×
سیاسی
شناسه خبر : 231100
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/04/11 ساعت 09:31
از عاشورا تا آرش؛ ناسیونالیسم ایرانی چگونه بازتعریف می‌شود؟

نورنیوز وطن‌گرایی و ایران‌دوستی مردم پس از جنگ اخیر را بررسی می‌کند؛

از عاشورا تا آرش؛ ناسیونالیسم ایرانی چگونه بازتعریف می‌شود؟

در روزهای پس از جنگ ایران و رژیم صهیونیستی، بیش از آنکه تحلیل‌های نظامی و دیپلماتیک برجسته باشد، نوعی بازگشت پررنگ به «وطن» در میان ایرانیان توجه‌برانگیز بود؛ حسی که با مؤلفه‌هایی چون دین، فرهنگ و حافظه تاریخی درآمیخت و نشانه‌ای از تولد نوعی ناسیونالیسم جدید و تلفیقی را رقم زد.

نورنیوز – گروه سیاسی: در روزهای پس از جنگ اخیر میان ایران و اسرائیل، شاید مهم‌ترین دستاوردی که فراتر از تفسیرهای ژئوپلیتیک یا تحلیل‌های نظامی و دیپلماتیک باید به طور ویژه به آن پرداخت، بازگشت پرقدرت مفهوم «وطن» به ذهن و زبان ایرانیان در خلال روزهای نبرد است. از شمال تا جنوب، از موافق تا منتقد، از مذهبی تا دین‌پرهیز، از نسل اول انقلاب تا فرزندان فضای مجازی، بسیاری از ایرانیان بار دیگر در یک نقطه و در یک شعار به اشتراک رسیدند: ایران، خانه ماست.

این بازگشت به وطن، نه صرفاً یک واکنش احساسی به خطر خارجی، بلکه نشانه‌ای عمیق‌تر از بیداری یک حس تاریخی بود. اما آیا می‌توان از از این حس ناب، با تعبیر ناسیونالیسم ایرانی یاد کرد؟ و آیا اکنون در فضای پساجنگ، باید از شکل‌گیری موج تازه‌ای از ناسیونالیسم سخن گفت؟ و مهم‌تر اینکه این موج احتمالی، چه نسبتی با مؤلفه‌های دیرپای هویت ایرانی، به‌ویژه دین و تشیع، دارد؟

ناسیونالیسم چیست؟

ناسیونالیسم، در ساده‌ترین تعریف، نوعی «وفاداری عاطفی، سیاسی و فرهنگی به ملت» است؛ احساس تعلق به یک جمع تاریخی که مرز جغرافیایی، حافظه فرهنگی، زبان، درد و شادی مشترک، آن را تعریف می‌کند. این پدیده، از قرن نوزدهم به بعد در اروپا پدید آمد، اما به‌سرعت به مناطق دیگر جهان از جمله ایران نیز راه یافت. به‌طور کلی، اندیشمندان علوم اجتماعی و سیاسی، ناسیونالیسم را به چند نوع تقسیم کرده‌اند؛

ناسیونالیسم مدنی که مبتنی بر ارزش‌های مشترک، قانون‌گرایی، قرارداد اجتماعی و مشارکت در ساختن یک جامعه سیاسی است و نمونه‌اش را فرانسه بعد از انقلاب کبیر دانسته‌اند.
ناسیونالیسم قومی  که بر پایه نژاد، قومیت، خون و تبار مطرح می‌شود و نمونه‌اش آلمان قرن نوزدهم یا صربستان در دهه ۹۰است.
ناسیونالیسم فرهنگی  که تمرکز بر زبان، مذهب، سنت‌ها و حافظه تاریخی مشترک دارد. این نوع در ایران به‌ویژه در دوره قاجار و پهلوی اول بسیار برجسته بود.
ناسیونالیسم تدافعی یا ضد استعماری که واکنشی به تهدیدات خارجی یا سلطه بیگانه است و نمونه‌هایش در کشورهای مستعمره از جمله هند، مصر یا ایران دوران مشروطه به نمایش درامد.

 وطن، دین، مردم: سه‌ضلعی هویت ایرانی

ایران، به‌ویژه در دوران‌های مشروطه، پهلوی و پس از انقلاب اسلامی، ترکیبی از این انواع را تجربه کرده و گاه میان ناسیونالیسم فرهنگی و دینی، پیوندهایی پیچیده شکل داده است. برای درک نسبت میان ناسیونالیسم و دین، باید به ویژگی خاص هویت ایرانیان توجه کنیم. ایرانی بودن، در طول تاریخ، نه‌تنها با زبان و سرزمین که با دین، به‌ویژه تشیع نیز تعریف شده است.

