×
اقتصادی
شناسه خبر : 232043
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 08:42
رکود سنگین و تورم بی‌مهار؛ تابستان سخت بازار مسکن

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رکود سنگین و تورم بی‌مهار؛ تابستان سخت بازار مسکن

تابستان 1404 برخلاف عرف سال‌های گذشته، نه تنها تحرکی در بازار مسکن ایجاد نکرد، بلکه رکودی عمیق همراه با افزایش افسارگسیخته اجاره‌بها به چشم می‌خورد. سقف 25 درصدی مصوب دولت در اغلب نقاط تهران رعایت نمی‌شود و مکانیزم اجرایی قابل اتکایی نیز وجود ندارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: تابستان، سنتاً فصل جابه‌جایی مستأجران و رونق بازار املاک است. اما در تابستان ۱۴۰۴، نه‌تنها خبری از جهش معاملات نیست، بلکه بازار خرید و اجاره مسکن در حالت رکودی بی‌سابقه فرو رفته است. در کلان‌شهر تهران که همواره بار اصلی تحولات ملکی را به دوش می‌کشید، این روزها بنگاه‌ها خالی از مشتری و متقاضی‌اند. فعالان بازار می‌گویند همه منتظرند؛ نه کسی جابه‌جا می‌شود، نه کسی خانه می‌خرد. حتی موجران هم نمی‌دانند چگونه واحد خود را با شرایط جدید بازار هماهنگ کنند.

این وضعیت در تضاد کامل با الگوهای گذشته است. سال‌های پیش، تابستان مساوی بود با افزایش تقاضا، رقابت در بازار و رشد معاملات. اما حالا بی‌ثباتی روانی ناشی از تحولات سیاسی و منطقه‌ای باعث شده تصمیم‌گیری اقتصادی خانوارها به تعویق بیفتد. سرمایه‌گذاران نیز از بازار خارج شده‌اند تا ریسک‌های سیاسی به حداقل برسد.

قانون سقف اجاره؛ روی کاغذ مانده است

یکی از مهم‌ترین اقدامات دولت برای کنترل بازار اجاره، تعیین سقف ۲۵ درصدی برای افزایش اجاره‌بها در تهران بود؛ عددی که بر مبنای نرخ تورم اعلام شد و در اواخر خردادماه، توسط شورای مسکن استان تهران ابلاغ گردید. اما این سیاست‌گذاری، بدون ابزارهای اجرایی و نظارتی، به مرحله تحقق نرسید.

گزارش‌های میدانی از مناطق مختلف تهران، از شمال تا جنوب، حاکی از افزایش اجاره‌بها تا ۴۰ درصد است. مالکان با صراحت این سقف را نادیده می‌گیرند و مشاوران املاک نیز این ابلاغیه را بیشتر نمایشی می‌دانند تا الزام‌آور. نبود سامانه ثبت دقیق قرارداد و نظارت میدانی، موجب شده قدرت چانه‌زنی از مستأجران سلب شود. در عمل، مستأجران مجبورند خواسته موجر را بپذیرند یا خانه را ترک کنند.

از رکود در فروش تا فشار بر اجاره

رکود بازار خرید و فروش مسکن، که به دلیل بی‌ثباتی سیاسی و نااطمینانی ناشی از تنش‌های منطقه‌ای تشدید شده، موجران را به افزایش فشار بر بازار اجاره سوق داده است. بسیاری از مالکان که نمی‌توانند واحد خود را بفروشند، ترجیح می‌دهند از طریق اجاره، هزینه‌های نگهداری و تورم را جبران کنند. این رفتارها، در غیاب ابزارهای کنترلی، موجب افزایش اجاره‌بها شده و عملاً بازار اجاره را از منطق اقتصادی خارج کرده است.

نکته قابل‌توجه آن است که این روند در مناطق کم‌برخوردار و حاشیه‌ای نیز قابل مشاهده است. در مناطقی چون شهرقدس، پردیس، اسلامشهر و حتی مناطق جنوبی تهران، اجاره‌بها به شکلی فراتر از انتظار افزایش یافته و اقشار کم‌درآمد را با چالش‌های جدی معیشتی مواجه کرده است.

