×
سیاسی
شناسه خبر : 231753
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/04/16 ساعت 09:34

نورنیوز از شب عاشورای نمادین در حسینیه امام خمینی(ره) گزارش می‌دهد؛

ترکیب عاشورا و سرود «ای ایران» و رهبری که روایت میدان را خودش می‌نویسد

در شب عاشورایی که ایران از نبردی سنگین عبور کرده بود، رهبر انقلاب با توصیه به خواندن «ای ایران» در مراسم، پیامی نمادین صادر کرد؛ ترکیبی از دین و وطن که عاشورا را به بستری برای بازسازی هویت ملی و مقاومت فرهنگی بدل ساخت. روایتی که مستقیماً از دل میدان معنا می‌آید.

نورنیوز – گروه سیاسی: در شب عاشورای حسینی ۱۴۰۴ هجری شمسی، زمانی که آتش جنگ ۱۲ روزه فروکش کرده و ایران اسلامی از آزمونی خطیر و در نبردی ترکیبی با رژیم صهیونیستی و آمریکای جنایتکار سرافراز بیرون آمده است، مقام معظم رهبری با حضوری آرام، استوار و بی‌تکلف در مراسم عزاداری حسینی شرکت کرد؛ حضوری که به‌ظاهر ساده می‌نمود، اما در دل خود نشانه‌های چندلایه از هوشمندی، صلابت و پیام مقاومت داشت. آنچه بیش از همه توجه ناظران را جلب کرد، روحیه و آرامش نمایان رهبر انقلاب در لحظات حضور در مراسم بود. با اینهمه چیزی که این حضور را به رخدادی یگانه بدل کرد توصیه‌ای بود که در اوج مراسم شب عاشورا به مداح مجلس داشتند: خواندن سرود «ای ایران، ایران». 
این ترکیب، یعنی سرود حماسی و میهنی «ای ایران، ایران» که با مفاهیم آیینی ترکیب شده ، آن هم در شب عاشورا، واجد معنایی عمیق‌تر از یک انتخاب هنری یا عاطفی بود. این ترکیب، در بستر تاریخی، فرهنگی، و ژئوپلیتیکی کنونی، نه‌تنها حرکتی نمادین، که پیامی روشن به دوستان و دشمنان تلقی می‌شود: ایران در تقاطع ایمان و وطن ایستاده است؛  فریب قوم‌گرایی بی‌ریشه را نمی‌خورد و به دین‌ورزی در مدار ملیت و سرزمین افتخار می کند. 

