×
سیاسی
شناسه خبر : 232218
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/04/18 ساعت 08:28
روایت‌سازی در میدان رسانه‌ای؛ نگاهی به مصاحبه رئیس‌جمهور ایران با کارلسون

حسن بهشتی‌پور:

روایت‌سازی در میدان رسانه‌ای؛ نگاهی به مصاحبه رئیس‌جمهور ایران با کارلسون

بهشتی‌پور نوشت: «مصاحبه رئیس‌جمهور ایران با تاکر کارلسون نه مذاکره با دولت آمریکا، بلکه تلاشی هوشمندانه برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی ایالات متحده بود؛ روایتی متفاوت که با زبان مردم آمریکا طراحی شد تا ذهن آنان را نسبت به منافع واقعی‌شان به چالش بکشد.»

نورنیوز-گروه سیاسی: حسن بهشتی‌پور در یادداشتی نوشت: «در بررسی هرگونه مصاحبه مقام‌های عالی‌رتبه ایران با رسانه‌های آمریکایی، یک نکته کلیدی نباید مورد غفلت قرار گیرد: مخاطب اصلی چنین گفتگوهایی نه دولت ایالات متحده، بلکه افکار عمومی مردم آمریکاست. برخلاف تصور برخی منتقدان، این نوع مصاحبه‌ها میدان مذاکره یا تقابل سیاسی با دولت آمریکا نیستند، چرا که تصمیم‌سازان آمریکایی، سیاست‌هایشان را بر پایه این مصاحبه‌ها تنظیم نمی‌کنند.

فرایند سیاست‌گذاری در آمریکا تابع لابی‌ها، منافع ساختاری و اجماع نخبگانی است و نه صرفاً چند جمله رسانه‌ای از سوی مقامات کشور دیگر. اما در سوی دیگر ماجرا، افکار عمومی مردم آمریکا، به‌ویژه لایه‌های تأثیرگذار مانند مالیات‌دهندگان منتقد، محافل دانشگاهی، نخبگان ژورنالیستی و کنشگران سیاسی مستقل، نقش قابل توجهی در شکل‌دهی فضای عمومی سیاست داخلی این کشور دارند. از این‌رو، گفتگوی مستقیم با این مخاطبان در راستای دیپلماسی عمومی، ابزاری مهم و موثر تلقی می‌شود.

رئیس‌جمهور ایران در مصاحبه اخیر خود با تاکر کارلسون، درست از همین تاکتیک بهره برد؛ روایت‌سازی برای مردم آمریکا با بیانی متفاوت از آنچه در مواضع رسمی ایران خطاب به دولت آمریکا می‌شنویم. او ضمن انتقاد از نقش رژیم صهیونیستی در به شکست کشاندن مذاکرات، تلاش کرد تا مخاطب آمریکایی را متوجه این نکته سازد که شعار «اول آمریکا» در عمل به «اول اسرائیل» بدل شده و منابع مالیاتی آن‌ها بیش از آنکه در خدمت رفاه ملت‌شان باشد، صرف اهداف رژیمی دیگر می‌شود.

این یک راهبرد تبلیغاتی هوشمندانه است که برآمده از درکی واقع‌گرایانه از رسانه، افکار عمومی و پروپاگانداست. از همین منظر، اگر رئیس‌جمهور در بخشی از سخنانش به امکان صلح‌آفرینی ترامپ اشاره می‌کند یا از ویژگی‌های مثبت او سخن می‌گوید، این الزاماً به معنای توافق ارزشی با آن فرد نیست. بلکه تلاشی است در راستای استفاده از زبان قابل فهم برای مخاطب آمریکایی، همسان با همان کاری که خود ترامپ در گذشته درباره ملت ایران انجام داده است.

