×
سیاسی
شناسه خبر : 231580
تاریخ انتشار : شنبه 1404/04/14 ساعت 09:41
آمریکا در حال جابه‌جایی مهره‌هاست؛ آیا سناریوی فریب جدیدی در راه است؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

آمریکا در حال جابه‌جایی مهره‌هاست؛ آیا سناریوی فریب جدیدی در راه است؟

از لغو سفر وزیر خارجه آمریکا تا استقرار سامانه‌های تاد و اعزام جنگنده‌ها به قطر، نشانه‌هایی وجود دارد که واشنگتن وارد فاز جدیدی از آرایش نظامی در غرب آسیا شده است. تحلیل‌گران از تکرار یک الگوی آشنا در بستر عملیات روانی و فریب می‌گویند.

نورنیوز-گروه سیاسی: لغو سفر وزیر خارجه آمریکا به ژاپن و کره جنوبی با هدف تمرکز بر تحولات غرب آسیا، پیام روشنی از جابه‌جایی اولویت‌های واشنگتن ارسال می‌کند. همزمان سفر فرمانده سنتکام به فلسطین اشغالی و انتشار خبرهایی در مورد اعزام چند فروند سوخت‌رسان‌ و جنگنده‌ آمریکایی به پایگاه العدید قطر، نشان‌دهنده سطحی از آمادگی در منطقه است. این تغییر آرایش می‌تواند بخشی از سناریوی عملیاتی یا عملیات روانی پیچیده در ادامه تنشهای هفته گذشته باشد. در شرایطی که جنگ در غزه نیز وارد مرحله حساسی شده و تلاش‌های جدید و تا حدودی عجیب برای برقراری آتش بس در این منطقه از سوی آمریکا در حال پیگیری است و رژیم صهیونیستی نیز واکنشهای مثبتی به این تحرکات داشته ، تحولات منطقه‌ای به سرعت در حال تغییر است. در چنین شرایطی نباید از احتمال یک بازی فریب‌آمیز با هدف تغییر محاسبات طرف مقابل غافل بود.

استقرارهای جدید؛ آماده‌سازی برای چه؟

استقرار سامانه‌های پیشرفته دفاع موشکی تاد در عربستان سعودی و اعلام توقف ارسال سامانه‌های پدافندی به اوکراین به بهانه نیازمندی ارتش آمریکا به تجهیزات بیشتر، نشانه‌های آشکار جابجایی ظرفیت نظامی آمریکا از شرق اروپا به غرب آسیا است. این اقدام هم‌زمان با تسریع روند آتش‌بس در غزه، می‌تواند بیانگر نگرانی واشنگتن از بروز یک درگیری گسترده‌تر در منطقه باشد یا برعکس، فریبی برای تغییر محاسبات طرف مقابل. این در حالی است که برخی منابع میدانی از افزایش تحرکات لجستیکی آمریکا در خلیج فارس خبر می‌دهند؛ تحرکاتی که ماهیت آن هنوز به‌طور کامل مشخص نیست اما به نظر می‌رسد با محوریت ایجاد آمادگی برای رخدادهای پیش بینی نشده طراحی شده است.

گفتگوهای دیپلماتیک؛ مذاکرات یا فریب تاکتیکی؟

از سویی، تماس یک‌ساعته ترامپ و پوتین با محوریت ایران و خاورمیانه که ترامپ از نتایج آن اعلام عدم رضایت کرد و همچنین اعلام دیدار ویتکاف و عراقچی در ژنو که هنوز هیچیک از مقامات ایران آن را تایید نکرده اند، می‌تواند بخشی از یک سناریوی مذاکراتی برای طراحی سناریویی جدید باشد. با این حال، تجربه مذاکرات قبلی همچون دور ششم گفتگوهای ایران و آمریکا نشان داده است که این نشست‌ها بعضاً پوششی برای عملیات‌ نظامی یا تغییر موازنه میدانی هستند. اظهارات مبهم مقامات آمریکایی در روزهای اخیر مشابه صحبت‌هایی که ترامپ پیش از تجاوز ۲۳ خردادماه رژیم صهیونیستی به ایران داشت بر پیچیدگی این سناریو افزوده است.
در همین راستا، خبر امروز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز می‌تواند به‌عنوان بخشی از این پازل مورد توجه قرار گیرد. به گزارش آژانس، تیم بازرسان این نهاد که طی درگیری‌های نظامی اخیر در تهران حضور داشتند، امروز ایران را ترک کرده و به مقر آژانس در وین بازگشته‌اند. این خبر اگرچه به ظاهر فنی و مرتبط با حوزه هسته‌ای است، اما می‌تواند در چارچوب همان بازی چندلایه آمریکا و متحدانش برای اعمال فشارهای ترکیبی علیه ایران ارزیابی شود.

نشانه‌های تکرار یک الگو؛ بازخوانی رفتار ترامپ

اظهارات دیشب ترامپ مبنی بر اینکه "ما قصد آسیب زدن به ایران را نداریم" به‌طور خاص یادآور مواضع مشابه او در شب قبل از ۲۳ خرداد است که در نهایت به اقدامات تهاجمی منجر شد. رفتار شناسی ترامپ به عنوان فردی که جوهره رفتار او بر فریب و عدم قطعیت استوار است می تواند این اظهارات را به عنوان بخشی از یک عملیات فریب و جنگ شناختی دیگر در معرض نگاه تحلیل گران قرار دهد‌ در چنین شرایطی لازم است  تحرکات میدانی و تغییر آرایش‌های نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به دقت رصد و کنترل شود تا امکان بهره گیری آنان از اصل غافلگیری برای دست زدن به اقدامات شرارت آمیز جدید فراهم نشود. این الگوی رفتاری آشنا که مبتنی بر نمایش تمایل به مذاکره در سطح رسانه‌ای و آماده‌سازی میدانی برای سناریوهای مختلف است در گذشته نیز بارها در رفتار آمریکایی‌ها تکرار شده و تجربه نشان می‌دهد نباید فریب ظاهر آن را خورد.
مرور تحولات اخیر نشان می‌دهد که آمریکا در حال پیاده‌سازی یک بازی چندلایه در غرب آسیا است؛ از استقرار سامانه‌های تاد در عربستان و انتقال ظرفیت نظامی از شرق اروپا به منطقه، تا تحرکات دیپلماتیک و مذاکراتی که می‌توانند تاکتیکی و فریبنده باشند. هم‌زمان خبر خروج بازرسان آژانس از ایران و تأکید بر مذاکرات فوری، یک سیگنال دیگر از حرکت آمریکا و هم‌پیمانانش به سمت اعمال فشارهای ترکیبی است.

