×
سیاسی
شناسه خبر : 231256
تاریخ انتشار :

نورنیوز از شایعه‌سازی به عنوان جبهه‌ای جدید در جنگ روانی دشمن گزارش می‌دهد؛

شایعه‌سازی؛ موشک‌باران با کلمه

در فضای غبارآلود پس از جنگ‌ها، زمانی که واقعیات هنوز تثبیت نشده، افکار عمومی سردرگم است و رسانه‌ها با کمبود اطلاعات رسمی مواجه‌اند؛ پدیده‌ای به‌نام شایعه به‌سرعت رشد می‌کند. شایعه نه فقط یک واکنش طبیعی اجتماعی به فقدان اطلاعات، بلکه در بسیاری موارد ابزاری طراحی‌شده در زرادخانه جنگ روانی دشمن است.

نورنیوز – گروه سیاسی: در فضای غبارآلود پس از جنگ‌ها، زمانی که واقعیات هنوز تثبیت نشده، افکار عمومی سردرگم است و رسانه‌ها با کمبود اطلاعات رسمی مواجه‌اند، پدیده‌ای به‌نام شایعه به‌سرعت رشد می‌کند. شایعه نه فقط یک واکنش طبیعی اجتماعی به فقدان اطلاعات، بلکه در بسیاری موارد ابزاری طراحی‌شده در زرادخانه جنگ روانی دشمن است؛ ابزاری که اگر به‌درستی شناخته و مهار نشود، می‌تواند پیامدهایی به‌مراتب گسترده‌تر از میدان نبرد فیزیکی برجای بگذارد.

شایعه در نظریه جنگ روانی

شایعه، در ادبیات علوم ارتباطات، به «اطلاعاتی غیررسمی، تأییدنشده و معمولاً بی‌منبع» اطلاق می‌شود که در شرایط بحرانی، به‌ویژه در خلال یا پس از جنگ‌ها و در شرایط انتقالی، جایگزین اخبار رسمی می‌شود و با سرعتی بیشتر از حقیقت گسترش می‌یابد. از دیدگاه نظریه‌پردازان جنگ روانی، شایعه در حکم یک «پیام غیردقیق ولی پرقدرت» می‌تواند برای شکل‌دادن به افکار عمومی، برهم زدن انسجام روانی جامعه، ایجاد بی‌اعتمادی به ساختار حاکم، یا منحرف‌کردن توجه افکار عمومی از موضوعات کلیدی استفاده شود.

در جنگ‌های مدرن، استفاده از شایعه نه اتفاقی، بلکه بخشی از سناریوهای از پیش‌طراحی‌شده عملیات روانی دشمن است که توسط اتاق‌های فکر اطلاعاتی، شبکه‌های رسانه‌ای و حتی ربات‌های سایبری پشتیبانی می‌شود. اما چرا شایعه پس از جنگ تقویت می‌شود؟ دلیل اول، خلأ اطلاعات رسمی و سکوت خبری است. دستگاه‌های رسمی در روزهای پس از جنگ معمولاً در حال جمع‌بندی، ارزیابی خسارات و تنظیم روایت خود هستند. در این فاصله، شایعات به‌سرعت خلأ موجود را پر می‌کنند. دلیل بعدی، نیاز روانی جامعه به درک وقایع است. افکار عمومی نیاز دارد بداند «چه شد»، «چه می‌شود»، «چه کسی شکست خورد» و «چه کسی پیروز شد». پاسخ‌نگرفتن به این پرسش‌ها، مخاطب را به سمت منابع غیررسمی می‌برد.

دلیل سوم، افزایش اضطراب جمعی

در شرایطی است که آینده مبهم است. در چنین وضعیتی، جامعه مستعد باورکردن هرگونه اطلاعاتی است که با احساسات غالب – ترس، خشم، یا امید – هماهنگ باشد.

مصادیقی از شایعه‌سازی پس از نبرد ایران و اسرائیل

در میانه و نیز پس از پایان نبرد کوتاه‌مدت اما پرتنش میان ایران و رژیم صهیونیستی، شایعات متعددی در فضای مجازی و برخی رسانه‌ها منتشر شد که همگی در خدمت جنگ روانی علیه ایران بودند. برخی نمونه‌ها عبارت‌اند از:

