×
سیاسی
شناسه خبر : 231753
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/04/16 ساعت 09:34
ترکیب عاشورا و سرود «ای ایران» و رهبری که روایت میدان را خودش می‌نویسد

نورنیوز از شب عاشورای نمادین در حسینیه امام خمینی(ره) گزارش می‌دهد؛

ترکیب عاشورا و سرود «ای ایران» و رهبری که روایت میدان را خودش می‌نویسد

در شب عاشورایی که ایران از نبردی سنگین عبور کرده بود، رهبر انقلاب با توصیه به خواندن «ای ایران» در مراسم، پیامی نمادین صادر کرد؛ ترکیبی از دین و وطن که عاشورا را به بستری برای بازسازی هویت ملی و مقاومت فرهنگی بدل ساخت. روایتی که مستقیماً از دل میدان معنا می‌آید.

نورنیوز – گروه سیاسی: در شب عاشورای حسینی ۱۴۰۴ هجری شمسی، زمانی که آتش جنگ ۱۲ روزه فروکش کرده و ایران اسلامی از آزمونی خطیر و در نبردی ترکیبی با رژیم صهیونیستی و آمریکای جنایتکار سرافراز بیرون آمده است، مقام معظم رهبری با حضوری آرام، استوار و بی‌تکلف در مراسم عزاداری حسینی شرکت کرد؛ حضوری که به‌ظاهر ساده می‌نمود، اما در دل خود نشانه‌های چندلایه از هوشمندی، صلابت و پیام مقاومت داشت. آنچه بیش از همه توجه ناظران را جلب کرد، روحیه و آرامش نمایان رهبر انقلاب در لحظات حضور در مراسم بود. با اینهمه چیزی که این حضور را به رخدادی یگانه بدل کرد توصیه‌ای بود که در اوج مراسم شب عاشورا به مداح مجلس داشتند: خواندن سرود «ای ایران، ایران». 
این ترکیب، یعنی سرود حماسی و میهنی «ای ایران، ایران» که با مفاهیم آیینی ترکیب شده ، آن هم در شب عاشورا، واجد معنایی عمیق‌تر از یک انتخاب هنری یا عاطفی بود. این ترکیب، در بستر تاریخی، فرهنگی، و ژئوپلیتیکی کنونی، نه‌تنها حرکتی نمادین، که پیامی روشن به دوستان و دشمنان تلقی می‌شود: ایران در تقاطع ایمان و وطن ایستاده است؛  فریب قوم‌گرایی بی‌ریشه را نمی‌خورد و به دین‌ورزی در مدار ملیت و سرزمین افتخار می کند. 

