×
سیاسی
شناسه خبر : 231414
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/04/12 ساعت 14:37
آنچه دیده نمی‌شود، سقوط می‌کند

سیدعلیرضا بهبهانی:

آنچه دیده نمی‌شود، سقوط می‌کند

بهبهانیت نوشت: «هدیدهای واقعی ایران، جایی‌اند که هنوز امتحان نشده‌اند و اگر سیاست‌گذار امروز بر اساس عملکرد سیستم‌های بازمانده، استراتژی آینده را بچیند، خطر بازتکرار اشتباه ارتش آمریکا در جنگ جهانی دوم بسیار بالاست.»

نورنیوز ـ گروه سیاسی: سیدعلیرضا بهبهانی در یادداشتی نوشت: «در هیاهوی تحلیل‌های جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، بسیاری در جست‌وجوی نقاط قوت ایران‌اند؛ دقت موشکی، سرعت پاسخ، قدرت روایت و بازدارندگی فعال. این رویکرد البته طبیعی است؛ وقتی در یک نبرد نابرابر، یک کشور بتواند از خاک خود علیه دو قدرت نظامی بزرگ اقدام کند و به آتش‌بس برسد، گمان پیروزی قابل درک است. اما درست در همین لحظه است که بزرگ‌ترین خطای تحلیلی ممکن پدیدار می‌شود؛ سوگیری بازماندگی.

چرا کسی فکر نمی‌کند از پالایشگاه‌هایمان مورد هدف قرار می‌گرفت چه پیش میمد؟ اگر نیروگاه هایمان را مورد حمله قرار می‌دادند چه می‌شد؟یا سدها و…؟
ندیدن این‌ها همان خطای سوگیری بازماندگی است!

این خطا، نخستین‌بار توسط آبراهام والد در جنگ جهانی دوم شناخته شد. نیروی هوایی آمریکا تصور می‌کرد با بررسی گلوله‌خوردگی هواپیماهای بازگشته، می‌تواند نقاط آسیب‌پذیر را پیدا کند. اما والد گفت: «این‌ها بازگشته‌اند، بنابراین نقاط تیرخورده‌شان مسئله نیست. مشکل آنجاست که نمی‌توانیم هواپیماهای سقوط‌کرده را ببینیم؛ احتمالاً همان‌جایی تیر خورده‌اند که در بازگشتگان اصلاً آسیب ندیده.»

اینجا همان جایی است که باید به تحلیل جنگ اخیر بازگردیم: ایران، آنچه را که از این جنگ زنده برگشته، می‌بیند. اما آنچه ممکن بود باعث سقوط شود و فقط با شانس یا ضعف دشمن اتفاق نیفتاده، در مرکز خطر باقی مانده است.

مصداق‌های سوگیری بازماندگی در مدیریت جنگ و پساجنگ ایران:

  • پدافند سایبری و الکترونیک ایران زیر ضربه نرفت؛ اما نه به این معنا که قدرتمند استُ بلکه شاید صرفاً در اولویت حمله نبود.
  • سامانه‌های پشتیبانی غیرنظامی (مثل آب، برق، ارتباطات در برخی استان‌ها) هدف قرار نگرفتند؛ اما این یعنی تاب‌آوری‌شان ارزیابی نشده.
  • واکنش افکار عمومی داخلی به جنگ هماهنگ بود؛ اما این شاید نتیجه کوتاه بودن مدت جنگ است، نه عمق انسجام پایدار.

در حقیقت، تهدیدهای واقعی ایران، جایی‌اند که هنوز امتحان نشده‌اند و اگر سیاست‌گذار امروز بر اساس عملکرد سیستم‌های بازمانده، استراتژی آینده را بچیند، خطر بازتکرار اشتباه ارتش آمریکا در جنگ جهانی دوم بسیار بالاست.

اما در دوران آتش‌بس باید چه درسی از این مدل بگیریم:

در زمان آرامشِ پس از طوفان، که احتمال شکنندگی آن نیز بالاست؛ نبوغ سیاست‌گذاری نه در تجلیل از بقای موجود، که در پیش‌بینی آن‌چیزی است که در حمله بعدی ممکن است نقطه سقوط شود.