  • شایعه نابودی کامل پایگاه‌های پهپادی ایران. درحالی‌که مقامات نظامی اعلام کرده بودند بیشتر حملات موشکی دشمن، توسط پدافند ایران رهگیری شده، برخی رسانه‌های خارج‌نشین مدعی شدند که «تمامی پایگاه‌های پهپادی ایران در کرمانشاه، همدان، ایلام و تهران نابود شده‌اند» ؛ شایعه‌ای بی‌منبع که هدفش القای ناتوانی دفاعی جمهوری اسلامی بود.
  • شایعه درخواست غیررسمی ایران برای مذاکره با آمریکا پس از حملات. درحالی‌که ایران تأکید داشت واکنش‌ نظامی‌اش به تجاوز اسرائیل متقارن و برنامه‌ریزی‌شده بود، برخی صفحات با ظاهر تحلیلی مدعی شدند که «تهران به‌طور پنهانی از عمان برای میانجی‌گری استفاده کرده تا آتش‌بس درخواست کند»؛ شایعه‌ای که در راستای تصویرسازی از عقب‌نشینی ایران بود.
  • شایعه اختلاف میان سپاه و دولت در مدیریت جنگ. با هدف برهم‌زدن انسجام داخلی و ایجاد دوقطبی در سطح حاکمیت، برخی کانال‌های وابسته به گروه‌های معاند، ادعا کردند که «دولت از واکنش نظامی به اسرائیل حمایت نکرده و فرماندهان سپاه تصمیم را مستقل گرفته‌اند.»
  • شایعه افزایش اعتراضات مردمی در شهرهای مرزی. بدون انتشار هیچ تصویر یا گزارشی مستند، شایعاتی درباره «نارضایتی مردم مناطق غربی از ورود ایران به جنگ» منتشر شد تا فضای داخلی کشور ناپایدارتر از واقعیت جلوه کند.
  • شایعه جاسوسی برخی از فرماندهان ارشد نظامی برای رژیم صهیونیستی. برخی از شبکه های تلویزیونی خارجی با استناد به منابع ناشناخته و موهوم، ادعا کردند که «اَبَر جاسوسانی» در رده‌های بالای نظامی وجود دارند که اطلاعات فوق سرّی از محل جلسات راهبردی را در اختیار دشمن قرار می‌دهند. این گزارش‌ها حتی نام برخی از این فرماندهان را نیز مطرح کردند.

این موارد، تنها بخشی از عملیات روانی بودند که حین نبرد یا در روزهای پس از جنگ، در بستر شایعه، القای شکست، تفرقه، ناامیدی و دوقطبی را هدف گرفته بودند.

چگونه با شایعه مقابله کنیم؟

کارشناسان و صاحبنظران علوم ارتباطات با توجه به اهمیت فوق‌العاده‌ی شایعه در گسترش جنگ روانی، مقابله با تکنیک‌های آن را ضرورتی غیرقابل‌انکار می‌دانند. برخی از شیوه‌‎های مقابله با شایعه از این قرارند:

۱. افزایش سرعت، دقت و شفافیت اطلاع‌رسانی رسمی: یکی از مهم‌ترین راهکارها، «پُر کردن سریع خلأهای اطلاعاتی» است. هرگونه تأخیر در ارائه اطلاعات درست، به تقویت شایعه منجر می‌شود. نهادهای رسمی باید با تولید محتوای دقیق، روان و قابل فهم برای عموم، در همان ساعات اولیه پس از بحران، زمینه‌ را برای بروز شایعات ببندند.

۲. پایش هوشمند شبکه‌های اجتماعی: نهادهای امنیتی و رسانه‌ای باید سامانه‌های هوشمندی برای شناسایی و تحلیل شایعات طراحی کنند تا منبع، زمان انتشار و الگوی گسترش آن‌ها را شناسایی و خنثی کنند. همکاری با پلتفرم‌های بزرگ نیز در کاهش دامنه پخش شایعه ضروری است.

3. آموزش سواد رسانه‌ای به شهروندان: یکی از مهم‌ترین راهکارهای بلندمدت، تقویت سواد رسانه‌ای جامعه است. شهروندان باید بیاموزند چگونه اطلاعات را ارزیابی، منابع را تشخیص، و از بازنشر بی‌رویه شایعات پرهیز کنند.

4. استفاده از روایت جایگزین: بهترین پاسخ به شایعه، نه فقط تکذیب، بلکه ساختن روایت معتبر و اقناع‌کننده است. این روایت باید به‌گونه‌ای طراحی شود که اعتماد مخاطب را جلب کرده و نیاز روانی او برای درک ماجرا را پاسخ دهد.

