×
سیاسی
شناسه خبر : 233076
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/04/23 ساعت 19:07
عبرت‌ها و آموزه های توافق برجام پس از 10 سال

نورنیوز به مناسبت روز گفت‌وگو و تعامل سازنده با جهان بررسی می‌کند؛

عبرت‌ها و آموزه های توافق برجام پس از 10 سال

برجام، صرف‌نظر از سرنوشت پر فراز و نشیبش، یکی از پیچیده‌ترین، پرهزینه‌ترین و نمادین‌ترین تجربه‌های دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بود. امروز، در فضای پساجنگ، بازخوانی دقیق و راهبردی آن می‌تواند به عنوان یک آینه پیش‌روی سیاست‌گذاران قرار گیرد تا از تکرار اشتباهات احتمالی پرهیز شود و مسیر تعامل سازنده و پایدار، با واقع‌گرایی بازتعریف گردد.

نورنیوز – گروه سیاسی: ۲۳  تیرماه، سالروز تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در تقویم رسمی ایران «روز گفت و گو و تعامل سازنده با جهان» نام گرفته است. اما امروز، در حالی که دقیقاً ده سال از آن رویداد تاریخی می‌گذرد، ایران در شرایطی خاص قرار دارد: گذار از یک جنگ تمام‌عیار ۱۲ روزه با آمریکا و اسراییل، و ورود به یک آتش‌بس شکننده. آیا در چنین شرایطی، بازخوانی تجربه برجام هنوز معنا دارد؟ پاسخ، بی‌تردید مثبت است.

برجام، صرف‌نظر از سرنوشت پر فراز و نشیبش، یکی از پیچیده‌ترین، پرهزینه‌ترین و نمادین‌ترین تجربه‌های دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بود. امروز، در فضای پساجنگ، بازخوانی دقیق و راهبردی آن می‌تواند به عنوان یک آینه پیش‌روی سیاست‌گذاران قرار گیرد تا از تکرار اشتباهات احتمالی، فرصت‌هایی که امکان بهره گیری از آنها فراهم بود و از دست رفت و... پرهیز شود و مسیر تعامل سازنده و پایدار، با واقع‌گرایی بازتعریف شود.

برجام: تولد یک امید، مرگ یک توهم

امضای برجام در تیرماه ۱۳۹۴، نتیجه بیش از دو سال مذاکرات فشرده میان ایران و گروه ۵+۱ بود؛ مذاکراتی که با هدایت تیمی کارکشته از دیپلمات‌های ایرانی پیش رفت و قرار بود با حل و فصل چالش هسته‌ای میان ایران و غرب از طریق مذاکره  محدودیتهای اقتصادی ناشی از تحریم های بین المللی را نیز از میان بردارد. بسیاری در داخل و خارج کشور، برجام را نقطه عطفی در تاریخ تعامل جمهوری اسلامی با جهان می‌دانستند.

اما این توافق، که قرار بود گشایش اقتصادی، رفع تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط را به همراه آورد، به‌سرعت با واقعیت‌های تلخی روبرو شد که شاید در ابتدا کمتر به آن می شد. با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و خروج یک‌جانبه واشنگتن از برجام در 18 اردیبهشت ۱۳۹۷، ساختار شکننده این توافق فرو ریخت و تحریم‌های فلج‌کننده دوباره بازگشتند.

نکته اساسی اینجاست که برجام، در حالی فروپاشید که ایران به تعهدات خود پایبند مانده بود. این مسئله، ضربه سنگینی به اعتماد عمومی به «تعامل با غرب» وارد کرد و این سؤال را در سطح راهبردی مطرح کرد: آیا تعامل با جهان ممکن است، وقتی که طرف مقابل، اصول ابتدایی اعتماد و قرارداد را زیر پا می‌گذارد؟

جنگ ۱۲ روزه اخیر میان ایران و نیروهای آمریکا و اسراییل که با تجاوز مستقیم نظامی به  ایران و پاسخ متقابل تهران همراه بود، نقطه اوجی بر این واقع‌گرایی بود. این جنگ نه از جنس نیابتی، بلکه از نوع تمام‌عیار، مستقیم و آشکار بود و نشان داد آمریکا و غرب مذاکره را ابزاری کم هزینه برای تحمیل اراده خود به کشورهای مستقل می دانند و اگر این روش که ظاهری حقوقی و قانونی دارد منجر به تسلیم و سازش نشد ، آن روی سکه که چهره واقعی ارباب زور و باج گیری است هویدا خواهد شد و تلاش خواهند کرد تا منویات خود را با جنگ و خونریزی و ارعاب و تهدید محقق کنند. جنگ ۱۲ روزه اما  با وجود تمام هزینه‌ها، یک پیام روشن داشت و آن اینکه: نظام جمهوری اسلامی چه در میز مذاکره و چه در میدان نبرد،  حاضر نیست از حقوق قانونی خود دست بردارد  و بدون دستیابی به منافع واقعی از هیچ جبهه ای عقب نشینی نخواهد کرد

