×
اقتصادی
شناسه خبر : 233176
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/24 ساعت 15:55
زنگ خطر در صنعت خودرو؛ شکاف 600 همتی و سقوط 40 درصدی تولید

زنگ خطر در صنعت خودرو؛ شکاف 600 همتی و سقوط 40 درصدی تولید

دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور با اشاره به فرسودگی زیرساخت‌ها و بحران مالی صنعت خودرو، از شکاف 600 هزار میلیارد تومانی قیمت بازار و کارخانه، زیان انباشته 280 همتی خودروسازان و بدهی 150 همتی آن‌ها به قطعه‌سازان خبر داد و تأکید کرد: «این وضعیت نشانه پیشرفت نیست، بلکه عقب‌گرد کامل است.»

نورنیوز - گروه اقتصادی:‌ آرش محبی‌نژاد دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور، در نشست خبری امروز با انتقاد از وضعیت موجود در صنعت خودرو گفت: «تجهیزات و زیرساخت‌های صنعت خودرو و قطعه‌سازی به‌شدت فرسوده و عقب‌مانده‌اند. با این حال، ظرفیت تولید قطعه‌سازی کشور همچنان ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه در سال است، در حالی‌که ظرفیت تولید خودروسازان تنها ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه است.»

وی تأکید کرد: «نباید این وضعیت به‌عنوان پیشرفت تلقی شود؛ بلکه نشان‌دهنده پسرفت است. برای رسیدن به هدف تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۴، باید سرمایه‌گذاری‌های لازم زودتر انجام می‌شد که متأسفانه به دلیل شرایط اقتصادی، این اتفاق نیفتاده است.»

محبی‌نژاد درباره وضعیت قیمت‌گذاری خودرو گفت: «هنوز مشخص نیست قیمت نهایی خودروها چگونه و توسط چه نهادی به ایران‌خودرو و سایپا ابلاغ خواهد شد. گرچه سایپا قیمت‌های پیشنهادی را طبق تأیید وزارت صمت اعلام کرده، اما اختلافاتی در این زمینه وجود دارد.»

سایپا
 

وی افزود: «در حال حاضر، زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور به ۲۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده و شکاف قیمت بازار و کارخانه به حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بالغ شده که این رقم هر روز بیشتر می‌شود.»

این فعال صنفی گفت: «بخش زیادی از مطالبات زنجیره تأمین، به‌ویژه قطعه‌سازان، هنوز تسویه نشده و بدهی خودروسازان خصوصی به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. از مجموع بدهی‌های قطعه‌سازان نیز حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان تعیین تکلیف نشده که بخش عمده آن مربوط به خودروسازان خصوصی است.»

او با اشاره به ضعف نقدینگی گفت: «در حال حاضر، بخش عمده تأمین مالی از طریق اوراق، چک‌های مدت‌دار، و روش‌های زنجیره‌ای صورت می‌گیرد. جالب است بدانید که حتی برخی از چک‌های خودروسازان، به‌ویژه خودروسازان خصوصی، برگشت می‌خورند.»

محبی‌نژاد تصریح کرد: «بدهی دو خودروساز بزرگ کشور معادل ۶۰۰ درصد قیمت محصولاتشان است؛ یعنی حدود ۲۵ برابر سرمایه پایه آن شرکت. این وضعیت در شرایطی به وجود آمده که هیچ فرصت واقعی در بازار وجود نداشته است.»

او با اشاره به تأثیر تحریم‌ها بر صنعت خودرو افزود: «ما در دو دوره تحریمی گذشته شرایط دشواری را پشت سر گذاشته‌ایم، اما وضعیت فعلی از نظر ساختاری نگران‌کننده‌تر است. در خردادماه سال جاری، تولید خودرو در کشور نسبت به خرداد سال گذشته کاهش داشته و تولید خودروهای سواری با کاهش ۴۰ درصدی روبه‌رو شده است. این کاهش در مجموع سه‌ماهه ابتدایی سال نیز به حدود ۱۵ درصد رسیده است.»

دبیر انجمن قطعه‌سازان تأکید کرد: «با وجود تعطیلات گسترده و مشکلات تولید در خردادماه، اگر تصمیمات درست اتخاذ شود، می‌توان وضعیت را جبران کرد. با این حال، آمار فعلی نشان می‌دهد که شکاف مالی صنعت خودرو به ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده که دلیل عمده آن قیمت‌گذاری دستوری و نبود نقدینگی در بازار است.»

او همچنین گفت: «هم‌اکنون عرضه در بازار وجود دارد اما تقاضای واقعی وجود ندارد و این موضوع به دلیل کاهش توان خرید مردم است. کاهش گردش مالی در بازار به معنای رکود است، نه بهبود وضعیت. برخلاف تصور عمومی، پایین بودن تقاضا نشان‌دهنده بحران در بازار خودرو است.»

محبی‌نژاد درباره وابستگی صنعت خودرو به واردات نیز توضیح داد: «مواد اولیه صنعت خودرو عمدتاً داخلی هستند و به‌جز برخی اقلام خاص، وابستگی زیادی به واردات ندارند. اما با این حال، افزایش قیمت نهاده‌های تولید و تورم، باعث کاهش شدید قدرت خرید مردم شده است.»

او با اشاره به رانت و نظام توزیع خودرو گفت: «در حال حاضر، بسیاری از مردم قادر به خرید خودرو با قیمت کارخانه‌ای نیستند و مجبورند از بازار آزاد خودرو تهیه کنند. این در حالی است که واسطه‌ها و کسانی که از قرعه‌کشی خودرو بهره‌مند می‌شوند، از این تفاوت قیمت سود می‌برند.»

