×
سیاسی
شناسه خبر : 228939
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/03/27 ساعت 16:16
سلاح بی‌صدای صهیونیست‌ها در میدان نبرد

نورنیوز از شگردها، تکنیک‌ها و مصادیق عملیات روانی رژیم صهیونیستی گزارش می‌دهد؛

سلاح بی‌صدای صهیونیست‌ها در میدان نبرد

در عصر مدرن، قدرت‌های جهانی از جنگ روانی به عنوان سلاحی کم‌هزینه اما مؤثر استفاده کرده‌اند. اما رژیم صهیونیستی، در میان این بازیگران، جایگاه خاصی دارد؛ رژیمی که از بدو تأسیس خود، روایت را هم‌ارز با نیروی نظامی دیده و به همین دلیل، همواره در حال جنگ در میدان ذهن بوده است.

نورنیوز – گروه سیاسی: جنگ روانی به هر اقدام سازمان‌یافته‌ای اطلاق می‌شود که با هدف تأثیرگذاری بر ادراک، باور و رفتار مخاطب طراحی شود؛ از طریق تهدید، شایعه، اطلاعات نادرست یا حتی روایت‌سازی هدفمند. این نوع جنگ، بدون شلیک گلوله می‌تواند مواضع سیاسی، امنیتی و حتی اراده ملت‌ها را هدف بگیرد. در عصر مدرن، قدرت‌های جهانی از جنگ روانی به عنوان سلاحی کم‌هزینه اما مؤثر استفاده کرده‌اند. اما رژیم صهیونیستی، در میان این بازیگران، جایگاه خاصی دارد: رژیمی که از بدو تأسیس خود، روایت را هم‌ارز با نیروی نظامی دیده و به همین دلیل، همواره در حال جنگ در میدان ذهن بوده است.

برخی پژوهشگران، آغاز استفاده رسمی رژیم صهیونیستی از جنگ روانی را به سال‌های نخست تأسیس این رژیم در ۱۹۴۸ بازمی‌گردانند؛ زمانی که با انتشار اخبار جعلی درباره پیشروی نیروهای اسرائیلی، ساکنان فلسطینی را به ترک شهرها واداشتند. از آن زمان تاکنون، جنگ روانی به‌عنوان ابزار مکمل عملیات نظامی، امنیتی و دیپلماتیک صهیونیست‌ها در همه عرصه‌ها حضور دارد. این رژیم در این میدانن نبرد، از تکنیک‌های گوناگونی استفاده می کند که توجه به آنها ضرورت دارد. برخی از آنها در زیر مورد بررسی گذرا قرار می‌گیرند.

۱. روایت‌سازی در خدمت جنگ 

یکی از ستون‌های جنگ روانی اسرائیل، ایجاد روایات جایگزین است. این رژیم به‌خوبی می‌داند که واقعیت‌ها آن‌قدر مهم نیستند؛ بلکه آن‌چه مردم باور می‌کنند، میدان نبرد را تعیین می‌کند. در جریان حملات هوایی اخیر به تاسیسات نظامی در شهرهای تهران، کرمانشاه، اصفهان و شیراز، رژیم صهیونیستی از همان دقایق اولیه با ایجاد موج رسانه‌ای گسترده کوشید تا تصویر یک عملیات موفق، هوشمند و دقیق را به خورد افکار عمومی دهد؛ این در حالی بود که وزارت دفاع ایران ساعاتی بعد اعلام کرد بخش بزرگی ازپهپادهای انتحاری پیش از رسیدن به اهداف سرنگون شده‌اند. اما دشمن بلافاصله در هماهنگی با رسانه‌های نیویورک‌تایمز و تایمز آو اسرائیل، ادعای اصابت همه حملات به مراکز حساس نظامی را مطرح کرد. هدف از این فریب رسانه‌ای، نه اطلاع‌رسانی، بلکه ایجاد احساس شکست و نفوذپذیری در افکار عمومی ایران بود.