عاشورا: سرمایه معنوی ایرانیان 

برای فهم جایگاه این تصمیم باید از عاشورا به‌مثابه ستون فقرات فرهنگ شیعه ایرانی آغاز کرد. عاشورا برای ایرانیان صرفاً یک سوگ مذهبی نیست؛ بلکه محل تلاقی اخلاق، مقاومت، شهادت، غیرت، عدالت‌خواهی و فداکاری در فرهنگ ملی ماست. این حادثه، طی قرون متمادی، از دل سنت‌های تاریخی، حکمت عرفانی، و حماسه‌سرایی ملی عبور کرده و به یک سرمایه هویتی جامع بدل شده است. عزاداری‌های عاشورا، هم عرصه تلطیف احساسات است، هم میدانی برای تجدید عهد با ارزش‌های اصیل. در این میان، ایرانیان با خِرَد تاریخی خود، عاشورا را به بستری برای تعقل، حرکت، و حتی سیاست‌ورزی مؤثر بدل کرده‌اند. چنین است که شب عاشورا، زمانی برای بازخوانی حقیقت و اراده ملی ایرانیان نیز هست. 
در این بستر است که توصیه رهبری به بازخوانی جمعی سرود «ای ایران، ایران» اهمیت می‌یابد. این سرود که در دل خود بیانگر رنج، امید، عشق به وطن، و عزم برای پاسداری از خاک و فرهنگ ایران است از عاطفی‌ترین نغمات ملی- میهنی است که با صدای لطیف زنده یاد محمد نوری خوانده شده است. واژگان این سرود، نه از جنس ناسیونالیسم افراطی یا شوونیسم کور، بلکه آمیخته با غرور فرهنگی، ایمان تاریخی و تعهد تمدنی است. گویی ملت در آن، در میان زخم‌ها و بحران‌ها، برمی‌خیزد و به خود می‌گوید: *ای ایران، ایران  ... تو بمان... 
خواندن این سرود در شب عاشورا، همزمان با پایان جنگی نابرابر با رژیمی متخاصم وارباب او آمریکای مغرور و متجاوز، حامل پیامی چندبعدی است: 
الف) پاسخ به جنگ روانی دشمن: آن‌گاه که رسانه‌های بیگانه می‌کوشند رهبر انقلاب را بیمار و غایب از انظار تصویر کنند، حضور شخصی ایشان با چهره‌ای آرام، بدون عصا و با اقتدار، نقشه‌های روانی دشمن را خنثی می‌کند. اما پیام بزرگ‌تر، در نوع مواجهه با جنگ  است: نمایش مقاومت وایستادگی در قالب عزت‌نفس فرهنگی. 
ب) وحدت هویت مذهبی و ملی: در حالی‌که برخی می‌کوشند دینداری را در تقابل با وطن‌دوستی بنشانند و بالعکس، این تصمیم نشان داد که در فرهنگ ایرانی-اسلامی، دین و وطن دو وجه یک حقیقت‌اند. کربلا، مظهر ایثار است و ایران، میدان دفاع از آن ایثار. این پیوند، رمز تاب‌آوری ملی ماست. 
پ) بازتعریف عاشورا به‌مثابه سرمایه راهبردی: عاشورا اگرچه رخدادی تاریخی است، اما در وجدان ایرانیان، پیوسته زنده و به‌روز است. در این شب، خواندن «ای ایران»، یعنی یادآوری اینکه روحیه عاشورایی در میدان مقاومت، غایب نیست؛ بلکه پشتوانه‌اش ملتی است ریشه‌دار، با فرهنگ و هویتی که قرن‌ها در آتش آزمون‌ها شکل گرفته است. 

قدرت نرم؛ حکمت در قالب نماد 

این تصمیم، از منظر حکمرانی و سیاست‌ورزی نیز قابل تحلیل است. در دوره‌ای که قدرت نرم، نقش اساسی در بازدارندگی و مدیریت افکار عمومی دارد، چنین نمادهایی بسیار مؤثرتر از بیانیه‌های رسمی یا رزمایش‌های نظامی هستند. سیاست‌ورزی هوشمندانه یعنی تأثیرگذاری با بهره گیری از مجموعه ابزارهای قدرت آفرین. درست در لحظه‌ای که غرب به‌دنبال تشدید ایران‌هراسی است، رهبری ایران با آرامش در شب عزاداری حاضر می‌شود، شعر وطن می‌شنود و لبخند می‌زند؛ این تصویر، معادله‌ای جدید در ذهن مخاطبان می‌سازد.

در ادبیات راهبردی، این را نوعی «جنگ معنایی» می‌نامند: تعریف میدان نبرد، با واژگان خود. ایران، در این تصویر، نه کشوری جنگ زده، بلکه ملتی عاشق، مقاوم، میهن‌دوست و با فرهنگ است. این تصویر، بنیان‌های مشروعیت درون‌زا را تقویت می‌کند و تهدیدات بیرونی را بی‌اثر می‌سازد. 
بازخوانی سرود «ای ایران، ایران» در شب عاشورا،آنهم به توصیه و در حضور رهبر انقلاب، صدای همبستگی تاریخی یک ملت  در پرتو باورهای دینی و ملی است؛ ملتی که هم حسین‌بن‌علی را دارد هم فردوسی را؛ و در میان میدان‌های نبرد امروز، همچنان بر عقلانیت، عزت و امید تکیه دارد. بدخواهان می‌کوشند این تاروپود را پاره کنند، اما آن‌که با حکمت و زبان مشترک با ملت سخن می‌گوید، راهی برای بازسازی اعتماد، همبستگی و امید باز می‌گشاید. 
در جهان پرهیاهوی امروز، ما نیازمند چنین زبان‌هایی هستیم: زبان شعر، زبان حماسه، زبان میهن، زبان حماسه‌های ایمانی و دینی. آن‌گاه که سیاست، رنگ خشونت می‌گیرد، و رسانه، بذر اضطراب می‌پراکند، این صداهای آرام و عمیق هستند که هویت را می‌سازند و ملت را نگاه می‌دارند. شب عاشورای امسال، شبی بود که ایران، نه فقط سوگواری کرد، بلکه با هوشمندی، پیام وحدت، همبستگی، ایستادگی و امید را به جهانیان رساند. 


