×
سیاسی
شناسه خبر : 232399
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/04/19 ساعت 13:08
حکمرانی و‏‏‌ مهاجران

محمدعلی دستمالی:

حکمرانی و‏‏‌ مهاجران

دستمالی نوشت: «حالا که بحث بازگرداندن اتباع غیرمجاز افغان داغ شده، غالب نگاه‌‌‌ها، صرفا روی سرفصل حساسیت‌‌‌های امنیتی است و هنوز هم خبری از ارزیابی فراگیر و نظریات آینده‌نگرانه نیست.»

نورنیوز-گروه سیاسی: محمدعلی دستمالی در یادداشتی نوشت: «گویی حضور بی‌‌‌حساب‌و‌کتاب افاغنه در ایران، تا قبل از جنگ دوازده‌روزه ایراد و اشکال خاصی نداشت و می‌‌‌شد با آن مدارا کرد اما حالا که مشکل امنیتی به وجود آمده، باید به این مساله حساس شویم و سریعا به فکر چاره باشیم!

پیداست که علاوه بر فضای حکمرانی و نخبگان دانشگاهی، در عرصه‌‌ فضای مجازی و شبکه‌‌‌های اجتماعی هم روی این موضوع بحث می‌شود و به‌وضوح می‌توان دید که خوراک لازم برای سخت‌گیری‌های احتمالی نیز فراهم شده است.  

اگرچه در ظاهر، فقط ترکیبی از دغدغه‌‌‌های ملی‌گرایان و ایرانشهری‌‌‌ها قابل‌مشاهده است، اما چنین پرونده جذاب و تحریک کننده‌‌‌ای، می‌تواند طیف‌‌‌های کثیری از هواداران اندیشه‌‌‌ها و گفتمان‌‌‌های مختلف را تحت‌تاثیر قرار دهد. پیداست که در شرایط فعلی «اخراج» به‌عنوان مهم‌ترین گزینه مطرح شده و از نهادهای رسمی گرفته تا شهروندان عادی، کمتر کسی پیدا می‌شود که ضرورت استفاده از ابزار قهریه را رد کند.

بیاییم امیدوار باشیم که برای گشودن این گره، فقط قهریه‌‌ رسمی و به تعبیر وبری، خشونت مشروع در میان باشد و فضایی پدید نیاید که شاهد نوعی از کنشگری بی‌‌‌سامان و بی‌‌‌منطق باشیم. فراموش نکنیم که این پرونده، چنان ویژگی‌‌‌ها و ظرفیت‌‌‌های خاصی دارد که می‌تواند به‌راحتی، دوقطبی نوینی بیافریند؛ به نحوی که گروهی در صف طرفداران دوآتشه‌‌ اخراج گسترده قرار گرفته و بر آتش مهاجرستیزی و بیگانه‌ستیزی بنزین بریزند و گروهی دیگر، با پیش کشیدن مسائلی همچون اشتراک فرهنگی و مذهبی، با تصمیم اخراج اتباع غیرقانونی، مخالفت کنند.

 همسایه چگونه تدبیر کرد؟

ترکیه در پرونده‌‌ مهاجرت و در مقایسه با ایران، از بسیاری جهات، گرفتاری‌‌‌هایی بیشتر و عمیق‌‌‌تر دارد؛ چراکه مهم‌ترین دروازه‌‌ راه یافتن به اروپاست و در تمام حوزه‌‌‌های دریایی پیرامونی اعم از سیاه و مدیترانه، با مسیرهای متعدد ورودی و گروه‌‌‌های قاچاقچی بسیار زبده و باتجربه که با بزرگ‌ترین مافیاهای جهان ارتباط شبکه‌‌‌ای دارند، به مقصدی مهم تبدیل شده است. بنابراین بد نیست که نگاهی بیندازیم به تجربه‌‌ ترکیه به‌عنوان همسایه‌‌‌ای که به‌مراتب بیشتر از ایران با موضوع مهاجر، آواره و قاچاق انسان، درگیر است.

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های ایران و ترکیه در بحث مهاجرت، ثبت و نظارت است. معاونت مهاجران در وزارت کشور ترکیه، آمار و اطلاعات دقیقی از حضور نزدیک به ۵میلیون آواره و اتباع سوری، افغان، اویغور و آفریقایی دارد و فقط بخش کمی از اتباع، از چشم پلیس پنهان مانده‌اند. اما در مورد بقیه، اطلاعات روشن با قابلیت دسترسی عمومی وجود دارد و می‌توان با مرور نقشه ۸۱ استان ترکیه، اطلاعات مربوط به اقامت اتباع سوری، افغان و دیگران را به‌راحتی رصد کرد. اما در ایران، در مورد ثبت اطلاعات اتباع، انگشت‌نگاری از آنان و ثبت اطلاعات جغرافیایی آنها، کوتاهی بسیاری صورت گرفته است. در نتیجه پلیس ترکیه برای مدیریت اتباع، امکان دسترسی بالایی دارد و می‌تواند به‌‌راحتی هر دستور و تصمیم جدیدی را اجرا کند. اما در ایران، کار به این سادگی پیش نمی‌رود.»