۲.  وقتی سلاح، دروغ است

رژیم در حملات اخیر خود به ایران، نمونه‌ای کلاسیک از بمباران روانی را اجرا کرد: ایجاد شایعه، انتشار فیلم‌های مشکوک، و تلاش برای نمایش قدرت. در شبکه‌های اجتماعی، ده‌ها حساب جعلی که ریشه‌شان به ارتش سایبری صهیونیست‌ها می‌رسد، مدعی شدند که سامانه‌های پدافند ایرانی ناکارآمد بوده و چندین سایت زیرزمینی با خاک یکسان شده‌اند. اما در تصاویر منتشر شده رسمی، حتی یک انفجار واقعی در عمق اهداف مورد ادعا ثبت نشد. در واقع، این عملیات روانی بیش از آن‌که واقعیتی نظامی را رقم بزند، تلاش داشت ساختار ذهنی شهروند ایرانی را دستخوش اضطراب کند؛ تا شاید با تضعیف روحیه و افزایش بدبینی به توان دفاعی کشور، فضایی برای فشارهای سیاسی فراهم شود.

۳. القای آسیب‌پذیری در همه جا

در حمله‌ای دیگر، هدف صهیونیست‌ها، نه صرفاً زیرساخت‌های نظامی، بلکه نمادهای مقاومت ملی بود. با طراحی و انتشار شایعه، کوشیدند روایت ترس را بازسازی کنند. این تکنیک، بازتولید تجربه قدیمی‌تری است: در سال‌های گذشته، با ترور دانشمندان هسته‌ای مانند شهید فخری‌زاده، اسرائیل کوشید با این ترور، پیامی روانی ارسال کند: «ما همه‌جا هستیم و شما آسیب‌پذیرید.» در خرداد ۱۴۰۴ نیز، با انتشار خبر تأییدنشده‌ای درباره «خرابکاری موفق در یک مرکز تحقیقاتی در یزد»، تلاش کردند افکار عمومی را دچار تردید نسبت به امنیت مراکز حساس علمی کنند. هرچند این ادعا بعدها از سوی منابع رسمی تکذیب شد.

۴. چرخش روایت، از مهاجم به قربانی

یکی دیگر از تکنیک‌های قدیمی اما مؤثر اسرائیل، وارونه‌نمایی نقش‌هاست. پس از حملات مستقیم به ایران، که پاسخ پدافند ایران را در پی داشت، رسانه‌های غربی – با هدایت تل‌آویو – بلافاصله ایران را متجاوز معرفی کردند و خواستار خویشتنداری تهران شدند. بی‌بی‌سی، CNN و نیویورک‌تایمز، تیترهای خود را نه با تجاوز اسرائیل، بلکه با پاسخ ایران آغاز کردند. این الگوی جنگ روانی، نه فقط تصویر ایران را تخریب می‌کند، بلکه تلاش دارد در سطح بین‌المللی، مشروعیت دفاع مشروع را از ایران بگیرد و اسرائیل را «قربانی حمله» نشان دهد.

۵. هوش مصنوعی، هشتگ، و دستکاری

در روزهای پس از حمله، ترند شدن هشتگ‌هایی مانند #IranStrikesBack و #IsfahanStrike در توییتر، نه اتفاقی بلکه محصول بسیج حساب‌های رباتیک و هوش مصنوعی ارتش سایبری صهیونیست ها بود. هدف از این هشتگ‌ها، القای یک جنگ تمام‌عیار، تحریک ترس، و گسترش بی‌ثباتی روانی بود. تحلیل‌گران امنیت سایبری معتقدند بیش از ۷۰ درصد حساب‌هایی که در ساعات اولیه این هشتگ‌ها را داغ کردند، ماهیتی غیرانسانی داشتند و هدف‌شان مدیریت دروغین افکار عمومی جهانی درباره شدت و عمق حملات بود.

جنگ روانی؛ ادامه سیاست با ابزار رسانه

آنچه در روزهای اخیر رخ داد، یک هشدار مهم است: نبردهای آینده، نه فقط در میدان‌های نبرد فیزیکی، بلکه در میدان دروغ، روایت، هشتگ و شایعه رخ می‌دهد.  رژیم صهیونیستی سال‌هاست که استاد این بازی روانی است؛ از نمایش کاریکاتوری نتانیاهو در سازمان ملل تا پنهان‌کاری در بمباران کودکان در غزه، از جعل تصاویر حملات در اصفهان تا تضعیف اعتماد عمومی ایرانیان با دروغ‌های پی‌درپی.