اخبار مرتبط
روایت معاون اول از فضای معنوی حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورا + فیلم
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 18:59
روایت معاون اول از فضای معنوی حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورا + فیلم
معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به حال و هوای خاص حسینیه امام خمینی(ره) در شب عاشورای حسینی، از حضور رهبر معظم انقلاب در این مراسم و فضای معنوی و روح‌بخش حاکم بر عزاداری سخن گفت.
سفارت روسیه در ایران مداحی «ای ایران» را بازنشر داد و نوشت: «زنده باد ایران کبیر!»
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 16:45
سفارت روسیه در ایران مداحی «ای ایران» را بازنشر داد و نوشت: «زنده باد ایران کبیر!»
در اقدامی قابل توجه، سفارت روسیه در تهران با بازنشر ویدئویی از مداحی«ای ایران» توسط محمود کریمی در حضور رهبر معظم انقلاب، حمایت خود از ایران را با شعار «زنده باد ایران کبیر!» اعلام کرد.
کارآمدی رهبری دینی در 2 جنگ نظامی و روانی
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 11:46
پرویز امینی:
کارآمدی رهبری دینی در 2 جنگ نظامی و روانی
امینی نوشت: «در جنگ 12 روزه خصوصاً 24 ساعت اول، رهبری دینی در دل یکی از پیچیده‌ترین و در عین حال سهمگین‌ترین بحران‌ها به آزمون گذاشته شد. نیرومندترین قدرت‌های مادی که بشر تا به امروز به خود دیده است با یک تهاجم غافلگیرکننده نظامی، شوکی به جامعه و سیستم سیاسی وارد کرد.»
مذاکرات واشنگتن و تداوم ابهام امنیت ایران و خاورمیانه
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 11:10
ابراهیم متقی:
مذاکرات واشنگتن و تداوم ابهام امنیت ایران و خاورمیانه
متقی نوشت: «حضور مقام معظم رهبری در مراسم شب عاشورای حسینی و در حسینیه امام خمینی(ره) 2 گزینه را در برابر تحلیلگران قرار داده است. هر یک از این 2 گزینه، می‌تواند بخشی از واقعیت‌های آینده در روند امنیت منطقه‌ای را شکل داده، واقعیت‌های جدیدی را در برابر سیاست امنیتی ایران به وجود آورد.»
اسکای نیوز از بازتاب احساس مقاومت ایرانیان در عزاداری عاشورا نوشت
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 10:40
اسکای نیوز از بازتاب احساس مقاومت ایرانیان در عزاداری عاشورا نوشت
در روزهایی که صدای نوحه و طبل در خیابان‌های ایران طنین‌انداز است، مراسم عاشورا امسال با معنایی متفاوت و آمیخته با احساس خیانت از دشمن و مقاومت برگزار می‌شود؛ احساسی که پس از حملات اسرائیل و همراهی آمریکا با آن، در دل مردم و مقامات ایرانی بیش از همیشه شعله‌ور شده است.
واکنش ظریف به خواندن سرود «ای ایران» در محضر رهبر معظم انقلاب
یکشنبه 1404/04/15 ساعت 16:40
واکنش ظریف به خواندن سرود «ای ایران» در محضر رهبر معظم انقلاب
ظریف نوشت: «در این روزهای اوج همبستگی میهنی و خواندن سرود زیبای «ای ایران» در مراسم عزاداری سالار شهیدان، که شوربختانه هنوز برخی بر طبل اختلاف و تفرقه می‌کوبند، با خود عهد کردم که هر که زیر پرچم جاودانه اباعبدالله الحسین و پرچم ایران سربلند است و عاشق حسین و ایران است را دوست بدارم.»
