×
سیاسی
شناسه خبر : 232794
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/04/22 ساعت 08:45
دیپلماسی در میدان جنگ؛ مذاکره در چارچوب عزت و عقلانیت

نورنیوز سخنان وزیر خارجه درباره ادامه مذاکرات را بررسی می‌کند؛

دیپلماسی در میدان جنگ؛ مذاکره در چارچوب عزت و عقلانیت

در نگاه جمهوری اسلامی، مذاکره ابزار عقلانیت است، نه نشانه ضعف. عراقچی دیروز به‌صراحت تأکید کرد که ایران همواره آمادگی گفت‌وگو درباره برنامه هسته‌ای خود را داشته و دارد. اما این گفت‌وگوها نباید ابزار پوششی برای تجاوز و نقض حقوق بین‌الملل باشد. اسرائیل با همراهی آمریکا در میانه مذاکرات، به ایران حمله کرد و این نشان‌دهنده خیانت به اصل دیپلماسی است.

نورنیوز – گروه سیاسی: نظام جمهوری اسلامی ایران در طول دو دهه گذشته، بارها نشان داده است که در سیاست خارجی خود، اصل مذاکره را به‌عنوان یکی از ابزارهای راهبردی حل بحران‌ها به رسمیت می‌شناسد. از مذاکرات سعدآباد در دولت اصلاحات تا توافق جامع برجام در دولت اعتدال، ایران همواره آماده گفت‌وگو با طرف‌های غربی بوده است. اکنون نیز پس از جنگ ۱۲ روزه، موضع‌گیری‌های مقاماتی چون مسعود پزشکیان، علی لاریجانی، محمدرضا عارف، و آخرینش، عباس عراقچی آشکار می‌سازد که ایران مخالفتی با اصل مذاکره ندارد، اما بر سر محتوا، حوزه، چارچوب و تضمین‌ها گفت‌وگو دارد.

موضع اصولی ایران: مذاکره، نه تسلیم

در نگاه جمهوری اسلامی، مذاکره ابزار عقلانیت است، نه نشانه ضعف. عراقچی در سخنان اخیر خود در نشست دیپلماتیک با سفرا و کارداران مستقر در تهران، به‌صراحت تأکید کرد که ایران همواره آمادگی گفت‌وگو درباره برنامه هسته‌ای خود را داشته و همچنان دارد. اما این گفت‌وگوها نباید ابزار پوششی برای تجاوز و نقض حقوق بین‌الملل باشد. چنان‌که او هشدار داد، «اسرائیل با همراهی آمریکا در میانه مذاکرات، به ایران حمله کرد» و این نشان‌دهنده خیانت به اصل دیپلماسی است.

در واقع، نگاه ایران به مذاکره، برخلاف تصور رسانه‌های غربی، نگاهی مشروع، عقل‌محور و مشروط است: گفت‌وگو بله، اما تنها در صورتی که به فریب و حمله ختم نشود. بر اساس سخنان عراقچی، ایران برای بازگشت به میز مذاکره، شروطی روشن و منطقی دارد که در چند محور اصلی قابل دسته‌بندی است:

 1. تضمین امنیت مذاکرات و پرهیز از اقدام نظامی همزمان: ایران خواهان آن است که مذاکره در میدان مین صورت نگیرد. حمله همزمان با مذاکرات، بی‌معنا کردن اصل گفت‌وگو است. بدون «تضمین توقف حملات یا رفتارهای مخرب، هیچ میز مذاکره‌ای مشروعیت ندارد»

 2. تمرکز صرف بر موضوع هسته‌ای و رد ورود به سایر حوزه‌ها: ایران اعلام کرده که مذاکرات صرفاً باید در حوزه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها باشد. موضوعات موشکی، دفاعی و منطقه‌ای مطلقاً در دستور کار نیست. به‌ویژه پس از جنگ اخیر، ایران ثابت کرده که «توانمندی دفاعی خود را نه ابزار معامله، بلکه خط قرمز ملی» می‌داند.

 3. به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی: بار دیگر عراقچی بر این نکته تأکید کرد که «هیچ توافقی که در آن حق غنی‌سازی ایران محترم نباشد، پذیرفته نخواهد شد.» این حق نه‌تنها بخشی از استقلال علمی کشور، بلکه حاصل مجاهدت‌های خونین در دهه‌های اخیر است.

 4. همکاری مشروط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: ایران اعلام کرده است که به‌دلیل آسیب‌های ناشی از حمله اسرائیل، «هرگونه همکاری با آژانس فقط بر اساس منافع ملی و تصمیم‌گیری موردی از سوی شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.» این تصمیم، پیام روشنی به آژانس است تا بی‌طرفی‌اش را بازسازی کند.

