×
سیاسی
شناسه خبر : 230227
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/04/04 ساعت 10:40
شاکلهٔ دفاع مقدس ملی 1404

پرویز امینی، جامعه شناس

شاکلهٔ دفاع مقدس ملی 1404

تهدید مجدد وجودی ایران بعد از گذشت 45 سال از اولین تهدید وجودی در سال 1359 منجر به ظهور یک شاکله دفاعی خاص در «فراگیرترین» شکل اجتماعی آن و در عین حال «سریع‌ترین» زمان شد. این شاکله دفاعی به مثابه یک کل منسجم و درهم تنیده ظهور کرده است و تعمیق و استمرار آن باید هدف اصلی باشد.

نورنیوز-گروه سیاسی: محور اول: انسجام اجتماعی اولیه پرشتاب و فراگیر

در واکنش به مجموعه ترور‌ها از جمله ترور فرماندهان ارشد نظامی که پیش‌بینی می‌شد شاکله سیستم نظامی و دفاعی را در هم بشکند و به تبع سیستم سیاسی دچار انفعال و سردرگمی شود و در پی آن یک انفعال اجتماعی بر کل فضای جامعه و مردم حاکم شود؛ مجموعه این سه مسئله، انسجام اجتماعی اولیه را در سریع‌ترین زمان و فراگیرترین سطح ممکن اجتماعی ایجاد کرد. 
یک: احساس تهدید وجودی نسبت به ایران حتی فراتر از ایران، شامل همه ایرانیان ادراک شد و هر ایرانی خود را هدف این تجاوز تلقی می‌کرد. 
دو: سرعت عمل در بازیابی سیستم نظامی و دفاعی با انتصاب فرماندهان جدید و حفظ شاکله نظامی و سیاسی صورت گرفت.
سه: ظهور توانایی غلبه بر تهدید وجودی از سوی نیروی نظامی و دفاعی با حمله موشکی به اسرائیل رخ داد.

که کل این پدیدار در کمتر از ۲۴ ساعت شکل گرفت. 

همچنانی که تجاوز تروریستی اسرائیل غافلگیرکننده و شوک‌آفرین بود، بازیابی در سیستم سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی و پاسخ نظامی ایران در کمتر از ۲۴ ساعت به اسرائیل نیز برای طرف مقابل شوک‌آفرین و غافلگیرکننده بود. محور این بازیابی و برقراری توازن در صحنه نبرد، استحکام و سرعت عمل رهبر انقلاب اسلامی است. این اقدام پایه این شاکله دفاع ملی مقدس را پی‌ریزی کرد.

محور دوم: مقاومت، نرم‌افزار تداوم و تعمیق انسجام اجتماعی

نیاز بود متناسب با شرایط، این انسجام سریع و فراگیر اولیه برای بازه زمانی میان‌مدت و بلندمدت تعمیق و تداوم یابد. مقاومت نوعی واکنش طبیعی نسبت به تهدید است که باید برای تعمیق و تداوم، «معقول»، «مشروع» و «کارآمد» صورت‌بندی شود. 
معقول بودن مقاومت به معنای این است که ما در معرض تهدیدی هستیم که علی‌رغم طی شدن همه مسیر‌های مسالمت‌آمیز از مذاکرات هسته‌ای تا برجام و حتی باقی ماندن در برجام علی‌رغم خروج آمریکا و بعد از مذاکره اخیر تا ۵ دور با آمریکا و آغاز تجاوز اسرائیل در حین مذاکره و مذاکره با اروپایی‌ها در زمان جنگ نشان داد؛ ایران مسیر مسالمت‌آمیز برای رفع تهدید را در بالاترین سطح و در یک بازه زمانی طولانی انجام داده است. مسئله دوم در معقولیت مقاومت این است که این تهدید وجودی تحمیلی است و ما آغازگر جنگ و نزاع نظامی نبودیم. 
مشروع بودن مقاومت نیز به معنای اصالت حق حیات فردی و جمعی به عنوان مشروع‌ترین حق انسان و واکنش طبیعی در برابر تهدید است که از منظر عقلی و در حقوق بین‌الملل از آن دفاع شده است. طبیعت شرور اسرائیلی و مقاومت به عنوان تنها راه دفاع از خود، محور دیگری است که ایده مقاومت را مشروع می‌کند. 
نهایتاً کارآمدی در مفهوم مقاومت به معنای این است که مقاومت امری واکنشی و انفعالی نیست بلکه امری فعال و راهبردی در برابر تهدید و تهدیدگر است. در واقع راهکار اصلی حل و فصل مسئله و رفع تهدید نیز مقاومت است. مقاومت منبع قدرت است و در تاریخ ما و تاریخ دیگر ملت‌ها به وضوح قابل مشاهده است که مقاومت ملت‌ها چه قدرت‌های مادی و پرهیمنه‌ای را به زانو درآورده است. 

محور سوم: میدان 

محوری‌ترین عنصر در اینزاع، توانایی و ابتکار عمل نظامی و دفاعی بود و است. میدان در این نزاع به تناسب نوع تهدید نظامی در جایگاه اول بود و است و توانایی همه چیز از رسانه و دیپلماسی و سیستم سیاسی و انسجام اجتماعی سرریز این توانایی نظامی در آفند موشکی و پدافندی بود و است.

محور چهارم: دیپلماسی

در امتداد میدان، دیپلماسی است که در صحنه جهانی برای این دفاع ملی مقدس مشروعیت و وجاهت ساخت. مواضع فراوانی از کشور‌ها علیه اسرائیل و آمریکا به صحنه آمد. حرف حق‌طلبانه جمهوری اسلامی پژواک بلندی در محیط بین‌المللی و افکار عمومی جهانی داشت و دستگاه دیپلماسی در امتداد و در پیوند با میدان توانست توقف نظامی را بر دشمن تحمیل کند.