در چنین شرایطی، ضروری است تحرکات آمریکا و رژیم صهیونیستی با هوشیاری و بر اساس تجربیات قبلی ارزیابی و آمادگی های لازم برای اقدامات مقابله ای پیش بینی شود.


نظرات

آخرین اخبار
تجاوز ارتش تروریستی آمریکا به اهواز، چابهار و بندرعباس کشور/هیچ تهدیدی بی‌پاسخ نخواهد ماند
نیمه نخست جدال انگلیس و آرژانتین با تساوی به پایان رسید
ادعای ترامپ درباره سوریه؛ الشرع با حزب‌الله دقیق‌تر از اسرائیل برخورد می‌کند
دستور فوری وزیر ورزش برای رسیدگی به وضعیت قهرمان جوان ژیمناستیک
پارکینگ بزرگ اربعین شلمچه آماده میزبانی از زائران شد
تأکید معاون اول رئیس‌جمهور بر تقویت همکاری‌های راهبردی با چین
ادامه تعطیلی سه فرودگاه عربستان پس از هشدارهای ارتش یمن
مدیرعامل چادرملو: AFC درخواست فدراسیون را رد کرده؛ تاج باید پاسخگو باشد
ادعای ونس: نیروی زمینی برای تغییر حکومت ایران اعزام نخواهیم کرد
نورویدئو | مرگ در گرمای اروپا ؛ حقیقتی فراتر از تغییرات اقلیمی
ترامپ ادعا کرد: دوست ندارم درباره ایران ضرب الاجل تعیین کنم
تصمیم نهایی AFC؛ سهمیه آسیایی به گل‌گهر رسید
طوفان در قلب پایگاه‌های آمریکا؛ پاسخ موشکی ایران به آمریکا در منطقه؛ از اردن تا کویت
احضار مجدد سفیر انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه
روسیه خواستار بازگشت فوری ایران و آمریکا به میز مذاکره شد
تشییع باشکوه شهدای گتوند؛ سه رزمنده شهید در گلزار شهدا آرام گرفتند
یک نظامی اسرائیلی با ادعای همکاری با ایران به حبس محکوم شد
برگ برنده جدید چین در تجارت دریایی رونمایی می شود
هشدار آمریکا به شهروندان خود برای سفر به 23 کشور
پروازهای دبی–شیراز پس از 5 ماه از سر گرفته شد
نگرانی ها از تأمین کالا در آمریکا در پی جنگ علیه ایران
ادعای پنتاگون درباره پایان مأموریت ائتلاف در عراق
عکس های منتخب جهان؛ 26 جولای 2026
فرودگاه بین‌المللی صنعاء فعالیت عادی خود را از سر گرفت
چرخش سریع ترامپ درباره تنگه هرمز، سردرگمی واشنگتن را آشکار کرد
عضو مجمع تشخیص: انتقام و مذاکره منافاتی با یکدیگر ندارند
شنیده شدن صدای انفجارهای مهیب در اربیل
قالیباف: باید همواره آماده نبرد باشیم و برای حفظ امنیت و منافع ملی خود تا پای جان بایستیم
غریب‌آبادی: هر اقدام تجاوزکارانه آمریکا پاسخ قاطع را به دنبال دارد
معاون دبیر شورای‌عالی امنیت ملی: مجازات متجاوزان ضامن صیانت از امنیت ملی است
شکست ایران مقابل اوکراین در دیداری پراشتباه
احسان حاج‌صفی در سپاهان ماندنی شد
محکومیت اقدام لندن علیه سپاه؛ وزارت خارجه یمن موضع گرفت
تاج: مدیریت رقابت‌های گسترده بر عهده فدراسیون است
تنش سیاسی در آستانه بازی آرژانتین و انگلیس/فالکلند دوباره خبرساز شد
زمان فینال جام جهانی تغییر می کند
سفیر سابق آمریکا: حمله به زیرساخت‌های ایران راه‌حل بحران نیست
حماس نماینده ویژه صلح در غزه را به جانبداری از اسرائیل متهم کرد
سنتکام ادعا کرد: دو کشتی مجبور به تغییر مسیر در تنگه هرمز شد
اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
کرملین: آمریکا از روند صلح اوکراین دور شده است
هفته ای ماندگار با امتی عزادار
واریز نخستین مرحله وام 75 میلیون تومانی بازنشستگان آغاز شد
محکومیت شدید جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی وزارت امور خارجه ایران
حمله جدید اسرائیل با بمب فسفری به جنوب لبنان
دبیرکل نجباء به اهانت ترامپ واکنش نشان داد
بازار نفت در آستانه بحران
متهمی که هنوز لباس قاضی را بر تن دارد
ستاد اربعین: همه مرزهای کشور آماده پذیرش زائران هستند
رایزنی بغداد و شورای اروپا؛ تأکید بر مهار تنش‌های منطقه‌ای