عاشورا: سرمایه معنوی ایرانیان 

برای فهم جایگاه این تصمیم باید از عاشورا به‌مثابه ستون فقرات فرهنگ شیعه ایرانی آغاز کرد. عاشورا برای ایرانیان صرفاً یک سوگ مذهبی نیست؛ بلکه محل تلاقی اخلاق، مقاومت، شهادت، غیرت، عدالت‌خواهی و فداکاری در فرهنگ ملی ماست. این حادثه، طی قرون متمادی، از دل سنت‌های تاریخی، حکمت عرفانی، و حماسه‌سرایی ملی عبور کرده و به یک سرمایه هویتی جامع بدل شده است. عزاداری‌های عاشورا، هم عرصه تلطیف احساسات است، هم میدانی برای تجدید عهد با ارزش‌های اصیل. در این میان، ایرانیان با خِرَد تاریخی خود، عاشورا را به بستری برای تعقل، حرکت، و حتی سیاست‌ورزی مؤثر بدل کرده‌اند. چنین است که شب عاشورا، زمانی برای بازخوانی حقیقت و اراده ملی ایرانیان نیز هست. 
در این بستر است که توصیه رهبری به بازخوانی جمعی سرود «ای ایران، ایران» اهمیت می‌یابد. این سرود که در دل خود بیانگر رنج، امید، عشق به وطن، و عزم برای پاسداری از خاک و فرهنگ ایران است از عاطفی‌ترین نغمات ملی- میهنی است که با صدای لطیف زنده یاد محمد نوری خوانده شده است. واژگان این سرود، نه از جنس ناسیونالیسم افراطی یا شوونیسم کور، بلکه آمیخته با غرور فرهنگی، ایمان تاریخی و تعهد تمدنی است. گویی ملت در آن، در میان زخم‌ها و بحران‌ها، برمی‌خیزد و به خود می‌گوید: *ای ایران، ایران  ... تو بمان... 
خواندن این سرود در شب عاشورا، همزمان با پایان جنگی نابرابر با رژیمی متخاصم وارباب او آمریکای مغرور و متجاوز، حامل پیامی چندبعدی است: 
الف) پاسخ به جنگ روانی دشمن: آن‌گاه که رسانه‌های بیگانه می‌کوشند رهبر انقلاب را بیمار و غایب از انظار تصویر کنند، حضور شخصی ایشان با چهره‌ای آرام، بدون عصا و با اقتدار، نقشه‌های روانی دشمن را خنثی می‌کند. اما پیام بزرگ‌تر، در نوع مواجهه با جنگ  است: نمایش مقاومت وایستادگی در قالب عزت‌نفس فرهنگی. 
ب) وحدت هویت مذهبی و ملی: در حالی‌که برخی می‌کوشند دینداری را در تقابل با وطن‌دوستی بنشانند و بالعکس، این تصمیم نشان داد که در فرهنگ ایرانی-اسلامی، دین و وطن دو وجه یک حقیقت‌اند. کربلا، مظهر ایثار است و ایران، میدان دفاع از آن ایثار. این پیوند، رمز تاب‌آوری ملی ماست. 
پ) بازتعریف عاشورا به‌مثابه سرمایه راهبردی: عاشورا اگرچه رخدادی تاریخی است، اما در وجدان ایرانیان، پیوسته زنده و به‌روز است. در این شب، خواندن «ای ایران»، یعنی یادآوری اینکه روحیه عاشورایی در میدان مقاومت، غایب نیست؛ بلکه پشتوانه‌اش ملتی است ریشه‌دار، با فرهنگ و هویتی که قرن‌ها در آتش آزمون‌ها شکل گرفته است. 

قدرت نرم؛ حکمت در قالب نماد 

این تصمیم، از منظر حکمرانی و سیاست‌ورزی نیز قابل تحلیل است. در دوره‌ای که قدرت نرم، نقش اساسی در بازدارندگی و مدیریت افکار عمومی دارد، چنین نمادهایی بسیار مؤثرتر از بیانیه‌های رسمی یا رزمایش‌های نظامی هستند. سیاست‌ورزی هوشمندانه یعنی تأثیرگذاری با بهره گیری از مجموعه ابزارهای قدرت آفرین. درست در لحظه‌ای که غرب به‌دنبال تشدید ایران‌هراسی است، رهبری ایران با آرامش در شب عزاداری حاضر می‌شود، شعر وطن می‌شنود و لبخند می‌زند؛ این تصویر، معادله‌ای جدید در ذهن مخاطبان می‌سازد.

در ادبیات راهبردی، این را نوعی «جنگ معنایی» می‌نامند: تعریف میدان نبرد، با واژگان خود. ایران، در این تصویر، نه کشوری جنگ زده، بلکه ملتی عاشق، مقاوم، میهن‌دوست و با فرهنگ است. این تصویر، بنیان‌های مشروعیت درون‌زا را تقویت می‌کند و تهدیدات بیرونی را بی‌اثر می‌سازد. 
بازخوانی سرود «ای ایران، ایران» در شب عاشورا،آنهم به توصیه و در حضور رهبر انقلاب، صدای همبستگی تاریخی یک ملت  در پرتو باورهای دینی و ملی است؛ ملتی که هم حسین‌بن‌علی را دارد هم فردوسی را؛ و در میان میدان‌های نبرد امروز، همچنان بر عقلانیت، عزت و امید تکیه دارد. بدخواهان می‌کوشند این تاروپود را پاره کنند، اما آن‌که با حکمت و زبان مشترک با ملت سخن می‌گوید، راهی برای بازسازی اعتماد، همبستگی و امید باز می‌گشاید. 
در جهان پرهیاهوی امروز، ما نیازمند چنین زبان‌هایی هستیم: زبان شعر، زبان حماسه، زبان میهن، زبان حماسه‌های ایمانی و دینی. آن‌گاه که سیاست، رنگ خشونت می‌گیرد، و رسانه، بذر اضطراب می‌پراکند، این صداهای آرام و عمیق هستند که هویت را می‌سازند و ملت را نگاه می‌دارند. شب عاشورای امسال، شبی بود که ایران، نه فقط سوگواری کرد، بلکه با هوشمندی، پیام وحدت، همبستگی، ایستادگی و امید را به جهانیان رساند. 