آتش‌بس فعلی، به‌مثابه یک فرصت دیپلماتیک، باید در پرتو تجربه برجام فهم شود. اکنون روشن‌تر از همیشه است که  جمهوری اسلامی ایران ضمن آن که اهل تعامل با جهان است اما به هر تعاملی تن نخواهد داد. آن‌چه امروز برای جمهوری اسلامی و ملت ایران اولویت دارد، تعاملی مبتنی بر توازن قوا، حفظ عزت ملی، و ضمانت‌های قابل راستی‌آزمایی است.

چه چیزهایی از برجام باید آموخت؟

۱. غرب، فقط در برابر قدرت، امتیاز می‌دهد: برجام نشان داد که بدون داشتن اهرم قدرت – چه در میدان دیپلماسی، چه در میدان بازدارندگی نظامی – طرف غربی حاضر به پذیرش توافق عادلانه نیست. برجام زمانی امضا شد که ایران غنی‌سازی ۲۰ درصد را در دست داشت.

۲. اعتماد به آمریکا در توافقات بلندمدت، اشتباه راهبردی است: سیاست‌گذاران کشور باید این واقعیت را بپذیرند که سیاست خارجی آمریکا تابع دموکرات و جمهوری‌خواه نیست. همان‌طور که اوباما توافق کرد و ترامپ زیرش زد، هر رئیس‌جمهور بعدی هم می‌تواند توافق جدیدی را لغو کند، مگر آن‌که ضمانت‌های سخت‌افزاری و حقوقی لازم لحاظ شده باشد.

۳. دیپلماسی بدون پشتوانه اقتصادی، شکننده است: ایران در زمان برجام، با مشکلات ساختاری اقتصادی روبرو بود؛ از بانک‌های ناکارآمد تا فساد گسترده و ضعف حکمرانی. همین نقاط ضعف، باعث شد که حتی در دوران اجرای برجام نیز بهره‌برداری اقتصادی چشمگیری از توافق حاصل نشود.

۴. مردم باید ذی‌نفع تعامل باشند، نه فقط ناظران: یکی از اشتباهات کلیدی در دوران اجرای برجام، تمرکز بیش از حد بر سطح دولت‌ها بود. در حالی‌که تعامل پایدار با جهان، نیاز به دیپلماسی عمومی، اعتمادسازی مردمی، و شفافیت در منافع داخلی دارد.

اگر بخواهیم روز «گفت و گو و تعامل سازنده با جهان» در تقویم، فقط یک شعار باقی نماند، باید به سیاست خارجی کشور نگاهی دوباره بیندازیم. امروز، شرایط پس از جنگ، فرصتی تاریخی‌ست که هم نخبگان کشور، هم دولتمردان، و هم مردم، با عینک واقع‌گرایی و عبرت‌گیری به مقوله تعامل نگاه کنند.

سه اصل راهبردی برای تعامل آینده عبارتند از:

۱. تعامل منطقه‌محور و اوراسیایی: به‌جای تمرکز صرف بر غرب، ایران باید راهبرد خود را بر پایه همکاری پایدار با شرق، کشورهای همسایه، و قدرت‌های نوظهور (مثل چین و هند و روسیه) بنا کند. تجربه برجام نشان داد که غرب، شریک قابل اعتماد اقتصادی نیست.

2.تعامل مشروط با غرب: آتش‌بس فعلی نشان داد که بدون اقتدار نظامی احترام دیپلماتیک حاصل نمی شود. پس در تعامل با غرب، ایران باید اصل «موازنه قدرت» را حفظ کرده و با پیش‌شرط‌های روشن، وارد هرگونه مذاکره‌ای شود.

3.دیپلماسی اقتصادی در خدمت تاب‌آوری ملی: بدون بازسازی اقتصاد داخلی، هیچ توافق خارجی پایدار نخواهد ماند. بنابراین تعامل با جهان باید در راستای رفع گره‌های تولید، تجارت، و اشتغال داخلی باشد.