آرش
 

وی در پایان هشدار داد: «بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را جوانان تشکیل می‌دهند و از هر خانواده دارای فرزند دوم به بالا، عملاً نیمی از جمعیت مشمول بحران تأمین خودرو هستند. همچنین، ۲۰ درصد از نیاز بازار مربوط به خودروهای فرسوده است. در چنین شرایطی، اگر تدابیر جدی اتخاذ نشود، بحران بازار خودرو و قطعه‌سازی در کشور تشدید خواهد شد.»


اخبار مرتبط
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
یکشنبه 1404/05/05 ساعت 18:45
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
مهندسان جهاددانشگاهی صنعتی شریف موفق شدند بازوی فایبرکربنی 150 سانتی‌متری ویژه ربات‌های صنعتی را طراحی و بسازند. این بازوی سبک و مستحکم در خطوط پرس صنعت خودروسازی کاربرد دارد و گامی مهم در بومی‌سازی تجهیزات پیشرفته رباتیک محسوب می‌شود.
دو خودروساز اصلی افزایش رسمی قیمت خودرو را کلید زدند
دوشنبه 1404/04/09 ساعت 16:45
نورنیوز گزارش می‌دهد؛
دو خودروساز اصلی افزایش رسمی قیمت خودرو را کلید زدند
افزایش رسمی قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا با مجوز سازمان حمایت، بار دیگر بازار خودرو را ملتهب کرد؛ اما این افزایش شامل طرح‌های فروش فوری و پیش‌فروش‌های قبلی نخواهد بود.
سیاست جدید دولت؛ پایان تصدی‌گری خودروسازان
پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 18:01
سیاست جدید دولت؛ پایان تصدی‌گری خودروسازان
وزیر صمت با اعلام سیاست دولت در دوری از تصدی‌گری در صنعت خودروسازی، از واگذاری شرکت‌هایی چون سایپا به بخش خصوصی خبر داد. او همچنین در جریان بازدید از طرح‌های فولادی کردستان، بر لزوم مشوق‌های خاص برای این استان جهت توسعه متوازن تأکید کرد.
نظرات

آخرین اخبار
تمرکز شهرداری تهران بر جبران عقب ماندگی‌های فضای سبز
رازگشایی از سخنان امشب ترامپ؛ اعلام صریح ناکامی
واکنش‌های منفی به سخنرانی ترامپ/ 20 دقیقه وقت با ارزش هدر رفت
واکنش منفی بازار نفت به ترامپ/قیمت نفت 4 دلار گران شد
پاسخگویی به بیش از 310 هزار تماس مردمی در تهران از ابتدای جنگ
انگلیس اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا را محدود کرد
نمایش برخط «موسی کلیم الله» در شبکه نمایش خانگی
خسارت گسترده در تل‌آویو بعد از اصابت موشک‌های ایرانی
حملات مجدد حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی
غول پتروشیمی عربستان به دلیل کنترل تنگه هرمز تعطیل شد
آمریکا برای همیشه از خلیج فارس اخراج شد
واشنگتن آماده آتش‌بس با تهران است
مقام ایرانی به المیادین: زرادخانه ما دشمن را غافلگیر می‌کند
دبیرکل ناتو پس از تهدید ترامپ به آمریکا سفر می کند
انتقاد سناتور آمریکایی از جنگ‌طلبی‌های ترامپ
گفت‌وگوی استاب و ترامپ درباره ایران
ایران در تنگه هرمز «عوارضی» راه‌اندازی کرده است
آمریکا تحریم‌ها علیه دلسی رودریگز را لغو کرد
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
فرانسه و ژاپن اعلامیه همکاری در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص تحولات منطقه
گزارش CNN از پیام‌های رد و بدل شده بین ترامپ و اروپایی‌ها
پالتیکو: ترامپ می‌خواهد اعلام کند جنگ با ایران رو به پایان است
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
انفجارهای متوالی پایگاه‌های آمریکا در عراق و بحرین را لرزاند
مرشایمر: اگر دادگاهی شبیه نورنبرگ برگزار می‌شد، ترامپ و نتانیاهو اعدام می‌شدند
سپاه: یک فروند موشک کروز«جی اس اس ام» در بویین زهرا منهدم شد
افزایش قیمت بنزین در ایالت های مختلف آمریکا
ایران قصدی برای ورود به مذاکره ندارد
سردار موسوی: پناهگاه تاریک هدیه نتانیاهو به صهیونیست‌هاست
بقائی: خواسته‌های آمریکا حداکثری و غیرمنطقی است/ برای هر شرایطی آماده‌ایم
ترامپ اروپا را تهدید کرد؛ کمک به بازگشایی تنگه هرمز یا قطع حمایت نظامی از اوکراین
هشدار سازمان ملل درباره سرکوب‌ها و محدودیت رسانه‌ها پس از حمایت از ایران
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله هوایی به اسکله‌های قشم و بندرچارک
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی
هشدار پلیس درباره خستگی و سرعت غیرمجاز رانندگان
ایران با مقاومت و اتکال به خداوند بزرگ، پیروز این جنگ خواهد بود
کمال خرازی در حمله دشمن مجروح شد
دیدار پوتین و پاشینیان در سایه بحث روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا
مذاکره امارات با شرکت مورد حمایت پسران ترامپ برای خرید پهپاد
فراخوان برای اعتصاب سراسری در آمریکا در 5 آوریل