شایعه، مانند مین‌های عمل‌نکرده‌ای است که در زمین پس از جنگ پنهان شده‌اند. ممکن است دیر منفجر شوند، اما همچنان مرگبارند. هر جنگ نظامی، اگرچه با سکوت توپخانه پایان می‌یابد، اما آغازگر جنگی دیگر در ذهن‌ها و دل‌هاست؛ جنگی که ابزارش نه سلاح، که «کلمه» است. شناخت شایعه به‌عنوان ابزاری جدی در جنگ روانی، نه فقط وظیفه نهادهای امنیتی و رسانه‌ای، بلکه مسئولیتی همگانی است. تنها با هوشیاری عمومی، رسانه‌های مسئول و اطلاع‌رسانی به‌موقع و دقیق است که می‌توان در برابر این طوفان بی‌صدا ایستاد و مانع از آن شد که دشمن از زبان خود ما، علیه ما استفاده کند.


اخبار مرتبط
واکنش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تعلیق همکاری ایران با این سازمان
چهارشنبه 1404/04/11 ساعت 15:33
واکنش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تعلیق همکاری ایران با این سازمان
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به تصمیم ایران برای تعلیق همکاری با این سازمان اعلام کرد: «منتظر اطلاعات رسمی بیشتر از سوی ایران هستیم.» این اقدام تهران پس از تصویب طرح دو فوریتی مجلس در پاسخ به تجاوز آمریکا به تأسیسات هسته‌ای کشور صورت گرفت.
پیام صلح پزشکیان با تصویر آرامگاه فردوسی
چهارشنبه 1404/04/11 ساعت 15:16
پیام صلح پزشکیان با تصویر آرامگاه فردوسی
مسعود پزشکیان با انتشار ویدئویی از آرامگاه فردوسی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت ایران همواره به‌دنبال پل‌سازی با ملت‌هاست و نه دیوارکشی. او تأکید کرد: «ما طرفدار صلح، دشمن جنگ و در عین حال مصمم برای دفاع از امنیت و مردم ایرانیم.»
چین: «مسئله هسته‌ای ایران باید از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک حل‌وفصل شود»
چهارشنبه 1404/04/11 ساعت 13:40
چین: «مسئله هسته‌ای ایران باید از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک حل‌وفصل شود»
در پی آتش‌بس ایران و رژیم صهیونیستی، چین تأکید کرد «مسئله هسته‌ای ایران باید از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک حل‌وفصل شود» و بر لزوم صلح پایدار در خاورمیانه پای فشرد؛ همچنین نخست‌وزیر چین هفته آینده به مصر سفر می‌کند.
دولت دوم ترامپ زیر فشار سایبری؛ انتشار ایمیل‌های محرمانه و افزایش بحران‌ها
چهارشنبه 1404/04/11 ساعت 09:17
دولت دوم ترامپ زیر فشار سایبری؛ انتشار ایمیل‌های محرمانه و افزایش بحران‌ها
هم‌زمان با آغاز دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، هکرها تهدید کرده‌اند ایمیل‌های حساس سوزان ویلز، رئیس کارمندان کاخ سفید، و لیندزی هالیگان، وکیل ترامپ را منتشر کنند. این افشاگری سایبری می‌تواند بحران امنیتی و سیاسی بزرگی برای دولت او رقم بزند.
بازدید خبرنگاران رسانه‌های خارجی از زندان اوین پس از حمله رژیم صهیونیستی
یکشنبه 1404/04/08 ساعت 20:26
بازدید خبرنگاران رسانه‌های خارجی از زندان اوین پس از حمله رژیم صهیونیستی
خبرنگاران برجسته رسانه‌های بین‌المللی از جمله رویترز، الجزیره و آسوشیتدپرس امروز یکشنبه، 8 تیر 1404، از زندان اوین که اخیراً هدف حمله تروریستی رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود بازدید کردند. این بازدید با هدف بررسی ابعاد حمله و آثار برجای‌مانده از این اقدام تروریستی انجام شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
لرزه بر موازنه دیپلماتیک! +فیلم
معاون پزشکیان: رئیس‌جمهور از تدوین لایحه «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع» خبر نداشت!
ایثار در شعله‌های آبیدر
وضعیت آب و هوا امروز سه‌شنبه 7 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
رسانه صهیونیستی خبر داد: آذربایجان در آستانه پیوستن به «پیمان ابراهیم»
نامه آیت‌الله نوری‌همدانی تقدیم پاپ شد
مهرشاد سهیلی جایی در آنتن ندارد؛ روایت یک فریب تبلیغاتی
شرط جدید بانک مرکزی برای خرید ارز اربعین 1404
قمار 50 میلیون یورویی النصر با توصیه رونالدو!
گزارش الاخبار در مورد چشم‌انداز همکاری روسیه، چین و ایران در مرحله پساجنگ
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
X
آگهی تبلیغاتی