×
بین الملل
شناسه خبر : 232288
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/04/19 ساعت 14:30
جدال «حزب آمریکا»ی ماسک با نظم آمریکای ترامپ

نورنیوز اقدام ایلان ماسک در تأسیس حزب جدید در آمریکا را بررسی می‌کند؛

جدال «حزب آمریکا»ی ماسک با نظم آمریکای ترامپ

ایلان ماسک، میلیاردر پرآوازه دنیای فناوری، با راه‌اندازی حزبی تازه‌ تأسیس به نام «حزب آمریکا» عملاً اعلام کرده که دیگر صرفاً تماشاگر یا مشاور قدرت سیاسی نخواهد بود، بلکه قصد دارد خود به یکی از شکل‌دهندگان اصلی آینده سیاست آمریکا تبدیل شود. این کار، نشانه‌ای از زمانه‌ای جدید در نظم سیاسی آمریکاست.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: در تاریخ سیاسی ایالات متحده، هرچند گاه‌گاه زمزمه‌هایی برای عبور از نظم دوحزبی به گوش رسیده، اما ساختار مستحکم حزب دموکرات و جمهوری‌خواه همواره توانسته راه را بر بازیگران تازه ببندد. با این حال، اتفاقات اخیر نشانه‌ای از شکاف در این سازوکار سنتی است. ایلان ماسک، میلیاردر پرآوازه دنیای فناوری، با راه‌اندازی حزبی تازه‌ تأسیس به نام «حزب آمریکا»عملاً اعلام کرده که دیگر صرفاً تماشاگر یا مشاور قدرت سیاسی نخواهد بود، بلکه قصد دارد خود به یکی از شکل‌دهندگان اصلی آینده سیاست آمریکا تبدیل شود.

ماسک دنبال چیست؟

در نگاه اول، این اقدام ممکن است نوعی واکنش شخصی به درگیری‌های اخیر ماسک با دونالد ترامپ تلقی شود؛ تنشی که طی ماه‌های گذشته به اوج رسیده و به جدایی کامل این دو چهره پرنفوذ منجر شده است. زمانی نه‌چندان دور، ماسک از حامیان غیررسمی ترامپ بود و در برخی سیاست‌های اقتصادی با دولت او همسویی داشت. اما از نیمه دوم سال ۲۰۲۵، با اختلاف بر سر لوایح پرهزینه مالیاتی، رابطه این دو به نقطه‌ای بحرانی رسید. ماسک بارها قانون موسوم به «صورتحساب بزرگ و زیبا» ترامپ را به باد انتقاد گرفت و آن را عاملی برای تشدید بی‌انضباطی مالی و افزایش بی‌رویه بدهی ملی دانست.

این اختلاف نظر فنی به سرعت رنگ سیاسی گرفت. ترامپ، ماسک را به «خیانت به جنبش محافظه‌کار» متهم کرد و ماسک نیز در پاسخ، ترامپ را «رهبر یک ساختار از کار افتاده و سراسر شعار» توصیف کرد. سرانجام، در تیرماه ۱۴۰۴ (ژوئیه ۲۰۲۵)، ماسک با صدور بیانیه‌ای رسمی از تأسیس «حزب آمریکا» خبر داد؛ حزبی که به گفته او آمده تا صدای «نسل جدید رأی‌دهندگان مستقل، فناورمحور و آینده‌نگر» باشد.

اما آیا این اقدام صرفاً یک واکنش شخصی است، یا نشانه‌ای از یک چرخش جدی در سیاست آمریکا؟ پاسخ ساده نیست. ماسک برخلاف بسیاری از چهره‌های مستقل تاریخ آمریکا، سه ویژگی تعیین‌کننده دارد: سرمایه هنگفت، قدرت رسانه‌ای گسترده، و ارتباط مستقیم با طبقه میانی فناورمحور جامعه. او مالک شبکه اجتماعی X است، ده‌ها میلیون دنبال‌کننده دارد و می‌تواند بدون اتکا به رسانه‌های جریان اصلی، افکار عمومی را تحت تأثیر قرار دهد. افزون بر این، حمایت برخی چهره‌های سیاسی و مالی مانند مارک کیوبن و آنتونی اسکاراموچی، به حزب تازه‌تأسیس او اعتبار و توان سازمانی می‌دهد.

