×
سیاسی
شناسه خبر : 228690
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/03/26 ساعت 08:47
وقتی ایران مهم‌تر از اختلافات است؛ در ستایش هم‌افزایی سیاسی

نورنیوز از وحدت فراگیر جریانات مختلف سیاسی در مقابله با تجاوز صهیونیست‌ها گزارش می‌دهد؛

وقتی ایران مهم‌تر از اختلافات است؛ در ستایش هم‌افزایی سیاسی

در روزهایی که خاک و فضای ایران آماج تجاوز مستقیم دشمن صهیونیستی قرار گرفت، جامعه سیاسی کشور با یکی از معنادارترین صحنه‌های تاریخ معاصر روبه‌رو شد؛ هم‌افزایی جریان‌های متنوع فکری و سیاسی برای دفاع از امنیت ملی. بازیگران کلیدی، اختلافات معمول را کنار گذاشتند و حول محور ایران وحدت پیدا کردند.

نورنیوز- گروه سیاسی:‌ در روزهایی که خاک ایران بار دیگر آماج تجاوز مستقیم دشمن خارجی قرار گرفت، جامعه سیاسی کشور با یکی از معنادارترین صحنه‌های تاریخ معاصر روبه‌رو شد: هم‌افزایی جریان‌های متنوع فکری و سیاسی برای دفاع از امنیت ملی. همزمان با حملات رژیم صهیونیستی به برخی زیرساخت‌های دفاعی ایران، از طیف‌های گوناگون سیاسی تا چهره‌های مدنی، از نمایندگان مجلس تا اصحاب رسانه، بسیاری از بازیگران کلیدی در صحنه‌ی سیاسی و مدنی کشور در اقدامی کم‌سابقه، اختلافات معمول را کنار گذاشتند و بر سر اصول مشترک ایستادند. 

برای نخستین‌بار پس از سال‌ها، شاهد انتشار بیانیه مشترک احزاب اصول‌گرا، اصلاح‌طلب، اعتدال‌گرا و مستقل در محکومیت تجاوز اسرائیل بودیم. از حزب موتلفه اسلامی تا حزب کارگزاران، از اعتماد ملی تا ندای ایرانیان، این پیام مشترک را مخابره کردند که دفاع از ایران، هویت ملی، آرمان‌ها، حفظ تمامیت ارضی و دفاع از ملت، خط قرمز مشترک همه است. علاوه بر احزاب و جریانات، چهره‌های شاخص و بعضا منتقدین سرسخت هم به این قافله پیوستند و مخاطره‌ رژیم صهیونیستی برای تمامیت ارضی ایران را موضوعی فراتر از انتقادات و اختلافات سیاسی قلمداد کردند. حتی در فضای مجازی نیز نوعی آتش‌بس ضمنی میان فعالان جریان‌های مختلف شکل گرفت؛ چهره‌هایی که پیش‌تر در فضای اتهام و تخریب فعالیت می‌کردند، این‌بار بر دفاع از ایران و حمایت از نیروهای نظامی اعم از سپاه و ارتش تمرکز کردند. 

این تحولات را نباید صرفاً به عنوان واکنشی احساسی به یک تهدید نظامی تحلیل کرد. در پس این وحدت نمادین، نشانه‌هایی جدی از یک خواست عمیق برای بازسازی سرمایه اجتماعی در ایران وجود دارد؛ سرمایه‌ای که در طول سالیان، بر اثر ناکارآمدی‌ها و نارضایتی‌ها آسیب‌هایی دیده اما همچنان اصلی‌ترین دوای دوام و بقای ایرانیت دانسته می‌شود. اکنون، بار دیگر جامعه سیاسی و مدنی ایران با این پرسش بنیادین روبه‌رو است: آیا می‌توان از دل بحران، اعتماد را احیا کرد؟ 