مقابله با این جنگ روانی نیازمند رسانه‌های هوشمند، تحلیل‌گران حرفه‌ای، و مهم‌تر از همه، روایت‌گری مستقل و مستند است. جنگ امروز، جنگ روایت‌هاست. باید روایت خود را بسازیم؛ با حقیقت، با شجاعت، و با خلاقیت و هنرمندی.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
واشنگتن در حال بررسی ارائه پاداش برای اطلاعات درباره اجساد زندانیان در غزه است
طالبان از حمایت تهران در بحران مرزی با پاکستان خبر داد
اتهام زدن چین به آمریکا به دلیل ایجاد وحشت عمدی
رکورد طلای جهانی که از مرز 4360 دلار عبور کرد
وقت ترمیم زخم‌های عمیق جنگ است
حملات بامدادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان+فیلم
اولیانوف:با پایان مهلت قطعنامه 2231 ما شاهد شرایط جدیدی پیرامون برنامه هسته‌ای ایران هستیم
رسانه عبری: سلاح حزب‌الله بزرگ‌ترین مانع عادی‌سازی با لبنان
ابوترابی‌فرد: بشریت باید برای رفع ستم و جلوگیری از هرگونه جنگ و نزاع، قیام کند
دادگاه کیفری بین‌المللی: احکام بازداشت نتانیاهو و گالانت همچنان معتبر است
وداع آخر با پیکر سردار افشار
لحظه ترکیدن خط لوله سوخت در شمس تبریزی +فیلم
حذف یارانه پردرآمدها/ 10 میلیون نفر در صف خروج
نیوزیلند از سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران پیروی کرد
عارف: راهبرد دولت، واگذاری بخشی از وظایف حاکمیتی به بخش خصوصی است
بقائی تحرکات نظامی آمریکا علیه ونزوئلا را محکوم کرد
جستجوی اجساد نظامیان صهیونیست در غزه +فیلم
بازار بورس در دست بانک مرکزی؛ نوسان‌ها ادامه دارد
وعده ناتمام تامین اجتماعی؛ چرا معوقات بازنشستگان هنوز واریز نشده است!
صحنه‌ای که علی نصیریان را به دوره جوانی برد
احیای تدریجی بازار مسکن با رشد ساخت‌وساز
روایت قاضی شهریاری از لحظه بخشش پدر مرحوم خالقی پای چوبه دار
راز توافق صلح غزه از زبان معاون ترامپ فاش شد
توافق دفاعی قریب الوقوع میان عربستان و آمریکا
محکومیت 17 متهم در پرونده بندر شهید رجایی
به جای قاتل، کینه و انتقام را دار زدم
ویتکاف: توافقنامه‌های ابراهیم به طور قابل توجهی گسترش می‌یابد
28 تیم راه‌یافته به جام جهانی 2026+ فهرست و20 سهمیه باقی ماند
آزمایش موشکی طالبان با برد 400 کیلومتری برای اولین‌بار +فیلم
پیش‌فروش یک‌ میلیون بلیت جام جهانی 2026
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(102) « بوشهر»
بقائی نقض مکرر آتش‌بس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کرد
آغاز نهمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی
کیفرخواست پرونده بزرگ قاچاق 2 تن طلا در ارومیه بصادر شد
پلیس فتا: مراقب کلاهبرداری با عنوان «کاریابی اینترنتی» باشید
تلاش گوگل، آمازون و مایکروسافت برای کاهش وابستگی به چین
حماس: بازگرداندن اجساد اسرای اسرائیلی زمان‌بر است
افشای دلیل کناره گیری رئیس «فرماندهی جنوبی» ارتش آمریکا
پیام شیخ نعیم قاسم به گردهمایی پیشاهنگان امام مهدی(عج)
وعده ترامپ برای کاهش قیمت گوشت گاو
حراج میلیاردی شمش طلا 27 مهر برگزار می شود
85 سال زندان برای اعضای باند قاچاق سوخت
ونزوئلا خواستار محکومیت حملات آمریکا در شورای امنیت شد
نورنما | پل دریایی بین دو شهر در چین
آیا نفت به زیر 50 دلار سقوط می‌کند؟ بانک آمریکا هشدار داد
3 کشته در سقوط هواپیمای سبک در «میشیگانِ» آمریکا
موج حمایت جهانی از هادی چوپان ؛ طلای چوپان دزدیده شد
رونمایی از دومین کشور کم‌جمعیت تاریخ جام‌ جهانی
گوترش از آتش‌بس پاکستان و افغانستان استقبال کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 25 مهر 1404+ جدول پخش
X
آگهی تبلیغاتی