اخبار مرتبط
روایت معاون اول از فضای معنوی حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورا + فیلم
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 18:59
روایت معاون اول از فضای معنوی حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورا + فیلم
معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به حال و هوای خاص حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورای حسینی، از حضور رهبر معظم انقلاب در این مراسم و فضای معنوی و روح‌بخش حاکم بر عزاداری سخن گفت.
سفارت روسیه در ایران مداحی «ای ایران» را بازنشر داد و نوشت: «زنده باد ایران کبیر!»
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 16:45
سفارت روسیه در ایران مداحی «ای ایران» را بازنشر داد و نوشت: «زنده باد ایران کبیر!»
در اقدامی قابل توجه، سفارت روسیه در تهران با بازنشر ویدئویی از مداحی«ای ایران» توسط محمود کریمی در حضور رهبر معظم انقلاب، حمایت خود از ایران را با شعار «زنده باد ایران کبیر!» اعلام کرد.
کارآمدی رهبری دینی در 2 جنگ نظامی و روانی
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 11:46
پرویز امینی:
کارآمدی رهبری دینی در 2 جنگ نظامی و روانی
امینی نوشت: «در جنگ 12 روزه خصوصاً 24 ساعت اول، رهبری دینی در دل یکی از پیچیده‌ترین و در عین حال سهمگین‌ترین بحران‌ها به آزمون گذاشته شد. نیرومندترین قدرت‌های مادی که بشر تا به امروز به خود دیده است با یک تهاجم غافلگیرکننده نظامی، شوکی به جامعه و سیستم سیاسی وارد کرد.»
مذاکرات واشنگتن و تداوم ابهام امنیت ایران و خاورمیانه
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 11:10
ابراهیم متقی:
مذاکرات واشنگتن و تداوم ابهام امنیت ایران و خاورمیانه
متقی نوشت: «حضور مقام معظم رهبری در مراسم شب عاشورای حسینی و در حسینیه امام خمینی(ره) 2 گزینه را در برابر تحلیلگران قرار داده است. هر یک از این 2 گزینه، می‌تواند بخشی از واقعیت‌های آینده در روند امنیت منطقه‌ای را شکل داده، واقعیت‌های جدیدی را در برابر سیاست امنیتی ایران به وجود آورد.»
اسکای نیوز از بازتاب احساس مقاومت ایرانیان در عزاداری عاشورا نوشت
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 10:40
اسکای نیوز از بازتاب احساس مقاومت ایرانیان در عزاداری عاشورا نوشت
در روزهایی که صدای نوحه و طبل در خیابان‌های ایران طنین‌انداز است، مراسم عاشورا امسال با معنایی متفاوت و آمیخته با احساس خیانت از دشمن و مقاومت برگزار می‌شود؛ احساسی که پس از حملات اسرائیل و همراهی آمریکا با آن، در دل مردم و مقامات ایرانی بیش از همیشه شعله‌ور شده است.
واکنش ظریف به خواندن سرود «ای ایران» در محضر رهبر معظم انقلاب
یکشنبه 1404/04/15 ساعت 16:40
واکنش ظریف به خواندن سرود «ای ایران» در محضر رهبر معظم انقلاب
ظریف نوشت: «در این روزهای اوج همبستگی میهنی و خواندن سرود زیبای «ای ایران» در مراسم عزاداری سالار شهیدان، که شوربختانه هنوز برخی بر طبل اختلاف و تفرقه می‌کوبند، با خود عهد کردم که هر که زیر پرچم جاودانه اباعبدالله الحسین و پرچم ایران سربلند است و عاشق حسین و ایران است را دوست بدارم.»
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وضعیت آب و هوا امروز یک‌شنبه 26 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