نبود اعتماد به سیاست‌گذاری؛ پیامدهای خطرناک

ناتوانی در اجرای سقف اجاره‌بها، پیامدی فراتر از بازار مسکن دارد. این وضعیت نشانه‌ای از نبود ضمانت اجرایی برای سیاست‌های اقتصادی است؛ مسئله‌ای که به مرور، اعتماد عمومی به دولت و نهادهای سیاست‌گذار را تضعیف می‌کند. وقتی اعلام یک قانون مهم، در عمل توسط هیچ‌کس جدی گرفته نمی‌شود، نوعی بی‌ثباتی نهادی در جامعه شکل می‌گیرد که نه‌تنها مانع سرمایه‌گذاری می‌شود، بلکه احساس بی‌پناهی را در میان مستأجران تقویت می‌کند.

برای اصلاح این روند، تنها راه، پیاده‌سازی سازوکارهای واقعی نظارت، استفاده از سامانه‌های دیجیتال برای ثبت و کنترل قراردادها، و طراحی مجازات‌های بازدارنده برای تخطی از قوانین است. در غیر این صورت، بازار اجاره مسکن هر روز بی‌قاعده‌تر، ناعادلانه‌تر و ناپایدارتر خواهد شد.


اخبار مرتبط
مالکیت خودر و مسکن، تصویر پنهان رفاه ایرانیان
پنج‌شنبه 1404/06/06 ساعت 12:00
نورنیوز گزارش می دهد،
مالکیت خودر و مسکن، تصویر پنهان رفاه ایرانیان
آمارهای رسمی سال 1403 نشان می‌دهد که شکاف معناداری میان الگوی مالکیت خودرو در شهر و روستا وجود دارد؛ در حالی که بیش از نیمی از خانوارهای شهری خودرو شخصی دارند، موتورسیکلت همچنان انتخاب اصلی در روستاهاست. در حوزه مسکن نیز اجاره‌نشینی مسیری پرنوسان را طی کرده است.
اتفاق عجیب در بازار مسکن؛ نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرده است +جزئیات
شنبه 1404/05/04 ساعت 06:09
اتفاق عجیب در بازار مسکن؛ نحوه خرید و فروش مسکن تغییر کرده است +جزئیات
در بازار مسکن ایران، تحولات جدیدی در حال رخ دادن است که خرید و فروش مسکن را با چالش‌های جدیدی مواجه کرده است. تهاتر ملک با دارایی‌های دیگر مانند خودرو، طلا و ارز به‌ویژه در شرایط کاهش قدرت خرید مردم، به امری رایج تبدیل شده، اما این نوع معاملات نه تنها از نظر قانونی معتبر نیستند، بلکه باعث ایجاد مشکلات زیادی برای افراد می‌شود.
عارف: 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند/ارائه طرح جامع برای رونق حوزه مسکن
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 12:30
عارف: 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند/ارائه طرح جامع برای رونق حوزه مسکن
محمدرضا عارف در بیست‌و‌یکمین جلسه شورای عالی مسکن با تاکید بر لزوم تکمیل فوری مسکن‌های حمایتی، اعلام کرد حدود 140 هزار متقاضی هنوز مسکن خود را تحویل نگرفته‌اند و باید ظرف یک ماه، طرح جامعی برای رونق این حوزه تهیه و تدوین شود.
شناسایی خانه‌های خالی در سامانه املاک و اسکان رکورد زد
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 13:00
شناسایی خانه‌های خالی در سامانه املاک و اسکان رکورد زد
کارشناس سیاست‌گذاری مسکن از ثبت بیش از 350 میلیون داده ملکی در سامانه املاک و اسکان خبر داد و گفت: با اتصال آنلاین 20 دستگاه ازجمله بانک مرکزی، ثبت احوال و آموزش‌وپرورش، شناسایی خانه‌های خالی تسهیل شده و بستر کنترل قیمت مسکن فراهم آمده است.
میانگین سن ازدواج در کشور اعلام شد
سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 14:58
میانگین سن ازدواج در کشور اعلام شد
مرکز آمار ایران میانگین سن ازدواج در زمستان 1403 را برای مردان 28.5 و برای زنان 24.3 سال اعلام کرد. این ارقام نسبت به پاییز اندکی افزایش داشته‌اند. همچنین اختلاف میانگین سنی زوجین 5.5 سال گزارش شده که در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری است.
پرداخت کمک‌هزینه مسکن به مستاجران جنگ‌زده از فردا آغاز می‌شود
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 15:28
