هنوز یکی از ارکان اصلی فرهنگ ملی و موتور محرکه توسعه فکری و اجتماعی کشور است. تداوم و تقویت این روند می‌تواند نقطه امیدی برای عبور از چالش‌های کنونی و ساختن آینده‌ای روشن‌تر باشد.


نظرات

آخرین اخبار
این روزها ورود کالاهای اساسی به کشور چگونه انجام می‌شود؟
از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
توانیر: برق مشترکان پرمصرف بدون اغماض قطع می‌شود
تغییرات جدید در کنکور؛آزمون جامع جایگزین امتحانات تأثیرگذار می‌شود؟
اطلاعیه سپاه اصفهان درباره انفجار کنترل‌شده در محدوده مبارکه
وزش باد شدید و گردوخاک در تهران تا کی ادامه دارد؟
تابلوی سبز بورس تهران؛ ثبت رکورد جدید در بازار سهام
برای اولین بار محکومان به اعدام نیز مشمول عفو رهبری شدند
جزئیات اختلال گسترده در 4 بانک کشور؛ احتمال حمله سایبری
ضرب‌الاجل جدید جمهوری‌خواهان به ترامپ برای پایان جنگ
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 23 خرداد 1405 +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 23 خرداد؛ سقوط 7 هزار تومانی دلار در سایه توافق
تهران 1000 واگن کم دارد؛ بحران جدی در متروی پایتخت
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 23 خرداد 1405
جهش احتمالی قیمت تخم‌مرغ؛ نرخ واقعی اعلام شد
کنترل مصرف برق مشترکان پرمصرف آغاز شد
تصاویر ماهواره‌ای ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز را رد کرد+ فیلم
تسهیلات بانکی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی در راه است
جنجال بزرگ در جام جهانی 2026؛ کارت زردی که ناگهان برگشت
قیمت گوشت قرمز امروز 23 خرداد 1405 + جدول
سقوط هواپیما در هند
پوچتینو بعد از برد 4-1 آمریکا: این تازه شروع کار است
رئیس قوه قضاییه: وحدت ملی ایران جهانیان را مبهوت کرده است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 23 خرداد 1405
میز خدمت پلیس زیر آسمان شهر
هدف طرح انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی چیست؟
از بنزین تا نان؛ هرمز چگونه زندگی میلیاردها نفر را تغییر می‌دهد؟
تحرکات نظامی اسرائیل در مرز اردن؛ ایجاد پایگاه‌های تازه
زیان 14 میلیارد دلاری ترکیه از بحران انرژی و شوک تنگه هرمز
انقلاب در تولید برق خانگی
رایزنی امارات و ناتو برای تقویت همکاری‌های امنیتی و نظامی
سیاستمداران عراقی: کاهش تنش ایران و آمریکا به نفع ثبات عراق است
ناکامی جهان در رسیدن به هدف حذف کار کودکان
52 میلیون پیامک تخلفات رانندگی از آغاز جنگ
جزئیات جدید واردات خودرو در منطقه آزاد قصرشیرین اعلام شد
برخورد مرگبار قطار با خودرو در شرق قاهره
بنیان‌گذار آمازون: هوش مصنوعی خالق فرصت‌های شغلی جدید
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 23 خرداد 1405 + جدول
وزارت علوم: تغییرات مکرر در مصوبات کنکور به صلاح داوطلبان نیست
سقوط قیمت نفت در آستانه توافق احتمالی ایران و آمریکا
رافائل گروسی برای دبیرکلی سازمان ملل اعلام آمادگی کرد
خوانشی کوتاه از یک سال پُر تنش
ادعای سنتکام درباره سرنگونی پهپادهای ایرانی در تنگه هرمز
تمرینات پرفشار تیم ملی برای نبرد با نیوزیلند؛ قلعه‌نویی برنامه ویژه دارد
دیپلماسی و جنگ در فضای نبرد ناهمتراز
دیپلماسی از دل بازدارندگی
امارات انتقال 3 میلیارد دلار به ایران را تکذیب کرد
عزیزی: سه‌گانه مردم، میدان و ژئوپلیتیک دشمن را ناکام کرد
بازی در میدان مقاومت
سرمربی کانادا: باید از تساوی مقابل بوسنی درس بگیریم