از وحدت اضطراری تا گفت‌وگوی پایدار 

در علم سیاست و جامعه‌شناسی، سرمایه اجتماعی به مثابه چسب نامرئی جامعه تعریف می‌شود: اعتماد، مشارکت، انسجام و شبکه‌هایی از پیوند میان مردم، نهادها و گروه‌ها. این سرمایه زمانی کارآمد است که مردم حس کنند شنیده می‌شوند، گروه‌های مختلف به رسمیت شناخته می‌شوند، و روندها بر پایه انصاف و شفافیت اداره می‌شود. اما به حکم برخی ناکارآمدی‌ها و نابسامانی‌ها در سال‌های اخیر، این سرمایه در ایران تضعیف شده است؛ اعتماد عمومی به رسانه‌ها، نهادها، حتی چهره‌های سیاسی دچار ریزش شده و شکاف میان جامعه و ساخت قدرت تعمیق یافته است. 

با این حال، تجربه اخیر در خلال تجاوز صهیونیست‌ها نشان داد که امکان احیای این سرمایه اجتماعی وجود دارد و زمینه‌ی عینی آن نزد توده‌های مردم و فعالان سیاسی و مدنی به طور غلیظ وجود دارد. تنها کافی است تصمیم‌‌سازان درک کنند که انسجام ملی نه از راه یک‌دستی، بلکه از مسیر پذیرش تنوع واقعی و گفت‌وگو با نخبگان مستقل حاصل می‌شود. 

نمونه‌های اخیر از هم‌صدایی جریان‌ها نشان می‌دهد که در شرایط تهدید، ظرفیت وحدت ملی وجود دارد. اما اگر این تجربه به گفت‌وگویی پایدار و سازنده منتهی نشود، تنها یک وحدت اضطراری باقی خواهد ماند که با پایان بحران، از هم می‌پاشد. بنابراین، مهم‌ترین پرسش آن است که چگونه می‌خواهیم با این فرصت تاریخی برخورد مناسب و معقول داشته باشیم؟ 

اگر این هم‌افزایی به رسمیت شناخته شود، چنانکه در پیام تلویزیونی رهبر انقلاب مورد تأکید قرار گرفت، این وحدت و همدلی و هم‌افزایی زودگذر نخواهد بود. اگر این وحدت بهانه‌ای شود برای باز کردن درهای تعامل ملی، احیای نهادهای مدنی، بازسازی رسانه‌های مستقل، و پایان دادن به قطبی‌سازی‌ها و طردها، می‌توان امیدوار بود که سرمایه اجتماعی از دل خاکستر بحران، دوباره و به سرعت سربرآورد و تقویت شود. 

مصداق‌هایی که نباید نادیده گرفت 

حضور همصدای طیف‌های متضاد سیاسی در میانه‌ی بحرانی که رژیم صهیونیستی رقم زده، گواه آن است که وقتی پای «ایران» در میان باشد، رسیدن به زبان مشترک، ممکن است. این زبان را باید حفظ و نهادینه کرد و به سطح جامعه تعمیم داد.

چه مانعی وجود دارد برای تعامل ملی میان نیروهای اجتماعی و سیاسی درباره آینده کشور؟ چه چیزی مانع است که نخبگان دلسوز، دوباره به فرآیندهای تصمیم‌سازی بازگردند؟ دشمنی بیرونی نباید تنها عامل انسجام باشد؛ اصلاحات واقعی، عدالت اجتماعی، و شفافیت نیز باید محور وحدت ملی قرار گیرند. 