اخبار مرتبط
موافقت مجلس با بررسی لایحه سازمان ملی مهاجرت
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 10:30
موافقت مجلس با بررسی لایحه سازمان ملی مهاجرت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی لایحه ساختار وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت در کمیسیون مشترک امنیت ملی و امور داخلی کشور موافقت کردند؛ اقدامی که با هدف ساماندهی اتباع خارجی، رفع چالش‌های اجتماعی و پر کردن خلأهای قانونی در حوزه مهاجرت انجام می‌شود.
گزارش تصویری| خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از مرز دوغارون
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 21:57
گزارش تصویری| خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از مرز دوغارون
490 هزار تبعه افغانستانی غیرمجاز طی 100 روز گذشته از مرز دوغارون تایباد، کشور را ترک کردند. پایانه مرزی دوغارون این روزها شاهد بیشترین حجم خروج اتباع غیر مجاز افغانستانی است. در 13 تیرماه 26 هزار نفر از مرز عبور کردند که بخش قابل توجهی از آنان بدون مراجعه به اردوگاه و به صورت مستقیم به مرز آمده اند.
جریمه سنگین برای به‌کارگیری اتباع غیرمجاز؛ روزی 1.7 میلیون تومان
یکشنبه 1404/04/15 ساعت 17:40
جریمه سنگین برای به‌کارگیری اتباع غیرمجاز؛ روزی 1.7 میلیون تومان
بر اساس اعلام رسمی، کارفرمایانی که اقدام به به‌کارگیری اتباع خارجی غیرمجاز کنند، به پرداخت جریمه نقدی و حتی حبس محکوم خواهند شد.
اجرای طرح ضربتی جمع‌آوری اتباع غیرمجاز در تهران
پنج‌شنبه 1404/04/12 ساعت 13:42
اجرای طرح ضربتی جمع‌آوری اتباع غیرمجاز در تهران
فرماندار تهران از اجرای طرح‌های ضربتی برای جمع‌آوری و بازگرداندن اتباع غیرمجاز به کشور مبدا خبر داد و اعلام کرد: با کارفرمایانی که از این اتباع استفاده کنند، به‌صورت قانونی برخورد می‌شود. هدف این اقدامات، ارتقای امنیت اجتماعی در پایتخت است.
نظرات

آخرین اخبار
برنامه مسابقات ورزشی امروز 23 تیر 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 23 تیر 1405 + وضعیت استانها
محاصره بنادر ایران، منطقه و اقتصاد جهانی را با شرایطی غیرقابل پیش‌بینی روبرو می کند
تجاوز مجدد تروریست‌های آمریکایی به شهرهای ساحلی ایران؛ پاسخ فراگیر و مستمر نیروهای مسلح
موافقت مشروط عربستان در پیوستن به توافق ابراهیم
تعطیلی سفارت آمریکا در امارات
آژیر هشدار در سفارت آمریکا در بغداد
اتهام زنی آمریکا به ایران درباره یمن / روسیه ادعای واشنگتن را رد کرد
حمله موشکی به اربیل عراق
ایران و تنگه هرمز محور نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس
گزارش‌ها از تجاوز عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ترامپ
افزایش 9 درصدی بهای نفت در پی اعلام ازسرگیری محاصره ایران از سوی ترامپ
دیدار مدیر اف‌بی‌آی با وزیر کشور پاکستان
امارات مدعی حمله به دو نفتکش این کشور شد
حادثه دریایی در 40 مایلی شمال شرق سواحل عمان
ادعای ترامپ متجاوز: توانمندی‌های ایران را در تنگه هرمز از بین می‌بریم
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن کاملاً بی‌اساس است
ورود الزیدی به آمریکا و اعلام اهداف سفر وی
فشار سناتورهای دموکرات بر کاخ سفید برای شفاف‌سازی درباره فاجعه میناب
بررسی راهکارهای تسهیل خدمات کنسولی در دیدار مقامات ایران و افغانستان
وزیر خارجه عمان: سیاست انزوای ایران شکست خورده است
نقض مجدد تفاهمات؛ واشنگتن محاصره دریایی ایران را کلید زد
آتش‌سوزی گسترده در ارتفاعات بلوار رسول اعظم(ص) شیراز
استارمر خواستار از سرگیری آتش‌بس ایران و آمریکا شد
بازداشت یک فرد مسلح در نزدیکی ساختمان کنگره آمریکا
توافق ایران و تاجیکستان بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل و ترانزیت
استقلال در حال بررسی میزبانی از بازی‌های آسیایی در بصره
حمله پهپادی و موشکی یمن به فرودگاه ابها در پاسخ به بمباران صنعا
نقشه راه جدید ایران و روسیه برای اتصال شبکه‌های برق
اخبار جنگ در جنوب کشور؛ تکذیب خبر انفجار در لار و سیریک
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد
گفتگوی تلفنی وزرای امورخارجه ایران و قبرس
مخالفت قاطع سازمان بین‌المللی دریانوردی با طرح ترامپ برای دریافت عوارض از تنگه هرمز
سنتکام از آماده‌سازی برای اعمال مجدد محاصره دریایی خبر داد
شنیده شدن صدای انفجار در جده
تقویت پیوند اقتصادی ایران و چین
کریم آدیمی در یک‌قدمی نیوکمپ
کنایه عراقچی به ترامپ: در دریافت عوارض از تنگه هرمز ما منصف تر خواهیم بود!
وزیر آموزش و پرورش: بازنگری در محتوای آموزشی و کتاب‌ها آغاز شد
سقوط ذخایر استراتژیک نفت آمریکا
اعتراض گسترده در یمن به حمله عربستان به فرودگاه صنعاء
قدردانی عارف از عملکرد نهادهای امدادی در مراسم وداع رهبری
محکومیت حمله به فرودگاه صنعا توسط وزارت امور خارجه ایران
ائتلاف سعودی حمله موشکی یمن را تأیید کرد
انصارالله: حمله به فرودگاه صنعا، نقض آشکار حاکمیت یمن است
علی‌اف: جمهوری آذربایجان در حال بررسی خروج کامل از شورای اروپا است
تشدید تنش‌های سایبری؛ فنلاند سفیر روسیه را احضار کرد
واکنش باشگاه استقلال به شایعات جدایی یاسر آسانی
مکرون: اروپا باید برای دفاع از خود آماده باشد
واکنش وزیر صمت به قطعی برق صنایع