تجربه تاریخی ایران از دیپلماسی

جمهوری اسلامی ایران تجربه‌ای موفق از مذاکره را در قالب برجام پشت سر گذاشته است. عراقچی یادآور شد که در سال ۲۰۱۵، با گفت‌وگوهای جدی و منطقی، جامعه جهانی متقاعد شد که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است. اما این دستاورد نیز با خروج آمریکا از توافق و بازگشت تحریم‌ها، به چالش کشیده شد. بنابراین، ایران از گذشته درس گرفته و شرط اول هر مذاکره جدید را «تضمین اجرای پایدار توافق» می‌داند. بدون چنین تضمینی، بازگشت به میز مذاکره، تکرار یک تجربه پرهزینه است.

 یکی از محورهای مهم سخنان عراقچی، تأکید بر این نکته بود که «برنامه هسته‌ای ایران، راه‌حل نظامی ندارد». به تعبیر او، اگر هدف، نابودی این برنامه از طریق بمباران باشد، این توهمی بیش نیست. زیرا فناوری، نه قابل بمباران است، نه قابل حذف. در واقع، ایران به جهان یادآور شد که «پایان هر جنگی، مذاکره است» اما مذاکره‌ای که از دل احترام متقابل، حقوق برابر، و عدم تکرار تجاوز نظامی بیرون بیاید، نه گفت‌وگویی صرفاً نمایشی یا ابزاری برای فشار بیشتر.

عراقچی در پایان سخنان خود، ضمن تأکید بر پایبندی ایران به اصول اسلامی در رد سلاح هسته‌ای، تصریح کرد که «در صورت رعایت چارچوب‌ها و شروط عقلانی، مذاکره همچنان ممکن و مفید است.» به بیان دیگر، ایران نه «نه» به مذاکره می‌گوید و نه از آن می‌هراسد. بلکه خواهان مذاکره در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت است؛ همان سه‌گانه‌ای که در سیاست خارجی ایران همواره مبنا بوده است.

موضع رسمی ایران در سخنان عراقچی که قبلا بر زبان پزشکیان و عارف و لاریجانی و قالیباف نیز جاری شده بود، نشان می‌دهد که مقاومت و مذاکره در تضاد با هم نیستند بلکه «مذاکره عقلانی، ادامه میدان است به زبان سیاست.» اگر طرف‌های مقابل، به اصل «همزیستی با یک ایران مستقل و مقاوم» تن دهند، گفت‌وگو ممکن است. اما اگر مذاکره را ابزار تحمیل و تضعیف تلقی کنند، ایران به‌درستی از آن کناره خواهد گرفت.

جمهوری اسلامی ایران، پس از یک جنگ آشکار، در موقعیتی قرار دارد که می‌تواند با زبان قدرت و عقلانیت، «راهبرد دفاعی خود را به راهبرد گفت‌وگو تبدیل کند.» اما این فقط زمانی ممکن است که طرف مقابل نیز، سیاست تحریم و حمله را کنار بگذارد و به صراحت از گفت‌وگو در چارچوب احترام متقابل سخن بگوید، نه با زبان بمب و فریب.