پلتفرم حزب او نیز نشانه‌هایی از جهت‌گیری‌های متفاوت دارد: تمرکز بر کنترل بدهی دولت، کاهش بوروکراسی، به‌کارگیری فناوری در حکمرانی، مقابله با چالش جمعیتی، و شفاف‌سازی عملکرد دولت. این‌ها شعارهایی هستند که در میان طبقه‌ای از رأی‌دهندگان مستقل و جوان، به‌ویژه ساکنان ایالت‌های غربی و جنوبی، بازتاب مثبتی داشته‌اند. ماسک با هوشمندی، قصد ندارد وارد رقابت مستقیم ریاست‌جمهوری شود – امری که به دلیل محل تولدش ممکن نیست – بلکه هدف اولیه‌اش کسب چند کرسی کلیدی در انتخابات کنگره ۲۰۲۶ و اثرگذاری غیرمستقیم بر دولت آینده است.

موانع پیش پای ماسک چیست؟

با این حال، موانع کمی هم پیش روی او نیست. ساختار سیاسی آمریکا به‌شدت محافظه‌کارانه است. دستیابی به امکان رأی‌گیری در همه ایالت‌ها، ورود به مناظرات رسمی، و کسب مشروعیت عمومی، نیازمند زمان، تجربه و ساختار حزبی قوی است. افزون بر این، شخصیت گاه متناقض و رفتارهای غیرقابل پیش‌بینی ماسک، موجب تردید بخشی از جامعه سیاسی آمریکا نسبت به پایداری پروژه سیاسی او شده است. او باید نشان دهد که از موضع یک سرمایه‌دار جنجالی، می‌تواند به بازیگری باثبات و مسئولیت‌پذیر در عرصه ملی بدل شود.

در نهایت، پرسش اصلی همچنان پابرجاست: آیا ایلان ماسک می‌تواند نظم دوحزبی آمریکا را به چالش بکشد؟ تاریخ نشان می‌دهد که چنین کاری دشوار است. اما تفاوت این بار در زمینه است. ایالات متحده امروز با بحران بی‌اعتمادی عمومی، خستگی سیاسی، شکاف نسلی، و ضعف رهبری مواجه است. اگر ماسک بتواند این بحران را به فرصت بدل کند، شاید حزب او – حتی بدون پیروزی انتخاباتی – بتواند سیاست آمریکا را وادار به بازنگری در بسیاری از اصول کند.

تأسیس حزب آمریکا توسط ایلان ماسک، بیش از آن‌که اقدامی تبلیغاتی باشد، نشانه‌ای از زمانه‌ای جدید است؛ زمانه‌ای که در آن تکنولوژی‌سالاران و سرمایه‌سالاران دیگر نمی‌خواهند صرفاً حامی مالی انتخابات باشند، بلکه خود را سزاوار رهبری می‌دانند. آیا آمریکا آماده است این تغییر را بپذیرد؟


اخبار مرتبط
پاسخ تند لولا به ترامپ: برزیل کلانتر نمی‌خواهد!
جمعه 1404/04/20 ساعت 09:13
پاسخ تند لولا به ترامپ: برزیل کلانتر نمی‌خواهد!
لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، در واکنش به تهدیدهای تجاری ترامپ و حمایت او از بولسونارو گفت: «ترامپ فکر نکند که به عنوان کلانتر جهان انتخاب شده است؛ اینجا در برزیل ما برزیلی‌ها سر کار هستیم.» این واکنش بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشته است.
ماسک حزب سوم ایالات متحده را برای آزادی آمریکایی‌ها تأسیس کرد
سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 10:11
ماسک حزب سوم ایالات متحده را برای آزادی آمریکایی‌ها تأسیس کرد
ایلان ماسک با اعلام تأسیس «حزب آمریکا»، رسماً وارد عرصه سیاست شد و وعده داد برای بازگرداندن آزادی و صدای واقعی مردم، ساختار سنتی دو حزبی را به چالش بکشد. او در نخستین گام، تمرکز حزب را بر تصاحب کرسی‌های کلیدی کنگره اعلام کرده است.
ترامپ باز هم سوژه تمسخر ایلان ماسک با بازدید میلیونی شد +عکس
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 18:20
ترامپ باز هم سوژه تمسخر ایلان ماسک با بازدید میلیونی شد +عکس
ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و چهره پرنفوذ فناوری، بار دیگر با انتشار یک تصویر میم، دولت دونالد ترامپ را به خاطر پنهان‌کاری درباره پرونده جنجالی جفری اپستین مورد انتقاد قرار داد. ماسک با این اقدام، سکوت دولت سابق آمریکا در برابر افشای نام مشتریان این مجرم جنسی را زیر سؤال برد.
نظرات

آخرین اخبار
چرا با نوشیدن آب دچار نفخ می‌شویم؟
بهترین راه مقابله با گرمازدگی
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا پنجشنبه 22 مرداد به تفکیک شهرستان ها اعلام شد