از قرن دهم هجری که تشیع در ایران رسمیت یافت، تا نهضت مشروطه و تا انقلاب اسلامی، همواره نوعی هم‌نشینی خلاقانه میان وطن و ملیت با ایمان و دیانت در ایران شکل گرفته است. تشیع، با تأکید بر عدالت، مظلومیت، قیام در برابر ظلم، و معنویت اجتماعی، به مؤلفه‌ای فعال در ناسیونالیسم ایرانی بدل شده است. برخلاف برخی نسخه‌های ناسیونالیسم سکولار اروپایی که دین را طرد کردند، تجربه ایرانی نشان می‌دهد دین و ناسیونالیسم الزاماً دو قطب متضاد نیستند. جالب‌تر اینکه ذهن خلاق ایرانی با تلفیق عناصری از فرهنگ شیعی با حافظه‌ی اسطوره‌ای ایران کهن، به درکی تلفیقی از ناسیونالیسم فرهنگی رسیده که در آن، فرضا میان واقعه‌ی عاشورا با سوگ سیاوش، پیوندی برقرار می‌کند یا تقارن و تشابهی میان شخصیت امام علی(ع) با پهلوانان اخلاق‌‌مدار ایران باستان می‌یابد. به این اعتبار، عناصر دینی و مذهبی در روایت ایرانی از ناسیونالیسم، حضوری انکارناپذیر دارند.

یکی از نکات مهم در تحلیل جنگ اخیر، تاب‌آوری اجتماعی بالای جامعه ایران در برابر تهدید خارجی بود. برخلاف فضای انتقادی و ناامیدانه‌ای که در برخی رسانه‌ها بازنمایی می‌شود، بدنه جامعه ایرانی نشان داد که در لحظه خطر، همچنان سرمایه اجتماعی قدرتمندی دارد: حس مشترک برای دفاع از ایران. این حس مشترک، اگرچه ممکن است در قالب‌های مختلف سیاسی و فرهنگی بروز یابد، اما در بنیان خود از همان مؤلفه‌های ناسیونالیسم دفاعی و فرهنگی بهره می‌برد؛ و دین، به‌ویژه تشیع، در این تاب‌آوری فرهنگی همچنان نقشی کلیدی دارد؛ آنجا که اشک برای امام معصوم، دعا برای امنیت، و تقبیح ظلم در کنار دغدغه خاک و مردم می‌نشیند، هویتی مرکب و پخته شکل می‌گیرد که نه‌تنها از دین نمی‌گذرد، بلکه آن را به‌مثابه «عنصر ملی» بازتعریف می‌کند.

وطن‌گرایی جدید: عبور از دین یا بازخوانی آن؟

در روزها و شب‌های جنگ اخیر، بسیاری این پرسش را مطرح کردند که آیا موج جدید وطن‌گرایی و ناسیونالیسم در ایران نشانه‌ای از عبور از دین، یا جایگزینی آن با حس وطن‌دوستی است؟ پاسخ این است که نه، بلکه نوعی بازتعریف و هم‌افزایی در جریان است. در این مقطع، تشیع به‌عنوان بخشی از هویت تاریخی ایرانیان، نه به‌عنوان ابزار حاکمیتی یا ایدئولوژی دولتی، بلکه به‌عنوان منش و اخلاق مقاومت و انسجام بار دیگر مورد توجه قرار گرفت. نام‌هایی چون حضرت زینب (س) و امام حسین (ع) به‌عنوان نمادهای فداکاری برای وطن، امنیت و انسانیت، در فضای عمومی حاضر بودند؛ همان‌گونه که تصویر آرش و کوروش، یا واژه «خاک» و «میهن» در کنارشان نشست. از این منظر،می‌توان از چیزی تحت عنوان ناسیونالیسم جدید ایرانی سخن گفت؛ ناسیونالیسمی که نه در تقابل با دین، بلکه در کنار آن به‌مثابه وجدان اخلاقی ملت شکل می‌گیرد؛ دینی که الهام‌بخش مقاومت است، نه تحمیل‌گر طرد؛ دینی که متحد می‌کند، نه متمایز و جداکننده.

آنچه ایران امروز به آن نیاز دارد، ناسیونالیسمی تازه است؛ نه نسخه‌ای افراطی، طردکننده و قوم‌محور؛ نه مدلی تک‌صدایی، که دین یا ملت را قربانی سیاست کند. بلکه نوعی ناسیونالیسم مدنی و اخلاقی که در آن، دین، میراث معنوی و وجدان ملی باقی بماند؛ ملت، واحد همبستگی و تصمیم‌گیری جمعی باشد؛ و وطن، نه صرفا اسطوره‌ای مقدس بلکه خانه‌ای قابل‌احترام برای همگان تعریف شود به نحوی که دفاع از آن بر همگان واجب است.