ایران باید:

نقاطی را که در این جنگ آسیب ندیدند، اما حیاتی‌اند، فوراً در لیست مقاوم‌سازی قرار دهد:

  •  پدافند سایبری در استان‌های مرزی
  • زیرساخت انرژی و حمل‌ونقل در مناطق غیردرزگیر
  • مراکز انتقال داده و مراکز توزیع دارو و آب در دوران بحران

تحلیل بازدارندگی ایران از نگاه دشمن بازسازی شود، نه از نگاه داخلی:
ما نمی‌دانیم چرا برخی نقاط هدف حمله واقع نشدند؛ آیا دشمن ناتوان بود یا صرفاً برنامه‌ریزی برای فاز بعدی دارد؟

مدیریت بحران دولت بازطراحی شود:
عملکرد دولت در طول جنگ کوتاه‌مدت قابل‌قبول بود، اما آیا اگر جنگ ۳۰ روز ادامه داشت، لجستیک، رسانه، نظام بانکی و اقناع عمومی دوام می‌آوردند؟ احتمالاً جوابی که می‌شنویم، خیر است.

و توصیه پایانی نویسنده:

سیاست‌گذاری امنیت ملی نباید بر اساس آنچه جان به در برده نوشته شود. هواپیمای جنگی که تیر خورده اما برگشته، گواه قدرت نیست؛ گاه صرفاً گواه بخت است.

دولت، ارتش، و کل حاکمیت ایران باید به نقاطی فکر کنند که هنوز اصابت نشده‌اند. این نقاط شاید تنها به این دلیل زنده‌اند که دشمن فرصت نکرده آن‌ها را هدف بگیرد.

در تئوری توسعه می‌گویند: «پایداری، محصول فهم نادیدنی‌هاست.»؛ دوران آتش‌بس، فرصتی است برای دیدن نادیدنی‌ها؛ پیش از آن‌که بار دیگر، جنگ آن‌ها را ببینند.»