در جهان امروز، سیاست‌ورزی نه‌فقط در عرصه کنش‌گری رسمی بلکه در میدان افکار، روایت‌ها و تصویرسازی‌ها تعیین می‌شود. اگر در میدان نظامی «بازدارندگی» ملاک است، در میدان رسانه، «تأثیرگذاری نرم» هدف اصلی است. و در این میدان، استفاده از زبان تاکتیکی، انتخاب مفاهیم قابل پذیرش برای مخاطب هدف، و بهره‌گیری از فرصت‌های رسانه‌ای بخشی طبیعی از نبرد روایت‌هاست.

برای ارزیابی سخنان رئیس‌جمهور نباید تنها به محتوای ظاهری مصاحبه پرداخت. بلکه می‌بایست این سخنان را در چهارچوب راهبرد کلان دیپلماسی عمومی ایران و در کنار مواضع صریح‌تری که در دیگر موقعیت‌ها اتخاذ شده‌اند، تحلیل کرد.

اگر قرار است با مردم آمریکا گفت‌وگو کنیم، باید زبان آن‌ها را بشناسیم، دغدغه‌هایشان را هدف بگیریم و روایت‌هایی ارائه دهیم که ذهن آن‌ها را به پرسش وادارد. همین‌جا جای روایت انقلابی ما نیست، بلکه جای طراحی هوشمندانه برای کاشتن بذر تردید در بطن افکار عمومی آمریکاست.»


اخبار مرتبط
پزشکیان در گفت‌وگو با کارلسون: ایران هرگز به‌دنبال بمب اتم نبوده است +ویدیو کامل گفت‌وگو
پنج‌شنبه 1404/04/19 ساعت 14:26
پزشکیان در گفت‌وگو با کارلسون: ایران هرگز به‌دنبال بمب اتم نبوده است +ویدیو کامل گفت‌وگو
رئیس‌جمهور ایران در گفت‌وگو با تاکر کارلسون تأکید کرد: «ما هیچ‌وقت به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده‌ایم، نیستیم و نخواهیم بود. ایران همواره به‌دنبال وحدت داخلی و صلح با همسایگان و جهان است.»
واکنش‌های متفاوت به مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون؛ دیپلماسی آرام یا عقب‌نشینی؟
پنج‌شنبه 1404/04/19 ساعت 11:55
نورنیوز واکنش‌ها به مصاحبه اخیر رئیس جمهور با رسانه آمریکایی را بررسی می‌کند؛
واکنش‌های متفاوت به مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون؛ دیپلماسی آرام یا عقب‌نشینی؟
پس از گفت‌وگوی رئیس‌جمهور با مجری آمریکایی، رسانه‌های داخلی واکنش‌های متضادی داشتند. از تقدیر از ادبیات متفاوت گرفته تا نقد نرم‌گویی و ضعف فنی، این مصاحبه به بحثی داغ بدل شد. اما آیا زبان آرام به معنای ضعف است؟
بررسی نقش راهبردی رهبر انقلاب در مدیریت بحران جنگ 12 روزه
چهارشنبه 1404/04/18 ساعت 08:58
علی علیزاده:
بررسی نقش راهبردی رهبر انقلاب در مدیریت بحران جنگ 12 روزه
علیزاده نوشت: «بحران جنگ 12 روزه 1404 آزمونی بود برای تحقق دکترین نظامی–راهبردی رهبر انقلاب اسلامی، قاطعیت پیام‌های بازدارنده، بهره‌برداری سریع میدانی از توان دفاعی، دیپلماسی هوشمندانه و بسیج همه‌جانبه داخلی سایه فرماندهی کلان. ایشان توانست منازعه را کنترل کند و تعادل جدیدی در منطقه برقرار سازد.»
نظرات