موج جدید ناسیونالیسم ایرانی که در سایه جنگ اخیر و تهدیدات خارجی سر برآورده، نشانه‌ای از یک بازسازی هویت ملی در دل بحران‌های جهانی و داخلی است. این ناسیونالیسم، برخلاف تصور برخی، نه بر طرد دین، بلکه بر گفت‌وگو با دین، نه بر انحصار، بلکه بر تنوع، و نه بر تعصب، بلکه بر همبستگی انسانی و اخلاقی استوار است. اگر این موج به درستی درک و هدایت شود، می‌تواند به تقویت وحدت ملی، افزایش تاب‌آوری اجتماعی، و بازسازی پیوند میان مردم، دولت و تاریخ کمک کند. و مهم‌تر از همه اینکه این ناسیونالیسم جدید، اگر ریشه در اخلاق دینی، منطق تمدن ایرانی، و وجدان تاریخی ملی داشته باشد، نه بازگشت به گذشته، بلکه پرواز به آینده خواهد بود.


اخبار مرتبط
شبکه اسرائیلی: وحدت مردم ایران، همه را غافلگیر کرد+ فیلم
سه‌شنبه 1404/04/17 ساعت 01:00
شبکه اسرائیلی: وحدت مردم ایران، همه را غافلگیر کرد+ فیلم
شبکه اسرائیلی کانال 15 در گزارشی اعلام کرد که برخلاف انتظار غرب، مردم ایران در برابر فشارها و تنش‌های اخیر، واکنشی اعتراضی نشان ندادند و حتی حمله آمریکا نیز نتوانست افکار عمومی را تغییر دهد.
آزمون بزرگ ایران در میدان بحران‌ها
دوشنبه 1404/04/16 ساعت 18:14
نورنیوز از ضرورت حفظ و تقویت همبستگی ملی در دوران پساجنگ گزارش می‌دهد؛
آزمون بزرگ ایران در میدان بحران‌ها
در عصر پرشتاب کنونی، آن‌چه ملت‌ها را از فروپاشی نجات می‌دهد، نه صرفاً قدرت نظامی یا منابع طبیعی، بلکه سرمایه اجتماعی و همبستگی ملی است. ایران امروز، با تمام ظرفیت‌ها و پشتوانه‌های تمدنی‌اش، نیازمند احیای این سرمایه است؛ سرمایه‌ای که در جریان جنگ اخیر با اسرائیل، در مقیاسی غرورآفرین ظهور کرد، اما ممکن است در معرض تهدید باشد.
اسکای‌نیوز: مردم ایران از عاشورا الهام می‌گیرند و تهدید ترامپ را رد می‌کنند
شنبه 1404/04/14 ساعت 22:30
اسکای‌نیوز: مردم ایران از عاشورا الهام می‌گیرند و تهدید ترامپ را رد می‌کنند
در گزارش ویدیویی شبکه اسکای‌نیوز از مراسم شب عاشورا در تهران، مردم ایران با الگوگیری از قیام امام حسین علیه‌السلام پیام ایستادگی و مقاومت در برابر تهدیدهای دونالد ترامپ و فشارهای خارجی را به جهان مخابره کردند.
هاآرتص: اسرائیل در جنگ با ایران شکست خورد
سه‌شنبه 1404/04/10 ساعت 11:51
هاآرتص: اسرائیل در جنگ با ایران شکست خورد
رسانه هاآرتص اعلام کرد: اسرائیل در جنگ اخیر علیه ایران به اهدافش نرسید. برنامه هسته‌ای ایران همچنان فعال است و هیچ‌کس ادعا نمی‌کند برنامه موشکی ایران نابود شده باشد. گزارش‌ها نشان می‌دهد هر دو طرف خسته شده‌اند و اسرائیل از ادامه جنگ منصرف شده است.
برگزاری تشییع تاریخی شهدای «عقل و اقتدار» در تهران / شمخانی هم در مراسم حاضر شد+فیلم
شنبه 1404/04/07 ساعت 08:18
برگزاری تشییع تاریخی شهدای «عقل و اقتدار» در تهران / شمخانی هم در مراسم حاضر شد+فیلم
تهران در دومین روز ماه محرم، بار دیگر به صحنه‌ای ماندگار از همدلی، ایثار و مقاومت بدل شد. پایتخت ایران اسلامی، امروز میزبان تشییع باشکوه پیکر مطهر بیش از 60 شهید جبهه مقاومت است؛ شهیدانی از جنس فرماندهی، دانش، رسانه و حتی کودکی. دریابان شمخانی با وجود جراحات ناشی از حمله رژیم صهیونیستی در این مراسم حاضر شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سلبریتی‌ها کفش‌های خود را برای غزه حراج کردند
