×
اقتصادی
شناسه خبر : 232043
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 08:42
رکود سنگین و تورم بی‌مهار؛ تابستان سخت بازار مسکن

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رکود سنگین و تورم بی‌مهار؛ تابستان سخت بازار مسکن

تابستان 1404 برخلاف عرف سال‌های گذشته، نه تنها تحرکی در بازار مسکن ایجاد نکرد، بلکه رکودی عمیق همراه با افزایش افسارگسیخته اجاره‌بها به چشم می‌خورد. سقف 25 درصدی مصوب دولت در اغلب نقاط تهران رعایت نمی‌شود و مکانیزم اجرایی قابل اتکایی نیز وجود ندارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: تابستان، سنتاً فصل جابه‌جایی مستأجران و رونق بازار املاک است. اما در تابستان ۱۴۰۴، نه‌تنها خبری از جهش معاملات نیست، بلکه بازار خرید و اجاره مسکن در حالت رکودی بی‌سابقه فرو رفته است. در کلان‌شهر تهران که همواره بار اصلی تحولات ملکی را به دوش می‌کشید، این روزها بنگاه‌ها خالی از مشتری و متقاضی‌اند. فعالان بازار می‌گویند همه منتظرند؛ نه کسی جابه‌جا می‌شود، نه کسی خانه می‌خرد. حتی موجران هم نمی‌دانند چگونه واحد خود را با شرایط جدید بازار هماهنگ کنند.

این وضعیت در تضاد کامل با الگوهای گذشته است. سال‌های پیش، تابستان مساوی بود با افزایش تقاضا، رقابت در بازار و رشد معاملات. اما حالا بی‌ثباتی روانی ناشی از تحولات سیاسی و منطقه‌ای باعث شده تصمیم‌گیری اقتصادی خانوارها به تعویق بیفتد. سرمایه‌گذاران نیز از بازار خارج شده‌اند تا ریسک‌های سیاسی به حداقل برسد.

قانون سقف اجاره؛ روی کاغذ مانده است

یکی از مهم‌ترین اقدامات دولت برای کنترل بازار اجاره، تعیین سقف ۲۵ درصدی برای افزایش اجاره‌بها در تهران بود؛ عددی که بر مبنای نرخ تورم اعلام شد و در اواخر خردادماه، توسط شورای مسکن استان تهران ابلاغ گردید. اما این سیاست‌گذاری، بدون ابزارهای اجرایی و نظارتی، به مرحله تحقق نرسید.

گزارش‌های میدانی از مناطق مختلف تهران، از شمال تا جنوب، حاکی از افزایش اجاره‌بها تا ۴۰ درصد است. مالکان با صراحت این سقف را نادیده می‌گیرند و مشاوران املاک نیز این ابلاغیه را بیشتر نمایشی می‌دانند تا الزام‌آور. نبود سامانه ثبت دقیق قرارداد و نظارت میدانی، موجب شده قدرت چانه‌زنی از مستأجران سلب شود. در عمل، مستأجران مجبورند خواسته موجر را بپذیرند یا خانه را ترک کنند.

از رکود در فروش تا فشار بر اجاره

رکود بازار خرید و فروش مسکن، که به دلیل بی‌ثباتی سیاسی و نااطمینانی ناشی از تنش‌های منطقه‌ای تشدید شده، موجران را به افزایش فشار بر بازار اجاره سوق داده است. بسیاری از مالکان که نمی‌توانند واحد خود را بفروشند، ترجیح می‌دهند از طریق اجاره، هزینه‌های نگهداری و تورم را جبران کنند. این رفتارها، در غیاب ابزارهای کنترلی، موجب افزایش اجاره‌بها شده و عملاً بازار اجاره را از منطق اقتصادی خارج کرده است.

نکته قابل‌توجه آن است که این روند در مناطق کم‌برخوردار و حاشیه‌ای نیز قابل مشاهده است. در مناطقی چون شهرقدس، پردیس، اسلامشهر و حتی مناطق جنوبی تهران، اجاره‌بها به شکلی فراتر از انتظار افزایش یافته و اقشار کم‌درآمد را با چالش‌های جدی معیشتی مواجه کرده است.

نبود اعتماد به سیاست‌گذاری؛ پیامدهای خطرناک

ناتوانی در اجرای سقف اجاره‌بها، پیامدی فراتر از بازار مسکن دارد. این وضعیت نشانه‌ای از نبود ضمانت اجرایی برای سیاست‌های اقتصادی است؛ مسئله‌ای که به مرور، اعتماد عمومی به دولت و نهادهای سیاست‌گذار را تضعیف می‌کند. وقتی اعلام یک قانون مهم، در عمل توسط هیچ‌کس جدی گرفته نمی‌شود، نوعی بی‌ثباتی نهادی در جامعه شکل می‌گیرد که نه‌تنها مانع سرمایه‌گذاری می‌شود، بلکه احساس بی‌پناهی را در میان مستأجران تقویت می‌کند.