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خبر وزیر کار درباره میزان افزایش دستمزد 1405
هشدار فوری در قشم؛ تخلیه اضطراری روستای طولای آغاز شد
فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم و پدافند هوایی ارتش منصوب شد
پاداش تیم های حاضر در جام جهانی 2026 اعلام شد
خلع سلاح شرط جدید صهیونیست‌ها برای ادامه آتش‌بس در غزه
حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به شهر غزه
ذوب‌آهن و شمس‌آذر بدون گل؛/ هفته چهاردهم لیگ برتر به پایان رسید
از تهدید ایران تا تقلید از ایران؛ رمزگشایی از تناقض پهپادی ترامپ
محمد بنا سرمربی تیم ملی کشتی آذربایجان شد
پایتخت یخ می‌زند
نتایج آزمون قضاوت سال 1404 اعلام شد
اطلاعیه دادگستری البرز درباره خودسوزی مقابل دادگستری کرج
گوشی نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی هک شد
پادکست | خاطرات کجا ثبت می شوند ؟ مغز یا قلب
ای اف سی تراکتور و ساپینتو را جریمه کرد
محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های ترافیکی محورهای شمالی کشور اعلام شد
سناریوی پوتین در صورت شکست مذاکرات صلح اوکراین چیست؟
نورنما | تصویر زیبای بارانی ساحل سرخ جزیره هرمز
«گنگِ فیلیمو» با حکم قضائی توقیف شد
پرداخت وام ازدواج و فرزند تسریع شد
هشدار متخصصان ارتوپد درباره مصرف زیاد یک نوشیدنی
اهواز امسال فقط یک روز هوای پاک داشت
عارف: همه در برابر حوادث جاده‌ای مسئول هستیم
جسد دختر قربانی سیل در رویدرِ هرمزگان پیدا شد
گرفتار شدن دو کارگر در چاه 25 متری در بلوار آفریقا+ فیلم حادثه
برگزاری جلسه کمیته انضباطی شهربانو و سهیلا منصوریان در فدراسیون ووشو
مذاکره برابر و منصفانه شرط گفت‌وگو با آمریکاست /3 کشور اروپایی ظرفیتی برای مذاکره ندارند
وزارت کشور عراق: جنایت های تروریستی 88درصد کاهش یافته است
ناو هواپیمابر جدید چین از تنگه تایوان عبور کرد
هشدار فدراسیون کوهنوردی: تا اطلاع‌ ثانوی به کوه نروید!
تصادف جاده ای در تربت جام 5 کشته برجا گذاشت
سقف یادگیری دانش‌آموزان محدود و محصور نشود
آغاز قیمت‌گذاری بیش از 100 شعبه بانک آینده
یحیی فروتن مدیرعامل بانک پارسیان شد
وزیر کار: برنامه دولت برای افزایش حقوق کارگران بررسی می‌شود
حذف 5 فرد و نهاد از فهرست تحریم‌های لندن علیه سوریه و ایران
رسانه آمریکایی: پهپاد لوکاس به پای شاهد ایرانی نمی‌رسد
کاهش 100 میلیون مترمکعبی برداشت آب از سدهای تهران
کاظمی: طرح تحول پرورشی آماده شده است
روایت عراقچی به دانشجویان روس درباره تغییر پیام‌های آمریکا در جنگ 12 روزه
هیچ کمبودی در بازار نیست
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 26 آذز 1404+ جدول
طرح توزیع شیر در تمامی مدارس ابتدایی کشور اجرا شده‌است
مدال طلای نخبگان دنیا بر گردن زن ایرانی
ایران – پرتغال؛ آزمون بزرگ شاگردان قلعه‌نویی در خرداد 1405
فاجعه در ورزشگاه خلیج فارس بندرعباس
ممانعت رژیم صهیونیستی از ورود هیات کانادایی به کرانه باختری
رئیس موساد: ایران همچنان به دنبال نابودی اسرائیل است
صحن حضرت زهرا (س) در نجف امروز افتتاح می‌شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه26 آذر 1404+ جدول
X
آگهی تبلیغاتی