کشف ارتباط ژنتیکی میان حساسیت به صدا و اختلالات روانی
فعالیت ابزار امنیتی گوگل متوقف می شود
مردم خودشیفته جهان در کدام کشورها هستند؟
رایزنی نبیه بری و سفیر ایران درباره تحولات لبنان و منطقه
نگرانی تل‌آویو از خرید جنگنده‌های اف‑35 توسط قطر
افزایش بی‌سروصدای ذخیره‌سازی نفت چین
حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
اردوغان: اسرائیل غزه را با 14 برابر بمب هیروشیما ویران کرد
ادعای جنجالی رئیس موساد علیه ایران
خشم رهبر انصارالله از اهانت نامزد آمریکایی به قرآن
سقوط هواپیما در مکزیک؛ 7 نفر کشته شدند
مبادله 6 زندانی میان ایران و ترکمنستان
آخرین نت‌های شجریان برای اولین بار رونمایی شد
دمبله و انریکه، بهترین‌های فوتبال جهان در 2025
آغاز طرح پرداخت یارانه دستمزد شاغلین واجد شرایط در 91 شهرستان کم‌برخوردار
عارف: روش‌های قدیمی اداره دانشگاه‌ها دیگر پاسخگو نیست
احضار سفیر قبرس در تهران به وزارت خارجه ایران
پزشکیان: دانش‌آموزان باید مهارت‌هایی را بیاموزند که با نیازهای روز همخوانی داشته باشد
ریاض: شهرک‌سازی اسرائیل نقض قطعنامه‌های سازمان ملل است
شهادت نوجوان بلوچ اهل سنت در حادثه تروریستی جاده زاهدان - فهرج
پلیس راه: هموطنان از سفرهای غیرضروری به مازندران خودداری کنند
نورنما | جذاب‌تر از مارتن کیش
یارانه نقدی آذرماه دهک‌های اول تا سوم واریز شد
نماینده پارلمان اروپا: جایزه صلح نوبل را به فرانچسکا آلبانیزه بدهید
اعتراض‌ها جاده‌های شمال فلسطین را بست
احضار مربی استقلال به کمیته اخلاق
برکناری برخی مسئولان عراق در پی اشتباه سهوی درباره حزب‌الله و انصارالله
اعتراض به رأی دادگاه کره جنوبی علیه دوومیدانی‌کاران ایرانی
تبادل نامه بر سر اسرای جنگی بین روسیه و اوکراین
ردگیری گردش مالی سنگین 3 فرد با 45 حساب بانکی
ریزش ساختمان در یافت‌آباد/ نجات زنده 4 نفر از زیر آوار
مدارس استان کرمان در روز چهارشنبه 26 آذرماه غیرحضوری شد
عراقچی: وضعیت منطقه غرب آسیا آشفته و خطرناک است
لغو پروازهای کیش/ مدارس کیش غیرحضوری شد/ تغییر ساعت کار بانک ها
آمریکا نفتکش‌های بیشتری از ونزوئلا را توقیف می‌کند
احتمال تعطیلی دوباره دولت آمریکا در ژانویه
گزارش تصویری | دیدار دست‌اندرکاران کنگره بزرگداشت شهدای استان البرز با رهبر انقلاب
شمار شهدای غزه به 70 هزار و 667 نفر رسید
عامل خطرناک داعش در بازگشت از کشور همسایه دستگیر شد
بی‌بی‌سی: از پرونده «پانوراما» در دادگاه دفاع می‌کنیم
تنها 15 درصد تکالیف قانونی هوای پاک اجرا شد
ونزوئلا به تبانی ترینیداد و توباگو با آمریکا واکنش نشان داد
تضمین امنیتی یا فریب بزرگ قرن؟
واکنش وزیر آموزش و پرورش به حواشی موسیقی در مدارس
نورنما | روستای رنسانسی ایران که ثبت ملی شده است!
رهبر معظم انقلاب: جوانان ما خوب هستند/ لزوم تبیین هنرمندانه ارزش‌های دفاع مقدس برای آنان
110 اتوبوس برقی در آستانه ورود به شهر تهران
هوای پایتخت سردتر می‌شود/بارش برف فقط در ارتفاعات
زلنسکی: موارد مخرب از توافق صلح حذف شد
X
آگهی تبلیغاتی