برای اصلاح این روند، تنها راه، پیاده‌سازی سازوکارهای واقعی نظارت، استفاده از سامانه‌های دیجیتال برای ثبت و کنترل قراردادها، و طراحی مجازات‌های بازدارنده برای تخطی از قوانین است. در غیر این صورت، بازار اجاره مسکن هر روز بی‌قاعده‌تر، ناعادلانه‌تر و ناپایدارتر خواهد شد.


اخبار مرتبط
مالکیت خودر و مسکن، تصویر پنهان رفاه ایرانیان
پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 12:00
نورنیوز گزارش می دهد،
مالکیت خودر و مسکن، تصویر پنهان رفاه ایرانیان
آمارهای رسمی سال 1403 نشان می‌دهد که شکاف معناداری میان الگوی مالکیت خودرو در شهر و روستا وجود دارد؛ در حالی که بیش از نیمی از خانوارهای شهری خودرو شخصی دارند، موتورسیکلت همچنان انتخاب اصلی در روستاهاست. در حوزه مسکن نیز اجاره‌نشینی مسیری پرنوسان را طی کرده است.
اتفاق عجیب در بازار مسکن؛ نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرده است +جزئیات
شنبه 1404/05/04 ساعت 06:09
اتفاق عجیب در بازار مسکن؛ نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرده است +جزئیات
در بازار مسکن ایران، تحولات جدیدی در حال رخ دادن است که خرید و فروش مسکن را با چالش‌های جدیدی مواجه کرده است. تهاتر ملک با دارایی‌های دیگر مانند خودرو، طلا و ارز به‌ویژه در شرایط کاهش قدرت خرید مردم، به امری رایج تبدیل شده، اما این نوع معاملات نه تنها از نظر قانونی معتبر نیستند، بلکه باعث ایجاد مشکلات زیادی برای افراد می‌شود.
عارف: 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند/ارائه طرح جامع برای رونق حوزه مسکن
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 12:30
عارف: 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند/ارائه طرح جامع برای رونق حوزه مسکن
محمدرضا عارف در بیست‌و‌یکمین جلسه شورای عالی مسکن با تاکید بر لزوم تکمیل فوری مسکن‌های حمایتی، اعلام کرد حدود 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند و باید ظرف یک ماه، طرح جامعی برای رونق این حوزه تهیه و تدوین شود.
شناسایی خانه‌های خالی در سامانه املاک و اسکان رکورد زد
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 13:00
شناسایی خانه‌های خالی در سامانه املاک و اسکان رکورد زد
کارشناس سیاست‌گذاری مسکن از ثبت بیش از 350 میلیون داده ملکی در سامانه املاک و اسکان خبر داد و گفت: با اتصال آنلاین 20 دستگاه ازجمله بانک مرکزی، ثبت احوال و آموزش‌وپرورش، شناسایی خانه‌های خالی تسهیل شده و بستر کنترل قیمت مسکن فراهم آمده است.
میانگین سن ازدواج در کشور اعلام شد
سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 14:58
میانگین سن ازدواج در کشور اعلام شد
مرکز آمار ایران میانگین سن ازدواج در زمستان 1403 را برای مردان 28.5 و برای زنان 24.3 سال اعلام کرد. این ارقام نسبت به پاییز اندکی افزایش داشته‌اند. همچنین اختلاف میانگین سنی زوجین 5.5 سال گزارش شده که در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری است.
پرداخت کمک‌هزینه مسکن به مستاجران جنگ‌زده از فردا آغاز می‌شود
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 15:28
پرداخت کمک‌هزینه مسکن به مستاجران جنگ‌زده از فردا آغاز می‌شود
مدیریت بحران شهر تهران اعلام کرد: از فردا کمک‌هزینه مسکن به مستاجران آسیب‌دیده در جنگ آغاز می‌شود. این کمک‌هزینه متناسب با نرخ اجاره در هر منطقه و تا سقف 100 متر مربع پرداخت خواهد شد.
هشدار به افرادی که حساب بانکی خود را اجاره می‌دهند
شنبه 1404/03/31 ساعت 17:40
هشدار به افرادی که حساب بانکی خود را اجاره می‌دهند
مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی از دارندگان حساب‌های بانکی اجاره‌ای خواست تا پیش از شناسایی توسط مراجع قضایی، تخلف خود را گزارش دهند. طبق قانون، در صورت گزارش داوطلبانه، افراد از مجازات معاف خواهند شد.
نظرات