ایران در میانه تحولات ژئوپلیتیکی منطقه‌ای، نیازمند انسجامی درونی است که فقط در شرایط تهدید امنیتی ایجاد نشده باشد. سرمایه اجتماعی، زیربنای امنیت پایدار و توسعه آینده ایران است. آنچه در  روزهای اخیر رقم خورد، می‌تواند نقطه عزیمتی جدید باشد، اگر آن را بفهمیم و پاس بداریم. وقت آن رسیده که همگی، این هم‌افزایی ملی را به چشم یک سرمایه راهبردی ببینیم. سرمایه‌ای که اکنون باید برایش هزینه کنیم تا بتوانیم فردایی بهتر را برای ایران عزیز بسازیم. چه بسا به بار نشستن این بازسازی و هم‌افزایی، بیش از هر نهاد دیگر در برنامه‌ها و رویکردهای صداوسیما قابل مشاهده و رصد باشد. این رسانه که انصافا از لحظه‌ی شروع تجاوز صهیونیست‌ها،‌ آنتن اطلاع رسانی را به شکل مطلوب در دست گرفته می‌تواند پرچمدار این وحدت ملی باشد. 


اخبار مرتبط
آمریکا؛ شریک تجاوز اسرائیل به ایران یا میانجی؟
دوشنبه 1404/03/26 ساعت 10:41
نورنیوز بررسی می‌کند؛
آمریکا؛ شریک تجاوز اسرائیل به ایران یا میانجی؟
ادعای ترامپ درباره بی‌نقشی آمریکا در تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، با اسناد و مواضع قبلی او در تضاد است. تلاش برای تطهیر آمریکا از جنایات اخیر، نشان‌دهنده هراس از اقتدار نظامی ایران و واکنش‌های احتمالی تهران است.
جنگ اسرائیل با ایران و حقیقت پشت میز مذاکره
دوشنبه 1404/03/26 ساعت 10:31
حسین علایی:
جنگ اسرائیل با ایران و حقیقت پشت میز مذاکره
فرمانده پیشین نیروی دریایی سپاه پاسداران نوشت: «حالا به خوبی روشن شده است که برنامه مذاکره آمریکا نه برای تفاهم با ایران بلکه مقدمه‌ای برای حمله نظامی اسرائیل به ایران بوده است تا آمریکا و اسرائیل بتوانند انتقام خود از مردم ایران را در کنار زدن نظام وابسته شاهنشاهی بگیرند.»
همچو سیاوش
دوشنبه 1404/03/26 ساعت 10:12
محمد زعیم‌زاده:
همچو سیاوش
زعیم‌زاده نوشت: «صهیونیست‌ها هرچقدر در جنایت مهارت دارند در فهم جامعه ایران احمقند. نتانیاهو ستون ساختمان توهمش را در ایران روی پایگاه مردمی ضد انقلاب استوار کرده است و با این توهم دست به اقدامی‌زده که حالا سرکنگبینش صفرا فزوده است. ایرانی‌ها امروز شاید در متحد‌ترین وضعیت اجتماعی خود در سال‌های اخیر قرار دارند.»
قطعنامه تاریخی سنای پاکستان: حمله اسرائیل جنایت جنگی است
یکشنبه 1404/03/25 ساعت 15:20
قطعنامه تاریخی سنای پاکستان: حمله اسرائیل جنایت جنگی است
مجلس سنای پاکستان با تصویب قطعنامه‌ای تاریخی و اجماعی، حمله تروریستی اسرائیل به ایران را جنایت جنگی دانست و آن را نقض صریح منشور سازمان ملل و اصول بین‌المللی خواند. سناتورها اعلام کردند: پاکستان در کنار ایران ایستاده است.
بیانیه مشترک وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی در واکنش به قطعنامه ضدایرانی شورای حکام
پنج‌شنبه 1404/03/22 ساعت 13:59
بیانیه مشترک وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی در واکنش به قطعنامه ضدایرانی شورای حکام
در پی تصویب قطعنامه ضدایرانی شورای حکام، وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران در بیانیه‌ای مشترک این اقدام را سیاسی و فاقد مبنای فنی دانسته و از آغاز اقدامات متقابل از جمله راه‌اندازی مرکز جدید غنی‌سازی و ارتقاء تجهیزات هسته‌ای خبر دادند.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