 ده سال پس از امضای برجام، و تنها روزهایی بعد از پایان یک جنگ سنگین، ایران در نقطه عطفی از تاریخ خود ایستاده است. زمان آن رسیده که نه با شور، بلکه با شعور راهبردی به تعامل نگاه کنیم. نه با خوش‌بینی ساده‌دلانه، بلکه با تحلیل تجربه‌ها، هزینه‌ها، و فرصت‌ها. اگر قرار است تعامل با جهان همچنان راهبرد جمهوری اسلامی ایران باشد، این تعامل باید بر پایه قدرت، حکمت، و حمایت مردمی بنا شود. برجام، بدون قضاوت در خصوص ویژگی های مثبت و منفی آن ، این درس مهم را برای همیشه در حافظه ملی ما ثبت کرده است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پرداخت وام ازدواج و فرزند تسریع شد
هشدار متخصصان ارتوپد درباره مصرف زیاد یک نوشیدنی
اهواز امسال فقط یک روز هوای پاک داشت
عارف: همه در برابر حوادث جاده‌ای مسئول هستیم
جسد دختر قربانی سیل در رویدرِ هرمزگان پیدا شد
گرفتار شدن دو کارگر در چاه 25 متری در بلوار آفریقا+ فیلم حادثه
برگزاری جلسه کمیته انضباطی شهربانو و سهیلا منصوریان در فدراسیون ووشو
مذاکره برابر و منصفانه شرط گفت‌وگو با آمریکاست /3 کشور اروپایی ظرفیتی برای مذاکره ندارند
وزارت کشور عراق: جنایت های تروریستی 88درصد کاهش یافته است
ناو هواپیمابر جدید چین از تنگه تایوان عبور کرد
هشدار فدراسیون کوهنوردی: تا اطلاع‌ ثانوی به کوه نروید!
تصادف جاده ای در تربت جام 5 کشته برجا گذاشت
سقف یادگیری دانش‌آموزان محدود و محصور نشود
آغاز قیمت‌گذاری بیش از 100 شعبه بانک آینده
یحیی فروتن مدیرعامل بانک پارسیان شد
وزیر کار: برنامه دولت برای افزایش حقوق کارگران بررسی می‌شود
حذف 5 فرد و نهاد از فهرست تحریم‌های لندن علیه سوریه و ایران
رسانه آمریکایی: پهپاد لوکاس به پای شاهد ایرانی نمی‌رسد
کاهش 100 میلیون مترمکعبی برداشت آب از سدهای تهران
کاظمی: طرح تحول پرورشی آماده شده است
روایت عراقچی به دانشجویان روس درباره تغییر پیام‌های آمریکا در جنگ 12 روزه
هیچ کمبودی در بازار نیست
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 26 آذز 1404+ جدول
طرح توزیع شیر در تمامی مدارس ابتدایی کشور اجرا شده‌است
مدال طلای نخبگان دنیا بر گردن زن ایرانی
ایران – پرتغال؛ آزمون بزرگ شاگردان قلعه‌نویی در خرداد 1405
فاجعه در ورزشگاه خلیج فارس بندرعباس
ممانعت رژیم صهیونیستی از ورود هیات کانادایی به کرانه باختری
رئیس موساد: ایران همچنان به دنبال نابودی اسرائیل است
صحن حضرت زهرا (س) در نجف امروز افتتاح می‌شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه26 آذر 1404+ جدول
جزئیات شروط ورود معلمان به مدارس غیردولتی
ساعت کاری بانک‌ها از اول دی اعلام شد
هدیه بزرگ شکیل اونیل برای 600 کودک
فروش فوری و پیش‌فروش 12 محصول ایران‌خودرو + اختلاف قیمت کارخانه تا بازار چقدراست؟
عراقچی و لاوروف دیدار کردند
پادکست | نشانه هایی از بیماری خودایمنی
افزایش قیمت دلار عامل اصلی افزایش قیمت آجیل
شاخص کل بورس در پایان معاملات امروز 6 هزار واحد رشد کرد
تاکید چین بر ایفای نقش محوری فلسطین در آینده غزه
بارش یک متری برف در شهرستان رابر تکذیب شد
بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون درگذشت
توزیع مرغ منجمد تنظیم بازاری با قیمت کمتر از 100 هزار تومان
کالابرگ الکترونیکی دهک‌های دیگر تا هفته آینده پرداخت می‌شود
پاسخ معاون وزیر به چالش رسانه‌ها؛ کاغذ، اقتصاد و اینترنت خبرنگاران
3 هزار لیتر بنزین دپو شده قاچاق در قلعه‌گنج کشف شد
اذعان ترامپ به آزادی همه اسیران زنده و کشته‌شده رژیم صهیونیستی
اقدام نظامی آمریکا در صورت نقض آتش‌بس اوکراین
بارش‌های نرمال در راه، اما بحران آب کشور همچنان ادامه دارد
آیا اجماع‌سازی ترامپ نشانه قدرت است یا بحران؟
X
آگهی تبلیغاتی