آخرین اخبار
تمدید قرارداد علیرضا کوشکی با استقلال نهایی شد
انتقال بزرگ تابستانی استقلال؛ محمد خلیفه آبی‌پوش شد
حال پهلوان آواز ایران مساعد نیست
هشدار بحران آب در تهران؛ ذخایر سدها کمتر از حد نرمال
آمریکا در باتلاق جنگ با ایران گرفتار می‌شود
امتحانات نهایی 31 تیرماه در همه استان ها غیر از هرمزگان برگزار می شود
پاسخ کوبنده نیروهای مسلح ایران ؛از انهدام رادارهای آمریکا تا هدف قرار گرفتن زیرساخت آمازون
شکار گرداننده صفحه معاند در فضای مجازی
افت شاخص‌های بورس آمریکا؛ چشم بازار به تحولات ایران
پایان بازی سارق مسلح طلافروشی‌های تهران
عارف خواستار شتاب در اجرای طرح‌های فناوری برای آب، برق و دارو شد
ضربه سخت در راه است؛ هشدار سردار کرمی به ارتش متجاوز از خلیج فارس
درخشش بانوان تکواندوی ایران در کره؛ 5 مدال برای دختران ایرانی
بازی دوگانه ترامپ با پکن؛ حملات لفظی یا استراتژی برای آشتی؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 30 تیر 1405+ جدول قیمت ها
سه داور ایرانی در لیگ قهرمانان بانوان آسیا قضاوت می‌کنند
ثبت‌نام زائر اربعین در سماح از یک میلون نفر گذشت
فاجعه در افغانستان؛ سیل ویرانگر در نورستان جان ده‌ها نفر را گرفت
اولین جلسه آزمایشی نشست مجازی مجلس برگزار شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 30 تیر 1405
نورنما | برافراشته شدن پرچم فلسطین در جشن قهرمانی اسپانیا
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
پایان عصر مجازی برای نوجوانان در فرانسه
بحران انرژی در قلب آمریکا؛ خطر قطعی برق در 14 ایالت
برنهام وزرای دولت جدید انگلیس را منصوب کرد
بحران در سازمان ملل؛ تهدید آمریکا به قطع کمک‌های مالی به آژانس پناهندگان
جشنواره «لالایی‌های بیداری» برای افشای جنایات صهیونیست‌ها در میناب
حملات نظامی موضع ایران را تغییر نمی‌دهد
تجهیزات دارویی پویش «مرهم مهر» راهی عراق شد
فرانسه خواستار توقف واردات محصولات اسرائیلی به اتحادیه اروپا شد
چاپ نمونه اولیه گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان
فروش بلیت پروازهای اربعین از فردا آغاز می‌شود
مدافع آلومینیوم اراک به استقلال پیوست
بلغارستان به دنبال استقرار سوخت‌رسان‌های آمریکایی در پایگاه نظامی
استقرار بیش از 250 موکب درمانی در مسیر نجف تا کربلا
انسداد محور هراز و ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران
برنامه مرحله نهایی لیگ ملت‌های والیبال 2026 اعلام شد
تنگه هرمز همچنان بسته است؛ هشدار درباره تبعات اقدامات تنش‌زا در منطقه
یمن عربستان را تهدید به تشدید تنش دریایی کرد
رشد قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 30 تیر 1405
تب کریمه کنگو در کشور 5 قربانی گرفت+ توصیه‌های حیاتی
وقوع حادثه دریایی در شرق امارات
چطور از خودمان مراقبت کنیم؟ 7 راهکار مؤثر برای ساختن حال بهتر
نقره ناهید کیانی در تکواندو کره جنوبی؛ چشم امید به طلای حنا زرین‌کمر
هشدار زرد گردوغبار در یزد؛ توصیه‌های بهداشتی برای گروه‌های حساس
حمله موشکی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای دارخوین و واکنش تند ایران در سازمان ملل
مردادماه خطرناک‌ترین زمان برای شنا؛ روایت آمارهای تلخ پزشکی قانونی از قربانیان
تراژدی در گالیکش؛ دعوای مسلحانه بزرگ‌ترها جان کودک 11 ساله را گرفت
قالیباف قانون برگزاری جلسات مجلس در شرایط اضطرار را ابلاغ کرد
تغییر در هیات مدیره استقلال؛ چه کسانی از باشگاه جدا می شوند؟