افتتاح واحد استحصال و فرآوری شمش طلا در خراسان جنوبی با حضور رئیس‌جمهور
حزب‌الله: صبر مقاومت لبریز شده و از سلاح دست نمی‌کشیم
پزشکیان: ایران اکنون در قوی ترین جایگاه ممکن قرار دارد
زلزله 4.2 ریشتری در هجدک ثبت شد؛ خسارت گزارش نشده است
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران‌(140) «جونقان»
هوای تهران با شاخص کیفیت 59 در وضعیت قابل قبول
اسکان اضطراری 240 مسافر در محور بردسکن-سبزوار
آیا سیاست سد راه فوتبال می‌شود؟
جنگ اوکراین؛ آیا افق پایان قابل رؤیت است؟
قیمت گوشت قرمز امروز 27 آذر 1404 + جدول
تذکر مجلس به پزشکیان بابت عدم تحقق مصوبات پرستاری
تراکتور و پرسپولیس؛ جدال 6 ساله در جام حذفی
سرمای شدید در غزه جان 17 فلسطینی را گرفت
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 27 آذر 1404+ جدول
سرقت میلیاردی خانوادگی؛ پسر جوان در کیش به خوشگذرانی پرداخت
هشدار پلیس راهور: رانندگان در معابر خلوت پایتخت عجله نکنند
پاری‌سن‌ژرمن فاتح جام بین قاره‌ای شد
مهلت ثبت‌نام آزمون ارشد 1405 فردا به پایان می‌رسد
موج دوم بارش‌های شدید در نیمه جنوبی کشور
پیام‌های سفر عراقچی به مسکو
نقش کریدورها در صلح
بازتعریف قدرت در نظم پسالیبرال
فروکاستن خویشتن
حمله دوباره آمریکا به یک قایق در آب‌های آزاد
تصویب فروش تسلیحات 11 میلیارد دلاری آمریکا به تایوان
وحدت را فراموش کن، نجات در گفت‌وگوست
قطعنامه محدودکننده حمله به ونزوئلا در کنگره شکست خورد
شارژ کالابرگ دهک‌های چهارم تا هفتم از شنبه آغاز می‌شود+ مبلغ کالابرگ
امتحانات نهایی دانش‌آموزان پایه دوازدهم از امروز آغاز شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 27 آذر 1404+ جدول پخش
وزیر خارجه روسیه: توافق ایران و آژانس دست‌یافتنی است
حذف کامل یارانه نقدی سه دهک پردرآمد/چه کسانی دیگر یارانه نقدی نمی‌گیرند؟
ترامپ دوباره مدعی «نابودی تهدید هسته‌ای ایران» و پایان 8 جنگ شد
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 27 آذر
چین: با زورگویی در روابط بین‌الملل مخالفیم
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 27 آذر + وضعیت استان ها
پزشکیان در شانزدهمین سفر استانی وارد خراسان جنوبی شد
سیاست جدید ترامپ علیه غول‌های فناوری
فناوری جدید؛ کنترل ویلچر و رایانه تنها با حرکات صورت
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
ثروتمندترین خانواده‌های جهان معرفی شدند
راهکارهایی ساده برای جلوگیری از خشکی چشم در زمستان
ژن RNA غیر کدکننده به‌عنوان کنترل‌کننده رشد سلول‌های بزرگ شناسایی شد
هشدار مادورو درباره پیامدهای تهدیدهای واشنگتن بر صلح منطقه‌ای
پیشروی اشغالگران اسرائیلی بار دیگر در قنیطره سوریه
الازهر حکم اعدام بیماران سرطانی غزه توسط اسرائیل را محکوم کرد
تحریم‌ها نتوانستند واردات نفت هند از روسیه را کاهش دهند
ساختمان‌های شهرداری تهران صاحب شناسنامه پدافندی می‌شوند
هدف‌گذاری ایران و پاکستان برای تحقق تجارت 10 میلیارد دلاری
تامین بازار شب یلدا با عرضه گسترده هندوانه
X
آگهی تبلیغاتی