تصویرسازی از ایران فرهنگی با دیپلماسی اسکار
علیه رهبری به نام رهبری
منچسترسیتی با گل‌های فراوان ولورهمپتون را در هم کوبید
از سرگیری پروازهای «قطر ایرویز» به ایران پس از دو ماه وقفه
افشای گاف امنیتی؛ اسناد مذاکرات ترامپ با پوتین در هتل جاماند!
«شال سیاه» به اسکار نزدیک‌تر شد
حمایت تلویحی ترامپ از تجزیه خاک اوکراین
آغاز کوچ اجباری در غزه؛ ارتش اسرائیل دستور تخلیه شهر را صادر کرد
سه فوتبالیست ایرانی در فهرست بهترین‌های آسیا/نام چه کسانی در این لیست قرار دارد؟
چین راهی فینال بسکتبال کاپ آسیا شد/ تلاش شاگردان مانولوپولوس برای مقام سومی
وقوع انفجار شدید در مرکز دمشق
قیمت بنزین سوپر وارداتی از مرز 50 هزار تومان عبور می‌کند؟
زلنسکی با واگذاری دونباس به روسیه مخالفت کرد
قطع سهمیه آرد 138 نانوایی در تهران؛ رئیس اتحادیه برکنار شد
تضمین حضور معلم در تمام کلاس‌ها؛ هیچ کلاسی بدون معلم نخواهد بود
تصمیم‌های نسنجیده ترامپ و ریسک پیامدهای آن
آمریکا صدور ویزای سفر برای ساکنان غزه را تعلیق کرد
مقام صهیونیستی: به ازای هر کشته اسرائیلی در 7 اکتبر باید 50 فلسطینی کشته شود!
یارانه مردادماه به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های یک تا 3 واریز شد
تاس: همکاری اقتصادی با روسیه به سود آمریکاست
تهدید تعرفه 50 درصدی آمریکا بر 70 درصد کالاهای صادراتی هند
حماس: حمایت آمریکا از نتانیاهو، راه را برای ادامه جنایات اشغالگران هموار کرد
نشست پوتین ـ ترامپ در آلاسکا از نگاه تحلیلگر روسی
شگفتی باستان‌شناسان؛ مقبره یک شوالیه زیر بستنی‌فروشی کشف شد
تعلیق افزایش قیمت بلیت کنسرت؛ انتظار برای ابلاغ نرخ‌های جدید
ابراز رضایت پوتین از سفر به آلاسکا
تاکید مصر، آلمان و فرانسه بر حل‌ مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران
کارنامه ملاک انتخاب رشته کنکور 1404 چه زمانی منتشر می شود؟
هشدار دوباره ستاد کل نیروهای مسلح به دشمنان
پوتین در ازای کنترل دونتسک، پیشروی در اوکراین را متوقف می‌کند
روزهای گرم تهران در آخرین روزهای مرداد ادامه دارد
نامه تمجیدآمیز رئیس‌جمهور روسیه به رهبر کره شمالی
عارف: امنیت اجتماعی و اقتصادی دو مسیر اصلی سازمان تأمین اجتماعی است
عراقچی: پیوند دوستی ایران و ارمنستان ریشه‌دار و پایدار است
زلنسکی: صلحی می‌خواهیم که پایدار باشد
کاهش 16 درصدی جانباختگان در طرح ترافیکی اربعین 1404
باکیچ بالاخره پرسپولیسی شد
وزارت اطلاعات پایگاه یکپارچه شناسایی اتباع خارجی ایجاد می‌کند
سنگ‌اندازی‌های بدون استدلال در مسیر عادی‌سازی پرونده ایران در FATF
امکان شرکت در امتحانات پیام‌نور بدون محدودیت جغرافیایی فراهم شد
واکنش رهبران اروپایی به ملاقات ترامپ و پوتین در الاسکا
اضافه شدن 250 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور
بررسی تحولات غزه و پرونده هسته‌ای ایران در مکالمه وزرای خارجه مصر و آلمان
بازگشایی جاده چالوس بصورت دو طرفه
وضعیت بحرانی سوء تغذیه در غزه؛ 40 هزار کودک در معرض خطر جدی هستند
موفقیت تیم ملی المپیاد علوم زمین ایران با کسب 4 نشان برنز در چین
نتایج نهایی انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی اعلام می شود
پزشکیان: دولت همه توان خود را برای توقف سوزاندن گازهای مشعل به کار گرفته است
پیکر استاد فرشچیان روز دوشنبه به اصفهان منتقل می شود +اعلام جزئیات مراسم
X
آگهی تبلیغاتی