اخبار مرتبط
اداره سانسور نظامی ارتش اسرائیل چگونه عمل می‌کند؟
پنج‌شنبه 1404/04/12 ساعت 12:57
نورنیوز از میدان نبرد رسانه‌ای در جنگ اخیر گزارش می‌دهد؛
اداره سانسور نظامی ارتش اسرائیل چگونه عمل می‌کند؟
اداره سانسور نظامی اسرائیل یکی از نادرترین نمونه‌های «سانسور پیش از انتشار» در جهان امروز است؛ نهادی که توانسته با ترکیب مقررات سخت‌گیرانه، فناوری پلیس سایبری، و عملیات شناختی روایت جنگ را تا حدزیادی هدایت کند. در جنگ اخیر با ایران این اداره بخش بزرگی از اطلاعات تأکتیکی را پنهان کرد و درعین حال از کانال‌های رسمی پرمخاطب برای پر کردن خلأ اطلاعاتی بهره برد.
رسانه اسرائیلی: عربستان برای رهگیری پهپادهای ایرانی به رژیم صهیونیستی کمک می‌کرد
پنج‌شنبه 1404/04/12 ساعت 09:44
رسانه اسرائیلی: عربستان برای رهگیری پهپادهای ایرانی به رژیم صهیونیستی کمک می‌کرد
در حالی‌که عربستان سعودی هنوز واکنشی رسمی به موضوع رهگیری پهپادهای ایرانی نشان نداده، یک رسانه اسرائیلی مدعی شده است که نیروهای هوایی این کشور در جریان جنگ اخیر میان ایران و اسرائیل، در رهگیری پهپادهای ایرانی در آسمان عراق و اردن مشارکت داشته‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
پیام معنادار ماسک در اوج جنگ؛ اعتراف به پیوند باستانی ایران و تنگه هرمز
بازگشت حجاج ایرانی با وجود محدودیت آسمانی ادامه دارد/ فرودگاه مشهد جایگزین تهران شد
بیت‌کوین پس از سقوط، دوباره اوج گرفت
یکشنبه شب؛ ساعت منطقه به وقت جدیدی تنظیم شد
مرگ فروشنده پرافتخارترین بازسازی تاریخ جوایز تونی شد
ترامپ علیه فدرال رزرو؛ جنگ نرخ بهره بالا گرفت
مرگ در راه اروپا؛ واژگونی قایق مهاجران در نزدیکی مالت
دندانپزشکان بخوانند: آغاز نام‌نویسی آزمون تخصص از امروز
پیام تازه تهران به تل‌آویو؛ «پاسخ در میدان عمل مشخص می‌شود»
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت/پاسخ حزب الله/تهدید به حمله مجدد به لبنان+ فیلم
پیام مهم ایران به جهان: لبنان تنها نیست!
حمله رژیم صهیونیستی به چندشهر ایران؛ شنیده شدن صدای انفجار در غرب و جنوب تهران
شمارش معکوس برای خروج آمریکا؛ کشورها دیگر فرش قرمز نظامی پهن نمی‌کنند
نورنیوز چه پرسید که پاسخ بقایی معنادار شد؟
کایا کالاس خواستار خویشتنداری طرف‌ها در خاورمیانه شد
بازتاب گسترده‌ حمله موشکی ایران به سرزمین‌های اشغالی در رسانه‌های آسیایی
نگرانی کانادا و انگلیس از بالا رفتن درگیری در منطقه
تماس تلفنی وزیر خارجه قطر با ایران و عربستان برای مهار تنش در منطقه
دولت مجوز صادرات تخم‌مرغ را صادر کرد
اعتراف مقام سابق صهیونیستی: قدرت نظامی ایران همچنان در اوج است
عملیات نصر علیه پایگاههای نوآتیم و تلنوف؛ سپاه: تجاوز دشمن به صنایع پتروشیمی پاسخ داده شد
آغاز ثبت‌نام مسکن استیجاری در 3 استان
وقوع حمله با سلاح سرد در قدس
اسرائیل از شناسایی یک شبکه جاسوسی ایرانی خبر داد
خوزستان به رنگ قرمز درآمد؛ هشدار جدی به ساکنان کارون و بهبهان
لیست رسمی تیم‌های مجاز ایران در آسیا اعلام شد؛ چه کسی جای سپاهان را گرفت؟
بازگشت نفت به اوج؛ برنت 96 دلاری شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز دوشنبه 18 خرداد 1405+ جدول
ممنوعیت دریانوردی رژیم اسرائیل در دریای سرخ/تل‌آویو:یمن تنگه باب المندب را وارد درگیری کرد
هشدار؛ خلیج فارس در سواحل بوشهر طوفانی و مواج است
پیش بینی قیمت طلا و سکه دوشنبه 18 خرداد 1405+ جدول
غافلگیری تهرانی‌ها با هوای خوب؛ پایتخت روی دورِ قابل قبول
اعلام شنیده شدن انفجارهای قوی در عربستان/منبع آگاه: کار ایران نبود
بدعت خطرناک در فوتبال؛ سیاسی‌سازی جام جهانی توسط کاخ سفید
پیش بینی قیمت دلار دوشنبه 18 خرداد 1405
قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 18 خرداد 1405
اتفاقی که واشنگتن را لرزاند؛ سفر مخفیانه یا اتحاد آشکار شی و کیم
حمله نتانیاهو به ایران، چالش بزرگ ترامپ
مدل‌ هاروارد در مذاکرات هسته‌ای
برنامه مسابقات ورزشی امروز 18 خرداد 1405+ زمان پخش
تنهایی ژئوپلیتیک سرنوشت یا انتخاب؟
تمرین ویژه بازیکنان فوتبال ایران برای سازگاری /برخورد صمیمانه مردم مکزیک با ملی پوشان
دورنمای آتش‌بس و جنگ 100 روزه
دوفوریتی | برای محیط زیست ایران امانت دار خوبی نبودیم
الجزیره: پاسخ سپاه به اسرائیل یک پیام نظامی هدفمند بود
گروه هکری حنظله اسرائیل را به حملات سایبری گسترده تهدید کرد
دگرگونی‌های شورای امنیت و روابط بین‌المللی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 18 خرداد+ وضعیت استان ها
جلالی: الان زمان ایراد گرفتن از تیم ملی نیست
وضعیت ترافیک جاده‌های کشور؛ تردد روان در تمامی محورهای اصلی