پرداخت کمک‌هزینه مسکن به مستاجران جنگ‌زده از فردا آغاز می‌شود
مدیریت بحران شهر تهران اعلام کرد: از فردا کمک‌هزینه مسکن به مستاجران آسیب‌دیده در جنگ آغاز می‌شود. این کمک‌هزینه متناسب با نرخ اجاره در هر منطقه و تا سقف 100 متر مربع پرداخت خواهد شد.
هشدار به افرادی که حساب بانکی خود را اجاره می‌دهند
شنبه 1404/03/31 ساعت 17:40
هشدار به افرادی که حساب بانکی خود را اجاره می‌دهند
مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی از دارندگان حساب‌های بانکی اجاره‌ای خواست تا پیش از شناسایی توسط مراجع قضایی، تخلف خود را گزارش دهند. طبق قانون، در صورت گزارش داوطلبانه، افراد از مجازات معاف خواهند شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
توقیف خودروی خارجی با سرعت 220 کیلومتر در قم
آغاز واردات و عرضه گوشت تازه با استفاده از ارز مبادله ای
افزایش تحرکات مشکوک در مرز لبنان و سوریه
پایان فیلمبرداری «شاخ» با بازیگری مهدی هاشمی
عارف: تصمیمی برای انحلال سازمان امور عشایر گرفته نشده است
امضای سند همکاری بین نیروی دریایی چهار کشور ساحلی خزر
پای سردار آزمون با موفقیت جراحی شد
اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌ها
فیش حقوقی شهریور ماه بازنشستگان تأمین اجتماعی صادر شد+لینک سامانه
جاده چالوس از ساعت 18 یک طرفه می‌شود
محکومیت یورش به مسجدالاقصی از سوی عربستان
اجلاس دریایی خزر و آغاز عصری نو در امنیت منطقه‌ای
باگ امنیتی در فرودگاه بن‌گوریون
تیم ملی ایران به روسیه سفر کرد
روایت وال‌استریت‌ژورنال از خواسته‌های حماس در مذاکرات شرم‌الشیخ
تذکر قائم‌پناه به مجلس در زمینه طرح استیضاح وزرا
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی: مسیر دانشگاه آزاد تغییر نمی‌کند
برنده نوبل پزشکی در دل جنگل و میان خرس‌های گریزلی پیدا شد
گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و ترکمنستان
اصناف تنها مجاز به دریافت 7 درصد سود از فروش موبایل هستند
آغاز عملیات ویژه قضایی برای پایش 13 شکارچی غیرمجاز
جاده چالوس از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
بورس کاهشی شد
ورود قانون کشتی در فوتبال
شناسایی 530 هزار کارت سوخت غیرمجاز
زمان اعلام نتایج نهایی آزمون سراسری 1404
کاهش دمای تهران از شنبه
اسامی برندگان جایزه نوبل شیمی 2025 اعلام شد + جزییات
جزئیات آتش‌سوزی گسترده در کارخانه لبنیات میهن
بی‌ریشه‌ها در سرزمین فلسطین؛ شجره‌نامه اشغال و نسل‌کشی
حضور سرزدۀ پزشکیان در ستاد فراجا برای تقدیر از حافظان امنیت
تحقیر نتانیاهو در پارلمان اسرائیل
عراقچی: تماسی با ویتکاف نداشتم
مشترکان پرمصرف تهرانی با قبض های میلیونی نقره داغ می شوند
افزایش قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 16 مهر + جدول
رانش مرگبار زمین در هند؛ 18 کشته و چندین مفقود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 16 مهر 1404
طرح ترامپ و پنهان‌سازی جنایات اسرائیل
هنوز علت سقوط بالگرد هلال احمر در اشترانکوه مشخص نیست
برخورد قاطع قضایی با قاچاق 2.3 میلیون لیتر سوخت
نورنما | ماجرای قبول شدن هادی حجازی‌فر در کنکور
ورود گارد ملی تگزاس به شیکاگو
نرخ بیکاری 7.4 درصد اعلام شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 16 مهر1404+ جدول
حماس خواستار دریافت پیکرهای برادران السنوار شد
راهپیمایی «بشارت نصر» در روز جمعه
نبرد مدال‌ها از پنجشنبه آغاز می‌شود
وقتی ساعت کار بالا می‌رود، چرا پیشرفت نمی‌آید؟
نفوذ هکرهای چینی به مؤسسات حقوقی آمریکایی
نظارت بر مؤسسات اعتباری توسعه‌ای تصویب شد
X
آگهی تبلیغاتی