آخرین اخبار
موج سی و هفتم عملیات وعده صادق4/ حمله به قلب تل آویو با موشک های خرمشهر و خیبر شکن
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/حمله به ساختمان مسکونی
یحیی سریع: ملت ایران به رهبری مومن، حکیم و شجاع اقتدا کردند
پیام‌های تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
آزادسازی ذخایر راهبردی یک شوخی و اثر آن کوتاه‌مدت است
سخنگوی کاخ سفید: پنتاگون گزارش مربوط به حمله به مدرسه دخترانه را منتشر خواهد کرد
کشورهای خلیج فارس از کمبود موشک‌های رهگیر و پاسخ جالب آمریکا نگران شدند
امضا قرارداد بوئینگ برای تحویل بمب‌های هوشمند به رژیم اسرائیل
هشدار سخنگوی سازمان ملل درباره پیامدهای گسترده حمله به ایران
بقایی: متجاوز شکست‌خورده است
محکومیت کره شمالی علیه حملات آمریکایی-صهیونی به ایران
ویتکاف: مذاکره‌کنندگان ایرانی از همان ابتدا موضع سرسختی اتخاذ کردند
ادعای وزیر جنگ آمریکا در پی حمله به شناورهای ایرانی
نیروی دریایی آمریکا: قادر به اسکورت کشتی‌ها نیستیم
گفت‌وگوی عراقچی و لاوروف درباره تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران
حدود 150 نظامی آمریکایی در جنگ با ایران زخمی شده‌اند
نامه رئیس سازمان محیط‌زیست به دبیرکل سازمان ملل درباره پیامدهای زیست‌محیطی حمله به ایران
تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه درباره پایان درگیری‌ در خاورمیانه
عراقچی: ما تازه شروع کرده‌ایم
ایروانی: جامعه بین‌المللی باید برای متوقف ساختن این جنگ خونین علیه مردم ایران اقدام کند
درخواست پاکستان و چین برای کاهش تنش‌ها در خاورمیانه و منطقه
سردار موسوی: دشمن به زودی با شگفتی‌های جدیدی روبه‌رو خواهد شد
واکنش ترامپ به شایعات و ادعای دروغ مین‌گذاری ایران در تنگه هرمز
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و دبیرکل سازمان ملل متحد درباره آخرین تحولات منطقه
زاخارووا: در پی حملات به ایران کنسولگری روسیه در اصفهان آسیب دید
قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء:تهاجم به زیرساخت‌ها و کشتار غیرنظامیان ایران بی‌پاسخ نمی ماند
گفت و گوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و هند در خصوص تحولات منطقه
عراقچی: ادعای حمله ایران به ایالات متحده دروغ محض است
نتانیاهو: جنگ با ایران بسیار پرهزینه است
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
استاندار: خدمات و زیرساخت‌های حیاتی تهران در وضعیت پایدار قرار دارد
تأکید وزیران خارجه روسیه و عربستان بر ضرورت توقف فوری درگیری‌ها در منطقه
عملیات سایبری علیه دوربین های امنیتی رژیم صهیونیستی
مشکلات خود را با سامانه فواد 128 درمیان بگذارید
تمدید تمام مجوزهای کسب و کار به مدت سه ماه
واژگونی اتوبوس در یزد درپی لغزندگی اسیدی جاده 5 کشته داشت
توییت جالب قالیباف درباره بلوف رسانه‌های آمریکا
معاون استاندار تهران اعلام کرد: هیچ قطعی برقی در شهر تهران نداشتیم
آماده‌سازی چهار پناهگاه و 2 بوستان برای اسکان اضطراری شهروندان در یزد
آمادگی تیم‌های عملیاتی هلال احمر مهاباد برای امدادرسانی در شرایط جنگی
آسان شدن حمله به پایگاه های نظامی رژیم صهیونیستی در حیفا
حمله موشکی به صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
واکنش عارف به لزوم حفظ پروتکل‌های حفاظتی در شرایط جنگی
برقراری امنیت در مرزهای غربی در بهترین وضعیت
اگر لاف نمی‌زنید ناو آبراهام لینکن را به تنگه هرمز بفرستید
دعوت ارتش از مردم برای شرکت در آیین تشییع فرماندهان شهید
درخواست آمریکا از اسرائیل: به زیرساخت انرژی ایران حمله نکن
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و عبدالعاطی درخصوص تنش‌های منطقه‌ای
مکان دور بعدی مذاکرات اوکراین و روسیه مشخص شد
دستگیری 81 جاسوس وطن‌فروش