اخبار مرتبط
عارف: نباید منویات خود را دیکته کنیم / حل مشکلات از طریق گفت‌وگو
دوشنبه 1404/04/23 ساعت 15:33
عارف: نباید منویات خود را دیکته کنیم / حل مشکلات از طریق گفت‌وگو
معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه راهبرد کشور که مقام معظم رهبری نیز تایید کرده‌اند بر این مبنا است که با کسی به دنبال جنگ نیستیم و با گفت‌وگو مشکلات قابل حل است، گفت: باید شرایط گفت‌وگو فراهم باشد و شعار «عزت، مصلحت و حکمت» چراغ راه سیاست خارجی کشور است؛ اما اگر کسی نگاهی نامربوط به ایران داشته باشد برخورد سختی خواهیم کرد.
عراقچی: هیچ مذاکره‌ای فراتر از پرونده هسته‌ای نخواهیم داشت +فیلم
شنبه 1404/04/21 ساعت 18:00
عراقچی: هیچ مذاکره‌ای فراتر از پرونده هسته‌ای نخواهیم داشت +فیلم
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در نشستی با دیپلمات‌های خارجی در تهران، ضمن تشریح ابعاد این رخداد از احتمال از سرگیری مذاکراتگفت و تاکید کرد ، گفت‌وگوها صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود خواهد شد و توانمندی‌های نظامی ایران در هیچ مذاکره‌ای مورد بحث قرار نمی‌گیرد.
عراقچی تاکید کرد: مذاکرات هسته‌ای تنها در چارچوب دیپلماسی دوطرفه ممکن است
پنج‌شنبه 1404/04/19 ساعت 23:40
عراقچی تاکید کرد: مذاکرات هسته‌ای تنها در چارچوب دیپلماسی دوطرفه ممکن است
وزیر امور خارجه ایران، سید عباس عراقچی، در گفت‌وگو با نشریه فرانسوی لوموند، شروط تهران برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با واشنگتن را تشریح کرد. وی بر لزوم تضمین امنیت، احترام متقابل و پذیرش اشتباهات توسط آمریکا تاکید کرد و اعلام داشت که ایران توان دفاعی و برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود را با جدیت حفظ خواهد کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اقتصاد ما و ورشکستگی اقتصاد کلان
هزینه سبد معیشت کارگران 33میلیون تومان شد
حمله پهپادی به تأسیسات سازمان ملل در سودان
سوریه؛ شکست پروژه‌ها
ادامه بارش‌ها و هشدار نارنجی هواشناسی برای 5 استان
استادِ خواندن
نزاع و درگیری خونین بر سر معامله ملک
گفتاورد سند امنیتی ملی آمریکا
2 کشته در جریان تیراندازی در یک دانشگاه آمریکا
اعتراضات سراسری در ونزوئلا علیه اقدامات آمریکا در منطقه کارائیب
امشب آخرین مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد
مداردیپلماسی | دیپلماسی همسایگی؛از سفر تا معنا
زمان واریز کالابرگ دهک‌های بعدی اعلام شد
قدیمی ترین سینمای تهران در آتش سوخت
امتناع رئیس جمهور مصر از دیدار با نتانیاهو
هوای تهران در وضعیت مطلوب
برنامه مسابقات ورزشی امروز 23 آذر 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه23 آذر 1404+ وضعیت استانها
چین سیستم هوش مصنوعی گسترده ملی را فعال کرد
دزفول عضو مجمع شهرداران آسیایی شد
نشستن اشتباه، علت کمر درد
وقتی چت بات ها جای مشاور برای نوجوانان را می گیرد
آیا مصرف داروهای ضدافسردگی برای رشد مغز نوزاد مضر است؟
در هوای آلوده، تنگی نفس را جدی بگیرید
مجروح شدن 2 سرباز صهیونیست در جنوب غزه
حماس: رژیم اشغالگر عامدانه به‌دنبال شکست آتش‌بس در غزه است
اعتصاب سراسری در ایتالیا؛ ، حمل‌ونقل عمومی متوقف شد
پایان مأموریت یونامی آغازگر فصل جدیدی در روابط با سازمان ملل
تأکید وزیر علوم بر اختصاص سهم قانونی پژوهش از تولید ناخالص ملی
محکومیت شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری از سوی آلمان
کشته و مجروح شدن 6 آمریکایی در تدمر/ ترامپ: انتقام جدی است
افزایش جذب سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد
سردرگمی در دبیرخانه کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران
قلعه‌نویی خواهان 4 بازی تدارکاتی برای تیم ملی شد
اوکراین جنگ دریایی علیه روسیه را اعلام کرد
بنزن عامل آلودگی هوای پایتخت
آزادی 113 محکوم واجد شرایط قانون در پایتخت
بازگشت صلاح و پیروزی لیورپول/چلسی به روزهای برد برگشت
حماس: سلاح مقاومت بخشی از سلاح‌های دولت فلسطین خواهد بود
نورنما | بزرگ‌ترین باغ گردوی جهان در کدام شهر است؟
عراقچی: ما خواهان جنگ نیستیم / آمریکا قابل اعتماد نیست
خاموشی گسترده در اودسای اوکراین
لهستان دیوار دفاعی برابر روسیه می‌سازد
مدارس ابتدایی هرمزگان یکشنبه و دوشنبه غیرحضوری شد
اعضای باند توزیع گوشت آلوده در اصفهان بازداشت شدند
کدام مشاغل مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شوند؟
صدای تازه ترین شکاف سیاسی در آمریکا در جیب مردم
هشدار حزب‌الله عراق به ترامپ و نماینده او
اوراسیا و بازتعریف جایگاه ایران در زنجیره تجارت منطقه‌ای
در جنگ بعدی ایران 500 تا هزار موشک همزمان شلیک خواهد کرد
X
آگهی تبلیغاتی