محور پنجم: رسانه خصوصاً رسانه ملی

در این مسیر رسانه به خصوص رسانه ملی به عنوان فراگیرترین پدیدار این شاکله بود که از جامعه تا میدان و تا دیپلماسی را در پیوند با یکدیگر قرار داد و توانایی همه این عرصه‌ها را به واقعیت عینی تبدیل کرد‌. حرکت شجاعانه و مقتدرانه خانم امامی در حین اجرای زنده علی‌رغم حمله نظامی به صدا و سیما خود به یک نمادی برای تعمیق و تداوم مقاومت تبدیل شد. 


نظرات

آخرین اخبار
آخرین جزئیات از تحولات جنگ ایران و آمریکا 10 شهریور ؛ از ادعای ترامپ تا توقیف نفتکش سعودی
امامعلی رحمان: بحران‌های منطقه و ایران باید از راه دیپلماتیک حل شوند
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 10 شهریور 1405؛ سکه به مرز 222 میلیون تومان رسید
بازار خودرو منفجر شد؛ رکوردشکنی تارا با 515 میلیون تومان گرانی
خاموشی‌ها چه زمانی تمام می‌شوند؟ پاسخ مدیرعامل توانیر
غزه در آتش؛ نقض دوباره آتش‌بس با حملات گسترده ارتش رژیم صهیونیستی
علت اصلی افزایش قیمت حج اعلام شد
هشدار السیسی درباره خاورمیانه؛ جنگ نباید گسترده‌تر شود
تعلیق امتیاز منفی اعتبارسنجی مشتریان 4 بانک
تورم انرژی، موتور محرک گرانی در اروپا
رونق دیپلماسی علمی ایران؛ رشد چشمگیر همکاری‌های بین‌المللی
قیمت نقره امروز سه شنبه 10 شهریور 1405/ افت 6200 تومانی قیمت‌ها+جدول قیمت ها
انهدام انبار شیرآلات قاچاق در جنوب تهران با ارزش 40 میلیارد تومان
قالیباف: کنترل کامل تنگه هرمز در دست نیروهای مسلح ماست
بحران بدهی مصر؛ پیشنهاد جنجالی تسویه با درآمد کانال سوئز
دیوان عدالت اداری: خودروسازان مجاز به تغییر قراردادهای قبلی نیستند
علی‌آبادی اعلام کرد؛ برنامه وزارت نیرو برای مدیریت شبکه برق
انفجار مرگبار در انبار مهمات ادلب؛ 2 کشته و 5 زخمی
مسمومیت 9 بانوی نهاوندی در استخر
پرونده «ریما حسن» به سازمان ملل رسید؛ هشدار درباره آزار قضایی حامی فلسطین
پریناز ایزدیار در «سرریز»؛ اکران آنلاین از امروز
تأمین مالی تولید با رویکرد اسلامی
زنان والیبال ایران در جمع بزرگان آسیا
پوتین: مردم روسیه با مردم ایران اعلام همبستگی می‌کنند
طعنه سفارت ایران در لندن به ترامپ: حتی جلبک‌ها را شکست ندادی
کارت اعتباری گردشگری ریالی و ارزی رونمایی شد
تصمیم نهایی برای سوابق تحصیلی کنکور 1405 ابلاغ شد
اعلامیه اجلاس شانگهای منتشر شد؛ درخواست تغییر قواعد حکمرانی جهان
دوپینگ قهرمان پارادوومیدانی جهان مثبت شد
درخواست قائم‌پناه از بانک‌ها؛ حرکت به سمت اقتصاد دیجیتال
واکنش بقایی به یک تحلیل مهم؛ آیا ایران به دنبال افزایش هزینه‌های آمریکا در جنگ است؟
هشدار پوتین درباره آینده نظام جهانی؛ سازمان ملل باید نقش اصلی خود را حفظ کند
آغاز ثبت‌نام کارشناسی به پزشکی؛ فرصت فقط تا 16 شهریور
هشدار پلیس به موتورسواران متخلف؛ موتورسیکلت یک ماه توقیف می‌شود
پیشنهاد بزرگ ازبکستان برای آینده شانگهای چیست؟
واکنش صریح سفیر تاجیکستان به فاجعه میناب
واکنش فدراسیون کشتی آمریکا به تهدید علیرضا دبیر
صادق آذرنگ به فینال نومدگیمز 2026 رسید؛ یک گام تا طلای ایران
توقف رسمی آزمون‌های تافل و GRE در ایران تا اطلاع ثانوی
سردار ابن الرضا: تهدیدهای جدید در راهند
قطر: گفت‌وگوها با عمان و پاکستان برای کاهش تنش در منطقه ادامه دارد
تحلیلگر عراقی: مقاومت تا خروج نیروهای آمریکایی سلاح را کنار نمی‌گذارد
تحقیق و تفحص مجلس درباره ذخایر گوشت، مرغ و نهاده‌ها
تنگه هرمز در سایه تنش‌های منطقه‌ای؛ تردد تنها 5 کشتی در روز
حاجی‌بابایی: باید آمریکا را در منطقه محاصره کنیم؛ شیطنت آمریکا 63 روز دیگر هم ادامه دارد
بحران پایگاه‌های آمریکا، نشانه تغییر معادله امنیت منطقه
رئیس سازمان بازرسی به عطاری‌ها و افراد فاقد صلاحیت درمان هشدار داد
قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه 10 شهریور 1405+ جدول قیمت‌ انواع سکه
آتش جنگ چگونه بازار اوراق قرضه آمریکا را شعله ور کرد؟
قتل هولناک پیرزن تنها در گلستان؛ سارقان طلا پس از جنایت فرار کردند